Wskrzesi w dniu ostatecznym
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wskrzesi w dniu ostatecznym
Kael napisał(a): Magdalena_i napisał(a): Wiem natomiast że nasze uczynki nie mają wpływu na nasze zbawienie.
Bóg może zatrzymać kogoś kto wg nas był " przykładem za życia " nie wiemy jednak co miał w sercu. Bóg może przyjąć kogoś kto nie raz upadł i nie jeden raz skrzywdził - tutaj też nie wiemy co miał na prawdę w sercu . Nie z uczynków sądzeni będziemy.... To zle wiesz. Zbawieni jestesmy przez wiare, ale wiara bez uczynkow jest martwa. To kompilacja teologii sw Pawla i sw Jakuba. Sam Pan Jezus mowi o tym dobitniej. U sw Jana mowi, ze kto wierzy nie podlega sadowi, lecz przechodzi ze smierci do zycia J 5,24 U sw Mateusza w opisie Sadu Ostatecznego jak najbardziej konkretne uczynki sa brane pod uwage i wrecz decydujace dla zbawienia. Mt 25,31-46 Podsumowujac: Na koncu liczyc sie bedzie tylko milosc, ale ta prawdziwa, czynna, nie uczucie. Pisząc to nie miałam na myśli, że nie należy czynić dobrze - ponieważ należy czynić dobrze. Z miłosierdzia względem drugiego człowieka rozliczeni będziemy - miłosierdzie niesie za sobą uczynki.Główną Istotą zbawienia Jest Chrystus - ponieważ przez Niego zbawieni jesteśmy
|
Wt lut 05, 2013 14:44 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Magdalena_i napisał(a): Główną Istotą zbawienia Jest Chrystus Co to znaczy? Możesz rozwinąć?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Śr lut 06, 2013 4:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Magdalena_i napisał(a): Główną Istotą zbawienia Jest Chrystus Co to znaczy? Możesz rozwinąć? " A przez Niego wszystko się STAŁO , On to dla nas ludzi i dla naszego zbawienia , zstąpił z nieba i za sprawą Ducha Świętego przyjął ciało z Maryi Dziewicy i stał się człowiekiem ...." Główna Istota Miłości zrodzona i stworzona współistotna Ojcu - uniżyła się dla człowieka z Miłości.
|
Śr lut 06, 2013 5:16 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Tyle to ja mniej więcej wiem. Ale jak to się przekłada na konkrety?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Śr lut 06, 2013 5:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Tyle to ja mniej więcej wiem. Ale jak to się przekłada na konkrety? No właśnie tak  Chrystus nas kocha Miłością niepojętą dla człowieka i przez Tę właśnie Miłość wykupił nam wolność , byśmy mogli poznać w "przyszłości " Miłość którą zna sam Chrystus a czego człowiek pojąć nie może.
|
Śr lut 06, 2013 5:28 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Aha. Czyli wracamy do początku: Chrystus odwalił całą brudną robotę, a ja nie muszę już nic?
|
Śr lut 06, 2013 5:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Aha. Czyli wracamy do początku: Chrystus odwalił całą brudną robotę, a ja nie muszę już nic? A kto powiedział że nie musisz nic? Należy robisz wszystko - by ukazać dobro drugiemu człowiekowi
|
Śr lut 06, 2013 5:43 |
|
 |
Lurker
|
Ażeby mógł na nim żerować, co?
Chyba raczej robić wszystko, aby przekonać do dobra drugiego człowieka. I też nie "wszystko"...
|
Śr lut 06, 2013 6:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Ażeby mógł na nim żerować, co?
Chyba raczej robić wszystko, aby przekonać do dobra drugiego człowieka. I też nie "wszystko"... Myślę, że "ukazać" - przekonać powinni się sami - używając swojego " chcę"
|
Śr lut 06, 2013 14:50 |
|
 |
Michallus
|
Lurker napisał(a): Aha. Czyli wracamy do początku: Chrystus odwalił całą brudną robotę, a ja nie muszę już nic? Jedyna drogą do zbawienia jest wiara w Jezusa Chrystusa. Ofiara Jezusa była całkowita zapłatą za nasze grzechy w rezultacie wszystkie nasze grzechy zostały przebaczone. Żeby zostać zbawionym trzeba uwierzyć i wyznać słowami że Jezus jest naszym zbawicielem i za nasze (moje) grzechy umarł na krzyżu. Pamiętaj że jest to jedyna droga jeśli na ziemi nie uwierzysz i umrzesz nie będziesz miał już żadnej szansy na zbawienie Twoje imię nie znajdzie się w księdze życia. Zostaniesz potępiony na wieczność dlatego że Bóg jest wieczny i jego miłość jest wieczna więc żeby zapłacić za grzech Twoja zaplata musi być wieczna. Można życie przeżyć bez Boga nie wierzyć w Niego szukać dowodów na Jego nie istnienie ale to i tak nic nie zmieni bo Bóg istnieje i każdy człowiek zostanie osądzony przez Niego po śmierci.
|
Śr lut 06, 2013 22:48 |
|
 |
JedenPost
|
Michallus napisał(a): Jedyna drogą do zbawienia jest wiara w Jezusa Chrystusa. Świetnie, a co z resztą ludzi? Jakby nie patrzeć większość żyjących na przestrzeni historii świata w życiu o Jezusie nie słyszała...
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lut 07, 2013 10:30 |
|
 |
Qwerty2011
|
Nie szkodzi. Wszyscy oni spotkają się z Jezusem po śmierci, wszyscy też za pośrednictwem Jezusa słyszeli głos swojego sumienia. Odkupił on WSZYSTKICH ludzi. Poza Chrystusem nie ma zbawienia.
Nie oznacza to jednak, że Ci którzy nie byli, nie są chrześcijanami (jeśli nie poznali nauki Jezusa) nie mają szansy na zbawienie. Jeśli postępowali zgodnie z sumieniem, czynili dobro będą zbawieni. Grzechem jest odrzucenie wiary w Chrystusa, jeśli się ją poznało.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Cz lut 07, 2013 11:00 |
|
 |
Lurker
|
Ale sumienie podobno można formować. Zajmują się tym właśnie religie, obojętne, prawdziwe czy fałszywe.
Co z ludźmi, którzy mają niechrześcijańsko uformowane sumienie?
|
Cz lut 07, 2013 11:03 |
|
 |
Qwerty2011
|
Lurker napisał(a): Co z ludźmi, którzy mają niechrześcijańsko uformowane sumienie? Co to znaczy, podaj przykład
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Cz lut 07, 2013 11:04 |
|
 |
Lurker
|
Na przykład Hindus, który uważa obyczaj sati za dobry, albo Japończyk, który uważa "przyjemności ciała" za rzecz zwyczajną, nieobwarowaną żadnymi zakazami.
|
Cz lut 07, 2013 11:07 |
|
|
|