Czy ludzie innych wyznań mogą być zbawieni?
| Autor |
Wiadomość |
|
robaczek2
|
 Re: Czy ludzie innych wyznań mogą być zbawieni?
afilatelista napisał(a): Chcemy uzmysłowić katolikom że są robieni w balona. Do tej pory wspaniale uzmyslawiasz zupelnie cos innego. Cos co swiadczy o Tobie. Bo kazdy katolik doskonale wie ze tylko Jezus jest Prawda. Gdybys mial w Twojej glowie jeszcze troche miejsca na przyjecie nowych wiadomosci mozesz sie zainteresowac: https://www.vatican.va/roman_curia/cong ... mi_pl.htmlDawno, dawno temu jeden facet tak sie modlil: "obyś skutecznie mi błogosławił i rozszerzył granice moje"
|
| Pn gru 05, 2022 21:26 |
|
|
|
 |
|
afilatelista
|
To też nie jest dokument ex cathedra. Watykan jest w sytuacji bez wyjścia. Z jednej strony nie zgadza się ze starymi dogmatami a z drugiej gdyby papież ogłosił zmianę dogmatu to automatycznie stałby się heretykiem. Przewrót jako się dokonał na SWII to była zasadniczo druga schizma i reformacja... Podmieniono katolicyzm na inną religię ale się nie przyznano...
|
| Pn gru 05, 2022 22:09 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
afilatelista napisał(a): Przewrót jako się dokonał na SWII to była zasadniczo druga schizma i reformacja... Podmieniono katolicyzm na inną religię ale się nie przyznano... Robisz tu jakis stand-up? Bo tylko w takich kategoriach mogę potraktować Twoje wypowiedzi, inaczej mógłbym Cię posądzić o kompletną ignorancję i trolling. Bądź łaskaw podawać argumenty na Twoje (hipo)tezy(?), dołącz wypowiedzi historyków, znawców dogmatu, religioznawców itp., Jeśli nie będzie takowych uznam to za trolling. afilatelista napisał(a): Chcemy uzmysłowić katolikom że są robieni w balona. Wzruszyłem się wielce Twoją troską o katolików, są jeszcze ludzie na tym świecie, którzy troszczą się o nas, pozostających w ciemnościach niewiedzy i zakłamania. Tutaj kanony Kodeksu Prawa Kanonicznego o nieomylności. Cytuj: Kan. 749 - § 1. Nieomylnością w nauczaniu, na mocy swego urzędu, cieszy się Biskup Rzymski, kiedy jako najwyższy Pasterz i Nauczyciel wszystkich wiernych, którego zadaniem jest utwierdzać braci w wierze, w sposób definitywny głosi obowiązującą naukę w sprawach wiary i obyczajów. § 2. Nieomylnością w nauczaniu cieszy się również Kolegium Biskupów, kiedy biskupi wypełniają urząd nauczycielski zebrani na soborze powszechnym, gdy jako nauczyciele i sędziowie wiary i moralności ogłaszają w sposób definitywny całemu Kościołowi naukę którą należy wyznawać w sprawach wiary i obyczajów; albo kiedy rozproszeni po świecie, zachowując węzeł wspólnoty między sobą i z następcą Piotra, nauczając razem z tymże Biskupem Rzymskim autentycznie w sprawach wiary i moralności, wyrażają jednomyślność, że coś należy przyjąć jako definitywnie obowiązujące. § 3. Tylko wtedy należy uznać jakąś naukę za nieomylnie określoną, gdy to zostało wyraźnie stwierdzone.
|
| Wt gru 06, 2022 11:00 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Znowu robisz kolejne OT, podobnie jak w wątku "Czy dobry łotr poszedł do czyśćca" kiedy piszesz o wielbłądach i pająkach. To nie jest watek o przepisach judaizmu dotyczących zwierząt czystych rytualnie! Za to dostajesz kolejne ostrzeżenie. O "znikających" postach napisałem Ci, ze niektóre są w koszu a niektóre przeniosłem do wzajemnych uwag, o istnieniu innych nic nie wiem.
|
| Wt gru 06, 2022 16:02 |
|
 |
|
afilatelista
|
Bramin, masz rację. Nigdy nie zwróciłem uwagi na § 3.
Tylko że jest z nim problem. Czy dogmat o nieomylności jest stwierdzony wyraźnie jako nieomylny?
