Gdzie według katolików jest teraz ciało Jezusa?
Autor |
Wiadomość |
jesienna
|
 Re: Gdzie według katolików jest teraz ciało Jezusa?
Fischer napisał(a): bioslawek napisał(a): 1 Koryntian 15:50 "To jednak mówię, bracia, że ciało i krew nie mogą odziedziczyć królestwa Bożego ani skażenie nie dziedziczy nieskażoności. "
1 Tymoteusza 3:18 "Bo nawet Chrystus raz na zawsze umarł za grzechy, prawy za nieprawych, aby was przywieść do Boga; uśmiercony został w ciele, ale ożywiony w duchu." Ktoś podał jedyną dobrą odpowiedź, bo od samego Boga, z Jego Słowa. Logiczne nawet dla dziecka jest też to, że chleb i wino posłużyły jako symbole, wyobrażenie, tymczasem jak widać gorliwy katolik woli oprzeć się na filozofii pogan i uznać, że Jezus zachęcił swych uczniów do kanibalizmu! Nie wiem czy bardziej chore czy śmieszne... Kościół bardziej szanuje pogańskich myślicieli niż Pismo Święte. No ale cóż... ponoć należy iść z duchem czasu (a nie z duchem Boga...). Tyle Fischera na forum KK wierzy w słowa Jezusa a nie to "co jest logiczne dla każdego dziecka". . Jezus powiedział TO JEST ciało moje, to jest krew moja. A nie TO ZNACZY (oznacza, symbolozuje) ciało moje, krew moją. Akurat tutaj KK trzyma się bardzo dokładnie słow Pisma św. Niczego nie interpretuje - traktuje słowa Jezusa dosłownie. To ty interpretujesz stosując filozofię "dziecka" (sam to tak nazwałeś) gdy mówisz o znaczeniu symbolicznym.
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
N sty 20, 2013 13:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: KK wierzy w słowa Jezusa a nie to "co jest logiczne dla każdego dziecka". . Jezus powiedział TO JEST ciało moje, to jest krew moja. A nie TO ZNACZY (oznacza, symbolozuje) ciało moje, krew moją.
Akurat tutaj KK trzyma się bardzo dokładnie słow Pisma św. Niczego nie interpretuje - traktuje słowa Jezusa dosłownie.
To ty interpretujesz stosując filozofię "dziecka" (sam to tak nazwałeś) gdy mówisz o znaczeniu symbolicznym.
Oto właśnie greko-pogańśka teologia katolicka  Jezus znany był i jest między innymi ze stosowania w swym nauczaniu licznych przykładów i obrazów słownych łatwych do zrozumienia dla prostych ludzi, z którymi się stykał(przypowieści o glebach, owacach i kozach, przenicy i chwastach, mam wymieniać dalej?). Prostych, bo nawiązujących do dobrze znanych im rzeczy, czynności. Takie coś uczyniło go Największym Nauczycielem w dziejach. Ale katolicy w tym jednym miejscu wolą postrzegać słowa Jezusa jednak dosłownie Jaki ma to sens? Żaden. Wychodzi na to, że Chrystus - jak wspomniałem wcześniej - zachęcił uczniów do kanibalizmu i złamania bardzo ważnego prtzepisu Prawa Mojżeszowego, mianowicie zakazu spożywania krwi, jednego z nielicznych, które nakazano dalej przestrzegać na kartach tzw. Nowego Testamentu. Poziom forum okazał się - nie pierwszy raz - żenujący. Ale czegóż się spodziewać po forum katolickim?... Klapki na oczach, "zasłona niewiedzy", o której pisał Paweł. Tu podstawą jest pogańska filozofia, przez pryzmat której patrzy się tu na Biblię. Cóż, proroctwa się spełniają. Jak jest napisane w Apokalipsie, Szatan ciągnie za sobą większą część ziemi, nalęzącą do "Babilonu Wielkiego" - zbioru religii fałszywych. Ilościowo KK i jego odłamy pasują. A argumenty nie działają, bo jak mają działać tam, gdzie nie ma ducha Bożego? Szkoda czasu, "żegnałem" się już post wcześniej, ale ten powyższy jeszcze mnie "zmusił" do ostatniego wpisu. Szerokości! - Mt 7:13
|
N sty 20, 2013 22:31 |
|
 |
{o}
|
Zgadza się. Nakazał złamać bardzo ważne prawo. Dlatego wielu mówiło "trudna jest ta mowa" i "już z Nim nie chodziło". To nie jedyny tego typu detal. W innym miejscu dowiadujemy się, że człowiek powieszony na drzewie jest przeklęty przez Boga. (Pwt 21,22). Ale "My głosimy Chrystusa ukrzyżowanego, który jest zgorszeniem dla Żydów, a głupstwem dla pogan" (1 Kor 1,23)
Ot, Jezus jest gorszycielem.
Zaś jeśli chodzi o dosłowność a przypowieści. Zwracam uwagę na to, że Apostołowie byli inaczej traktowani niż tłumy: "W wielu takich przypowieściach głosił im naukę, o ile mogli [ją] rozumieć. A bez przypowieści nie przemawiał do nich. Osobno zaś objaśniał wszystko swoim uczniom. " (Mk 4,33)
_________________ Brewiarz na WP Brewiarz na Androida Duszpasterstwo Akademickie Xaverianum Opole
|
Pn sty 21, 2013 1:15 |
|
|
|
 |
jesienna
|
Fischer napisał(a): Cytuj: KK wierzy w słowa Jezusa a nie to "co jest logiczne dla każdego dziecka". . Jezus powiedział TO JEST ciało moje, to jest krew moja. A nie TO ZNACZY (oznacza, symbolozuje) ciało moje, krew moją.
Akurat tutaj KK trzyma się bardzo dokładnie słow Pisma św. Niczego nie interpretuje - traktuje słowa Jezusa dosłownie.
To ty interpretujesz stosując filozofię "dziecka" (sam to tak nazwałeś) gdy mówisz o znaczeniu symbolicznym.
Oto właśnie greko-pogańśka teologia katolicka  Jezus znany był i jest między innymi ze stosowania w swym nauczaniu licznych przykładów i obrazów słownych łatwych do zrozumienia dla prostych ludzi, z którymi się stykał(przypowieści o glebach, owacach i kozach, przenicy i chwastach, mam wymieniać dalej?). Prostych, bo nawiązujących do dobrze znanych im rzeczy, czynności. Takie coś uczyniło go Największym Nauczycielem w dziejach. Ale katolicy w tym jednym miejscu wolą postrzegać słowa Jezusa jednak dosłownie Jaki ma to sens? Żaden. Wychodzi na to, że Chrystus - jak wspomniałem wcześniej - zachęcił uczniów do kanibalizmu i złamania bardzo ważnego prtzepisu Prawa Mojżeszowego, mianowicie zakazu spożywania krwi, jednego z nielicznych, które nakazano dalej przestrzegać na kartach tzw. Nowego Testamentu. Poziom forum okazał się - nie pierwszy raz - żenujący. Ale czegóż się spodziewać po forum katolickim?... Klapki na oczach, "zasłona niewiedzy", o której pisał Paweł. Tu podstawą jest pogańska filozofia, przez pryzmat której patrzy się tu na Biblię. Cóż, proroctwa się spełniają. Jak jest napisane w Apokalipsie, Szatan ciągnie za sobą większą część ziemi, nalęzącą do "Babilonu Wielkiego" - zbioru religii fałszywych. Ilościowo KK i jego odłamy pasują. A argumenty nie działają, bo jak mają działać tam, gdzie nie ma ducha Bożego? Szkoda czasu, "żegnałem" się już post wcześniej, ale ten powyższy jeszcze mnie "zmusił" do ostatniego wpisu. Szerokości! - Mt 7:13 Rozumiem, że Kościół Katolicki nie jest dla Ciebie autorytem. Natomiast nie wiem jak można interpretować tekst Biblijny na zasadzie "dla każdego dziecka jest oczywiste" czy w ogóle "jest oczywiste". Zarzut kanibalizmu jest bez sensu. Jakbyś rozumiał istotę dogmatu o transsubstancji (WIST dobrze wytłumaczył) to byś wiedział, że o żadnym "zjadaniu" ciala czy piciu krwi w jego aspekcie fizycznym nie ma tu mowy.
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pn sty 21, 2013 22:05 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Fischer napisał(a): Wychodzi na to, że Chrystus - jak wspomniałem wcześniej - zachęcił uczniów do kanibalizmu Z takimi argumentami już w starożytności rozprawili się teologowie. M. in. Justyn męczennik, pisał o tym do cesarza, po tym, jak mu doniesiono, że chrześcijanie jedzą jakiegoś Jezusa podczas swoich tajnych spotkań. Jednak rację miał Kohelet, pisząc: "Nic zgoła nowego nie ma pod słońcem" (1,9).
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt sty 22, 2013 9:41 |
|
|
|
 |
Eubulides
|
Ateiści dziś często powtarzają stare argumenty Celsusa, Porfiriusza i innych. Nie obchodzi ich ten fakt iż już dawno wypracowano odpowiedzi na takie argumenty. Niestety, ale ostatnio przekonuję się, iż chyba nie zależy im na prawdzie. Gdyby im zależało, zapoznali by się z historią chrześcijaństwa z myślą ojców Kościoła i apologetów i przeszli by do rzetelnej dyskusji. To jednak co obserwuję w internecie nie ma nic wspólnego z rzeczową dyskusją. Jest to ciągle klepanie tego samego, bez refleksji byle "dokopać" wierzącym.
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
So sty 26, 2013 12:23 |
|
 |
{o}
|
A nie przeszło ci przez myśl, że te wypracowane odpowiedzi nie są zadowalające? Że potrafią przekonać tylko przekonanych?
_________________ Brewiarz na WP Brewiarz na Androida Duszpasterstwo Akademickie Xaverianum Opole
|
So sty 26, 2013 12:41 |
|
 |
Eubulides
|
A co takiego cię nie przekonuje? Nie przekonuje cię iż podczas mszy chrześcijan nikt nie ginie? Chrystusowi się również żadna krzywda nie dzieje. On sam się ofiaruje aby mógł substancjalnie w nas przebywać, byśmy mogli stać się jego świątynią. Co takiego strasznego dzieje się na mszy? Uważasz iż Bogu sprawiamy cierpienie mszą świętą? Myślę, że każdy kto pomyśli o tym rozsądnie powinien być przekonany.
|
So sty 26, 2013 16:07 |
|
 |
{o}
|
A gdzie ja cokolwiek takiego powiedziałem?
Kto pomyśli o tym rozsądnie, twierdzi, ze to stek bredni. Kanibalizm, ale "na niby", bo z opłatkiem nic się nie dzieje, dalej jest opłatkiem.
|
So sty 26, 2013 16:52 |
|
 |
Eubulides
|
{o} napisał(a): A gdzie ja cokolwiek takiego powiedziałem? Cóż, ja się odnosiłem właśnie do tego, co pisał "Fischer". Fischer napisał(a): Wychodzi na to, że Chrystus - jak wspomniałem wcześniej - zachęcił uczniów do kanibalizmu Szumi odpowiedział, następnie ja rozwinąłem nieco jego odpowiedź, dodając iż nie widzę w takim zarzucie szukania prawdy ale powtarzanie głupich ataków osób, które nie rozumieją chrześcijaństwa. Dodałem też, iż już dawno zostały na takie zarzuty udzielone odpowiedzi. A ty napisałeś iż te odpowiedzi nie przekonują. Chyba oczywiste jest iż broniłeś Fischera, nieprawdaż?
|
So sty 26, 2013 16:58 |
|
 |
Andy72
|
Fischer napisał(a): Wychodzi na to, że Chrystus - jak wspomniałem wcześniej - zachęcił uczniów do kanibalizmu i złamania bardzo ważnego przepisu Prawa Mojżeszowego, mianowicie zakazu spożywania krwi, jednego z nielicznych, które nakazano dalej przestrzegać na kartach tzw. Nowego Testamentu. Śmieszy mnie stawianie obok siebie tych zarzutów, to tak jakby powiedzieć: był kanibalem a oprócz tego używał brudnych sztućcy 
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So sty 26, 2013 17:03 |
|
 |
{o}
|
Tak, broniłem Fischera. A ty odparłeś zarzuty, które sam sobie wymyśliłeś, a nie te, które on wysunął. On mówi o kanibalizmie, ty o zabijaniu i czynieniu krzywdy. To nie są tożsame rzeczy. Jeden przykład - zjadanie zmarłego (nie zamordowanego) członka swojego plemienia - to też kanibalizm. Rytuał analogiczny do pogrzebu.
Kanibalizm to spożywanie ludzkiego ciała. Opłatek jest ludzkim ciałem. Spożywanie opłatka to kanibalizm. Alternatywnie, to tylko metafory albo brednie.
|
So sty 26, 2013 17:17 |
|
 |
jesienna
|
{o} napisał(a): Tak, broniłem Fischera. A ty odparłeś zarzuty, które sam sobie wymyśliłeś, a nie te, które on wysunął. On mówi o kanibalizmie, ty o zabijaniu i czynieniu krzywdy. To nie są tożsame rzeczy. Jeden przykład - zjadanie zmarłego (nie zamordowanego) członka swojego plemienia - to też kanibalizm. Rytuał analogiczny do pogrzebu.
Kanibalizm to spożywanie ludzkiego ciała. Opłatek jest ludzkim ciałem. Spożywanie opłatka to kanibalizm. Alternatywnie, to tylko metafory albo brednie. no to wygląda na to, że masz problem - nie widzisz innej opcji chciałam zauważyć, że nikt, absolutnie nikt (katolicy też) nie jest winien temu, że nie jesteś w stanie przyjąć innych, że przyjmujesz tylko te dwie
|
So sty 26, 2013 17:46 |
|
 |
{o}
|
Ja nie mam problemu. Próbuję wam tylko uświadomić, ze to w co wierzyMY, nie jest rozsądne. Jest głupstwem dla świata. Dlatego zwyczajną arogancją jest twierdzić, że Cytuj: każdy kto pomyśli o tym rozsądnie powinien być przekonany Więcej pokory wobec tajemnicy wiary i niedowiarstwa świata.
|
So sty 26, 2013 21:13 |
|
 |
jesienna
|
Przepraszam, coś namieszałam - połączył mi się podczas czytania Twój post z postem kogoś innego i w efekcie odpowiedziałam .... sama już nie wiem komu 
|
So sty 26, 2013 21:31 |
|
|
|