Ateizm (epidemia) - temat dla wierzących
Autor |
Wiadomość |
Jonathan Sarkos
|
gabriel napisał(a): A kto rozliczyl islam za podbicie calego bliskiego wschodu i afryki pln Anglie za kolonializm Francje za podbita europe przez napoleona Niemcy za I wojne swiatowa Rosje za caly komunizm Szwecje za potop szwecki Tatarow za najazdy Krzyzakow ( jeszcze istnieje zakon krzyzacki ) za podbite polskie ziemie Chiny za rewolucje kulturalna
I moge tak dlugo wymieniac.
Nie tylko kosciol pozostal nie rozliczony
Widzisz Gabrielu, jest jednak jeszcze jedna niezwykle istotna rzecz, nad którą warto się by było Ci się zastanowić. To Twój kościół ma w swojej nadrzędnej Chrystusowej doktrynie słowa: "kochaj bliźniego jak siebie samego" i dlatego własnie w jego przypadku wszelkie zbrodnie itp. postępki są tak jaskrawe i tak bardzo zasługujące na potepienie (co nie znaczy, ze inne zbrodnie nie sa  ). Nieważne czyimi dokonane zostały rekami, czy będzie to legat, konkwistador, papież ze swoją armią, czy podstępnie zwabiający Husa do Konstancji antypapież z cesarzem. I szkoda, że tacy jak ten Hus, Luter, kalwin i Zwingli nie wyczyścili już wtedy, raz a dobrze i doszczętnie, całej tej augiaszowej stajni.
|
Cz kwi 06, 2006 15:34 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Cytuj: A czy byles gabrielu gdzies na polskiej wsi i widziales, jakimi metodami proboszcze pomiataja tam swoimi wiernymi ? Co sie dzieje z takim czlowiekiem we wsi, w ktorej wszsyscy sie znaja, a ksiadz, największy przywódca i autorytet głosi, że taki a taki chłop nie daje np. na kościół ? Och gabrielu, wypowiedz się o tym.
No coz, dosc dobrze znam to zjawisko, sam pochodze ze wsi i kiedys doskonale znalem to srodowisko
Jesli tylko dla Ciebie problemem jest pomiatanie prostego chlopa przez miejscowego proboszcza..to co powiesz na :
konfiskowanie w imie fikcyjnego dlugu za bezcen przez komornikow w swietle prawa calych zakladow , wywalanie na bruk w imie neoliberalnego porzadku swiata ( ktory kosciol potepia ) setki tysiace czy miliony osob..to wg Ciebie jest mniejsze zlo tak ?
To wiara jest odpowiedzialna za to zlo szerzace sie w Poslce i zasciankowy ksiadz tak ?
|
Cz kwi 06, 2006 15:34 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
gabriel napisał(a): Ponawiam pytanie..z jakimi tekstami Jankowskiego i Rydzyka sie nie zgadzasz
Ależ Gabrielu, służę, choć to bedzie poza tematem.
Nie zgadzam się z tym, żegwiazda Dawida wpisana jest w swastykę. Jest to potworna potwarz dla wszsytkich żydów, którzy zgineli w obozach koncentracyjnych.
Nie zgadzam się z tym, że tenze pan, wrzuca wszystkich żydów do jednego worka: jest to ogromna potwarz dla wszytkich żydów, którzy ginęli w urzadzanych im w sredniowieczu i później pogromach chrześcijanskich.
Nie zgadzam się z dwulicowościa niejakiego Rydzyka, jego nawoływaniem do wpłat na Kosciół, radio i całą resztę, nierozwiazanymi z jego udziałem aferami (przemyt pieniedzy, ostatnia sprawa stoczni), nie zgadzam sie z tym cytatem:
"Tyle procent mediów powinno być w rękach polskich i katolickich, ile procent Polaków i katolików jest w Polsce"
Z tym tez sie nie zgadzam, choc raczej mnie smieszy:
"Mniej dzwońcie, więcej płaćcie. A jak już dzwonicie, to mówcie krótko i na temat. "
I z tym tez nie, choc tez mnie smieszy:
"Ludzie pokazują palcami, jakim ja samochodem jeżdżę. Że mercedesem klasy S. A niby czym mam jeździć? Na krowie mam jeździć? Mogę na krowie, ale gdzie ja bym tę krowę trzymał w Radiu Maryja? "
Z tym na pewno nie:
"Człowieka nie można kopnąć, chyba że czerwonego."
Wybacz Gabrielu, ale posłużyłem się internetem, bo ww. panów cytatów nie śledzę, a tym bardziej nie spisuję. Miałem na mysli Gabrielu, ich podobna twojej butę, pychę i swadę w głoszeniu swoich sądów. Widac, że przede wszsytkim zależy im na władzy, na wpływie, na kontroli. taki sam tym osobowości miał wspominany przez Ciebie Stalin.
Cieszę się gabrielu, że już nie mówisz, że mam 15 lat, chodzę do szkoły i karmi mnie mama. Obyś zreflektował i w reszcie swoich sądów.
PS Jak mniemam masz nick od jednego z archaniołów. Czyz sam ten fakt nie jest pewnym dowodem pychy i zadufania ?
|
Cz kwi 06, 2006 15:46 |
|
|
|
 |
sophia
|
Jonathan Sarkos napisał(a): Widzisz Gabrielu, jest jednak jeszcze jedna niezwykle istotna rzecz, nad którą warto się by było Ci się zastanowić. To Twój kościół ma w swojej nadrzędnej Chrystusowej doktrynie słowa: "kochaj bliźniego jak siebie samego" i dlatego własnie w jego przypadku wszelkie zbrodnie itp. postępki są tak jaskrawe i tak bardzo zasługujące na potepienie (co nie znaczy, ze inne zbrodnie nie sa  ). TO bardzo ważne spotrzeżenie... tym bardziej że komuniści poprostu mówili: "Liczy się tylko dobro Partii" - nie można im zarzucić, że ich doktryna była nie egzekwowana... co w przypadku eurpojskiej Religii jest łatwe... gabriel napisał(a): To wiara jest odpowiedzialna za to zlo szerzace sie w Poslce i zasciankowy ksiadz tak ?
Co ty telewizji nie oglądasz? Przecież w kraju jest dobrze... całkowicie nie rozumiem... czyżby towarzystwo stolikowe nie miało racji i nas okłamywało ?
ilość czynników jakie wpłyneły na obecny chaos w Polsce to liczba nieskończona... będziemy się nimi tu zajmować? ślepa wiara... i paru "mądrych" ludzi - też jest zaliczana do tej klęski... ale to można prześledzić otwierając książkę z Historii na rozdziale "3 czarne orły"...
pytanie czy ta sytuacja się powtórzy... bo na Historię już nikt się nie ogląda...uważając ją za martwą naukę... ale proszę dość o Polsce...
|
Cz kwi 06, 2006 15:48 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: To, że widzieli diabla w jakiejs osobie oznacza, ze wiara jest zła ? A to, ze Stalin byl psychopata i sadysta oznacza, ze kazdy ateista to psychopata i sadysta Gabrielu ?
A copisal Marks , Engels ? A jakie zalozenia mial Lenin ? Tylko Stalin powiadasz ?A Mao w chinach to na jakich zalozeniach sie opieral ? A KIm Ir Sen w Koreii ? Cytuj: Zastanowilem sie gabrielu. To, ze ten człowiek, wysoki dostojnik papieski tak powiedzial i kazal uczynic, to dowod przeciwko wierze, ktorej byl przedstawicielem. Tak samo jak sadzenie generala Jaruzelskiego za stan wojenny jest dowodem przeciwko ówczesnemu systemowi Cytuj: Co z tego że Kościół przeprosił gabrielu. Tamtym ludziom nie oddał w ten sposób życia. Dokładnie tak samo jak ze Stalinem. Zapominasz Gabrielu, ze obecny rzad Rosji może zupełnie się odciąc od tego, co czynił Stalin, bo w wielu sferach nie jest jego spadkobierca. Zaś Koścól jest nieprzerwaną w tych sferach ciągłościa od 2000 lat.
Prosze pomysl w swym zaslepieniu przeciw wierze.To ze ktos zmieni znawe czy jeden wyraz w nazwie swoje parti to juz kazdy ma to zapomnec ?To ze Putin odcial sie do tego ...ale juz nie zgadza sie aby to nazwac ludobujstwem Nie nzawa partii czyni ja dobra ale na jakiej ideologii opiera swoje plany.... Nie wystarczy zmeinci nazwy partii czy kraju nawet aby ludzie zapomnieli a wlasnie wziasc odpowiedzialnosc za to co sei stalo..kosciol przyznal sie do bledu..a wg Ciebie wystarczy zmeinic znazwe parii ..i juz jestesmy rozgrzeszeni Cytuj: Twoja retoryka gabrielu, przypomina troche ta Stalinowską, jeśli piszesz, że niewazne ile osób zginęło w wojnach husyckich. Stalin też mówił, że śmierć jednostki to tragedia, zaś 1000 jednostek to juz statystyka. Niechby i jedna osoba zginęła w peru, husyckich wojnach, wojnach z niewiernymi - wystarczy.
Do zcego ty zmierzasz i czego zadasz ? Ze kosiol to idealna instytucja bez grzechu ? Czego ty rzadasz od kosciola ? ze kazdy ksiadz to bedzie brat Albert czy Sw Franciszek z Asyzu ?
To wystarczy nie miec tych przykazan bozych wypisanych w swoim programie i wtedy mozan robci co sie chce bez slowa krytyki od kogokolwiek
Zadna instytucja nie jest idealna..ale stopien korupcji i przekretow w kosciele jest o niebo nizszy niz w waszym uwielbialnym liberalnym modelu zarzadzania
|
Cz kwi 06, 2006 15:50 |
|
|
|
 |
Jonathan Sarkos
|
gabriel napisał(a): No coz, dosc dobrze znam to zjawisko, sam pochodze ze wsi i kiedys doskonale znalem to srodowisko Jesli tylko dla Ciebie problemem jest pomiatanie prostego chlopa przez miejscowego proboszcza..to co powiesz na : konfiskowanie w imie fikcyjnego dlugu za bezcen przez komornikow w swietle prawa calych zakladow , wywalanie na bruk w imie neoliberalnego porzadku swiata ( ktory kosciol potepia ) setki tysiace czy miliony osob..to wg Ciebie jest mniejsze zlo tak ? To wiara jest odpowiedzialna za to zlo szerzace sie w Poslce i zasciankowy ksiadz tak ?
Ależ Gabrielu, powiem tak: podane przez Ciebie fakty są bezwzględnie godne potepienia, choć z milionami bym nie przesadzał. Jest to w skali ludzkiej tak samo godne napietnowania postępowanie (choc nie nazywam tego złem, trzymam sie na dystans od tak nieprecyzyjnych kategorii). Odpowiedziałem Ci na pytanie to, jak i na prośbe o cytaty, wiec teraz mam do Ciebie pytanie: jaki system gospodarczy uważasz za najlepszy dla rozwoju gospodarki, sprzyjający bogaceniu się społeczeństw, a jednoczesnie zapobiegający przypadkom takim jak opisałeś ?
|
Cz kwi 06, 2006 15:52 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Nie zgadzam się z tym, żegwiazda Dawida wpisana jest w swastykę. Jest to potworna potwarz dla wszsytkich żydów, którzy zgineli w obozach koncentracyjnych.
Nie zgadzam się z tym, że tenze pan, wrzuca wszystkich żydów do jednego worka: jest to ogromna potwarz dla wszytkich żydów, którzy ginęli w urzadzanych im w sredniowieczu i później pogromach chrześcijanskich.
Dokladne cytaty z przemowienia tego czlowieka prosze a nie Twoje opinie Cytuj: Nie zgadzam się z dwulicowościa niejakiego Rydzyka, jego nawoływaniem do wpłat na Kosciół, radio i całą resztę, nierozwiazanymi z jego udziałem aferami (przemyt pieniedzy, ostatnia sprawa stoczni), nie zgadzam sie z tym cytatem
To innym instytucjom wolno nawolywac do wplat a Rydzykowi juz nie tak ?
Co do stoczni....kazdy kto zechcial wycofac swoje pieniadze ..dostal je spowrotem..jesli tylko mial potwierdzenie ze wplacil na stocznie
|
Cz kwi 06, 2006 15:56 |
|
 |
sophia
|
gabriel napisał(a): Zadna instytucja nie jest idealna..ale stopien korupcji i przekretow w kosciele jest o niebo nizszy niz w waszym uwielbialnym liberalnym modelu zarzadzania
Czuję się urażony, ja osobiście wyznaję anarchię...
a poziom przekretow jest równy... bo jakoś dziwi mnie że wszystkim kościołom w kraju brakuje pieniędzy, na ogrzewanie, na pensję księzy, na to i na tamto... ale nowe placówki powstają...
cud
|
Cz kwi 06, 2006 16:00 |
|
 |
gabriel
|
Jonathan Sarkos napisał(a): gabriel napisał(a): No coz, dosc dobrze znam to zjawisko, sam pochodze ze wsi i kiedys doskonale znalem to srodowisko Jesli tylko dla Ciebie problemem jest pomiatanie prostego chlopa przez miejscowego proboszcza..to co powiesz na : konfiskowanie w imie fikcyjnego dlugu za bezcen przez komornikow w swietle prawa calych zakladow , wywalanie na bruk w imie neoliberalnego porzadku swiata ( ktory kosciol potepia ) setki tysiace czy miliony osob..to wg Ciebie jest mniejsze zlo tak ? To wiara jest odpowiedzialna za to zlo szerzace sie w Poslce i zasciankowy ksiadz tak ? Ależ Gabrielu, powiem tak: podane przez Ciebie fakty są bezwzględnie godne potepienia, choć z milionami bym nie przesadzał. Jest to w skali ludzkiej tak samo godne napietnowania postępowanie (choc nie nazywam tego złem, trzymam sie na dystans od tak nieprecyzyjnych kategorii). Odpowiedziałem Ci na pytanie to, jak i na prośbe o cytaty, wiec teraz mam do Ciebie pytanie: jaki system gospodarczy uważasz za najlepszy dla rozwoju gospodarki, sprzyjający bogaceniu się społeczeństw, a jednoczesnie zapobiegający przypadkom takim jak opisałeś ?
Wiesz co ? Bylem w afryce i ameryce pld....Wiesz kogo Ci ludzie obwiniaja za swoj glod i nedze ? Nie kosciol , nie wladze swojego kraju ..ale liberalna gospodarke swiatowa....tj globalizm
Owszem globalizm ma swoje plusy..ale jeszcze wiecej minusow
W imie tego neoliberalnego porzadku swiatowego ktorego platforma obywatelska holduje i TY tez setki tys ludzi umiera dziennie z glodu
Widziales misje kosciola katolickeigo , tych tysiecy kseizy pomagajay biedym ludziom na calym swiecie ? Widzisz kosciol katolicki przez pryzmat polskosci i zasciankowego ksiedza..a wyjedz gdzies dalej ..to poznasz prawdziwy kosciol katolicki...i co jest powodem nedzy ludzi
|
Cz kwi 06, 2006 16:01 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Gabrielu drogi, wninisz ateizm za Stalina, mai i Kim Ir Sena. Bez przesady. Nie mozna w całości winić Kościola i wiary za zbrodnie w ich imieniu. Ale Gabrielu, to instysucja trwająca od 2000 lat i kierujaca sie wznioslymi zasadami rózni sie czyms w sferze moralnej od niespełna 100 letniej efemerydy. Bezwzględnie gabrielu zgadzam sie z Tobą, ze zbrodnie Stalina, Mao, Pol Pota, Kim Ir Sena byly zbrodniami. Wojny husyckie zaś i palenie czarownic dla Ciebie najwyrazniej nie byly, bo byly "bledami" pewnych ludzi. Belka i źdźbło gabrielu, belka i źdźbło.
Ależ gabrielu, piszesz o Putinie i Rosji tak, jakbym to ja decydowal za nich, ze nie maja wziac tej odpowiedzialnosci. Godnosc, honor i szacunek, a takze fundamentalna uczciwosc mowia ze powinni.
Gabrielu, to nie wiara, czy jej brak sprawiają, że ludzie mordują ludzi. I nie znaczy, ze komukolwiek takie mordowanie mozna wybaczyc.
gabrielu o stopniu korupcji i przekretow w kosciele nie wypowiadaj sie, bo takich rzeczy nie wiesz. A raczej nie jestes swiadom tego jak kosciol sosie z nimi radzi. W odpowiedzi moglbym Ci zarzucic liczbe podejrzen o pedofilie w kosciele, ktorych bylo niemalo, ale po co ?
Co do brata Alberta i franciszka z Asyżu - podobnego postepowania i podejscia żadam od wszystkich księzy. moze nie tak spektakularnego i wybitnego, ale jednak. Przyznasz, ze mógłbym byc reformatorem Kościoła na miarę Husa  .
|
Cz kwi 06, 2006 16:06 |
|
 |
gabriel
|
sophia napisał(a): gabriel napisał(a): Zadna instytucja nie jest idealna..ale stopien korupcji i przekretow w kosciele jest o niebo nizszy niz w waszym uwielbialnym liberalnym modelu zarzadzania Czuję się urażony, ja osobiście wyznaję anarchię... a poziom przekretow jest równy... bo jakoś dziwi mnie że wszystkim kościołom w kraju brakuje pieniędzy, na ogrzewanie, na pensję księzy, na to i na tamto... ale nowe placówki powstają... cud
Nowe placowki powstaja ..a kto na nie placi ? Ktos Ciebei za reke ciagnie abys dawala na to ?
Jak ludzie daja dobrowolnie to te placowki powstaja...
A czy ktos teraz powie ze np Kosciol mariacki byl niepotzrebnie wybudowany.Kiedys te koscioly to bedzie nasza spuscizna narodowa..tak jak kiedys byly palace i zamki...te palace i zamki gdzie mieszkala magnateria a zbudowane w pocie i krwi przez chlopow ...nalezy rozebrac..zlikwidowac .........czy pokazuja nasza bogata historie ?
Jeszce raz pisze..nikt nikogo nie zmusza do dawania datkow na koscioly
|
Cz kwi 06, 2006 16:07 |
|
 |
Oozie
|
gabriel napisał(a): Owszem globalizm ma swoje plusy..ale jeszcze wiecej minusow W imie tego neoliberalnego porzadku swiatowego ktorego platforma obywatelska holduje i TY tez setki tys ludzi umiera dziennie z glodu
Gabriel - ja cię proszę - nie pisz takich bzdur, propaganda jest dobra dla nieświadomych ale tu?
_________________ We scare, because we care
|
Cz kwi 06, 2006 16:07 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Co do brata Alberta i franciszka z Asyżu - podobnego postepowania i podejscia żadam od wszystkich księzy. moze nie tak spektakularnego i wybitnego, ale jednak. Przyznasz, ze mógłbym byc reformatorem Kościoła na miarę Husa
A dalaczego tylko do ksiezy?A inni ludzie to co ?
A dlaczego nie zadasz..np opieki lekarskiej od lekarza za darmo ..przeciez skladali przysiege hipoktaresa
A policjanci ..dlaczego nie patroluja ulic tylko siedza i pija kawe w barze..i takich pytan .jest wiele ..i tzreba je sobie zadac..a nie tylko widziec slepo kosciol ze zle robi..bo jeszcze w tym rankingu kosciol nie wychdzi zle
|
Cz kwi 06, 2006 16:11 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
gabriel napisał(a): W imie tego neoliberalnego porzadku swiatowego ktorego platforma obywatelska holduje i TY tez setki tys ludzi umiera dziennie z glodu
Pokaż mi gabrielu niepodważalny dowód, w postaci moich słów, ktory potwierdzi, że jestem zwolennikiem Platformy Obywatelskiej  . Z ręką na sercu daję Ci gabrielu moje słowo honoru, że nie jestem i przypominam Ci, że wczesniej nazwałeś mnie 18 latkiem, którego karmi mama i którego problemem jest zaliczenie kolejnego roku w szkole.
gabrielu, nie przeczę, że Twój kościół robi wiele dobrego poza Polską, nie przeczę, że ludzie obwiniają za swoją nędzę neoliberalizm w takim kształcie w jakim on dziś funkcjonuje, bo wiele w tym racji. Pytałem Cie jednak, jaki system uważasz za najbardziej korzystny dla gospodarki i obywateli . A Ty zamiast odpowiedziec i gdzie i kiedy Twoim zdaniem sie on przejawial.
A co do pomocy Kosciola Gabrielu. Nie watpie, ze oprocz szczytnej idei jest w tym takze inny cel 
|
Cz kwi 06, 2006 16:12 |
|
 |
sophia
|
gabriel napisał(a): Wiesz co ? Bylem w afryce i ameryce pld....Wiesz kogo Ci ludzie obwiniaja za swoj glod i nedze ? Nie kosciol , nie wladze swojego kraju ..ale liberalna gospodarke swiatowa....tj globalizm Owszem globalizm ma swoje plusy..ale jeszcze wiecej minusow
Widziales misje kosciola katolickeigo , tych tysiecy kseizy pomagajay biedym ludziom na calym swiecie ? Widzisz kosciol katolicki przez pryzmat polskosci i zasciankowego ksiedza..a wyjedz gdzies dalej ..to poznasz prawdziwy kosciol katolicki...i co jest powodem nedzy ludzi
Ja troszke nie rozumiem - kto i gdzie w tej południowej ameryce głoduje... z jakiego powodu dokładnie? Tego, że PO ma głupi program wyborczy, czy że co? Bo globalizm i liberalna gospodarka danego państwa... ma się wg. mnie do głodu... dziwnie...
Pozatym podoba mi się że misja kościoła obejmuje cały świat, chociaż tam gdzie ma swoje korzenie jest nędza i głód...
|
Cz kwi 06, 2006 16:13 |
|
|
|