Która wiara, która religia...
Autor |
Wiadomość |
filippiarz
|
No napisał(a): Cytuj: Mówisz jeden Bóg, ale każda praktycznie religia inaczej go opisuje. Co gorsze moralność w tych religiach różni się (mniej lub bardziej) od tej katolickiej... No to co z tego, że się różni? Grzechem jest świadome czynienie zła a nie przynależność do kultury/społeczności o innych standardach etycznych. Praktycznie w każdej religii zawarte są te same uniwersalne dążenia do Boga miłującego i litościwego, tylko ludzie wypaczają, niszczą i odchodzą od tego co właściwe. Wystarczy wspomnieć krwawą historię Krk i to co wyczyniają/wygadują niektóre odłamy fundamentalistów islamskich.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
So wrz 16, 2006 22:20 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: No to co z tego, że się różni? Grzechem jest świadome czynienie zła a nie przynależność do kultury/społeczności o innych standardach etycznych. Ale nieświadome czynienie zła nie jest dobre... Czy kapłan który zarzynał ludzi niczym bydło pujdzie prosto do nieba? Chyba nie... a przecież na tamtejsze standardy był wspaniałym człowiekiem! Cytuj: Praktycznie w każdej religii zawarte są te same uniwersalne dążenia do Boga miłującego i litościwego
W większości religi monoteistycznych i to nie przypadek... 
|
So wrz 16, 2006 22:41 |
|
 |
filippiarz
|
No napisał(a): Ale nieświadome czynienie zła nie jest dobre... Oczywiście, ale nie jest grzechem. No i nie uważasz, że cieżko gniewać się na własne dziecko które zepsuło coś starając się zrobić prezent na twoje urodziny?  Myślę, że Bóg da sobie radę (zamieni na dobro) z naszymi nawet najgorszymi uczynkami, ważne żebyśmy starali się być coraz lepszymi ludźmi. Bo wtedy będzie coraz mniej zła na świecie i Bóg będzie miał mniej pracy  .
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
So wrz 16, 2006 23:43 |
|
|
|
 |
Roszwor
|
Cytuj: Jeśli twierdzisz, że człowiek z natury jest dobry, to pokaż mi takiego, który nigdy w życiu np. nie skłamał. (...) Poza tym- jeśli jesteśmy z natury dobrzy, to po co nam w ogóle byłby Jezus..? (Skrocilem, by nie zajmowalo wiele miejsca.) Czlowiek jest z natury dobry, lecz grech pierworodny odsunal go od Boga. Swiat nas otaczajacy nie jest swiatem idealnym i z niego pochodzi zlo. Natura czlowieka jest dobra,bo jest tam boski pierwiastek. To czy go odkryjemy, czy nie, zalezy tylko od nas. Orion napisał(a): Otóż dla Boga nie wazna jest wyznawana religia,dla niego jest sama istota wiary.Wazne jest to ,ze modlimy sie , wierzymi(moga byc nawet te jakze dziwne posagi no powiedzmy w Indiach )niz to gybysmy byli bezboznikami i wogle nie wierzyli w jego istnienie.To jest moje zdanie.
Odwaznie jest twierdzic, ze wie sie co jest dla Boga wazne. I powiedz mi jeszcze co jesli ktos jest satanista(oczywiscie nie mowie o satanistach "filozoficznych, nie musicie krzyczec)wierzy i morduje co tydzien czlowieka w ofierze rytualnej? On tez zostanie zbawiony? A jesli nie, to gdzie jest granica i gdzie koncza sie wierzenia, ktore doprowadza do zbawienia?
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
N wrz 17, 2006 5:07 |
|
 |
Berea
|
No napisał(a): Berea napisała:Cytuj: Znam jednak i nawróconych muzłmanów , stąd wiem, że Bóg może dotrzeć do każdego, kto szuka, a nawet do tych, którzy nie szukają. Każdy ma szansę i Bóg zna serce każdego człowieka. A ja znam nawróconych katolików stąd wiem, że Allah może dotrzeć do każdego kto szuka a nawet do tych, którzy nie szukają. Każdy ma szansę i Allah zna serce każdego człowieka... Cytuj: Wiesz, jak siedmiolatki potrafią kłamać...? Jak dziesięciolatki potrafią być okrutne wobec rówieśników? Widziałeś zbuntowanych nastolatków...? A podobno mamy być "jak dzieci"... Cytuj: Poza tym- jeśli jesteśmy z natury dobrzy, to po co nam w ogóle byłby Jezus..? Ja bym powiedział, że jesteśmy z natury bardziej dobrzy niż źli dlatego jeszcze żyjemy... Cytuj: Co do ludzi, którzy nigdy( nie z własnej winy) nie mieli okazji słyszeć ewangelii, Bóg będzie ich sądził według prawa "wypisanego w ich sercu".  Cytuj: Jeśli ktoś jednak rozumie przesłanie ewangelii, ale świadomie odrzuca Jezusa , depcze krew przymierza, trafi prościutko do piekła. Dla takich ( grzech przeciw Duchowi Świętemu!) nie ma przebaczenia. Więc jeśli jakiś hindus czy muzułmanin rozumie przesłanie ewangeli ale woli trwać przy swojej wierze w której został wychowany bo dla niego jest prawdziwa to jest skazany na potępienie jak najgorszy grzesznik  ? To ci dopiero...
---------------------------------------------------------------------------------
To, że katolik nawraca się do Allaha, to jest raczej antyświadectwo. (resztą bycie katolikiem nie oznacza jeszcze świadomej wiary i nowego narodzenia w Chrystusie).Jeśli chodzi o szczerze wierzących: diabeł pragnie zwieść nawet wybranych, w przypadku niektorych mu się to udaje.
Mamy być jak dzieci w niewinności, za to dojrzali w myśleniu. Jeśli dziecko ( z definicji- bo ma np. 7 lat) na tyle potrafi odróżnić dobro od zła, że świadomie kłamie( wiedząc, że mu to przyniesie jakąś korzyść), to raczej tego siedmiolatka nie naśladujmy...
Ja bym powiedział, że jesteśmy z natury bardziej dobrzy niż źli dlatego jeszcze żyjemy...
Jest jeszcze jako tako, bo Duch Święty jest na tej ziemi. Jak zostanie zabrany, to będzie tu prawdziwe piekło. A bez ofiary Jezusa nie mógbyś w ogóle być zbawiony, bo człowiek sam z siebie nie może się zbawić. Pisałam już o tym, więc nie będę się powtarzać.
Więc jeśli jakiś hindus czy muzułmanin rozumie przesłanie ewangeli ale woli trwać przy swojej wierze w której został wychowany bo dla niego jest prawdziwa to jest skazany na potępienie jak najgorszy grzesznik :
Tak. Każdy, kto rozumie przesłanie ewangelii i świadomie odrzuca Jezusa- Boga, jest potępiony ( bez względu na wyznanie czy cokolwiek):
"wielu jest bowiem z tych, o których często wam mówiłem, a teraz także z płaczem mówię, postępują jak wrogowie krzyża Chrystusowego; końcem ich jest zatracenie , bogiem ich jest brzuch , a chwałą to, co jest ich hańbą, myślą bowiem o rzeczach ziemskich"( Fiilpian 3. 18-19)
"Jeśli ktoś wam zwiastuje ewangelię odmienną od tej, którą przyjęliście, niech będzie przeklęty!"( Gal. 1. 9)
Przeczytaj też Gal. 5.1-12
"Aby wszyscy czcili Syna, jak czczą Ojca. Kto nie czci Syna, ten nie czci Ojca , który Go posłał"- czy muzułmanie czczą Syna..? Nie, odrzucają Go. Nie uznają w Nim Boga. Zatem i Syn na sądzie powie im: nie znam was.
Bóg jest duchem, a ci, którzy mu cześć oddają , winni mu ją oddawać w duchu i prawdzie"( ew. Jana 4.24)
Jeśli czccicie Boga "tylko wargami" a "wasze serce jest daleko od Niego", jeśli nie idziecie "jedyną drogą", którą jest Chrystus , jak możecie być zbawieni...? Jeśli ta ewangelia, ta droga nie jest jedyną drogą, jeśli można dostąpoić zbaiwenia bez ofiary Chrytsusa, to po co w ogóle Jego męczeńska śmierć? Po co kamienowanie proroków, nauczycieli prawdy...? Jeśli wszystko jest takie "relatywne", jeśli w kazdej religii jest możliwość zbawienia, to po co w ogóle nasze chrześcijaństwo...?
Nie- jest KEDNA DROGA. Jest nią Chrystus. Kazdy, kto naucza inaczej, jest zwiedziony i nie ma w nim prawdy. Ajeśli się nie nawróci, jeśli się nie ukorzy pod ręką Boga, idzie na zatracenie. I tyle.
|
N wrz 17, 2006 12:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No:
Przypuszczam, że może być dokładnie tak jak mówisz. Nie mogę zgodzić się jednak z jednym: niektóre nasze zachowania wcale nie prowadzą do przetrwania. Ludzie potrafią ryzykować życiem, albo chociaż poświęcić swój dobrobyt dla innych. Nie chodzi mi o spoleczeństwa itd. Wydaje mi się że jest coś jeszcze, coś dzięki czemu potrafimy wybierać dobro. Sama nie wiem... Ciężko to wytłumaczyć. Pewna bezinteresowność.
Oczywiście zwierzęta przejawiają też takie altruistyczne zachowania- może dlatego że stworzył nas jeden Bóg? Nie wiem?
Co do mojego stwierdzenia, że jest jeden Bóg:
Rzeczywiście są religie, w których jest wielu Bogów, ale religie ewoluowały w kierunku monoteizmu. A jeżeli mamy wiele religii, które wyznają jednego Boga, to wniosek jest prosty: jest to ten sam Bóg. Jedynie zmienne jest postrzeganie tego Jedynego. Ja mam zupełnie osobiste pojęcie o Bogu i nie jestem wyznawczynią żadnej religii.
|
N wrz 17, 2006 13:58 |
|
 |
No
|
Berea napisała:
Cytuj: Tak. Każdy, kto rozumie przesłanie ewangelii i świadomie odrzuca Jezusa- Boga, jest potępiony ( bez względu na wyznanie czy cokolwiek)
Ciekawe tylko dlaczego miałby przyjąć jakąś obcą religie
Bereo załóżmy przez chwile, że jedyną prawdziwą wiarą jest hinduizm i, że znasz tą wiare dość dobrze bo np.piszesz książke o tamtejszej kulturze... Powiedz... Uwierzyłabyś w to czy nie?Porzuciłabyś swoją wiare na rzecz obcej tylko dlatego, że ją rozumiesz?Przecież tą swoją rozumiesz jeszcze lepiej...
|
N wrz 17, 2006 14:32 |
|
 |
No
|
Rita:
Cytuj: Nie mogę zgodzić się jednak z jednym: niektóre nasze zachowania wcale nie prowadzą do przetrwania. Ludzie potrafią ryzykować życiem, albo chociaż poświęcić swój dobrobyt dla innych. Dobro ogułu ważniejsze niż dobro jednostki chociaż... To nie jest tak, że wszystkie nasze zachowania są zakodowane w wyniku ewolucji i utrwalone jak w komputerze człowiek jest zwierzęciem specyficznym potrafimy poświęcać się dla innych potrafimy też zabijać dla samego zabijania(sportu,przyjemności) co w naturze zdarza się raczej żadko itd. Niektórzy ludzie potrafią pokonać instynkty(z różnym dla siebie skutkiem) myśle, że natura dała nam tylko pewne luźne wytyczne, instynkty a ich konfrontacja ze światem zewnętrznym zrodziła kulture ale prawde mówiąc nie widze w tym nic ponadnaturalnego ludzie potrafią ale robią to żadko to nie reguła, ludzie potrafią wiele rzeczy Cytuj: ale religie ewoluowały w kierunku monoteizmu Ryzykowny wniosek zważywszy, że dwie z największych religii świata są od niego raczej daleko... Cytuj: A jeżeli mamy wiele religii, które wyznają jednego Boga, to wniosek jest prosty: jest to ten sam Bóg.
Nic dziwnego, że religie powstałe w jednym kręgu kulturowym są do siebie podobne Judaizm z Judaizmu Chrześcijaństwo a z nich obu islam choć to i tak pewne uproszczenie bo nawet judaizm nie powstawał w próżni...
|
N wrz 17, 2006 14:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ale prawde mówiąc nie widze w tym nic ponadnaturalnego ludzie potrafią ale robią to żadko to nie reguła, ludzie potrafią wiele rzeczy Uśmiech... Ja też nie widzę w tym nic ponadnaturalnego. To że być może zostaliśmy stworzeni na obraz Boga (cokolwiek miałoby to oznaczać), dzięki czemu jest w nas dobro nie jest ponadnaturalne. Jest najzupełniej naturalne. Ja nie przypisuję sobie jakiś ponadnaturalnych cech, mających mnie wywyższać ponad inne stwoerzenia Boże. To że mamy kulturę, sztukę nic nie znaczy. Ale postępowanie "po chrześcijańsku" znaczy dla mnie już o wiele więcej. Może zostalismy stworzenie po to by czynić dobrze? Dla wielu nie jest to reguła, ale dla niektórych... Co z Jezusem? Czy był szalony? Cytuj: Ryzykowny wniosek zważywszy, że dwie z największych religii świata są od niego raczej daleko..