Czy jest jakaś lista dogmatów nieomylnych w odróżnieniu od dogmatów które mogą być omylne?
|
| Wt gru 06, 2022 19:08 |
|
|
|
 |
|
Saqura
|
Dogmaty to prawdy wiary, nie chodzi o sam dogmat jako taki ale o prawdę którą w sobie zawiera. Skład Apostolski i Credo zawierają w sobie główne dogmaty wiary katolickiej. A jeśli chodzi o samo zbawienie, to poza Chrystusem go nie ma. Ja nie widzę zmiany dogmatu, a jego szersze rozwinięcie/poszerzenie o coraz to mocniejsze światło które daje Jezus. Życie wieczne polega na ciągłym poznawaniu Chrystusa i tego który Go posłał, to trzeba sobie uświadomić/pojąć, a by to pojąć nie może być miejsca na bunt i schizmę, tu jest potrzebna pokora przed prawdziwą światłością. Jak mawiał Paweł "Gdyby ktoś mniemał, że coś "wie", to jeszcze nie wie, jak wiedzieć należy." Kościół w danym momencie ogłasza to co poznał, jednak zawsze ma prawo to co już posiada rozwinąć o dalsze poznanie.
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
| Cz gru 08, 2022 10:47 |
|
 |
|
No_Pasaran
|
Saqura napisał(a): Ja nie widzę zmiany dogmatu, a jego szersze rozwinięcie/poszerzenie o coraz to mocniejsze światło które daje Jezus. Tja, wcale nie ma zmiany między stwierdzeniem "żydzi etc. nie mogą być zbawieni", a stwierdzeniem "żydzi etc. mogą być zbawieni" XD
_________________ Hasta la Victoria Siempre
|
| Cz gru 08, 2022 13:20 |
|
 |
|
robaczek2
|
No_Pasaran napisał(a): Tja, wcale nie ma zmiany między stwierdzeniem "żydzi etc. nie mogą być zbawieni", a stwierdzeniem "żydzi etc. mogą być zbawieni" XD O kurcze to ja jestem katolikiem od Chrztu Swietego i nie slyszalem ani o dogmacie - "żydzi etc. nie mogą być zbawieni", ani o dogmacie - "żydzi etc. mogą być zbawieni". Ale w zwiazku z tytulem watku to wszyscy chrzescijanie (moze poza nielicznymi wyjatkami) oddaja inicjatywe Bogu.
|
| Cz gru 08, 2022 22:26 |
|
 |
|
No_Pasaran
|
O dogmacie „extra Ecclesiam nulla salus” też nie słyszałeś? O zasadzie wyrażonej przez Sobór Warykański I, że „ należy nieprzerwanie zachowywać takie znaczenie świętych dogmatów, jakie już raz określiła święta Matka Kościół, a od tego znaczenia nigdy nie można odejść pod pozorem lub w imię lepszego zrozumienia” również nie słyszałeś?
|
| Cz gru 08, 2022 22:37 |
|
 |
|
robaczek2
|
Przeciez napisalem "nie slyszalem ani o dogmacie - "żydzi etc. nie mogą być zbawieni", ani o dogmacie - "żydzi etc. mogą być zbawieni"" Ladnie to tak zmieniac sens? Poza tym ten watek nie jest o dogmatach i moje zdanie tez wyjasnilem "Ale w zwiazku z tytulem watku to wszyscy chrzescijanie (moze poza nielicznymi wyjatkami) oddaja inicjatywe Bogu" Zreszta nie tylko ja.
