Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 324 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Następna strona
 Jak pogodzić istnienie Boga z rzeczywistością? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak pogodzić istnienie Boga z rzeczywistością?
Cytuj:
Zlo to przeciwienstwo dobra.
Jezeli jest swiatlo to brak swiatla jest ciemnoscia.
Brak zycia to (censored).
Brak dobra to zlo.

Straszne uogólnienie. Rzeczywistość jest bardziej skomplikowana.
Więc Bóg stworzył brak dobra czyli zło. Bóg stworzył zło albo jestem głupi.

Cytuj:
A skutkiem grzechu pierworodnego jest cierpienie.

Jak to godzisz z omnipotencją i wszechmiłosierdziem?

Cytuj:
Tak smiertelnie powazne a skutki naszych decyzji.

Jakich naszych? czyli kogo?

Śr wrz 02, 2015 17:24
Łukasz93 napisał(a):
Cytuj:
Zlo to przeciwienstwo dobra.
Jezeli jest swiatlo to brak swiatla jest ciemnoscia.
Brak zycia to (censored).
Brak dobra to zlo.

Straszne uogólnienie. Rzeczywistość jest bardziej skomplikowana.
Więc Bóg stworzył brak dobra czyli zło. Bóg stworzył zło albo jestem głupi.

Wobec tego przykro mi bardzo, ale prawdziwa jest ta druga opcja.

Cytuj:
Cytuj:
A skutkiem grzechu pierworodnego jest cierpienie.

Jak to godzisz z omnipotencją i wszechmiłosierdziem?

Nie ma czegoś takiego jak wszechmiłosierdzie, a cierpienie Bóg dopuszcza jako skutek nieposłuszeństwa pierwszych ludzi.

Śr wrz 02, 2015 17:27
Kazdego czlowieka. Myslisz, ze twoje wybory i dzialania nie maja skutkow? O efekcie motyla slyszales?

Bog dopuscil zlo, zeby wybor byl na serio, a nie dla picu.

Bog jest sprawiedliwy i milosierny. Milosierdzie jest przed sprawiedliwoscia, ale jak ktos sie uprze, ze laski bez i milosierdzia nie chce, to bedzie sadzony sprawiedliwie.

Śr wrz 02, 2015 17:30

Jeżeli Bóg dopuszcza cierpienia czyli można śmiało powiedzieć a właściwie nawet stwierdzić ,że mógłby je całkowicie unicestwić ,mógłby usunąć cierpienie duchowe ,fizyczne i psychiczne i to by wystarczyło ,o ile mniej wtedy pretensji mieli by do Boga ludzie ,a właściwie nie mieli by prawdopodobnie żadnych ,czy świat wtedy nie byłby piękny? Dla mnie by był.

Śr wrz 02, 2015 17:31
Łukasz93 napisał(a):
Cytuj:
Odpowiedź znajdziesz tutaj.

Nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi

To już nie moja wina.

Cytuj:
Cytuj:
Nie ma powodu, aby to tłumaczyć w oderwaniu od "historyjek" z Pisma Świętego.

Historyjki te nie są wiarygodne. Zostały napisane bardzo dawno temu.

Fakt, że teksty Pisma Świetego zostały napisane bardzo dawno temu nie sprawia, że nie są wiarygodne i nie można nimi tłumaczyć tego, co dzisiaj obserwujemy.

Cytuj:
Cytuj:
Bo jest to konsekwencja grzechu pierwszych ludzi.

Nie. Ja się pytam dlaczego wszechmiłosierna i wszechmocna istota pozwoliłaby na to aby nowo narodzone dzieci cierpiały za innych ludzi

Zmieniasz pytanie. Odpowiedziałem na poprzednie, a to, że ta odpowiedź ci nie pasuje, to już nie moja wina. Odnośnie nowego pytania, to nowo narodzone dzieci nie cierpią "za innych ludzi".

Cytuj:
Cytuj:
Bóg stworzył świat doskonały. To, co mamy dzisiaj, to dzieło ludzi.

Klęski żywiołowe to dzieło ludzi? choroby to dzieło ludzi? sam fakt istnienia bólu to dzieło człowieka?

Owszem. Gdyby nie to, że Adam i Ewa zgrzeszyli łamią jedyny zakaz, który otrzymali, to dzisiaj żylibyśmy w raju, a tam tego nie było.

Cytuj:
Cytuj:
Bóg nie stworzył zła.

Dlaczego Bóg dopuścił do zaistnienia zła?

Bo inaczej zamiast wolnych i stanowiących o sobie istot musiałby stworzyć marionetki, które nie posiadają własnej woli.

Śr wrz 02, 2015 17:31
Hufce napisał(a):
Jeżeli Bóg dopuszcza cierpienia czyli można śmiało powiedzieć a właściwie nawet stwierdzić ,że mógłby je całkowicie unicestwić ,mógłby usunąć cierpienie duchowe ,fizyczne i psychiczne i to by wystarczyło ,o ile mniej wtedy pretensji mieli by do Boga ludzie ,a właściwie nie mieli by prawdopodobnie żadnych ,czy świat wtedy nie byłby piękny? Dla mnie by był.

