Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
Assur napisał(a): dyskusja trwa już dosyć długo, tymczasem żaden katolik nie odpowiedział wprost na moje pytanie. Jak to mam rozumieć?
Możesz to rozumieć jako zachętę do skorzystania z forumowej wyszukiwarki. 
|
Śr wrz 06, 2006 17:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dobra, już widze, że mam odpowiedź ale jak pisałam tamten post to jeszcze tego twojego nie było; innych nie posiadam ale może coś znajde....
|
Śr wrz 06, 2006 17:31 |
|
 |
No
|
Stanisław Adam napisał:
Cytuj: Chciałem "pomóc" No., ale widzę że się nie połapał ...
Cóż Flawiusza można oczywiście uznać za zdrajce ale w czym to mi pomaga to już za bardzo nie pojmuje...
Miał jakiś interes w tym pisać o Jezusie czy jak?
|
Śr wrz 06, 2006 17:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
znalazłam coś takiego: Cytuj: II i III wieku pochodzi wiele cytatów o boskości Chrystusa. Na przykład Ignacy z Antiochii w 110 r. nazwał Jezusa „Chrystusem Bogiem”. Justyn Męczennik pisał przed 150 r. do Tryfona: „Gdybyś rozumiał to, co napisali prorocy, nie zaprzeczałbyś, że Chrystus był Bogiem”. Klemens Aleksandryjski w 150 r. oświadczył: „Tylko On jest zarówno Bogiem, jak i człowiekiem”. Ireneusz z Lyonu w 180 r. argumentował: „On jest Bogiem, na co wskazuje już samo imię Emmanuel”. Melito z Sardes przed 190 r. napisał: „Będąc Bogiem, a zarazem doskonałym człowiekiem, dowiódł swej podwójnej natury: boskiej przez cuda, które towarzyszyły Jego trzyletniej służbie od chrztu i ludzkiej przez trzydzieści lat przed chrztem... był On prawdziwym Bogiem, który istniał przed wiekami”. Tertulian w 200 r. pisał: „Jedynym człowiekiem bez grzechu jest Chrystus, który jest także Bogiem”. Orygenes w 225 r. dodał „Choć był Bogiem stał się człowiekiem, a stawszy się człowiekiem pozostał tym, kim był: Bogiem”. Nowacjan oświadczył w 235 r.: „On jest nie tylko człowiekiem, ale i Bogiem”, a Cyprian w 250 r.: „Jezus Chrystus naszym Panem i Bogiem”. czy to Assur już można uznać za dowody czy jeszcze nie?
|
Śr wrz 06, 2006 17:59 |
|
 |
Assur
|
to są opinie
|
Śr wrz 06, 2006 18:05 |
|
|
|
 |
Assur
|
tak samo ja mogę powiedzieć, że ty jesteś Szatanem, bo na to wskazuje twój pseudonim (To Ja). Oczywiście rozumiesz, jakie to niedorzeczne, więc na pewno rozumiesz, że opinia jakiegoś gościa żyjącego w II czy III w. to nie jest argument.
|
Śr wrz 06, 2006 18:11 |
|
 |
No
|
Assur napisał(a): to są opinie
Dodajmy, że opinie samych chrześcijan czyli raczej mało obiektywne...
|
Śr wrz 06, 2006 18:22 |
|
 |
Assur
|
dokładnie.
|
Śr wrz 06, 2006 18:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Autor watku napisal.
"Czemu jesteście (chrześcijanie) tak przekonani o autentyczności Jezusa Chrystusa? Uważacie ewangelie za najbardziej wiarygodne i rzetelne źródło na jego temat. A czy tak jest naprawdę... Nauka obaliła już kilka"
Szatan nigdy nie zszedl z drzewa wiedzy.
Zgodnie z propozycja autora watku odpowiadam - Jezus byl i basta!
|
Śr wrz 06, 2006 19:07 |
|
 |
Assur
|
Przyznam, że twoje argumenty powalają....
BTW Co ty sugerujesz pisząc o szatanie..?
|
Śr wrz 06, 2006 19:14 |
|
 |
Kamyk
|
Dla nas Nowy Testament jest po prostu wystarczający i na Jego podstawie uważamy Jezusa za Boga. Jeśli NT nie ma dla Ciebie wartości to możesz uznać że wierzymy głupio w coś co nie istnieje. Twoja sprawa. Nikt Ci nie poda naukowych dowodów na boskość Chrystusa, bo takowe istnieć nie moga. [...]pedziwiatr
|
Śr wrz 06, 2006 19:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Macie
pl.wikipedia.org napisał(a): Dokumenty niechrześcijańskie
Józef Flawiusz wspomina o Jezusie jako o bracie Jakuba Sprawiedliwego, przywódcy chrześcijan w Jerozolimie. "Festus już nie żył, a Albinus wyjechał; więc [Ananiasz] zwołał Sanhedryn i stawił przed sądem Jakuba, brata Jezusa zwanego Chrystusem, oraz kilku innych. Oskarżył ich o naruszenie prawa i skazał na ukamienowanie." (Starożytności żydowskie, XX.9.1) Tekst przeważnie uważany jest za autentyczny.
