Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 26, 2025 3:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy Pan Bóg jest sprawiedliwy??? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Pan Bóg jest sprawiedliwy???
Zdaje Ci sie, a nie zycze Ci abyc sie przekonal ze go nie ma.

Pn lut 27, 2012 18:58

zdarzało się że myślałem że jest zły ale nigdy że GO nie ma.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lut 27, 2012 18:59

Lepiej hzeby go nie bylo niz byl i do tego jeszcze zly.Wstydzilbym sie jakby ktos o mnie tak myslal.

Pn lut 27, 2012 19:06

Nie rozumiemy Go, mogę na priv napisać co mnie spotkało

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lut 27, 2012 19:08

Liza, a ile masz odebranych wiadomosci?

Pn lut 27, 2012 20:01

WIST napisał(a):
Sprawiedliwy napisał(a):
Jak Pan Bóg jest taki miłosierny to może przyjmie do siebie takie nieszczęśliwe dzieci niczemu nie winne które nie zostały ochrzczone na czas ???

(wszyscy którzy nie są ochrzczeni idą na wieczne potępienie)

A ciekawe co się stało z ludźmi którzy żyli przed narodzeniem Chrystusa ???
Przecież nie było chrztu ani spowiedzi itd. Pewnie wszyscy mieli pecha, że się urodzili w złym czasie i miejscu i pójdą do piekła... chociaż z drugiej strony po co Bóg pomagał Mojżeszowi skoro nie był ochrzczony.......

Ja nie wiem skąd masz takie informacje, ale ja nic o tym nie wiem. Można by powiedzieć kolokwialnie że bzdury piszesz.

To nie są żadne bzdury... tylko to świadczy o braku Twojej wiedzy na ten temat...

Pn lut 27, 2012 20:31

Całe szczęście że to Bóg jest Bogiem a nie Ty siedzisz i wysyłasz według swojej sprawiedliwości do piekła czy nieba :-)

Pn lut 27, 2012 20:36

mazli napisał(a):
Kris65 napisał(a):
Cytuj:
(wszyscy którzy nie są ochrzczeni idą na wieczne potępienie
)

:lol: I gdzie tu miłosierdzie i sprawiedliwość !

Jak słusznie zauważył WIST, ciężko dyskutować z kimś kto ma braki w wiedzy i co więcej wygłaszając swoje "rewelacje" zarzuca coś Bogu.

To może wykażesz się swoją wiedzą i napiszesz co się dzieje z dziećmi po śmierci, które nie zostały ochrzczone? I po co jest chrzest?

Sprawiedliwy napisał(a):
Był sobie człowiek...idzie do piekła.
Drugi człowiek urodził się nieszczęśliwy...idzie do piekła.
Rodzi się dziecko...idzie do piekła.
Matka która morduje...pójdzie do nieba.
Facet...idzie prosto do nieba.
Afrykanin...idzie prosto do piekła.

Twoje rozważania prowadzą do dwóch wniosków:
1) odbierasz Bogu prawo sądu nad każdym stworzeniem nieskromnie samemu wydając wyrok
2) błędnie uważasz, że człowiek psocący całe życie sprytnie biorąc odpuścik robi Boga w trąbę i wpada do nieba oraz, że człowiek, który nie miał szansy Boga poznać i odrzucić idzie do piekła

Ja sobie tego nie wymyśliłem tylko księża tak mówią!
To znaczy, że nie wierzysz w odpust zupełny?

Pn lut 27, 2012 23:15

WZasadzieNiegroźny napisał(a):
Sprawiedliwy napisał(a):
Drugi urodzi sie w Afryce umrze z głodu nie ma kościoła, księży nie ma gdzie się wyspowiadać, umiera ... idzie prosto do piekła...

Co za bzdura. Nie wiem kim jesteś (z jakim wyznaniem się utożsamiasz), ale katolików obrażasz, sugerując, że wierzą w coś takiego.

Może i bzdura ale księża mówią, że człowiek nie wyspowiadany idzie na wieczne potępienie...
Właśnie taka jest wiara wszystkich katolików...

Pn lut 27, 2012 23:23

Żaden katolik nie powie Ci, że człowiek nie mający możliwości wyspowiadania się lub poznania chrześcijańskiej religii pójdzie do piekła. Jest istotna różnica między odrzuceniem Boga a niemożnością poznania Go. To tak a propos fragmentu o Afryce.

Pn lut 27, 2012 23:27

Alus napisał(a):
Sprawiedliwy napisał(a):
Czy człowiek już się rodząc ma napisane na bilecie na drugi świat czy pójdzie do piekła czy do nieba i wszystko zależy od szczęścia???
Przykład nr1
Był sobie człowiek. Ma ładną żonę z którą uprawia często sex (sex w małżeństwie nie jest grzechem) chodzi co niedziele do kościółka, przystępuje do komunii św. Nie musi pracować bo ma bogatego tatusia milionera. Żyje w luksusach. Nic złego nie robi itd. Dożywa później starości, umiera w zasadzie idzie do nieba....
Drugi człowiek urodzi się nieszczęśliwy, rodzice zginęli w wypadku, musi harować całe życie, klepie biedę. Całe życie chodzi do kościoła. Dożywa 50lat, nie idzie w jedną niedziele do kościoła przez lenistwo (grzech ciężki śmiertelny, łamie przykazanie). Na drugi dzień wypadek, śmierć na miejscu... idzie do piekła...
Przykład nr2
Rodzi się dziecko... po 6miesiącach umiera nie ochrzczone i ...... idzie prosto do piekła...
Matka która morduje dzieci (aborcja) wyspowiada się, spełni warunki odpustu zupełnego i pójdzie do nieba....
Przykład nr3
Facet który przeżyje całe życie używając życia na fulla w bogactwie (sex z różnymi kobietami, luksusowe auta, same przyjemności itd) na koniec życia w wieku 80lat wyspowiada się, najlepiej jak otrzyma odpust zupełny bo ma taką możliwość, czyli wszystkie kary zostaną mu darowane, umiera ... idzie prosto do nieba....
Drugi urodzi sie w Afryce umrze z głodu nie ma kościoła, księży nie ma gdzie się wyspowiadać, umiera ... idzie prosto do piekła...
Gdzie tu szukać sprawiedliwości???

