Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 19:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 30  Następna strona
 dywagacje wokół wiary, cierpienia i przeznaczenia 
Autor Wiadomość

Z tego co wiem buddyzm nie posługuje się pojęciem Boga. Różnica między katolicyzmem a buddyzmem jest taka, że w buddyzmie człowiek zbiera owoce według własnej pracy i poprzez swój rozwój osiąga własne szczęście, w katolicyzmie natomiast Bóg może da, a może nie. W buddyzmie wszystko jest doświadczalne - sprawdza się naukę, obserwuje jej efekty i na tej podstawie przyjmuje ją lub odrzuca. W katolicyzmie bardzo wiele rzeczy trzeba przyjąć na wiarę - zbyt wiele jak dla mnie. Być może w buddyzmie też są jakieś dziury które nie pozwolą mi na jego praktykowanie, a być może nie - okaże się wraz z czasem.

So sie 05, 2006 22:48

dlatego pwoeidzialem ze to jest wygoda...a bo to mi pasuje a to nie..a tak naprawde liczy sie przesłanie te w katolicyzmie jest przepiekne.

So sie 05, 2006 22:54

Różnie to można nazwać - można wygodą, a można różnorodnością. Przesłanie katolicyzmu jest piękne tylko przy powierzchownym patrzeniu na katolicyzm jako religię miłości. Gdy zagłębiamy się w niego, natrafiamy na różne dokumenty w których stwierdza się "kto myśli inaczej, niech będzie wyklęty", natrafiamy na teksty świętych którzy stwierdzają, że zabijanie heretyków jest usprawiedliwione (św. Tomasz), na straszenie piekłem. Za dużo się naczytałem o katolicyzmie, aby uważać go za piękny niestety. Może gdybym nigdy nie usłyszał o problemie apokastazy, nie zwrócił uwagi na wewnętrzne konflikty w Kościele między tradycją a duchem nowoczesności i nie ujrzał nigdy tego jak w kotle tej religii bezduszność żre się z miłością - może wtedy mógłbym nadal wierzyć. Wolałbym móc być katolikiem, wolałbym żeby wszystko okazało się logiczne i aby praktyka potwierdzała wiarę - jednak tak się nie stało i obecnie mam czystą kartę którą trzeba zapisać.
No, dosyć tych zwierzeń, bo odeszliśmy zupełnie od tematu ;)

Gdybym spotkał Boga twarzą w twarz, spytałbym Go co możemy zrobić teraz, gdy wzajemnie siebie zawiedliśmy.

So sie 05, 2006 23:10

szpakcia napisał(a):
właśnie o Biesłanie mówie...
owszem, te dzieci zabili terroryści. Bóg dał ludziom wolną wolę, wybierają, czy czynią dobro, czy zło. Jeżeli ktoś zagłusza swoje sumienie, i krzywdzi (lub zabija) innych, napewno nie działa pod wpływem Ducha Świętego. SZATAN kusi ludzi, aby zrobili coś złego, a jak mu się udaje skusic, to wtedy ludzie to robią, ponieważ są kierowani przez szatana.

A teraz powiedz mi co to ma wspólnego z potopem :)
---

to nie ma nic wspólnego z potopem i nawet nie miało miec.
To było tylko moje osobiste przemyslenie, ze raczej sie powinno spytać ludzi dlaczego zabili dzieci, niż Boga, który jest wszechwiedzący i jego wola jest zawsze dobra, dlaczego zalał ludzi w potopie...

Cytuj:
Więc Szatan jest wszechobecny a do tego ma moc wpływania na ludzi jak Bóg czy to nie za dużo jak na anioła(nawet najpotężniejszego) :o ?[/

tak, szatan jest wszechobecny i ma moc wpływania na ludzi. Nie jest ona tak silna jak moc Boża, i mozemy sie jej przeciwstawić (zresztą woli Bozej też możemy się przeciwstawić).
A co do tego, ze jest to za dużo nawet jak dla anioła, to pomyśl, ze człowiek też ma moc wpływania na drugą osobę, a nie jest ani Bogiem, ani szatanem.

prowadż przez życie mocą Twego syna...

N sie 06, 2006 11:11

To było tylko moje osobiste przemyslenie, ze raczej sie powinno spytać ludzi dlaczego zabili dzieci, niż Boga, który jest wszechwiedzący i jego wola jest zawsze dobra, dlaczego zalał ludzi w potopie...

Jakie fajne uciekanie od tematu. Ktoś poddaje dobroć Boga pod wątpliwość dając jako przykład kataklizm, a Ty wyskakujesz z tematem o Biesłanie dla odwrócenia uwagi, żeby potem stwierdzić, że ten kataklizm był dobry, bo wola Boga jest zawsze dobra. Innymi słowy Twoja argumentacja wygląda następująco: Bóg jest dobry, pomimo tego, że zabił mnóstwo ludzi, bo wszystko co robi jest dobre i Bóg jest dobry. To jakaś kpina.

N sie 06, 2006 11:42

to nie ma nic wspólnego z potopem i nawet nie miało miec.

Aha Bóg postąpił dobrze bo Bóg zawsze postępuje dobrze niemam więcej pytań...
Cytuj:
tak, szatan jest wszechobecny i ma moc wpływania na ludzi. Nie jest ona tak silna jak moc Boża, i mozemy sie jej przeciwstawić (zresztą woli Bozej też możemy się przeciwstawić).
A co do tego, ze jest to za dużo nawet jak dla anioła, to pomyśl, ze człowiek też ma moc wpływania na drugą osobę, a nie jest ani Bogiem, ani szatanem.

Wygląda to tak jakby szatan też był Bogiem tyle, że słabszym.
Tak człowiek też może wpływać na drugą osobe ale w inny sposób szatan dysponuje najwyraźniej Boskimi umiejętnościami.

N sie 06, 2006 11:53

Aha Bóg postąpił dobrze bo Bóg zawsze postępuje dobrze

a postępuje źle?

prowadż przez życie mocą Twego syna...

N sie 06, 2006 11:59

N sie 06, 2006 12:03

napisałeś, że
Cytuj:
niema możliości istnienia złego Boga

możesz to uzasadnić?

N sie 06, 2006 14:54

Bóg jest dobry, pomimo tego, że zabił mnóstwo ludzi, bo wszystko co robi jest dobre i Bóg jest dobry. To jakaś kpina.

Nie, to aksomat.
Wierzacy wszelkie czyny złe podpinają pod Szatana a dobre pod Boga, oczywiście po zaistniałym fakcie.

No i spróbuj to obalić :D

Oczywiście z kataklizmem jest kłopot bo tam giną hurtem i wierzący i niewierzący, dobrzy i źli ....

Ale Kris i na to znalazł radę :D

1. Wypadek autobusu z ateistami to przypadek lub kara boska
2. Wypadek autobusu z pielgrzymami to przypadek lud kara boska

Oczywiście większość wierzących punkt 1 uzna za kare boska, a punkt 2 za przypadek .... :o

... i o to chodzi :D

N sie 06, 2006 15:44

Pytanie tylko czy we wszechświecie stworzonym przez idealnego Boga jest miejsce na przypadek?

N sie 06, 2006 15:47

Tak jak w polityce.Wszystkiemu winna opozycja. :lol:
A jak niewinna to i tak winna że niewinna :lol:

N sie 06, 2006 15:49

Pytanie tylko czy we wszechświecie stworzonym przez idealnego Boga jest miejsce na przypadek?

No to można próbować inaczej na nieskończenie wiele sposobów:

Wypadek autobusu z pielgrzymami ?

Niezbadana jest mądrość i miłość Boga .... a może wszyscy oni w przyszłości ciężko by zgrzeszyli i trafili do piekła a dzięki wypadkowi cieszą się wiecznym szczęściem w niebie ?

Albo jeszcze inaczej:

Człowiek ma wolna wolę - ma. Jeśli tak to może wsiąść do niewłasciwego autobusu którym kieruje szatan .....

N sie 06, 2006 16:19

Myślę, że "przypadek" to po prostu określenie które nadajemy zdarzeniom z powodu braku informacji. Znana jest Tobie zapewne idea Demona Laplace'a - posiadając taką wiedzę możnaby wszystko opisać jako deterministyczne, a nie przypadkowe.
W sumie moja odpowiedź na Twoje pytanie zależy od tego jak rozumiesz przypadek. Jeśli przez przypadek rozumiesz coś co nie wynika z ciągu przyczynowo skutkowego, to moja opdpowiedź brzmi: nie, we wszechświecie nie ma miejsca na takie przypadki gdyż wymagałyby one zaistnienia nie wynikającego z działania Boga, a co za tym idzie Bóg nie byłby jedynym stwórcą wszechświata - to zaś moim zdaniem przeczy idei idealnego Boga i świata stworzonego przez Niego. Jeśli zaś rozumiesz przypadek jako działanie które nie wynika bezpośrednio z woli istot nią obdarzonych, to uważam, że jak najbardziej.

N sie 06, 2006 16:41

Wypadek autobusu z pielgrzymami ?

Niezbadana jest mądrość i miłość Boga .... a może wszyscy oni w przyszłości ciężko by zgrzeszyli i trafili do piekła a dzięki wypadkowi cieszą się wiecznym szczęściem w niebie ?

No właśnie w końcu Bóg z każdego zła (w swojej niezmierzonej mądrości) wyciąga jeszcze większe dobro.
Jakie?To wie tylko on :)

N sie 06, 2006 16:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 30  Następna strona