Czy Jezus jawnie sprzeciwia się Ojcu?
Autor |
Wiadomość |
Idący
|
 Re: Czy Jezus jawnie sprzeciwia się Ojcu?
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Jezus kończy ze Starym Przymierzem i zaczyna Nowe Przymierze Nie zgodzę się z tym. Mateusz napisał, że Jezus wyraźnie to stwierdził. Mt 5.17-19 Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. Stare Przymierze się nie skończyło. Obowiązuje nadal. Obowiązują nas, tj. wierzących wszystkie przymierza, które Bóg zawierał z ludźmi. Ale faktrem jest, że Jezus zawarł Nowe Przymierze. Inny_punkt_widzenia napisał(a): zaczyna Nowe Przymierze Boga z ludźmi oparte na miłości Tak jest. Jezus interpretuje najgłębsze treści Objawienie Bożego. Dokumentuje i udowadnia swoim postpowaniem i wyjaśnieniami, że główną przyczyną i celem jest miłość. Świadoma miłość. Rozumna miłość. Inny_punkt_widzenia napisał(a): miłości o której zapomnieli Żydzi, przedkładali Litery Prawa nad Duchem Prawa. Nie wiem, czy zapomnieli o miłości. Ale na pewno bardzo sformalizowali. Zinstytucjonalizowali. [Dygresja: Ale dokładnie ten sam proces można obserwować we wszystkich zinstytucjonalizowanych Kościołach.] Łatwiej jest narysować kreskę, do której wolna, a co więcej jest zabronione, niż w duchu miłości za każdym razem świadomie i rozumienie decydować, odczytywać wolę Bożą. To formułowanie praw miało być ułatwieniem, ale często staje się niezrozumiałymi kajdanami. Inny_punkt_widzenia napisał(a): I ty robisz to samo! Ja nieco podobnie odbierałem jego wypowiedzi. Ale teraz wydaje mi się, że on szuka. Dziecinnie, ale na poważnie. Wcześniej odebrał tylko infantylny, ludyczny obraz wiary. Teraz zaczyna dociekać. Idzie po omacku. Trzeba mu pomagać. Ze wstydem przyznaję, że też mu wyrzucałem ignorancję (która jest faktem), ale teraz staram się doceniać to, że szuka. Że chce zrozumieć. Naiwne pytania nie świadczą, wg mnie, o jego złej woli, ale o pragnieniu poznania. Wydaje mi się też, że jest już na tyle duży, że nie trzeba go prowadzić za rączkę, ale wskazywać kierunki, stawiać drogowskazy, aby sam wybierał drogę. Samodzielnie decydował, którą droga iść. I mam na dzieję, że będzie to droga do Boga.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N cze 23, 2024 10:24 |
|
|
|
 |
C2H6O
|
Jerzy_67 napisał(a): C2H6O napisał(a): Czytałem, że niektórzy wymyślili sobie nowe przymierze. Czy takim zdaniem chcesz powiedzieć, że nie ma NOWEGO PRZYMIERZA? Jeśli tak, to zapraszam do lektury: Jr 31:31 BW "Oto idą dni - mówi Pan - że zawrę z domem izraelskim i z domem judzkim nowe przymierze."
Mt 26:28 BW "Albowiem to jest krew moja nowego przymierza, która się za wielu wylewa na odpuszczenie grzechów."
Mk 14:24 BW "I rzekł im: To jest krew moja nowego przymierza, która się za wielu wylewa."
Łk 22:20 BW "Podobnie i kielich, gdy było po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich, to nowe przymierze we krwi mojej, która się za was wylewa."
1Kor 11:25 BW "Podobnie i kielich po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich to nowe przymierze we krwi mojej; to czyńcie, ilekroć pić będziecie, na pamiątkę moją."
2Kor 3:6 BW "Który też uzdolnił nas, abyśmy byli sługami nowego przymierza, nie litery, lecz ducha, bo litera zabija, duch zaś ożywia."
Hbr 8:8 BW "Albowiem ganiąc ich, mówi: Oto idą dni, mówi Pan, A zawrę z domem Izraela i z domem Judy przymierze nowe."
Hbr 9:15 BW "I dlatego jest On pośrednikiem nowego przymierza, ażeby gdy poniesiona została śmierć dla odkupienia przestępstw popełnionych za pierwszego przymierza, ci, którzy są powołani, otrzymali obiecane dziedzictwo wieczne."
Hbr 12:24 BW "I do pośrednika nowego przymierza, Jezusa, i do krwi, którą się kropi, a która przemawia lepiej niż krew Abla." Bardzo ładne cytaty i w ogóle. Jednak wiara to nie jest raczej bezmyślne powtarzanie treści Pisma czy naśladowanie innych w kościele. Zapytałem o wzajemne zobowiązania obu stron nowego przymierza zakładając, że było to przymierze, a nie tylko jakaś nazwa własna. Z powyższego niejako mi wynika, że ludzie w nowym przymierzu zobowiązali się zamęczyć i zamordować Syna Bożego, a Bóg w zamian zobowiązał się ich zbawić. A gdyby sąsiad, od którego wynajmujesz mieszkanie przyszedł do Ciebie i zaproponował Ci, że jak zamęczysz i zabijesz jego syna to odziedziczysz jego majątek, to zawarłbyś z nim takie przymierze z obawy, że może wyrzuci Cię z mieszkania? Czy przyjąłbyś świadomie i dobrowolnie jakąś korzyść w zamian za czyjąś krzywdę i zawarłbyś w tym celu przymierze?
|
N cze 23, 2024 19:47 |
|
 |
Andy72
|
Zabijamy Chrystusa grzesząc. "To nie gwoździe Cię przebiły, lecz mój grzech. To nie ludzie Cię skrzywdzili, lecz mój grzech"
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N cze 23, 2024 19:50 |
|
|
|
 |
C2H6O
|
Andy72 napisał(a): Zabijamy Chrystusa grzesząc. "To nie gwoździe Cię przebiły, lecz mój grzech. To nie ludzie Cię skrzywdzili, lecz mój grzech" Słabo mi, jak czytam niechcący takie objawienia nowonatchnionych.
|
N cze 23, 2024 20:49 |
|
 |
Jerzy_67
|
C2H6O - czyli nie akceptujesz Nowego Przymierza? Dobrze Cię rozumiem, czy może coś wyjaśnij, abym zrozumiał...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pn cze 24, 2024 5:15 |
|
|
|
 |
Idący
|
C2H6O napisał(a): Andy72 napisał(a): Zabijamy Chrystusa grzesząc. "To nie gwoździe Cię przebiły, lecz mój grzech. To nie ludzie Cię skrzywdzili, lecz mój grzech" Słabo mi, jak czytam niechcący takie objawienia nowonatchnionych. A mi zrobiło się przykro, gdy to przeczytałem. I smutno. Domyślam się, że jest to skutkiem tylko braku styczności z ludźmi wierzącymi (mam na myśli osoby wierzące, a nie mówiące o sobie, że są wierzącymi). To, co napisał Andy, to fragment pieśni, a nie objawienie. I w słowach tych jest głęboka treść. To nie objawienie, że gwoździe użyte przy krzyżowaniu Jezusa były wykonane z grzechów ludzkich. I nie ma żadnego znaczenia dla osób wierzących, z jakiego materiału były wykonane, jaką miały długość, czy też miały przekrój kwadratowy czy jakiś inny. Ten fragment pieśni jest dla mnie przejmujący. Zawsze uświadamia mi, jak wiele zła jest moim udziałem. Zła, którego mogłem uniknąć. Zła, które muszę naprawiać. To, że wszystko czym zraniłem jakąś osobę, zraniłem też Boga. Nie fizycznie. Tu nie chodzi o rany zadane ciału. Na początku każdej mszy świętej każdy świadomy uczestnik przeprasza Boga i bliźnich za grzechy popełnione myślą, mową, uczynkiem i zaniedbaniem. Grzechy, czyli rany zadane komukolwiek myślą, mową, uczynkiem lub zaniedbaniem. C2H6O, jeśli szukasz Boga, szukasz wiary, to szukaj w miłości, a nie w czytaniu trudnych tekstów i to nastawionym na wyszukiwanie pozornych niespójności. Przed czytaniem Biblii przeczytaj kilkutomowe dzieło Anny Świderkówny pt. Rozmowy o Biblii. To Cię przygotuje do czytania ze zrozumieniem Biblii. Do takiego czytania, które prowadzi do Miłości.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn cze 24, 2024 6:51 |
|
 |
Saqura
|
C2H6O napisał(a): Z powyższego niejako mi wynika, że ludzie w nowym przymierzu zobowiązali się zamęczyć i zamordować Syna Bożego, a Bóg w zamian zobowiązał się ich zbawić. Jedyne co wynika to ciągłe upadki człowieka i ogrom Bożego miłosierdzia i to pomimo współistniejącej w Nim sprawiedliwości. Czy tak ciężko okazać pokorę, uznać własną ułomność i przyjąć pomoc ze strony Boga (przyjąć Jego łaskę)?
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn cze 24, 2024 7:55 |
|
 |
C2H6O
|
Jerzy_67 napisał(a): C2H6O - czyli nie akceptujesz Nowego Przymierza? Dobrze Cię rozumiem, czy może coś wyjaśnij, abym zrozumiał... Niestety ale chyba tak wygląda tutaj dyskusja. Najwidoczniej sam nie akceptujesz, skoro zadajesz takie pytanie. Nie rozumiesz co oznacza słowo przymierze i wierzysz tylko w jakiś związek frazeologiczny, który wyczytałeś w kilku miejscach bez wnikania co on oznacza lub powinien oznaczać. Jeśli akceptujesz Nowie Przymierze to podaj znane Ci zobowiązania obu stron tego przymierza. Ja znane mi już podałem.
|
Wt cze 25, 2024 7:33 |
|
 |
C2H6O
|
Idący napisał(a): A mi zrobiło się przykro, gdy to przeczytałem. I smutno. Domyślam się, że jest to skutkiem tylko braku styczności z ludźmi wierzącymi (mam na myśli osoby wierzące, a nie mówiące o sobie, że są wierzącymi). To, co napisał Andy, to fragment pieśni, a nie objawienie. I w słowach tych jest głęboka treść. To nie objawienie, że gwoździe użyte przy krzyżowaniu Jezusa były wykonane z grzechów ludzkich. I nie ma żadnego znaczenia dla osób wierzących, z jakiego materiału były wykonane, jaką miały długość, czy też miały przekrój kwadratowy czy jakiś inny. Ten fragment pieśni jest dla mnie przejmujący. Zawsze uświadamia mi, jak wiele zła jest moim udziałem. Zła, którego mogłem uniknąć. Zła, które muszę naprawiać. To, że wszystko czym zraniłem jakąś osobę, zraniłem też Boga. Nie fizycznie. Tu nie chodzi o rany zadane ciału. Na początku każdej mszy świętej każdy świadomy uczestnik przeprasza Boga i bliźnich za grzechy popełnione myślą, mową, uczynkiem i zaniedbaniem. Grzechy, czyli rany zadane komukolwiek myślą, mową, uczynkiem lub zaniedbaniem.
C2H6O, jeśli szukasz Boga, szukasz wiary, to szukaj w miłości, a nie w czytaniu trudnych tekstów i to nastawionym na wyszukiwanie pozornych niespójności. Przed czytaniem Biblii przeczytaj kilkutomowe dzieło Anny Świderkówny pt. Rozmowy o Biblii. To Cię przygotuje do czytania ze zrozumieniem Biblii. Do takiego czytania, które prowadzi do Miłości. Uprzedzano o tym już dawno. Mt 7,15-23 Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. A więc: poznacie ich po ich owocach. Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!"Znasz jakieś dobre owoce dzisiejszego KK? Wymień proszę kilka. Nie znasz żadnego złego? Mt 24,10-13;24 Wówczas wielu zachwieje się w wierze; będą się wzajemnie wydawać i jedni drugich nienawidzić. Powstanie wielu fałszywych proroków i wielu w błąd wprowadzą; a ponieważ wzmoże się nieprawość, oziębnie miłość wielu. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony.
|
Wt cze 25, 2024 7:50 |
|
 |
Jerzy_67
|
C2H6O napisał(a): Jeśli akceptujesz Nowe Przymierze to podaj znane Ci zobowiązania obu stron tego przymierza. Z inicjatywą Przymierza z Golgoty wyszedł Pan Bóg. My mamy tylko dać temu wiarę i żyć stosownie do wiary! - oto cała nasza "aktywność"... Czy wierzysz w taki praktyczny sposób?!
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Wt cze 25, 2024 9:23 |
|
 |
C2H6O
|
W odniesieniu do ewangelii przymierze to święta umowa lub wzajemne porozumienie pomiędzy Bogiem a człowiekiem. Zawierając przymierze Bóg obiecuje błogosławieństwo i stawia warunki Swojego przymierza. Czy wierzysz w Nowe Przymierze czy tylko w taką nazwę, którą usłyszałeś gdzieś kiedyś od kogoś, ale kompletnie nie wiesz co ona oznacza? Jeśli wierzysz w Nowe Przymierze, które Bóg zawarł z Tobą, to podaj warunki tego przymierza wymienione przez Boga i zapisane w Piśmie. Prościej już chyba nie da rady zapytać.
|
Wt cze 25, 2024 9:57 |
|
 |
Andy72
|
Warunki: uwierzyć w Jezusa
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt cze 25, 2024 12:50 |
|
 |
Idący
|
C2H6O napisał(a): Jeśli wierzysz w Nowe Przymierze, które Bóg zawarł z Tobą, to podaj warunki tego przymierza wymienione przez Boga i zapisane w Piśmie. Mt 25 od 31 do końca. Jak też J 14.15-27.
|
Wt cze 25, 2024 13:14 |
|
 |
Angelka
|
C2H6O napisał(a): W odniesieniu do ewangelii przymierze to święta umowa lub wzajemne porozumienie pomiędzy Bogiem a człowiekiem. Zawierając przymierze Bóg obiecuje błogosławieństwo i stawia warunki Swojego przymierza. Czy wierzysz w Nowe Przymierze czy tylko w taką nazwę, którą usłyszałeś gdzieś kiedyś od kogoś, ale kompletnie nie wiesz co ona oznacza? Jeśli wierzysz w Nowe Przymierze, które Bóg zawarł z Tobą, to podaj warunki tego przymierza wymienione przez Boga i zapisane w Piśmie. Prościej już chyba nie da rady zapytać. Nie bardzo wiem jak to wygląda konkretnie w tradycyjnym chrześcijaństwie od strony teologicznej i nie wgłębiałam się szczególnie w ten temat, pewnie w KKK coś pisze bardziej szczegółowo, ale opierając się na tym co mi tam w głowie świta, to chyba chodziło o to, że Starym Przymierzu obowiązywała Tora, czyli litera prawa, a w Nowym Przymierzu ludzie są zbawieni z łaski przez wiarę, nie trzeba skrupulatnie wypełniać uczynków, żeby się Bogu podobać, zbawiony może zostać nawet łotr, który nawrócił się w ostatniej chwili przed śmiercią, nawet jeśli wcześniej w swoim życiu nie był etycznym cżłowiekiem. Na tym polega to błogosławieństwo, ludzie szczerze deklarują wiarę, otwierają się na działanie Ducha Świętego, a reszta sama się powinna dokonywać, z pomocą sumienia, rozumu, "prawa wpisanego w sercu i umyśle" Takie jest przymierze, które zawrę z domem Izraela w owych dniach, mówi Pan. Dam prawo moje w ich myśli, a na sercach ich wypiszę je, i będę im Bogiem, a oni będą Mi ludem. I nikt nie będzie uczył swojego rodaka ani nikt swego brata, mówiąc: Poznaj Pana! Bo wszyscy Mnie poznają, od małego aż do wielkiego. Ponieważ ulituję się nad ich nieprawością i nie wspomnę więcej na ich grzechy. Ponieważ zaś mówi o nowym, pierwsze uznał za przestarzałe; a to, co się przedawnia i starzeje, bliskie jest zniszczenia. Hbr 8:10-13
|
Wt cze 25, 2024 14:07 |
|
 |
Angelka
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): C2H6O A czytałeś o nowym Przymierzu, no to sobie poczytaj i nie bredź. A czemu jesteś dla niego niemiły? 
|
Wt cze 25, 2024 14:17 |
|
|
|