Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Problem z wiarą
Cytuj: Nie, lecz tak wypełniają polecenie z 1 Koryntian 5:13, gdzie pisze: "Usuńcie niegodziwego spośród siebie". Oraz 2 Tesaloniczan 3:16. Oraz 2 Tesaloniczan3: 13-15 " Wy zaś, bracia, nie dawajcie za wygraną w czynieniu tego, co słuszne. 14 Ale jeśli ktoś nie jest posłuszny naszemu słowu przekazanemu w tym liście, miejcie go za naznaczonego, przestańcie z nim obcować, żeby się zawstydził. 15 Jednakże nie uważajcie go za nieprzyjaciela, lecz w dalszym ciągu napominajcie jak brata
Zwróć proszę uwagę na słowa: nie uważajcie go za nieprzyjaciela.
Wykluczenie nie jest tym, co sobie wyobrażasz. To jest właśnie pomoc: okazać dezaprobatę dla nagannego zachowania, nie akceptować niegodziwości. Lecz nie uważać za nieprzyjaciela, nie pozostawiać samego, przeciwnie: wspierać, zachęcać, pomagać. Piszesz - nie modli sie jednak z nimi, nie zwierza sie im, nie dzieli sie przemyśleniami na teamat wiary. A Kościół Katolicki organizuje dla takich ludzi ośrodki leczenia uzależnień, domy opieki dla dziewczyn ulicy i we wszystkich ośrodkach wskazuje naganność ich złych postępowań. Ale nigdy nie odrzuca, poucza o potrzebie zmiany życia, o miłości Boga do nich. Duchowni KK nie omijają więźniów niosąc im posługę duchową i pomoc w życiu po wyjściu poza mury więzienne. http://www.objawienia.pl/balchan/balchan04.htmlCytuj: Czy Ty Aluś akceptujesz każde towarzystwo? Czy gdyby ktoś ustawicznie nadużywał Twojego zaufania, odwiedzając Cię niszczył umyślnie Twoja własność czy krzywdził Twoich bliskich - nadal byłby mile widziany w Twoim domu? Zapewne nie sprawiałby mi radości swoimi wizytami, byłabym ostrożna wobec nich, ale także próbowałabym wskazać im niewłaściwość postepowania. A ktoś mi bardzo bliski zawiódł mnie wielokrotnie, okłamał - zawsze wskazywałam tej osobie jej kłamstwa, niewiarygodnośc, ale nigdy nie odsunęłam od siebie. Uważałam, że jej właśnie jestem najbardziej potrzebna. Z czasem ta osoba zrozumiała swoje błędy, i potwierdziła, że świadomość tego, że zawsze miała we mnie oparcie, pomogło jej najbardziej w zmianie sposobu życia..... dziękuję, że jesteś taka cudowna, kochana Mama (z SMS na Dzień Matki) Cytuj: Spójrz z jaka zaciekłością atakujesz mnie na forum - a kiedyś byłam katoliczką, gorącą katoliczką - czy wtedy, kiedy zaczęłam widzieć różnice miedzy nauczaniem Kościoła a nauczaniem Jezusa i zadawać na spotkaniach towarzyskich, oazowych, w kancelarii parafialnej niewygodne pytania - czy chciałbyś wtedy się ze mną zadawać? Czy nie unikałbyś mojego towarzystwa? Nie uciekłabym, bo różnice istniały, istnieją - tacy jesteśmy, tylko grzeszni ludzie, kapłani także grzeszą. Apostołowie w obliczu cudów, wskrzeszeń z martwych, zabiegali dla siebie o honorowe miejsca w królestwie Jezusa. Zdawanie pytań, dostrzeganie błędów, jest naturalne, ale przy tym trzeba pamiętać - królestwo Moje nie jest z tego świata - świata grzesznego. Cytuj: Czy nie może pobiegłbyś za mną i próbował nawrócić? I... czym? Takimi słowami jak teraz? Wierz mi, gdy odchodziłam z oazy nie biegł za mną nikt. Gdy odchodziłam z Kościoła nie biegł za mną nikt. Za to straciłam w krótkim czasie przybrane dzieci, zatrudnienie i mieszkanie - tak jak zapowiedział mi proboszcz. Siłą miał Cię ktoś zatrzymywać?....Jezus zawsze mówił jeśli chceszProboszczowi przypisujesz moc sprawczą w utracie wszystkich tych rzeczy? Cytuj: Od tej pory moi "przyjaciele" przestali poznawać mnie na ulicy. Nikt nigdy nie odwiedził mnie, nie szukał "zaginionej owieczki". Nawet teraz - czy Ty, Liza, inni katolicy - czy zachęcacie mnie do powrotu do KOścioła? Czy traktujecie mnie jak zaginioną owieczkę? Nie, lecz raczej jak największego wroga. Jestem wykluczona z Waszej społeczności. Lecz nie po chrześcijańsku, nie jak uczy Pismo Święte - nikt nie rozmawia, nie pyta dlaczego, nie odwiedza, nie zachęca. Jestem persona non grata, lepiej żebym się nie odzywała, nie broniła, nie mówiła co myślę - jestem wrogiem. A nie zrobiłam nic złego - po prostu pytałam. Rzecz w tym, że Ty się nie bronisz, Ty nie pytasz - Ty non stop oskarżasz. Cytuj: Nie, nie mam żalu. To wszystko tylko utwierdziło mnie w decyzji. Ale wiem, jak wygląda "wykluczenie" - choć nieoficjalne - w Kościele. Nie ma nic wspólnego z wytycznymi zamieszczonymi w Piśmie Świętym. I nie prowadzi do nawrócenia. Skoro odrzuciłaś, jesteś utwierdzona to czemu jeszcze oczekujesz aby Cię poszukiwano jako zagubionej owieczki? Ateista40 napisał(a): Jakby był najwspanialszy to by był jedyna religia chrześcijańską i nie było by tych odłamów A kto narobił tyle tych odłamów?....czy nie ludzie, którzy z Bogiem na ustach budują swoje, sobie egoistycznie pasujące Koscioły, zbory, sekty?
