Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 13, 2025 6:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Jak zastosować stwierdzenie "Miłość nie pamięta złego" 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak zastosować stwierdzenie "Miłość nie pamięta złego"
chwat napisał(a):
Zatem jednak zaszły jakieś zmiany (nawet minimalne) do chwili obecnej. O czym to świadczy?
.
Świadczy to o tym, że zaszły zmiany. Nie ma to znaczenia. Chyba że sugerujesz, że Wszechmocny tak od razu nie potrafi i potrzebuje do tego tysiacleci. Zresztą, nawet nie ma pewności, czy faktycznie zła na świecie ubywa - nie wiem, nie potrafię zmierzyć.

Cytuj:
Stwierdzenie, że wszyscy grzeszymy, zakłada milcząco, że oprócz grzechu nic nie istnieje. Jakie jest źródło tego stwierdzenia?
Piszę o źle dlatego, ze rozmwaimy o źle. To źle? :) To nie oznacza, ze neguję istnieje truskawek, drugiek prędkości kosmicznej czy zielonego koloru.

Śr cze 08, 2016 11:36

zefciu napisał(a):
Jak się nie zrozumiało pytania, to można drzeć japę. Jeśli powiesz "Jarek dał Markowi 5 złotych", a ktoś odpowie "nie pytam o Marka, tylko o Jarka". Dodatkowo imiona wykrzyczy, to za kogo go uznasz?

To było na pewno bardzo mądre i błyskotliwe, ale czy istnieje taka szansa, że odpowiesz na moje pytanie - to zwyczajnie, wprost, bez wicia się, zabaw z semantyką itp?

Cytuj:
Bóg może czynić wszystko co zechce.

Nawet zło? Ale chyba nie czyni. Więc czemu o Boga to nie stanowi o braku wyboru?

Cytuj:
A widziałeś tutaj aktualnie jakąś duszyczkę w niebie?

Boga też nie widziałem więc uznajemy, ze go nie ma i to kończy dyskusję?
Patrz uwaga na początku. Odpowiedz normalnie.

Cytuj:
Naprawdę musisz się drzeć jak psychicznie chory?

O co ci chodzi? Podkreśliłem dwa kluczowe słowa. To krzyk?
Wiesz co, ty nie potrafisz normalnie dyskutować, chyba faktycznie masz jakieś kłopoty ze sobą. :( Wierz mi, że jakieś jałowe przepychanki słowne mnie nie rajcują, nie mam też tyle cierpliwości, co Tomcio. Nie chce Ci się - przecież nie zmuszam, nie naciskam.

Śr cze 08, 2016 11:43

Acro napisał(a):
chwat napisał(a):
Zatem jednak zaszły jakieś zmiany (nawet minimalne) do chwili obecnej. O czym to świadczy?
.
Świadczy to o tym, że zaszły zmiany. Nie ma to znaczenia. Chyba że sugerujesz, że Wszechmocny tak od razu nie potrafi i potrzebuje do tego tysiacleci. Zresztą, nawet nie ma pewności, czy faktycznie zła na świecie ubywa - nie wiem, nie potrafię zmierzyć..

Skoro zaszły zmiany, to Apacz już nie skalpuje. Może ubywać zła? Może.
No chyba, że zostajesz przy opinii, "nie wiem, nie potrafię zmierzyć" - ale pamiętajmy: z niewiedzą się nie dyskutuje, bo i po co i o czym?

Acro napisał(a):
chwat napisał(a):
Stwierdzenie, że wszyscy grzeszymy, zakłada milcząco, że oprócz grzechu nic nie istnieje. Jakie jest źródło tego stwierdzenia?
Piszę o źle dlatego, ze rozmwaimy o źle. To źle? :) To nie oznacza, ze neguję istnieje truskawek, drugiek prędkości kosmicznej czy zielonego koloru.

Tzn, że istnienia niegrzeszenia i dobra, też nie negujesz?

Śr cze 08, 2016 16:23

Przede wszystkim - brzydko napisałem. Miejscownik od zła to złu. Fuj! :oops:

Cytuj:
No chyba, że zostajesz przy opinii, "nie wiem, nie potrafię zmierzyć" - ale pamiętajmy: z niewiedzą się nie dyskutuje, bo i po co i o czym?

Rozumiem, że Ty zmierzyłeś i wiesz, że zła ubywa?
Gdzieś może ubywa, gdzie indziej przybywa - to stan dynamiczny. Faktem jest, że zło istnieje i to w duzych ilościach. Czyli Bóg go nie zlikwidował ; nie chce, nie potrafi, wisi mu to?

Cytuj:

Nie. I co w związku z tym?

Śr cze 08, 2016 21:29

Acro napisał(a):
chwat napisał(a):

Rozumiem, że Ty zmierzyłeś i wiesz, że zła ubywa?
Gdzieś może ubywa, gdzie indziej przybywa - to stan dynamiczny. Faktem jest, że zło istnieje i to w duzych ilościach. Czyli Bóg go nie zlikwidował ; nie chce, nie potrafi, wisi mu to?

To nie statystyka, że ubywa albo przybywa. To są nasze decyzje.
Problemem nie jest zło (w dużych ilościach - jakie kryteria "duże"?) ale decyzyjność człowieka.
Oczywiście, że Bóg nie zlikwiduje zła, bo zlikwidowałby naszą wolność

Acro napisał(a):
chwat napisał(a):

Nie. I co w związku z tym?

Wolność.

Pt cze 10, 2016 21:58

chwat napisał(a):
Problemem nie jest zło (w dużych ilościach - jakie kryteria "duże"?) ale decyzyjność człowieka.

Niech będzie, że nasze dyzycje, przecież nie twierdzę, że to magia. Twierdzę tylko, ze zła jest bardzo dużo, a Bóg nie potrafi mu zaradzić, zło czynią WSZYSCY ludzi, więc najwyraźniej jest problem z konstrukcją. A za konstrukcję odpowiada kto? Tak - wygrałeś talon na balon - konstruktor! :)

Cytuj:
Wolność

No i? Czy ja gdzieś pisałem, ze jej nie ma? Co chcesz tu udowodnić?

Pt cze 10, 2016 22:35

Acro napisał(a):
chwat napisał(a):

Niech będzie, że nasze dyzycje, przecież nie twierdzę, że to magia. Twierdzę tylko, ze zła jest bardzo dużo, a Bóg nie potrafi mu zaradzić, zło czynią WSZYSCY ludzi, więc najwyraźniej jest problem z konstrukcją. A za konstrukcję odpowiada kto? Tak - wygrałeś talon na balon - konstruktor! :)

Cytuj:
Wolność

No i? Czy ja gdzieś pisałem, ze jej nie ma? Co chcesz tu udowodnić?

Zmierzam do tego, że skoro przyznajesz:
- jest wolność
- to stwierdzenie jest zło nie ma racji bytu

Zło jest w tym momencie, tylko naszym bieżącym wolnym wyborem, a nie wartością stałą
Zatem konieczność do interwencji Boga, jest wyimaginowana

So cze 11, 2016 4:42

Eee... czy ja dobrze zrozumiałem: twierdzisz, że na świecie nie ma zła? :o

So cze 11, 2016 19:16

Twierdzę to samo co Ty, że jest wolność. Stoimy na rozdrożu.
O ile nie jesteśmy na właściwej drodze, możemy przejść na drugą stronę.
Nie jesteśmy skazani na jedną z dróg. Nie ma "jest" albo "nie jest". Jest wybór. Wiem, że wierzysz w mocne nogi, teraz w drogę.

So cze 11, 2016 19:50

Fajnie, że postawiłeś sobie chochoła i dzielnie z nim walczyłeś, ale czy teraz, dla odmiany, miałbyś ochotę zmierzyć się z moimi tezami?

N cze 12, 2016 11:07

Coś zostało niedopowiedziane?

N cze 12, 2016 15:02

Jakoś totalnie zdryfowałeś. Przypomnę, że zacząłem od pytania:
Wszechwiedzący nie umiał stworzyć nas tak, abyśmy dokonywali właściwych wyborów, czy Wszechmocny tego nie potrafił? A może Miłosiernemu na tym nie zależało?

Na żadne z tych pytań odpowiedzią nie jest stwierdzenie: stoimy na rozdrożu, mamy wolność, jest też dobro etc.

N cze 12, 2016 22:30

To rodzaj sofizmatu, tu nie chodzi o odpowiedzi, ale o niewłaściwe założenie w pytaniu.

Problemem nie jest, ani efekt naszych wyborów, ani kontrola Wszechmogącego nad naszym postępowaniem, w kategorii wykonali - nie wykonali, ale droga do wyboru, dokonana naszym wolnym wyborem.
Albo z drugiej strony, w równym stopniu, późniejsza ocena tego co zrobiliśmy, dokonana naszą wolnością.

Myślisz, że da się pogodzić wolność, że skutecznością "właściwego" wyboru?
Da się kogoś zmusić, żeby skutecznie kochał?

Pn cze 13, 2016 4:01

OK, niech będzie, że problemem jest droga naszych wyborów (choć wygląda mi to tylko na zabawę słowami). No więc czy Wszechmocny nie potrafił stworzyć świata tak, aby ta droga nie owocowała złem i cierpieniami?

Boga zmuszono, aby skutecznie kochał i to wszystkich, a mimo to pozostał wolny? To trzeba zmuszać, czy jakby zapewnić odpowiednią konstrukcję, każdy sam, dobrowolnie, dokonywałby takiego wyboru?

W sumie, to nie muszę wymyślać sposobów pogodzenie wolnej woli z prawidłowymi wyborami. Wszechmocny z definicji powinien to potrafić uczynić - chyba, że udowodnisz, że wolna wola i nieczynienie zła się wykluczają logicznie. Nikt tego jednak jeszcze nie dokonał - zresztą, skutkowałoby ciekawymi nowymi pytaniami, w rodzaju - czemu Bóg karze na zło, skoro to nieunikniona konsekwencja wolnej woli?

Pn cze 13, 2016 8:56
Acro napisał(a):
Cytuj:
OK, niech będzie, że problemem jest droga naszych wyborów (choć wygląda mi to tylko na zabawę słowami). No więc czy Wszechmocny nie potrafił stworzyć świata tak, aby ta droga nie owocowała złem i cierpieniami?

Acro stawia wielkie pytanie o życie, wszechświat i całą resztę jak w książkach Douglasa Adamsa. Ja tam wolę Pismo Święte.
Cytuj:
Boga zmuszono, aby skutecznie kochał i to wszystkich, a mimo to pozostał wolny? To trzeba zmuszać, czy jakby zapewnić odpowiednią konstrukcję, każdy sam, dobrowolnie, dokonywałby takiego wyboru?

A kto zmusił?
Cytuj:
W sumie, to nie muszę wymyślać sposobów pogodzenie wolnej woli z prawidłowymi wyborami. Wszechmocny z definicji powinien to potrafić uczynić - chyba, że udowodnisz, że wolna wola i nieczynienie zła się wykluczają logicznie. Nikt tego jednak jeszcze nie dokonał - zresztą, skutkowałoby ciekawymi nowymi pytaniami, w rodzaju - czemu Bóg karze na zło, skoro to nieunikniona konsekwencja wolnej woli?

Nieprawidłowe wybory są z podszeptu złego ducha oraz są skutkiem skażonej natury ludzkiej przez grzech pierworodny.

Pn cze 13, 2016 9:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona