Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 08, 2025 6:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 40  Następna strona
 Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga 
Autor Wiadomość

Post Re: Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga.
Dżery napisał(a):
Jeśli wszystko jest zaplanowane i niezmienne to w ogóle nie ma sensu nic robić.

Zgadza się. I taką, motywowaną religą postawę przyjmowało wielu świetych, z najbardziej znanym św. Aleksym na czele.

Cytuj:
Większość osób zakłada jednak, że wolna wola istnieje, po raz, że jest to bliższe codziennej obserwacji, po dwa dlatego, że w przeciwnym wypadku bylibyśmy w sytuacji dość głupiej.
Skoro ludzie mają wolną wolę, to chyba Bóg tym bardziej, w tym również do zmiany własnych planów. Oczywiście, jeśli tego zechce.

Niby to logiczne, ale teologom nie pasuje, gdyż zmiana bożych planów, szczegolnie pod wpływem perswazji człowieka kłoci sie im z doskonałoscia Boga.
Jak to zwykle bywa, w katolicyzmie (i nie tylko w nim) jesy wiele poziomów interpretacyjnych, inna religia jest dla szarego człowieka, a inna dla "uczonego w Pismie".
Cytuj:
Chyba każda religia zakłada taką możliwość, nawet w jakichś pierwotnych wierzeniach ludzie składali ofiary właśnie po to aby Bóg ich wysłuchał.
Oczywiscie, to siła napędowa wszystkich religii. Ale aktualny katolicyzm wyewoluował w stronę zupelnie niestrawnych, dziwacznych koncepcji.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr gru 09, 2015 21:43

Bóg człowieka już wysłuchał i dał doskonałe rozwiązanie w połączeniu z doskonałym planem zbawienia. I w praktyce jest tak, że tylko ten plan działa i tylko on przyniesie wymagany rezultat.
Jest nim całkowite zaufanie Bogu tu Duchowi św. Uznanie, że sam podlegając wpływom szatana zawsze zostanę zwiedziony i oszukany dlatego jedynym rozwiązaniem pozostaje: przyjęcie przebaczenia powodującego,że każdy nawet największy grzesznik na powrót staje sie dzieckiem Boga. Następnie aby utrzymać to przebaczenie winno się przebaczać innym po to aby być z nim w jedności duchowej jako jeden Syn. chcą aby się to wypełniało jesteśmy prowadzeni przez Ducha św aby rozpoznawać prawdę o sobie i głębiej wchodzić w wiarę w Boga.

Cz gru 10, 2015 21:06

Glejt, cieszy mnie to że wyróżniasz wśród ludzi- Dzieci Boże, bo ja od ludzi w Twoim Kościele słyszałem że każdy człowiek należy do tejże grupy. Już nie mówiąc że Allah to ten sam Bóg ; ) Miszczostwo !!

Cz gru 10, 2015 21:14

Allah to ten sam , Bóg ale każdy prorok , który przyszedł po Jezusie został nazwany przez Niego fałszywym. Choć nie można powiedzieć, że i oni nie są dziećmi Boga , którzy mogą dostąpić zbawienia. Czym innym jest jednak głoszenie ewangelii jako dobrej nowiny o miłości a czym innym głoszenie jej tak aby ta była naginaniem słów Jezusa aby miłość została nadużywana lub była narzędziem do kontrolowania. Bóg jako miłość nie kontroluje, pokładając w nas całkowite zaufanie. Tak samo do niczego nie zmusza dając nam wolny wybór. Doskonale rozumie, że usunięcie tego przymusu i kontroli daje w efekcie powrót do tego co ktoś sobie wyżej ceni.

Cz gru 10, 2015 21:41

Ale Ty to mówisz po to by przypodobać się ludziom? Przecież Apostołowie setki razy tłukli to że nie każdy mówiący że jest chrześcijaninem jest Dzieckiem Boga.

Allah to nie Bóg którego znamy, nie wiem nawet w jakiego Ty Boga wierzysz. Wiesz wymyślony Chrystus też jest fałszywy... Jest jedna Ewangelia

A Allah to nie ten sam Bóg, każdy kto się na islamie trochę zna i czytał Koran to wie że to Bóstwo Księżycowe wzięte z lokalnych Bożków na tamtych terenach w u wczesnych czasach. Czytałeś Pismo, ilu było w nim Bożków, ilu fałszywych Bożków sami Izraelici czczili ? I co na to Prorocy, Bóg? Mówili że to jest to samo ?

Może dla was Katolików Muzułmanie to bracia w wierze i macie tego samego Boga, jeśli masz tego samego Boga to i mów do niego Allah, bo to jest to samo. Ja myślałem że to jakieś skrajne przypadki z tym twierdzeniem, a tu kolejna osoba mówi mi że Chrześcijański Bóg i Allah to jest to samo ; ) A jego Prorok Mahomet, był Prawdziwym Prorokiem Bożym? A Koran to też słowo Boże ?

Cz gru 10, 2015 21:52

Nie znam koranu a pobieżne czytania tego co wyrywkowo jest prezentowane nie wskazuje na nic porywającego a przynajmniej dla mnie. Tak samo opisane życie np Mahometa wskazuje raczej na jego problemy i potrzebę dotarcia do Boga. Bóg kocha nawet tych co w niego nie wierzą. I skłonny jest mu to wybaczyć. Nie można przeciwstawiać się tylko Duchowi św, który ma za zadanie wskazać nam Prawdę i nauczyć jak być takimi jak Bóg chce abyśmy byli podobni do samego Jezusa. nie można tego dokonywać przez formy zmuszania ani nawet straszenia. Jednak tak wielu pogrążonych jest w swoim samolubstwie i egoiźmie, że dla nich zmiana siebie jest bez sensu a nawet często uznawana jako szkodząca czy krzywdząca. Tacy ludzie nie mieli szansy poznać czym jest prawdziwa miłość, taka jaką prezentował Jezus i z tego powodu posługują się "miłością" , którą oferuje im ego jako pewien zamiennik. Ponieważ każdy człowiek potrzebuje miłości bez niej umiera lub staje się kompletnie szalony. Jednak ten zamiennik jest ukrytą nienawiścią.

Cz gru 10, 2015 22:07

Chodzi mi raczej o naukę płynącą z Koranu o tym, że Jezus nie jest synem Boga.
A jest to podstawa Chrześcijaństwa, reszta to problemy natury egzystencjonalno kulturowej czyli pełnej władzy świata i problemów natury mam kompleks, mamy problem tworzymy prawo na bazie religii.

Tematem naszej rozmowy jest to że jest to inny Bóg, a dokładniej bożek, tak jak np Zeus, Baal etc
świat duchowy składa się również z duchów upadłych. To chyba jasne że lokalne bóstwo przemycone nieudolnie do dużej religii monoteistycznej jako Allah nie jest tożsame z Bogiem Chrześcijan.

Cz gru 10, 2015 22:22

Nie jestem pewna czy dobrze cię rozumiem ale taki sposób przedstawiania jaki przedstawia koran z całą pewnością przedstawia bożka a nawet antychrysta. Jezus jest Bogiem i gdyby nie to iż te słowa których nauczał są tak prawdziwe a nawet więcej potrafią wskazać jak być jednością z Bogiem i również być jak Bóg. Tak świat składa sie z wileu duchów upadłych, których słucha wielu ludzi myśląc ,że odniosą przez to zwycięstwo. Szatan jest dlatego szalony iż wierzy ,że może zniszczyć Boga. Jednak zdaje sobie sprawę z tego iż istnieje tylko dzięki wierze człowieka w oszustwo na swój temat a przede wszystkim na temat Boga. Nawet chrześcijanie wierzą w antychrysta. Czasami myślę czy nie bardziej niż Jezusa. Modlę sie o przebaczenie tych myśli bo to one są korzeniem zła tą wiarą , że chętniej wierzy się w antychrysta niż w Chrystusa. bóg jest tylko jeden a szatan nie może opierać się tylko na tym co go trawi ponieważ jest to czysta nienawiść. I zbyt wielu natychmiast by sie odwróciło od niego gdyby tylko zrozumieli, że to co szatan nazywa miłością jest zmanipulowaną nienawiścią.

So gru 12, 2015 22:05
Holli napisał(a):
"Bóstwo Księżycowe wzięte z lokalnych bożków, na tamtych terenach we wczesnych czasach. Czytałeś Pismo, ilu było w nim bożków, ilu fałszywych bożków sami Izraelici czcili?..."

"a tu kolejna osoba mówi mi że Chrześcijański Bóg i Allah to jest to samo..."

Powiem Ci @Holli, że po części masz rację. Allach "był" jednym z pośród całego panteonu lokalnych bóstw. Został jednak wyniesiony przez Mahometa, i uznano Go za Jednego i Jedynego Boga. A u persów było inaczej? Nie! W zaratusztrianizmie również spośród całego panteonu pomniejszych bóstw, Zaratusztra wyniósł na piedestał Jednego i Jedynego Boga, Ahura Mazdę.
Dla porównania, w hinduizmie również istnieje wiele bóstw, ale najwyższym "Bogiem" jest Wisznu. Ze starożytnego Egiptu, spośród wielu bóstw, wyłoniono najwyższego Stwórcę, Atona... itd.

Każda jedna nacja w zamierzchłej historii świata, inaczej postrzegała Boga, inaczej Go sobie wyobrażała. Hinduizm, judaizm, chrześcijaństwo czy islam... Każdy widzi Boga na swój sposób.

Pytanie tylko, dlaczego człowiek zamiast szukać cech wspólnych, szuka tych odmiennych?
Dlaczego człowiek zamiast starać się budować "mosty", woli je niszczyć?
"My stoimy tu gdzie zawsze, oni tam, gdzie stało ZOMO!"

So gru 12, 2015 23:10

Wychodzę z założenia ,że nic nie dzieje sie przypadkiem. Skoro urodziłam sie w kraju katolickim to moim głównym zadaniem jest rozpoznać i pogłębić nauczanie płynące z Ewangelii. A jeżeli nawet jacyś księża twierdzą , że Jezus nauczał sprzecznie to rozumiem, że nie do końca został zrozumiany. Jeżlei jednak w ciągu całego żucia doświadczenia życiowe prowadzą mnie do tego iż zaczynam wnikliwiej rozumieć te ewangelie to nie po to aby potępić coś co jest niezrozumiałe przez księży ( bo przecież Bóg i Jezus też nie potępiają ale prowadzą do pełniejszego zrozumienia po to aby pełniej żyć a przede wszystkim nauczyć sie tak kochac bliźniego aby ten był szczęśliwy a przede wszystkim mógł być łatwo zbawiony jak i prawy , dobry i żyjący miłością -co przy okazji musi i mnie sie udać ). Jednak do tego potrzebne jest rozumienie tego jak co się odbywa a zatem dar rozumu. Nie będzie potrzebował daru rozumu ten komu się wydaje , że już wie albo tylko jest mądrzejszy od innych. Ale ten ,kto widzi, że jest ciemny jak tabaka w rogu o niczym innym nie marzy jak właśnie taki dar posiąść. Nie po to aby się wywyższać bo i tak nikt nie uwierzy, że jest mądrzejszy skoro do tej pory grał rolę głupka . Potrzebny jest po to aby uniknąc pułapek głupoty i pewności tego co niby ma być mądre a okazuje się skończoną głupotą. Tylko co komu po tym jeżeli takiego odkrycia dokona po powiedzmy 50 latach?
Dlatego, rzeczywiście nasze ego uwielbia czynić bożki z wszystkiego co cokolwiek jesteśmy przyjąć za mające jakąś wartość.
Obecnie głównym bożkiem jest ciało. Jego modne ubieranie, przesadne dbanie o wagę przechodzące w obsesję prowadzące do anoreksji i bulimii a dla tych , którzy są zalęknieni a ich lek jest głęboko ukryty przejawia się przejadaniem rodzajem rekompensaty, że nie mozna mieć tego co mają inni. itp

N gru 13, 2015 21:05
glejt napisał(a):
Skoro urodziłam się w kraju katolickim to moim głównym zadaniem jest rozpoznać i pogłębić nauczanie płynące z Ewangelii.

A gdybyś się urodził w Korei Północnej, to Twoim głównym zadaniem byłoby wielbienie zboczeńca Kima, i pogłębianie się w komunistycznej propagandzie...
Gdybyś urodził się w Arabii Saudyjskiej, Twoim głównym zadaniem byłoby studiowanie Koranu, i pogłębianie się w zbrodniczych radykalnych ideologiach.

Rozumiesz, na czym polega problem w powyższych trzech przykładach?
Mogę Ci jeszcze powiedzieć, że żaden z powyższych z Bogiem nie ma nic wspólnego...
Wyraźnie napisałeś o katolicyzmie, a ten jest sprzeczny z Ewangelią.
Ale nie bierz tego do siebie, bo to tylko moja opinia. ;)

glejt napisał(a):
bo przecież Bóg i Jezus też nie potępiają ale..."

Bóg potępił człowieka i to w najcięższej formie, poprzez eksterminację ludzkości... nie wiem, czy nie czytałeś ST?
Mit Jezusa natomiast, jest jedynym najlepiej znanym mi przykładem bezwarunkowej miłości i wybaczania. To piękny mit.
Ale podobnych mitów, jest zdecydowanie więcej.
Nawet Indianie mieli Boga, który poświecił własne życie, i spłonął na stosie, za grzechy innych...

Pn gru 14, 2015 21:46
Whispernight napisał(a):
Mit Jezusa natomiast, jest jedynym najlepiej znanym mi przykładem bezwarunkowej miłości i wybaczania. To piękny mit.
Ale podobnych mitów, jest zdecydowanie więcej.

Czy zechciałbyś podać konkretne przykłady?

Whispernight napisał(a):
Nawet Indianie mieli Boga, który poświecił własne życie, i spłonął na stosie, za grzechy innych...

A czy też zmartwychwstał?

Wt gru 15, 2015 21:50

Nie. On umarł naprawdę, a nie na trzy dni.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr gru 16, 2015 4:37
I nie za czyjekolwiek grzechy. Aztecki Nanahuatzin poświęcił swoje życie, by stać się słońcem.

Śr gru 16, 2015 7:33
akruk napisał(a):
I nie za czyjekolwiek grzechy.

Ale to tylko Twoja prywatna opinia. Jednak miliony ludzi na tej planecie wyznają inną wiarę.

Cytuj:
Aztecki Nanahuatzin poświęcił swoje życie, by stać się słońcem

Czy ktokolwiek wyznaje dzisiaj azteckiego boga który stał się słońcem?

Śr gru 16, 2015 8:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 40  Następna strona