Czy mogę nie uznawać Świętych Kościoła Katolickiego ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy mogę nie uznawać Świętych Kościoła Katolickiego ?
mkb napisał(a): zdaje sobie sprawę z różnicy Kozioł, tylko ty jesteś bardzo czepialski. ...choć uważam, ze słowo "modle się" tez ujdzie. Może i ujdzie wśród części katolików ale to częsty błąd teologiczny szczególnie kujący w oczy np. ewangelików. Po co go rozpowszechniać i umacniać?
|
Śr maja 16, 2012 11:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wk00 napisał(a): Ja mam inny problem. Nie wierzę w dogmaty maryjne.Jak rozumiem jestem wyklęta z KK.Przepisy ludzkie wywaliły mnie z kościoła,pozbawiły dostępu do Sakramentu Komunii św.Jak mam z tym żyć?  Skoro masz poglądy starokatolickie, to może chwal i dziękuj Panu wśród starokatolików, np. polskich katolików (jak określają się polskokatolicy z KPK i PNKP; RKK tez możesz sprawdzić) albo odnajdziesz się u ewangelików (na przykład u luteran). Wszystkie te Kościoły praktykują gościnność eucharystyczna (podobnie jak metodyści), więc możesz razem ze wszystkimi przystąpić do spowiedzi (praktykowana powszechna) i Wieczerzy.
|
Śr maja 16, 2012 12:05 |
|
 |
Molly
|
MARIEL napisał(a): Molly, przeczytaj proszę o świadectwie Adasevica. U mnie również św.Tomasz sobie 'zaskórzył' formułując tezę o wcieleniu duszy dopiero w 40 dni od poczęcia  Historia o której przeczytałam w "Znakach i cudach", a która przedstawiona jest pokrótce w zalinkowanym materiale zmieniła moje postrzeganie tego świętego, więc przeczytaj i odpuść mu  Tylko na jakiej podstawie św.Tomasz wysnuł tezę " Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80." - Na jakiej podstawie się pytam ? Czy zerżną znowu jakieś farmazony Arystotelesa? Czy Bóg mu to powiedział? czy może to jego prywatne dyrdymały ... ? Czy miał 100% pewność wygłaszając ten pogląd i był pewny ,że nie wprowadza ludzi w błąd ... Odpowiedź jest prosta : Nie miał takiej pewności ..., a jednak odważył się powiedzieć coś tak istotnego coś najważniejszego ,coś w co wielu uwierzyło ,a może i wierzy do dziś ... Ten artykuł nie rozwiał moich wątpliwości... wk00 napisał(a): Nie wierzę w dogmaty maryjne.Jak rozumiem jestem wyklęta z KK.Przepisy ludzkie wywaliły mnie z kościoła,pozbawiły dostępu do Sakramentu Komunii św.Jak mam z tym żyć?  http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD ... logia.htmlNikt Cię nie wywalił ...  relax ,ogarnij to ...  wiara jest walką , więc walcz, nie skazuj się sama na coś co jeszcze możesz odwrócić, masz na to wpływ z pomocą Pana dasz radę ... Uwierz mi ,że ja miałam wiele wątpliwości , akurat nie dotyczyły one dogmatów, ale miałam wiele wątpliwości, teraz wiem ,że się myliłam, teraz jest mi smutno ,że wątpiłam ...Przepraszam Maryję Matkę Bożą ,że próbowałam choćby myślą podważyć jej status. Maryja jest Matką Boga ,Niepokalaną Dziewicą ,Ty nawet tego nie analizuj jak to możliwe , bo to syzyfowa praca jest "Módl się z serca w złączeniu z Maryją" ...Skoro wierzysz w Boga, a go nie widziałaś to uwierz w Maryję,Skoro nie uznajesz dogmatów to nie uznajesz kultu Matki Bożej , dużo tracisz ... Czytałaś Dzienniczek św Faustyny ? Tam trochę o Maryi jest ...Sam Bóg o niej mówi ... http://www.faustyna.pl/index.php?option ... nniczku=40Zobacz ja teraz nie uznaję jakiś świętych , a za chwilę coś mnie oświeci z pomocą Pana i moje wątpliwości będą rozwiane ... Może nie do końca,ale nie będą już mi tak zaprzątać myśli, czasami jest mi pod górkę, lecz z pomocą przychodzi Pan ... Jak Masz wątpliwości to zgłaszaj się do Pana Boga ,żeby Ci pomógł je rozwiać i dał ukojenie splątanym myślą ... "zdarza się czasami, że jedno Zdrowaś Maryja - i już jestem uspokojona... " św Faustyna Ja też tak mam  już mniej emocjonalnie podchodzę do sprawy świętych ... Nie pytaj "jak mam z tym żyć?" Bo odpowiedź jest prosta, nie żyj z tym  Odrzuć to błędne myślenie, wywal tego robala z głowy bo Ci tam nie służy ...Aha i Nie szukaj innego Kościoła.