I taki bedzie a nawet juz jest. W niebie.
Tam nie bedzie ani smierci ani cierpien.

Tam po prostu sa ludzie, ktorzy ostatecznie i definitywnie wybrali Dobro, znajac zlo i jego konsekwencje.

Śr wrz 02, 2015 17:34

A może ja chciałbym przeżyć życie na Ziemi bez cierpienia żeby się nim nakosztować do granic ,bo później takiego samego życia już nigdy nie będe miał nawet zakładając ,że pójde do Nieba.
Tak poza tym to jeszcze nie wiadomo gdzie człowiek wyląduje i czy Niebo jest faktycznie takie wspaniałe ,a może jest tam po prostu nudno .

Śr wrz 02, 2015 17:36

Cytuj:
Wobec tego przykro mi bardzo, ale prawdziwa jest ta druga opcja.

Nie wierzę, że Ci przykro.

Cytuj:
Nie ma czegoś takiego jak wszechmiłosierdzie, a cierpienie Bóg dopuszcza jako skutek nieposłuszeństwa pierwszych ludzi.

Bóg nie jest wszechmiłosierny? Czy jest zatem wszechmocny? Jak inaczej opisał byś jego cechy?
Dlaczego ja muszę cierpieć? nie miałem żadnego wpływu na decyzję, które podjęli pierwsi ludzie.

Śr wrz 02, 2015 17:38

Hufce napisał(a):
A może ja chciałbym przeżyć życie na Ziemi bez cierpienia żeby się nim nakosztować do granic ,bo później takiego samego życia już nigdy nie będe miał nawet zakładając ,że pójde do Nieba.
Tak poza tym to jeszcze nie wiadomo gdzie człowiek wyląduje i czy Niebo jest faktycznie takie wspaniałe ,a może jest tam po prostu nudno .

Chciałbyś mieć niebo przed niebem?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr wrz 02, 2015 17:42

yarpen zirgin z całym szacunkiem do Twojej osoby ale co ma do rzeczy i jaki istnieje związek pomiędzy tym ,że ludzie otrzymali wolną wolę dzięki której nie są marionetkami a jakby nie otrzymali jej to by byli ,czy na pewno są tylko dwie takie opcje ,a może Bóg jako istota wszechmogąca miał jeszcze 1000 innych rozwiązań o których nawet nikomu nigdy nie powiedział nawet największym prorokom i by oscylujem w dyskusjach opierając się na kilku rzeczach nie mając o tamtych opcjach nawet zielonego pojęcia .
Także twoja odpowiedź według mnie niczego nie wyjaśnia ,jedynie dalej pogłębia brak zrozumienia rzeczy.

Śr wrz 02, 2015 17:43

Powiem Ci co chciałbym mieć ,chciałbym od narodzenia żyć bez najmniejszego cierpienia i nie interesują mnie żadne tłumaczenia o wolnej woli ,o Adamie i Ewie ,o grzechu pierworodnym ,to bez znaczenia tak naprawdę.
A potem jeszcze na wieki chciałbym żyć owszem w Niebie ale żeby było ono dla mnie satysfakcjonujące i przyjemne .
Zaraz ktoś zapyta mnie a czy to nie za wiele ?A ja na to odpowiem od razu ,NIE ,bo ja nie urodziłem się za karę ,jestem istotą odczuwającą więc żądam godnego życia dla siebie i dla wszystkich.

Śr wrz 02, 2015 17:46
Moderator

Osobom, które o problemie istnienia zła w świecie wobec istnienia miłosiernego i miłującego Boga chcą rozmawiać bez Pisma świętego, zadam pytania:
- ile prac filozoficznych (z podaniem tytułów) z zakresu teodycei pojawiających się na przestrzeni wieków przeczytaliście?
- jakie rodzaje teodycei już poznaliście?
- jakie macie podstawy do dyskutowania o teodycei poza nieustannym powtarzaniem, że skoro dostrzegamy zło to znaczy, że Bóg nie jest dobry?
- czy macie zdefiniowane podstawowe pojęcia niezbędne w tej rozmowie (pojęcie Boga, pojęcie dobra, pojęcie zła, pojęcie wolności i determinizmu czy przypadkowości) czy tylko gadacie, co wam ślina na język przyniesie nie czytając nawet istniejących na forum tematów (nie mówiąc o czytaniu prac teologów i filozofów gdzieś poza tym forum)?

Dla streszczenia i dla podstawowej bazy: chrześcijaństwo (a przynajmniej katolicyzm) nie twierdzi, że sprzeczność pomiędzy istnieniem zła w świecie stworzonym przez Boga, które jest dobry została rozwiązana.
Biblia podaje nam pewne fakty (Bóg jest dobry i wszystko, co uczynił jest dobre).
Tego nie możemy podważyć, bo inaczej pojęcie Boga i religia nie ma sensu.
Wszyscy próbujemy sobie odpowiedzieć na pytanie o zło. Katolicy jednak czynią to na kolanach w modlitwie, a niewierzący nie szukają zrozumienia tylko krytyki.

Może spróbujcie przeprowadzić sobie intelektualne ćwiczenie i przyjmując katolickie założenia (Bóg jest jeden, Bóg jest dobry i Bóg nie stworzył zła) spróbować znaleźć swoją teodyceę.

Aha, opowieść z Ks. Rodzaju nie jest reportażem z dzieła stworzenia, ale jedną z pierwszych teodycei.
Przeznaczoną dla osób żyjących prawie 3 tys lat temu gdzieś na Bliskim Wschodzie i zajmujących się pasterstwem, rolnictwem, hodowlą, rzemiosłem i nie mających dostępu do internetu przez współczesne smartfony. Weźcie to pod uwagę.

Śr wrz 02, 2015 17:47
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Fakt, że teksty Pisma Świetego zostały napisane bardzo dawno temu nie sprawia, że nie są wiarygodne i nie można nimi tłumaczyć tego, co dzisiaj obserwujemy.

Nie sprawia też, że można nimi tłumaczyć to, co dzisiaj obserwujemy.

Cytuj:
Zmieniasz pytanie. Odpowiedziałem na poprzednie, a to, że ta odpowiedź ci nie pasuje, to już nie moja wina. Odnośnie nowego pytania, to nowo narodzone dzieci nie cierpią "za innych ludzi".

Dlaczego Bóg pozwala aby dzieci rodziły się z wadami genetycznymi? Dlaczego Bóg zadecydował aby wszyscy ludzie cierpieli za pierwszych ludzi? Dlaczego zwierzęta cierpią?

Cytuj:
Owszem. Gdyby nie to, że Adam i Ewa zgrzeszyli łamią jedyny zakaz, który otrzymali, to dzisiaj żylibyśmy w raju, a tam tego nie było.

Klęski żywiołowe i choroby zabijają również zwierzęta. Dlaczego ?

Cytuj:
Bo inaczej zamiast wolnych i stanowiących o sobie istot musiałby stworzyć marionetki, które nie posiadają własnej woli.

Wszechmocna istota nie potrafiłaby stworzyć świata bez zła? Nie potrafiłaby zmienić natury człowieka? Nie potrafiłaby stworzyć go tak by nie kusiło go na przykład zabijanie?

Śr wrz 02, 2015 17:52

Cytuj:
Biblia podaje nam pewne fakty (Bóg jest dobry i wszystko, co uczynił jest dobre).

Zdefiniuj fakt. W jakim sensie choroby i ból są dobre ?

Cytuj:
Tego nie możemy podważyć, bo inaczej pojęcie Boga i religia nie ma sensu.

Można to podważyć, dlatego pojęcie Boga nie ma sensu.

Cytuj:
Wszyscy próbujemy sobie odpowiedzieć na pytanie o zło. Katolicy jednak czynią to na kolanach w modlitwie, a niewierzący nie szukają zrozumienia tylko krytyki.

Niewierzący próbują sprowokować Katolików do logicznego myślenia.

Nie przeczytałem żadnej pracy filozoficznej o Teodycei. Od kilku lat jedynie czytam fora na tematy związane z religią i filozofią.

Śr wrz 02, 2015 18:04
Łukasz93 napisał(a):
Cytuj:

Nie sprawia też, że można nimi tłumaczyć to, co dzisiaj obserwujemy.

Oczywiście, że można to tłumaczyć, bo jedyne, co się zmieniło, to postęp cywilizacyjny.

Cytuj:
Cytuj:

Dlaczego Bóg pozwala aby dzieci rodziły się z wadami genetycznymi?

Bo to jest konsekwencja wyboru, którego dokonali pierwsi ludzie.

Cytuj:
Dlaczego Bóg zadecydował aby wszyscy ludzie cierpieli za pierwszych ludzi?

Nie ma czegoś takiego jak "cierpienie za pierwszych ludzi".

Cytuj:
Dlaczego zwierzęta cierpią?

?

Cytuj:
Cytuj:

Klęski żywiołowe i choroby zabijają również zwierzęta. Dlaczego ?

Zapytaj Boga.

Cytuj:
Cytuj:

Wszechmocna istota nie potrafiłaby stworzyć świata bez zła?

Bóg stworzył świat, na którym nie istniało zło. To, że zło się pojawiło, to efekt wyboru Adama i Ewy, którzy posłuchali szatana i złamali jedyny zakaz, który otrzymali od Boga.

Cytuj:
Nie potrafiłaby zmienić natury człowieka? Nie potrafiłaby stworzyć go tak by nie kusiło go na przykład zabijanie?

Wtedy stworzyłby marionetki, a nie wolne i decydujące o sobie istoty.

Śr wrz 02, 2015 18:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 324 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Następna strona