Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 1:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 STOP aborcji ! 
Autor Wiadomość
Post Re: STOP aborcji !
@Kael
Bardzo się cieszę, że dobrze wspominasz ciąze, ze porody się udały i ze masz zdrowe dzieci.
Nie wiesz jednak czego oczekuje ofiara gwałtu, nie wiesz jak to jest bez wsparcia, nie wiesz jak to jest nosić w sobie "żywą śmierć". A skoro nie wiesz, to nie decyduj za bezposrednio zainteresowanych.

Są na świecie rzesze, które nie maja zadnej traumy po przerwaniu ciąży, sa tez takie, które nie udźwignęły porodu i opieki nad niezdolnym do zycia dzieckiem. To nie jest argument w dyskusji, bo nie od dzis wiemy, ze nigdy z góry nie znamy skutków swoich decyzji. Czy inaczej byłyby w dzisiejszych czasach potrzebne "okna życia"?

Na marginesie: dlaczego tak zajadle, bezpardonowo atakujesz mężczyzn i gloryfikujesz kobiety?

Wloczykij napisał(a):
P.S Dostrzegam pewną niekonsekwencję. W przypadku dzieci z ciężkimi wadami wrodzonymi argumentem przeciw aborcji są potencjalne uczucia matki (bo przecież Wy najlepiej wiecie jak się ona będzie czuła) po zabiciu płodu. Niemniej w przypadku ciąży, która jest wynikiem gwałtu uczucia matki już nie są ważne, ma urodzić i koniec. Nikogo nie obchodzi jej trauma. Niechże mi to ktoś wytłumaczy.

Nikt tego tobie nie wytłumaczy. Dla mnie to też jest niepojęte.

@Kael
Jeszcze kilka słów.
Czy odłączyłbym dziecku przysłowiowy respirator? Nie wiem. Oboje dziś z pełnym przekonaniem zadeklarujemy, ze nie. A jakie byłyby okoliczności, jak bolesne dylematy i jakie nasze decyzje tego w rzeczywistości nie wiesz ani ty, ani ja.
Cytuj:
Wytlumaczyc? Nie jestes kobieta ;-).
Bardzo wiele kobiet też tego nie rozumie. W Polsce ruch pro-choice (np. Ponton) jest opanowany. Płec nie jest więc tu argumentem.

Śr kwi 29, 2015 13:40
@Koziol: po raz ostatni: nie dopisuj mi tego, czego ja nie pisze!

To ty masz jaks traume, ze ktos za ciebie o czyms chce decydowac i projektujesz na mnie swoje (negatywne) uczucia.

Widac chcesz czytac tylko to, co potwierdza twoje poglady, a dyskusja z innym pogladami ciebie nie interesuje. No to wierz dalej, ze doskonale kobiety rozumiesz i ze powiedzenie im: zrob, co uwazasz za sluszne, to jest najlepsza pomoc, jakiej moga od mezczyzn oczekiwac.
Diagnoze bezmozgowia dostaje sie w ktorym tygodniu ciazy? Wada moze sie pojawic i pozniej, badz byc pozniej zdiagnozowana. Jezeli kobieta na spokojnie uzna, ze dla niej zabicie dziecka skazanego i tak na smierc to mniejszy problem niz obdarzanie tego dziecka miloscia i opieka az do jego naturalnego odejscia, to niech taka decyzje podejmie. Na spokojnie, a nie z naciskami terminow czy otoczenia itp. I niech potem nigdy nie ma do nikogo pretensji, ze ktos jej za reke nie zlapal.

Nie wiem, czy odlaczylabym respirator. Ale wiem, ze lekarze czesto oczekuja od rodziny, zeby to rodzina zdecydowala. Tak miala moja sasiadka, kiedy jej maz po wypadku byl praktycznie bez szans, ale to ona miala podjac decyzje o skroceniu jego zycia (lozko na OIOMie zajmowal, w Niemczech). To jest wlasnie spychanie odpowiedzialnosci w efekcie na jedna osobe (w ciazy matke).
Wiem, ze ten respirator kiedys odlaczyc trzeba, chyba ze inne organy wczesniej zawioda.
Dzieciom z taka diagnoza jak bezmozgowie nie trzeba go w ogole podlaczac. I wcale lekarze sie nie spiesza z aparatami, jezeli wiadomo, ze dziecko nie ma szans. Raczej daje sie rodzicom mozliwosc pozegnania z dzieckiem i kilku godzin razem. Jezeli chca. Nie wiem jak w Polsce.

Wiem, ze na dzien dzisiejszy nie zgodzilabym sie na pobranie organow moich dzieci. Tak ja rozumiem moja milosc do nich i moje obowiazki.

Ale jezli ktos sie godzi, to nie bede go wytykac palcami, ze podjal inna decyzje niz moja.

Kobietom po aborcji, ktore znam, bardzo wspolczuje. Bo ich powody okazaly sie nie byc tak istotne, zeby podjac tak dramatyczna decyzje a skutki dla nich byly tragiczne. Mozliwe, ze sa takie kobiety, ktore naprawde sa szczesliwe, ze usunely 5 ciaz i maja tylko jedno, ale za to wychuchane dziecko. Ja takich nie znam.

Śr kwi 29, 2015 13:53
@Kael
Skoro sama nie wiesz jak byś postapiła w takiej sytuacji, to nie oceniaj innych. Takie decyzje czasem podejmujemy albo sami, albo nasi najbliżsi. Lekarze, czy ktokolwiek inny takich decyzji nie powinien podejmować.

p.s. Prześledź swoje uwagi i docinki dotyczące płci i sama wyciągnij wnioski.

Śr kwi 29, 2015 14:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3