Zanim zaczniesz szukać sprawiedliwości, wpierw poszukaj wiedzy - wystarczy na początek Katechizm.

Katechizm miałem opanowany już w podstawówce i przypomnę Ci, że pisze tam że człowiek który się nie wyspowiada idzie na wieczne potępienie a nie ochrzczony też bo nie jest oczyszczony z grzechu pierworodnego!
A Odpust oznacza darowanie przez Boga kary doczesnej za grzechy, które zostały odpuszczone co do winy. Odpust może być zupełny, jeśli jest darowaniem całej, przewidzianej przez Boga kary!

Pn lut 27, 2012 23:33

Aditu napisał(a):
Żaden katolik nie powie Ci, że człowiek nie mający możliwości wyspowiadania się lub poznania chrześcijańskiej religii pójdzie do piekła. Jest istotna różnica między odrzuceniem Boga a niemożnością poznania Go. To tak a propos fragmentu o Afryce.

W końcu jakaś konkretna odpowiedź i z sensem...

A po co księża jeżdżą na misje... ?

Pn lut 27, 2012 23:42
Cytuj:
Może i bzdura ale księża mówią, że człowiek nie wyspowiadany idzie na wieczne potępienie...
Właśnie taka jest wiara wszystkich katolików...

A mnie się zdawało, że chrzest i wiara jakąś wartość ma przy bilecie do przynajmniej czyścca. Człowiek się całe życie uczy :D

Pn lut 27, 2012 23:44

Andy72 napisał(a):
Całe szczęście że to Bóg jest Bogiem a nie Ty siedzisz i wysyłasz według swojej sprawiedliwości do piekła czy nieba :-)

Dobre :-D ale ...... to nie jest moja sprawiedliwość... Tak uczą księża na religii i w kościołach, że człowiek który się nie wyspowiada idzie na wieczne potępienie a nie ochrzczony też bo nie jest oczyszczony z grzechu pierworodnego!
A ten, który nie chodzi co niedziele do kościoła też będzie się smażył w piekle....

Pn lut 27, 2012 23:48

Właśnie po to, żeby nawracać i pomagać, co wcale łatwe nie jest, i nie wszędzie też dotrą. Myślę, że Bóg jak najbardziej bierze to pod uwagę.
A teraz po kolei:

Sprawiedliwy napisał(a):
Przykład nr1
Był sobie człowiek. Ma ładną żonę z którą uprawia często sex (sex w małżeństwie nie jest grzechem) chodzi co niedziele do kościółka, przystępuje do komunii św. Nie musi pracować bo ma bogatego tatusia milionera. Żyje w luksusach. Nic złego nie robi itd. Dożywa później starości, umiera w zasadzie idzie do nieba....

Samo chodzenie do Kościoła niczego nie gwarantuje. Może nie robił nic złego, ale jeżeli nie robił też specjalnie nic dobrego, to nie jest powiedziane, że po smierci się nie zdziwi ;)
Sprawiedliwy napisał(a):
Drugi człowiek urodzi się nieszczęśliwy, rodzice zginęli w wypadku, musi harować całe życie, klepie biedę. Całe życie chodzi do kościoła. Dożywa 50lat, nie idzie w jedną niedziele do kościoła przez lenistwo (grzech ciężki śmiertelny, łamie przykazanie). Na drugi dzień wypadek, śmierć na miejscu... idzie do piekła...

Tu jest odwrotna sytuacja. Za jeden grzech ciężki szatan go do piekła nie wpuści, statystyki mu zaniży ;)
Sprawiedliwy napisał(a):
Przykład nr2
Rodzi się dziecko... po 6miesiącach umiera nie ochrzczone i ...... idzie prosto do piekła...
Matka która morduje dzieci (aborcja) wyspowiada się, spełni warunki odpustu zupełnego i pójdzie do nieba....

To nie jest wina dzieciątka, że nie jest ochrzczone. Jakie ono może mieć grzechy? Za nie swoje winy nie może iść do piekła. A co do matki..wszystko zależy od tego, czy żałuje. Jeżeli nie żałuje, to taka spowiedź nic nie da. jeżeli natomiast rozumie swój błąd, cierpi z tego powodu i żałuje, to ma do nieba prawo.
Sprawiedliwy napisał(a):
Przykład nr3
Facet który przeżyje całe życie używając życia na fulla w bogactwie (sex z różnymi kobietami, luksusowe auta, same przyjemności itd) na koniec życia w wieku 80lat wyspowiada się, najlepiej jak otrzyma odpust zupełny bo ma taką możliwość, czyli wszystkie kary zostaną mu darowane, umiera ... idzie prosto do nieba....

Gdzie tu szukać sprawiedliwości???

O Afryce się wypowiedziałam, a co do mężczyzny - jeżeli przeżywa autentyczne nawrócenie, to ok. Ale jeżeli robi to na zasadzie "Co sie naszalałem to moje, a Bóg i tak mi wybaczy", to jest to grzech przeciwko Duchowi Świętemu - nieodpuszczalny.
Pamiętaj też, że niektórzy księża mówią czasami różne rzeczy. A znajomość reguł nie jest jednoznaczna z ich rozumieniem :)

Wt lut 28, 2012 0:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona