Czy nienarodzone dzieci idą do piekła?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Czy nienarodzone dzieci idą do piekła?
sapper napisał(a): Andy72 napisał(a): Choć i tak wiedział że zjedzą Czy sadzisz ze 10 przykazan tez otrzymalismy po to by grzeszyc? Przykazania były zdecydowanie później.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lip 25, 2016 13:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): sapper napisał(a): Andy72 napisał(a): Choć i tak wiedział że zjedzą Czy sadzisz ze 10 przykazan tez otrzymalismy po to by grzeszyc? Przykazania były zdecydowanie później. A co to za roznica kiedy? Wazny jest i byl cel zakazu spozywania z tego drzewa jak i 10-ciu przykazan.
|
Pn lip 25, 2016 14:36 |
|
 |
JedenPost
|
sapper napisał(a): Wazny jest i byl cel zakazu spozywania z tego drzewa No więc jaki był ten cel?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lip 25, 2016 15:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dominikbartlomiej napisał(a): JedenPost napisał(a): Bo Bogu podoba się urozmaicenie. stary, co ty piszesz? Niech ci Bóg wybaczy. Ludzie żyjący w stanie łaski uświęcającej, korzystający ze spowiedzi i karmiący się Ciałem Pańskim, żyją dłużej i mniej chorują! Nawet nauka to zbadała, gdzieś swego czasu czytałem raport na ten temat. I tu się z tobą nie zgodzę. Znasz takie powiedzenie: Dlaczego dobrzy ludzie tak szybko odchodzą, a złego licho nie bierze. Czasem jest tak, że dobry człowiek szybko odchodzi - dlaczego ? bo on już spełnił swoją rolę na ziemi, swój cel zbawienia i Bóg może już go powołać do siebie. Czasem widzimy: pijaczysko nic nie warte, awanturujące się z całym światem i żyje - dlaczego? bo otrzymuje cały czas swoją szanse na nawrócenie. Nie zbadane są wyroki Boże. Bywa również tak, że przyczyną szybszego pożegnania się z tym światem, jest zło, które nam w tym pomaga np: pijany człowiek prowadzi samochód i może być przyczyną szybszej swojej śmierci, jak również może pozbawić życia innego dobrego człowieka. Bóg nie może za nas żyć. Nie może siedzieć za nas za kierownicą, nie może za nas zdrowo się odżywiać, nie może za nas nie palić, nie pić. Różne są przypadki. Musimy dużo się modlić, by mieć nad sobą dużą opatrzność Bożą, która będzie nas chroniła w niejednej sytuacji i jeśli nie zdoła uchronić naszego obecnego życia, to przynajmniej uchroni nasze życie przyszłe.
|
Pn lip 25, 2016 16:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): poziom absurdu zawarty w religijnych "prawdach", zmusza do adekwatnej odpowiedzi, w myśl zasady: im głupsze pytanie, tym głupsza odpowiedz. Czym jest religia, a czym wiara?
|
Pn lip 25, 2016 20:18 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
dominikbartlomiej napisał(a): Bóg każdemu dał anioła stróża, dał nam rzesze świętych w Niebie, którzy za nami orędują i ratują nas ciągle. Ludzie doceńcie to proszę! Niektórzy z tych aniołów powinni byc zwolnieni z posady w trybie dyscyplinarnym. Podawałem przecież przykłąd dzieci, które nie nagrzeszyły, a dotykają ich cieżkie choroby. Cytuj: Bóg tak stworzył świat, że panowała pierwotna harmonia w relacji między Nim a nami, między nami samymi, między nami a przyrodą. Po grzechu się popsuło, jako że w nas się ta harmonia 'walnęła', A ile czasu trwałą ta harmonia? Kilka dni czy więcej? Cytuj: któż z was oddałby swojego syna na śmierć Krzyżową, aby ocalić tych, którzy na to nie zasługują, A komu ta śmierć krzyżowa miała przynieść zadowolenie? Jednak musiała byc dla kogoś, aby miałą jakikolwiek sens.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pn lip 25, 2016 20:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dominikbartlomiej napisał(a): co do karania: Tak, Pan Bóg karał A nie są to przypadkiem jedynie metafory i alegorie, na miarę ówczesnych prymitywnych semickich plemion? Czy ludzie żyjący we współczesnych i "cywilizowanych" czasach, nie poszukują Boga na zupełnie odmiennej płaszczyźnie, od tej Starotestamentowej? dominikbartlomiej napisał(a): Bóg każdemu dał anioła stróża Zastanawiam się jedynie, czy ów religijny pogląd jest jedynie wybitnie infantylny, czy też skrajnie absurdalny... Dla mnie kwestia nie do rozstrzygnięcia. dominikbartlomiej napisał(a): dał nam rzesze świętych w Niebie To KRK dał Wam rzesze tych "świętych", a nie Bóg. dominikbartlomiej napisał(a): Kościół w założeniu jest święty Tylko i wyłącznie, przyjacielu... w założeniu. dominikbartlomiej napisał(a): świętością Głowy, która Go uświęca, czyli Chrystusa Pana Niestety jest wręcz odwrotnie. Ten Kościół, to plemię żmijowe, przed którym przestrzega ST, jak i NT. Szkoda że tego nie dostrzegasz. dominikbartlomiej napisał(a): "My mamy jeden obowiązek modlić się o świętość dla pasterzy, bo..." Mhm... To tak samo jak w Korei Północnej.
|
Pn lip 25, 2016 21:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): sapper napisał(a): Wazny jest i byl cel zakazu spozywania z tego drzewa No więc jaki był ten cel? Ochronienie nas przed nami samymi. Sam widzisz co sie dzieje od wiekow, wszelka wiedza jest pierw wykozystywana przeciw samemu czlowiekowi. Dlaczego np. nie mozesz miec w domu bomby i sie nia bawic? Przeciez jest to wbrew demokracji. 
|
Pn lip 25, 2016 21:46 |
|
 |
JedenPost
|
sapper napisał(a): JedenPost napisał(a): sapper napisał(a): Wazny jest i byl cel zakazu spozywania z tego drzewa No więc jaki był ten cel? Ochronienie nas przed nami samymi. Czy nie uważasz, że tę funkcję znacznie lepiej spełniłoby... no nie wiem, może po prostu niesadzenie tam tego cholernego drzewa?
|
Wt lip 26, 2016 6:27 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
JedenPost napisał(a): Czy nie uważasz, że tę funkcję znacznie lepiej spełniłoby... no nie wiem, może po prostu niesadzenie tam tego cholernego drzewa? Opowieść o Edenie jest metaforyczną teodyceą. "Niezasadzenie tego drzewa" oznaczałoby stworzenie człowieka i ludzkości całkowicie bezwolnych. Robotów.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt lip 26, 2016 22:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): "Niezasadzenie tego drzewa" oznaczałoby stworzenie człowieka i ludzkości całkowicie bezwolnych. Robotów. No tak, to zupełnie logiczne. Dać możliwość prawa wyboru, jednocześnie zabraniając prawa wyboru...
|
Wt lip 26, 2016 23:07 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Oczywiście, po raz kolejny trollujesz. Metaforyczna teodycea stwierdza, że Bóg niczego nie zakazał: Z wszelkiego drzewa tego ogrodu możesz spożywać według upodobania; ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy z niego spożyjesz, niechybnie umrzesz.
Czy jeśli mówię: Whispernight, nie wolno ci przechodzić przez jezdnię, gdy mkną przez nią tiry jeden za drugim, bo jeśli tego spróbujesz niechybnie zginiesz rozjechany na miazgę to czegoś ci zakazuję, czy jedynie przestrzegam przed ewentualnymi skutkami głupiego wykorzystania prawa do wolności decyzji?
|
Śr lip 27, 2016 11:38 |
|
 |
JedenPost
|
medieval_man napisał(a): JedenPost napisał(a): Czy nie uważasz, że tę funkcję znacznie lepiej spełniłoby... no nie wiem, może po prostu niesadzenie tam tego cholernego drzewa? Opowieść o Edenie jest metaforyczną teodyceą. "Niezasadzenie tego drzewa" oznaczałoby stworzenie człowieka i ludzkości całkowicie bezwolnych. Robotów. Nic podobnego. Tak samo mogliby wybierac co chcą robić, gdzie iść, z którego drzewa zjeść dziś, a z którego jutro. Nie byłoby tylko czyhającej na nich pułapki.
|
Śr lip 27, 2016 11:56 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Nic podobnego. Wolność nie dotyczy, w swoim podstawowym aspekcie, wyrażonym w teodycei, prawa do wyboru między śliwką a gruszką, ale znacznie bardziej podstawowych wyborów. Na przykład: czy chcę być człowiekiem dobrym czy złym? Czy chcę dokonywać wyborów zgodzie z prawem Bożym, czy poza nim?
|
Śr lip 27, 2016 12:09 |
|
 |
JedenPost
|
I w czym problem? Mogliby przecież dokonywać takich wyborów. Adam mógłby z Ewą po dobroci, lub na siłę, w czym problem? Nie istniała natomiast potrzeba ustawiania sytuacji tak, że jeden błąd kosztuje popełniajacych go wszystko, plus wtórnie obrywają za niego miliardy ludzi i cała przyroda.
|
Śr lip 27, 2016 12:13 |
|
|
|