Czy chrześcijański Bóg wykorzystał Lucyfera?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Czy chrześcijański Bóg wykorzystał Lucyfera?
No to w tym szerszym znaczeniu: czy logicznie potrzebne jest Ci kłamstwo, by na moje pytanie o drogę udzielić prawdziwej odpowiedzi? W drugą stronę natomiast: by mi skłamać, musisz w tej sytuacji znać prawdę, ponieważ nieświadomego wprowadzenia w błąd (gdy nie znasz prawdy, ale wydaje Ci się, że znasz) za kłamstwo nie uznajemy, prawda?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So lis 24, 2012 15:10 |
|
|
|
 |
Gorgiasz
|
Ad. JedenPost Wchodzisz w zawiłości czy zagadki logiczne, a tu przecież nie o to chodzi. Przypomniałem tylko, że każde pojęcie nie może istnieć bez swego przeciwieństwa.
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
So lis 24, 2012 15:22 |
|
 |
JedenPost
|
Pojęcie, słowo może tak, natomiast samo opisywane przez słowo, ujmowane w pojęcie zjawisko? Chodzi o praktykę życia, w której jak widać kłamstwo zawsze musi opierać się na prawdzie, natomiast prawda kłamstwa nie potrzebuje.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So lis 24, 2012 15:55 |
|
|
|
 |
Gorgiasz
|
Ad. JedenPost Jeżeli nie będziemy znali pojęcia przeciwstawnego do prawdy (czyli kłamstwa), nie będziemy w stanie prawdy określić tym mianem, bo będzie to tylko pusty dźwięk czy pozbawiony treści zestaw liter, niezrozumiały czy nieczytelny dla naszego umysłu. Wszystko przecież jest dla nas pojęciem, najczęściej ubranym w słowa.
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
So lis 24, 2012 16:10 |
|
 |
JedenPost
|
Gorgiasz napisał(a): Ad. JedenPost Jeżeli nie będziemy znali pojęcia przeciwstawnego do prawdy (czyli kłamstwa), nie będziemy w stanie prawdy określić tym mianem, bo będzie to tylko pusty dźwięk czy pozbawiony treści zestaw liter, niezrozumiały czy nieczytelny dla naszego umysłu. Przeciwieństwem prawdy nie jest kłamstwo, lecz nieprawda, sąd niezgodny z rzeczywistością, ale nie niosący negatywnego ciężaru etycznego. Kłamstwo nie ma, ściśle rzecz biorąc, żadnego przeciwieństwa, podobnie jak zabójstwo, kradzież, gwałt, przemoc itd. Gdzie wiec szukać symetrii, o których mówisz? Światło i ciemność, porządek i chaos - to nie są tak naprawdę analogie, ponieważ te pojęcia nie spotykają się na gruncie etyki czy aksjologii, chyba że jako symbole...
|
So lis 24, 2012 16:27 |
|
|
|
 |
Gorgiasz
|
Ad. JedenPost Cytuj: Przeciwieństwem prawdy nie jest kłamstwo, lecz nieprawda, sąd niezgodny z rzeczywistością, ale nie niosący negatywnego ciężaru etycznego. Przerzucamy się słowami. Proszę bardzo: wstaw tam gdzie napisałe "kłamstwo" - "nieprawda". W rozwazanym kontekście wyjdzie na to samo. Cytuj: Światło i ciemność, porządek i chaos - to nie są tak naprawdę analogie, ponieważ te pojęcia nie spotykają się na gruncie etyki czy aksjologii, Pewnie że nie.  Bo to są przeciwieństwa i spotykają się na gruncie fizyki, choć oczywiście aksjologii też.
|
So lis 24, 2012 17:02 |
|
 |
JedenPost
|
Gorgiasz napisał(a): Ad. JedenPost Cytuj: Przeciwieństwem prawdy nie jest kłamstwo, lecz nieprawda, sąd niezgodny z rzeczywistością, ale nie niosący negatywnego ciężaru etycznego. Przerzucamy się słowami. Proszę bardzo: wstaw tam gdzie napisałe "kłamstwo" - "nieprawda". W rozwazanym kontekście wyjdzie na to samo. Nie wyjdzie, bo dobro-zło, a prawda-nieprawda to zupełnie inne porządki. Kłamstwo pojawiło się w naszej dyskusji jako forma zła, a przynajmniej taką miałem intencję. Cały czas toję na stanowisku, że nie ma symetrii dobro-zło, nie ma konieczności ich współistnienia. wraz z każdym poszczególnym dobrem pojawia się możliwość zła, owszem, ale nie ma potrzeby (warunku) istnienia zła, by pojawiła się możliwość dobra.
|
So lis 24, 2012 18:50 |
|
 |
Gorgiasz
|
Ad. JedenPost Cytuj: Cały czas toję na stanowisku, że nie ma symetrii dobro-zło, nie ma konieczności ich współistnienia. wraz z każdym poszczególnym dobrem pojawia się możliwość zła, owszem, ale nie ma potrzeby (warunku) istnienia zła, by pojawiła się możliwość dobra. No to się różnimy. I dobrze - bo inaczej było by nudno. 
|
So lis 24, 2012 19:11 |
|
 |
ARHIZ
|
 Re: Czy chrześcijański bóg wykorzystał Lucyfera?
MARIEL napisał(a): "Czad"? Pozwolę sobie wkleić ten post Elbrusa, aby było lepiej widoczne ile razy ten temat i podobne był poruszany  Czad, CO  Co do ilości tematów o tym samym - moderator powinien dać link do odpowiedniego tematu, a niewłaściwy zamknąć. WIST napisał(a): Częst znamy kogoś bardzo dobrze. To nie będzie doskonałe porownanie, ale w zyciu codziennym nieraz wiemy dobrze co kto zrobi, jak się zachowa. Co więcej prowokujemy, bo wiemy jaki to odniesie skutek. Ale nadal w gestii wolnej woli pozostaje to co drugi człowiek zrobi. My to tylko wiemy, nie ma łączności między naszą wiedzą a czyimś działaniem. Zatem załóżmy, że znam dobrze pewnego alkoholika-przyjaciela. Wiem, że jeżeli zostawię go bez nadzoru, to znów się upije - wychodzę i zostawiam go bez nadzoru. Wiem, że się spije, no ale przecież on ma wybór - to nie moja wina, że będzie znów będzie pijany. Cytuj: Zresztą chrześcjanie nie rozmyślają o Diable. Wręcz nie wgłębiają się za bardzo w ten temat. Warto oczywiście znac przeciwnika, ale to nie to samo co analizowanie na własna rękę skąpych informacji. A stwierdzając, że jest to "przeciwnik" bazują na "chwiejącym się moście", czyli "szczątkowej historii niebędącej dogmatem"? Cytuj: Dla nas ten pna Boga jest niewyobrażalny, a rozważanie go dziś nie to że zbędne, ale obarczone tym że go nie zrozumiemy i nie wyjdziemy poza to co nas ogranicza. Tak, zawsze możemy założyć, że po prostu nie jesteśmy w stanie czegoś pojąć (bo wiele rzeczy nie jesteśmy). Ale tutaj widzę prostą zależność - albo Bóg wykorzystał Szatana, albo nie jest do końca wszechmocny. mkb napisał(a): co chciałam wyrazić, to to, ze Bóg nie potrzebuje żadnego zła, Jego stworzenie było doskonale. szatan zrobił to co zrobił, Bóg w swej wielkości przyjął i to. dzieła szatana nie umniejszają ostatecznej doskonałości dziel bożych, ani jej nie dopełniają. są błędem, który będzie koniec końców, zapomniany. Hmm, czyżbyś wprowadzał zatem drugiego stwórcę? Gorgiasz napisał(a): Ad. ARHIZ Cytuj: Z tym każdym innym, to bym się wstrzymał, bo istnieją koncepcje Boga Doskonałego, który nie jest ani dobry ani zły. Koncepcje może tak...  A czym jest postrzeganie Boga, jeśli nie koncepcją? Poza tym sprawa jest tutaj prosta - Bóg jest doskonały i wszystko co robi jest dobre (bo doskonałe). Jako, że nie ma zła - nie ma też dobra (bo nie ma przeciwieństwa), zatem pozostaje tylko sama doskonałość a sam Bóg nie jest ani dobry ani zły. mkb napisał(a): to jest wlasnie New Age. teorie wchodu, przywleczone na zachód. Wiesz w ogóle co to są teorie wschodu?
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
So lis 24, 2012 21:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ARHIZ -szatan tez tworzy, ale brzydotę. -teorie wschodu znam na tyle dobrze, aby je odrzucić.
|
N lis 25, 2012 4:17 |
|
 |
JedenPost
|
Łącznie z chrześcijaństwem? Czy akurat ta wschodnia teoria Ci odpowiada?
|
N lis 25, 2012 13:02 |
|
 |
lubczyk66
|
Zanim zaczniesz litować się nad szatanem, pomyśl najpierw czy jesteś w stanie zlitować się nad złymi ludźmi których znasz, np. tymi którzy wyrządzili ci najwięcej zła i czy jesteś w stanie prosić dla nich o zbawienie. Chyba najpierw należałoby się zbawienie ofiarom szatana jakby nie było a dopiero potem ewentualnie .... Jeśli szkoda ci szatana, który jest wcieleniem zła to wyobraź sobie że przebaczasz człowiekowi który jest dla ciebie wcieleniem zła. Nie takie to chyba proste.
|
Śr gru 26, 2012 13:41 |
|
 |
ARHIZ
|
Nie znam człowieka-wcielenaia zła. Wielu ludzi nie rozumie pewnych spraw, mają spaczone postrzeganie rzeczywistości, brak im empatii - tacy ludzie są na ogół bardzo nieszczęśliwi, niekiedy chorzy. Co prawda przyznaję, że nie raz nie dwa pałam do "złych" ludzi niechęcią, ale staram się zamieniać tą niechęć we współczucie.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Śr gru 26, 2012 22:29 |
|
 |
Lurker
|
lubczyk66 napisał(a): Jeśli szkoda ci szatana, który jest wcieleniem zła... Wojenna propaganda Nieba... którą Szatan z sobie znanych powodów zbywa całkowitym milczeniem. Ciekawe, co?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz gru 27, 2012 20:11 |
|
|
|