|
| Cz gru 08, 2022 22:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
afilatelista napisał(a): Tylko że jest z nim problem. Czy dogmat o nieomylności jest stwierdzony wyraźnie jako nieomylny? Tak, w konstytucji "Pastor aeternus" w 4 rozdziale "De Romani Pontifici infallibili magisterio" co się tłumaczy jako " O nieomylnym urzędzie nauczycielskim rzymskiego biskupa". afilatelista napisał(a): Czy jest jakaś lista dogmatów nieomylnych w odróżnieniu od dogmatów które mogą być omylne? Problem w tym, ze termin dogmat można rozumieć w ścisłym i szerokim sensie. Ogólnie dogmat po grecku dogma, to zarządzenie, zasada, rozporządzenie. W kościelnym rozumieniu jakaś prawda wiary, nauka podana do wierzenia. W ścisłym sensie dogmat to właśnie zasada, prawda wiary wywodząca się z Biblii czy Tradycji Kościoła, która jest wiążąca i nieodwołalna. Nie wszystkie wypowiedzi papieży czy soborów podpadają pod definicję dogmatu. afilatelista napisał(a): Czy jest jakaś lista dogmatów nieomylnych w odróżnieniu od dogmatów które mogą być omylne? Jest zbiór dokumentów soborowych, synodalnych i papieskich od początku Kościoła, w skrócie Denzinger od nazwiska tego, który to zebrał. Dogmat o nieomylności wywołał i wywołuje wiele kontrowersji ale jego praktyczne znaczenie jest bardzo małe. Tylko jeden raz papież Pius XII "skorzystał" z tego dogmatu nieomylności gdy w 1950 roku ogłosił dogmat o Wniebowzięciu Maryi, przed ogłoszeniem dogmatu o nieomylności, uważa się za nieomylny dogmat o Niepokalanym Poczęciu Maryi i bullę Benedykta XII o natychmiastowym oglądaniu Boga przez świętych. Twierdzenie soboru florenckiego nie jest nieomylnym stwierdzeniem. Jest wyrazem wiary, jest przekonaniem ze bez Chrystusa i Kościoła, który jest jego Ciałem nie można osiągnąć zbawienia. Jak ta łączność z Chrystusem i Kościołem ma wyglądać w przypadku inaczej wierzących lub niewierzących, tego nie wiemy. Chrzest i inne sakramenty z definicji są widzialnymi znakami Bożego działania i Bożej obecności. My nic nie wiemy w jaki sposób Bóg może działać inaczej. Stąd Kościół nigdy nie może powiedzieć, ze ktoś konkretny nie będzie zbawiony. Moze tylko stwierdzić oficjalnie ze na pewno ta osoba jest zbawiona czyli święta (proces beatyfikacji czy kanonizacji).
|
| Cz gru 08, 2022 23:27 |
|
 |
|
No_Pasaran
|
robaczek2 napisał(a): Przeciez napisalem "nie slyszalem ani o dogmacie - "żydzi etc. nie mogą być zbawieni" To jest rozumienie dogmatu „extra Ecclesiam nulla salus” wyrażone przez Kościół na Soborze Florenckim. robaczek2 napisał(a): Poza tym ten watek nie jest o dogmatach Tak się jednak składa, że jest pewien dogmat bezpośrednio tyczący się kwestii ujętej w tytule wątku i całkowicie przypadkiem jest nim ten, nad którym dyskutujemy.
|
| Cz gru 08, 2022 23:40 |
|
 |
|
Płomyk
|
Nie, nie mogą. Każde odstępstwo karane jest wiecznym potępieniem.
|
| Pt gru 09, 2022 14:36 |
|
 |
|
Saqura
|
No_Pasaran napisał(a): O dogmacie „extra Ecclesiam nulla salus” też nie słyszałeś? To nie jest dogmat, to maksyma która pochodzi od Cypriana z Kartaginy. Użył jej w swoim piśmie "O Jedności Kościoła". Nie był papieżem, żył w III wieku, a to co napisał było skutkiem schizmy we wczesnym Kościele. No_Pasaran napisał(a): To jest rozumienie dogmatu „extra Ecclesiam nulla salus” wyrażone przez Kościół na Soborze Florenckim. Nie, to jest z dekretu przygotowanego(na tym soborze) dla Jakobitów. Sobór działał na rzecz Unii, by w niej zjednoczyć wszystkie jego dalekie "odłamy"...
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
| Pt gru 09, 2022 14:41 |
|
 |
|
afilatelista
|
Bramin dzięki bo czegoś się dowiedziałem.
Ale to nie do końca rozwiązuje problemów z dogmatami. Kościół z jednak strony twierdzi że ma dostęp do wiedzy pewnej i niezmiennej bo danej od Boga. Nakazuje wierzyć (w przeszłości pod kara śmierci). Tymczasem po latach zmienia doktrynę, jednocześnie bez oficjalnego wycofania się z dawnej doktryny. I dalej utrzymując że papież i sobory mają dostęp do szczególnej wiedzy.
|
| Pt gru 09, 2022 17:16 |
|
|
|