Ostatnio edytowano Pn kwi 09, 2012 19:17 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn kwi 09, 2012 19:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Ateista40 Z nikim się nie kłócę. Chrześcijanin to ten, kto wierzy, że Chrystus jest Bogiem. Nie jest chrześcijaninem ten, kto Go odziera z bóstwa. Przyznają Ci rację, że jest Panem, królem i tylko tyle. Jeśli nie zamierzasz przyjąć podstawowej prawdy wiary ŚJ, że Chrystus nie jest Bogiem, to może nie być Ci łatwo. Pozdrawiam 
|
Pn kwi 09, 2012 19:14 |
|
 |
Ateista40
|
Dobra nic mi nie pomagacie. Ale zadam takie pytanie : Skoro pochodzimy od Adama i Ewy - to skąd bierze sie rasa czarna?
|
Pn kwi 09, 2012 19:17 |
|
|
|
 |
Ateista40
|
a i jeszcze jedno Piekło nie istnieje. Karą za grzechy jest śmierć .
Rzymian 6:23 Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.
|
Pn kwi 09, 2012 19:19 |
|
 |
Andy72
|
Jeden z trzech synów Noego - Cham okazał się chamem wobec ojca i został pokarany czarną barwą ciała  Ateista40, jeśli masz chęć zostać ŚJ, to lepiej już bądź ateistą. 
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn kwi 09, 2012 19:20 |
|
|
|
 |
Ateista40
|
Andy72 napisał(a): Jeden z trzech synów Noego - Cham okazał się chamem wobec ojca i został pokarany czarną barwą ciała  Ateista40, jeśli masz chęć zostać ŚJ, to lepiej już bądź ateistą.  O własnie o tym mówiłem ! Jeśli uważasz ŚJ za sekte to jesteśw błedzie ... są badaczami Biblii , wieci też Chrześcijanami. Jesteś zapewne typowym Katolkiem chodzącym w niedziele do Kościoła popatrzeć sie na ubiór innych , co nie ?
|
Pn kwi 09, 2012 19:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ateista40 napisał(a): Dobra nic mi nie pomagacie. Ale zadam takie pytanie : Skoro pochodzimy od Adama i Ewy - to skąd bierze sie rasa czarna? A skąd wiesz czy Adam i Ewa nie byli czarni? http://www.kosciol.pl/article.php/20070 ... 6106/printCzy ŚJ są chrześcijanami http://www.kosciol.pl/article.php/20060807185550494
|
Pn kwi 09, 2012 19:30 |
|
 |
Ateista40
|
Skoro Adam i Ewa byli czarni to skąd sie wzieli biali?
|
Pn kwi 09, 2012 19:37 |
|
 |
Ateista40
|
Dobra na nic mi tu Wasze spory która wiara lepsza . Pragnę sam przestudiować Biblię.Zobaczymy jak to bedzie
|
Pn kwi 09, 2012 19:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Alus, dzielnie walczysz, ale obawiam się, że tu już pierwsze prace socjotechniczne zostały wdrożone... 
|
Pn kwi 09, 2012 19:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ateista40 napisał(a): Skoro Adam i Ewa byli czarni to skąd sie wzieli biali? Skoro umiesz pisac, to i potrafisz czytać - odpowiedź znajdziesz w podanym linku. MARIEL napisał(a): @Alus, dzielnie walczysz, ale obawiam się, że tu już pierwsze prace socjotechniczne zostały wdrożone...  Mariel - nie walczę  - odpowiadam na zadane zarzuty i pytania.
|
Pn kwi 09, 2012 19:40 |
|
 |
merkaba
|
ja też jestem nawrócony od 3 lat ale na katolicyzm się nawruciłem też przestałem pic i ine głupoty robić ? czy wy klękacie przed Jezusem Bóg wywyższył Go nad wszystko i darował Mu imię ponad wszelkie imię, aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich, i podziemnych” (Flp 2, 9-10). Zginamy kolano przed Jezusem, bo jest On prawdziwym Bogiem i człowiekiem. Zginamy przed Nim kolano, bo jest naszym Panem i Zbawicielem. pismo swiete muwi o piekle Grzesznicy na Syjonie się zlękli, bezbożnych chwyciło drżenie: Kto z nas wytrzyma przy trawiącym ogniu? Kto z nas wytrwa wobec wieczystych płomieni? (Iz 33, 10-14) Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! […] I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego. (Mt 25, 41 i 46) 23 minuty w piekle http://www.youtube.com/watch?v=ujCkaNy55NwW Efezjan 4:9 jest napisane, że Jezus zstąpił do podziemi. W 4 Mojżeszowej 16:32 jest napisane: Ziemia rozwarła swoją czeluść i pochłonęła ich oraz ich domy i wszystkich ludzi Koracha i cały ich dobytek. Oto gdzie piekło jest w tej chwili. Później śmierć i piekło zostaną wrzucone do jeziora ognistego, w ciemnościach zewnętrznych. Stanie się to po Dniu Sądu, lecz na razie piekło znajduje się wewnątrz ziemi. http://www.ludwik.com.pl/billwaise.htma tu masz odpowiedz co do Adama i ewy Moja wiara w teorię ewolucji runęła w 1989 roku, kiedy jako student politechniki przeczytałem książkę radzieckich ewolucjonistów o najnowszych ustaleniach badawczych. Dowiedziałem się z niej, że badania genetyczne jednoznacznie wskazują, iż wszystkie żyjące dziś na Ziemi kobiety pochodzą od jednej tylko pramatki, która zresztą nie posiadała żadnych cech małpy. http://www.inteligentny-projekt.pl/inde ... Itemid=229
|
Pn kwi 09, 2012 19:43 |
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
Andy72 napisał(a): Jeden z trzech synów Noego - Cham okazał się chamem wobec ojca i został pokarany czarną barwą ciała  Skąd bierzesz takie durnoty?
|
Pn kwi 09, 2012 20:12 |
|
 |
Andy72
|
Rdz 9:22-27 22. Cham, ojciec Kanaana, ujrzawszy nagość swego ojca, powiedział o tym dwu swym braciom, którzy byli poza namiotem. 23. Wtedy Sem i Jafet wzięli płaszcz i trzymając go na ramionach weszli tyłem do namiotu i przykryli nagość swego ojca; twarzy zaś swych nie odwracali, aby nie widzieć nagości swego ojca. 24. Kiedy Noe obudził się po odurzeniu winem i dowiedział się, co uczynił mu jego młodszy syn, 25. rzekł: Niech będzie przeklęty Kanaan! Niech będzie najniższym sługą swych braci! 26. A potem dodał: Niech będzie błogosławiony Pan, Bóg Sema! Niech Kanaan będzie sługą Sema! 27. Niech Bóg da i Jafetowi dużą przestrzeń i niech on zamieszka w namiotach Sema, a Kanaan niech będzie mu sługą. (BT) Chamici to Murzyni, Semici to żydzi, a potomkowie Jafeta to my  Oczywiście to tylko żartobliwa teoria na temat genezy czarnego człowieka. W rzeczywistości ludzie pochodzą z Afryki i właśnie człowiek rozumny był czarny, potem w chłodnym klimacie stopniowo wybielał. Powyższy fragment może być niebezpieczny, bo mógł w przeszłości usprawiedliwiać niewolnictwo Czarnych
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn kwi 09, 2012 20:48 |
|
 |
Eubulides
|
Temat zaczyna się wymykać spod kontroli. Czy przemieni się on w dyskusję o powstaniu ras ludzkich? Tymi rzeczami zajmuje się nauka a Kościół nie jest przeciwnikiem teorii ewolucji więc nie widzę problemu... Główne orędzie Kościoła jak i wszystkich chrześcijan to prawda, że był taki człowiek który zmartwychwstał i który jest naszym pasterzem - Jezus Chrystus. Nauka Jezusa jest piękna i stanowi godny podziwu wzór postępowania nawet dla niewierzących. Trzeba stawiać sobie wymagania, aby człowiek mógł się stawać coraz to doskonalszy w miłości i czynieniu dobra. Jeśli Boga nie ma, to życie nie ma sensu, bo nie ma za nasze trudy na ziemi żadnej nagrody. Nie wiem czy się zgodzisz, ale chciałbym ci zadać parę pytań (do autora tematu). Chodzi o to co wiemy. Jaką pewność posiadają informacje które mamy. Nie wiem czy chciałbyś porozmawiać ty czy na priv, dla mnie nie ma to różnicy. Kto szuka ten znajdzie.
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
Pn kwi 09, 2012 21:09 |
|
|
|