Inny fragment w Starożytnościach żydowskich zwany Testimonium Flavianum jest dziś często uważany za sfałszowany przez późniejszych kopistów chrześcijańskich w III lub IV wieku. Nie wiadomo czy został wstawiony na miejsce innego fragmentu mówiącego o Jezusie, czy też został po prostu dopisany. Niektórzy za pierwotną wersję Testimonium uważają tzw. wersję arabską odkrytą przez profesora Pines'a w kronikach Agapiosa pochodzących z X wieku. "W tym czasie żył pewien mędrzec zwany Jezusem. Był to człowiek dobry i sprawiedliwy. Wielu Żydów i ludzi innych narodowości stało się jego uczniami. Piłat skazał go na ukrzyżowanie i śmierć. Lecz jego uczniowie nie przestali w niego wierzyć. Mówili, że żyje i ukazał im się trzy dni po ukrzyżowaniu. On być może był tym Mesjaszem odnośnie którego prorocy przepowiadali wielkie, cudowne rzeczy".
Swetoniusz, w Żywotach cezarów pisze, że cesarz Klaudiusz wypędził z Rzymu Żydów, którzy nieustannie wichrzyli podżegani przez jakiegoś "Chrestosa". Chrestos to także rzeczywiste greckie imię z tamtych czasów, i dlatego nie wiadomo czy fragment ten mówi o osobie, która właśnie wtedy znajdowała się w Rzymie, czyli nie o Jezusie z Nazaretu, czy też autor będąc niedostatecznie zorientowanym w szczegółach związanych z chrześcijanami nie wziął określenia założyciela chrześcijaństwa za osobę w Rzymie.
Pliniusz Młodszy w liście do cesarza Trajana, pisze o chrześcijanach w Azji Mniejszej. Pliniusz pisze jedynie, że modlili się oni do "Chrystusa", nie podaje zaś imienia Jezus.
Tacyt, w Rocznikach, roku 117, opisując prześladowania za cesarza Nerona pisze: "dotknął najbardziej wyszukanymi kaźniami tych, których nienawidzono za ich zbrodnie, a których pospólstwo chrześcijanami nazywało. Początek tej nazwy dał Chrystus, który za panowania Tyberiusza skazany został na śmierć przez prokuratora Poncjusza Piłata, a przytłumiony na razie zgubny zabobon znowu wybuchnął, nie tylko w Judei, gdzie się to zło wylęgło, lecz także w stolicy, dokąd wszystko, co potworne albo sromotne, zewsząd napływa i licznych znajduje zwolenników". "Roczniki" powstały blisko wiek po fakcie, kiedy istniały już Ewangelie i dość liczne grupy chrześcijan, więc fragment ten jest najpewniej źródłem wtórnym. Niektórzy powątpiewają w jego autentyczność ze względu na użycie nazwy "chrześcijanie", która była rzadko stosowana przez samych chrześcijan – chociaż, z drugiej strony, święty Piotr użył jej w swoim pierwszym liście, 4,16: "Jeżeli zaś [cierpi] jako chrześcijanin, niech się nie wstydzi, ale niech wychwala Boga w tym imieniu" (cytat za Biblią Tysiąclecia). Występuje także w Dziejach Apostolskich 11,27: " (...) w Antiochii też po raz pierwszy nazwano uczniów chrześcijanami".
Archiwa rzymskie oraz wielu rzymskich i żydowskich historyków tamtego okresu, milczą na temat Jezusa, choć notują bardzo wiele drobnych wydarzeń. Są to m.in.:
* Filon z Aleksandrii, który opisywał różne sekty żydowskie z tamtego okresu, * Plutarch, autor Żywotów sławnych mężów z okresu życia Jezusa, * Justus z Tyberiady, historyk żydowski z Galilei, żył w I w. n.e.
|
Śr wrz 06, 2006 19:22 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
to ze Jezus istniał na prawde potwierdzają historycy pogańscy jak i żyd Flawiusz. Jako przyszły historyk potrafię tylko za pomocą kronik i pism historycznych nie religijnych udowodnić ze Jezus żył, to czy był Bogiem , trzeba już posłuzyc sie filozofią i wiarą.
Po pierwsze trzeba uznać że Jezus nie był zwykłym facetem którego ktoś ukrzyzował za byle co. Jesli ukrzyzowano go to za co, dlaczego akurat taka kara, siebamy po teksty najwszesnisze które opisują jego naukę to jest listy Pawła, oraz Ewangelie. Dajel w gre wchodzi filozofia oraz Tradycja.
Mam mało czasu ale jesli naprawde mam przedstawic zrodła historyczne to prosze o to poprosic ale one sa łatwo dostepne nawet w internecie.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Śr wrz 06, 2006 19:25 |
|
 |
No
|
Cytuj: to ze Jezus istniał na prawde potwierdzają historycy pogańscy jak i żyd Flawiusz.
Cytaty które podał Kris dowodzą jedynie istnienia jego wyznawców (źródła pogańskie) natomiast co do Flawiusza... Czy to prawda, że Jezus miał brata?
|
Śr wrz 06, 2006 19:41 |
|
 |
Stanisław Adam
|
No napisał(a): Cytuj: to ze Jezus istniał na prawde potwierdzają historycy pogańscy jak i żyd Flawiusz. Cytaty które podał Kris dowodzą jedynie istnienia jego wyznawców (źródła pogańskie) natomiast co do Flawiusza... Czy to prawda, że Jezus miał brata? Tak. Brata "w wierze".
Śr wrz 06, 2006 19:51 |
|
|
|