_________________ "Człowiek za każdym razem myśli, że coś wytłumaczy i tylko brnie dalej. "
|
Śr maja 16, 2012 13:22 |
|
|
|
 |
tanie_wino
|
A co powiecie o tym błogosławionym przez papieża Polaka - http://pl.wikipedia.org/wiki/Alojzy_Wiktor_Stepinac Ponoć kanalia jakich mało, no ale papież wie lepiej.
_________________ pajacyk.pl
|
Śr maja 16, 2012 13:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Molly napisał(a): Tylko na jakiej podstawie św.Tomasz wysnuł tezę " Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80." - Na jakiej podstawie się pytam ? Czy zerżną znowu jakieś farmazony Arystotelesa? Czy Bóg mu to powiedział? czy może to jego prywatne dyrdymały ... ? Czy miał 100% pewność wygłaszając ten pogląd i był pewny ,że nie wprowadza ludzi w błąd ... Odpowiedź jest prosta : Nie miał takiej pewności ..., a jednak odważył się powiedzieć coś tak istotnego coś najważniejszego ,coś w co wielu uwierzyło ,a może i wierzy do dziś ...
Jak to na jakiej, człowiek po to ma rozum, żeby go używał... Jak widać nawet ojcowie Kościoła mogą się mylić, wysnuwać niewłaściwe wnioski, a nie zapominaj co medycyna wiedziała wtedy o rozwoju człowieka na etapie życia płodowego. Funkcjonowały rozmaite poglądy, choćby taki, że człowiek dopiero co do życia powołany jest maciupeńką miniaturką dorosłego, zmienia się o tyle, że powiększa swój rozmiar. Po prostu akurat w tym punkcie nie odbiegał specjalnie od poziomu wiedzy sobie współczesnych, przecież nie jego wina, że cieszył się tak wielką estymą, iż nawet papieże powoływali się na jego pisma.
Ostatnio edytowano Śr maja 16, 2012 13:48 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr maja 16, 2012 13:43 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
@tanie_wino
A nie jest przypadkiem tak, że w tym wypadku nie ma niejako problemu (poza etycznym rzecz jasna), bo beatyfikacja nie jest ogłaszana jako nieomylna i nie narzuca kultu powszechnego?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr maja 16, 2012 13:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Śr maja 16, 2012 13:45 |
|
 |
Molly
|
Cóż zrobić ? Najgorsze jest gdy padają ataki na osoby Kościoła Katolickiego, a ja nie mogę ich w sposób racjonalny odpierać ... To smutne ... Jeśli taki człowiek zostaje błogosławionym, to sprawa nieomylności papieża jest jakby jasna ... Tyle ,że mi to przez gardło trudno przechodzi ...
_________________ "Człowiek za każdym razem myśli, że coś wytłumaczy i tylko brnie dalej. "
|
Śr maja 16, 2012 13:51 |
|
 |
Molly
|
MARIEL napisał(a): Jak to na jakiej, człowiek po to ma rozum, żeby go używał... Jak widać nawet ojcowie Kościoła mogą się mylić, wysnuwać niewłaściwe wnioski, a nie zapominaj co medycyna wiedziała wtedy o rozwoju człowieka na etapie życia płodowego. Funkcjonowały rozmaite poglądy, choćby taki, że człowiek dopiero co do życia powołany jest maciupeńką miniaturką dorosłego, zmienia się o tyle, że powiększa swój rozmiar. Po prostu akurat w tym punkcie nie odbiegał specjalnie od poziomu wiedzy sobie współczesnych, przecież nie jego wina, że cieszył się tak wielką estymą, iż nawet papieże powoływali się na jego pisma. MARIEL no proszę Cię ...  Właśnie rozum jest po to żeby go używać, zarodek to zarodek ...Dlaczego mężczyzna po 40 dniach, a kobieta po 80 staje się człowiekiem ? Gdyby te liczby dotyczyły równo np. 40 dni dla obu płci to mogłabym przymknąć oko, jednak tu św. Tomasz próbuje znowu, po raz kolejny wywyższyć mężczyznę , jakoby to niby, ten który szybciej staję się człowiekiem  A kobieta to tak jakoś później , bo to coś gorszego i musi dłużej czekać , no jakieś 40 dni musi bidulka czekać  Dla Św . Tomasza nie ma słowa człowiek , jest podział mężczyzna / kobieta ... Muszą się jakoś odróżniać ... ten lepszy, ta gorsza ... to jest widoczne na każdym kroku ... św . Tomasz posuną się do kłamstwa by wywyższyć mężczyznę ... jego poglądy są chore ...on nie myli się w tej kwestii on myli się we wszystkim nie zgadzam się z niczym ... Dosłownie z niczym . Nie broń tego ...
|
Śr maja 16, 2012 14:14 |
|
 |
jesienna
|
Kozioł napisał(a): No to macie problem, bo niektórzy święci zostali nimi ginąc przy "nawracaniu" mieczem, w tym także np. prawosławnych. I co w związku z tym? Myslisz, że jest wykluczone, że zostali zbawieni?
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Śr maja 16, 2012 14:36 |
|
 |
Login2
|
Cytuj: Przepraszam Maryję Matkę Bożą ,że próbowałam choćby myślą podważyć jej status Nom to jak Jezus musi sie czuć? Bo wiesz w piśmie masz napisane, że jak przyszła do niego i mu o tym doniesiono to odpowiedział, że Matką i braćmi dla niego są ci którzy za nim idą. Ciekawe czemu nie powiedział coś w stylu. OOOO oto idzie wielka matka boska, królowa nieba macie ja czcić! Ludzkie dyrdymały jak te od tego św. o ktorym dyskutujecie. Trzymaj się pisma, wyjdzie ci na dobre.
|
Śr maja 16, 2012 15:07 |
|
 |
tanie_wino
|
JedenPost napisał(a): @tanie_wino
A nie jest przypadkiem tak, że w tym wypadku nie ma niejako problemu (poza etycznym rzecz jasna), bo beatyfikacja nie jest ogłaszana jako nieomylna i nie narzuca kultu powszechnego? Ja wiem, że święty nie oznacza nieomylny. Ale inni mają z tym problem.
_________________ pajacyk.pl
|
Śr maja 16, 2012 15:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Login2 napisał(a): Cytuj: Przepraszam Maryję Matkę Bożą ,że próbowałam choćby myślą podważyć jej status Nom to jak Jezus musi sie czuć? Bo wiesz w piśmie masz napisane, że jak przyszła do niego i mu o tym doniesiono to odpowiedział, że Matką i braćmi dla niego są ci którzy za nim idą. Ciekawe czemu nie powiedział coś w stylu. OOOO oto idzie wielka matka boska, królowa nieba macie ja czcić! Ludzkie dyrdymały jak te od tego św. o ktorym dyskutujecie. Trzymaj się pisma, wyjdzie ci na dobre. A jedyna, która nigdy nie zwątpiła w Niego, nie szukała stanowisk, nie uciekła gdy został aresztowany i ukrzyżowany była właśnie Maryja.
|
Śr maja 16, 2012 15:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Molly napisał(a): MARIEL no proszę Cię ...  Właśnie rozum jest po to żeby go używać, zarodek to zarodek ...Dlaczego mężczyzna po 40 dniach, a kobieta po 80 staje się człowiekiem ? Gdyby te liczby dotyczyły równo np. 40 dni dla obu płci to mogłabym przymknąć oko, jednak tu św. Tomasz próbuje znowu, po raz kolejny wywyższyć mężczyznę , jakoby to niby, ten który szybciej staję się człowiekiem  A kobieta to tak jakoś później , bo to coś gorszego i musi dłużej czekać , no jakieś 40 dni musi bidulka czekać  Dla Św . Tomasza nie ma słowa człowiek , jest podział mężczyzna / kobieta ... Toż właśnie Ci tłumaczę, że jeśli chodzi o tę kwestię był człowiekiem swojej epoki. Używał rozumu tak namiętnie, że być może w tej sprawie użył tylko rozumu, rozumiesz? Zapomniał o poznaniu duchowym, przejął poglądy swoich czasów. Nikt nie jest doskonały, nawet święty swoje grzeszki ma  Ty byś chciała, żeby wykazał się i tu geniuszem, ale się nie wykazał, trudno. Zarodek to zarodek - łatwo powiedzieć w XXI w.
|
Śr maja 16, 2012 16:22 |
|
 |
Elbrus
|
Molly napisał(a): ...Dlaczego mężczyzna po 40 dniach, a kobieta po 80 staje się człowiekiem ? Gdyby te liczby dotyczyły równo np. 40 dni dla obu płci to mogłabym przymknąć oko, jednak tu św. Tomasz próbuje znowu, po raz kolejny wywyższyć mężczyznę , jakoby to niby, ten który szybciej staję się człowiekiem A kobieta to tak jakoś później , bo to coś gorszego i musi dłużej czekać , no jakieś 40 dni musi bidulka czekać Może wywnioskował to z lektury 12. rozdziału Księgi Kapłańskiej. Molly napisał(a): Dla Św . Tomasza nie ma słowa człowiek , jest podział mężczyzna / kobieta ... Muszą się jakoś odróżniać ... ten lepszy, ta gorsza ... to jest widoczne na każdym kroku ... św . Tomasz posuną się do kłamstwa by wywyższyć mężczyznę ... jego poglądy są chore viewtopic.php?p=635608#p635608 - Jak to interpretujecie i czy to dyskryminuje kobiety?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 16, 2012 17:05 |
|
|
|