Ale nawet religie politeistyczne mają jakieś główne bóstwo. Mówię o pewnym naturalnym kierunku ewolucji religii. Oczywiście proces ten trwa cały czas. Kto wie, może kiedyś będzie jedna religia, albo wszyscy będą agnostykami?
|
N wrz 17, 2006 15:09 |
|
 |
No
|
Cytuj: Może zostalismy stworzenie po to by czynić dobrze? Niestety czasem musimy czynić źle nawet gdy wcale nie chcemy Cytuj: Co z Jezusem? Czy był szalony? Możliwe choć trudno powiedzieć... Jeśli był tylko człowiekiem to bardzo prawdopodobne co nie znaczy, że był zły... Cytuj: Ale nawet religie politeistyczne mają jakieś główne bóstwo. Różnie z tym bywa... W każdym razie nic nie wskazuje na to by to główne Bóstwo miało wyprzeć inne więc niewiem czy to ewolucja faktem jest, że monoteizm bywa prostrzy i wygodniejszy... Cytuj: wszyscy będą agnostykami?
powoli zmierzamy w tym kierunku 
|
N wrz 17, 2006 15:39 |
|
 |
Pawello90
|
 Re: Która wiara, która religia...
Aztec napisał(a): Tak sobie dzisiaj myślę.... Na świecie jest wiele religii, Każda religia ma swoich wiernych, Każda religia ma swoich duchownych, (kapłanów, zakonników, mnichów) Każda religia ma swoich bogów, boginie Każda religia ma swoje obrzędy, obyczaje. Każda religia ma swoje mity (stworzenie świata, człowieka) Każda religia coś obiecuje temu który ją wyznaje, (raj, ponowne wcielenie, krainę wiecznych łowów itd. ) Każda religia ma swoje święte księgi. (religie raczkujące, zazwyczaj nie) Każda religia ma swoje święte miejsca (miasta, klasztory, górę, obraz) Każda religia ma swoich "świętych" (lub autorytety) Każda religia ma w swojej historii cuda (niezwykłe wydarzenia, uzdrowienia itp) Każda religia mówi, że tylko ona jest prawdziwa, Każda religia stara się nawrócić innowierców do tej religii (zazwyczaj) Każda religia mówi, że inna jest zła, Każda religia ma swoje zasady i chce aby ich przestrzegana
Wniosek z tej wypowiedzi dosc prosty tylko nikt nie chce go przyjać:
1.Jezeli jest tyle religi i kazdy wierzy ze jego jest ta prawdziwa. A niektorzy nie slyszeli nawet o innych religiach i nie maja pojecia kto to Jezus, Mahomet a zyje im sie dobrze bez uczucia pustki z powodu braku boga. To albo: Jest wielu Bogow , ktorzy zyja obok siebie( Co byloby troche dziwne) albo boga poprostu nie ma i jest to wymysl ludzi(kultury danego regionu) 
_________________ " Większość ludzi na Ziemi to statyśći. Wypełniają przestrzeń nie posiadając myśli"
|
N wrz 17, 2006 16:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dokładnie,
Tylko nikt jakoś nie chce odpowiedzieć na zadane pytanie, tylko każdy zmienia temat...
|
N wrz 17, 2006 20:15 |
|
 |
filippiarz
|
Aztec napisał(a): Dokładnie, tylko nikt jakoś nie chce odpowiedzieć na zadane pytanie, tylko każdy zmienia temat... Aztec napisał(a): Dlaczego nasza jest prawdziwa a inna nie jest ? Konkretnie ! Konkretnie to uważam, że "nasza" religia, obiektywnie rzecz biorąc nie jest prawdziwsza od innych, a tylko dla tych którzy tak uważają.
|
N wrz 17, 2006 20:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No:
W zasadzie mogłabym przyznać Ci rację. Te społeczeństwa, które wymagają czynienia dobra dla dobra wspólnego. Jednak przykład Eskimosa miał pokazać właśnie, że człowiek wykształcił (bądź wykształciło się w człowieku) poczucie dobra niezależnego od warunków zewnętrznych. Eskimosi nie żyli w społeczeństwach, prowadzili koczowniczy tryb życia, a w takich warunkach zachowania moralne wcale nie były najwygodniejsze. A jednak! To nie było też uwarunkowane prawem. Kradzież nawet nie wiązała się z żadnymi konsekwencjami, bo w zasadzie nie byłaby to kradzież! Powodem takiego postępowania było właśnie pewne poczucie dobra w nas samych.
Ale właśnie abstrahując od tych Eskimosow, a wracając do społeczeńst. Ludzie stworzyli pewne zasady moralne, które ewoluują do coraz doskonalszych, coraz bardziej "humanitarnych". Dlaczego tak się dzieje, że nasze prawo jest raczej dobre niż raczej złe? Wydaje mi się że dzieje się tak dlatego właśnie iż to dobro zapisane jest w nas.
Wracając do Jezusa:
A jeśli przyjmiemy na chwilę że nie był szalony, a był człowiekiem?
|
Pn wrz 18, 2006 14:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Znow musze zaproponowac przeczytanie Deklaracji Dominus Iesus O jednosci i powszechnosci zbawczej Jezusa Chrystusa i Kosciola.
Bez znajmosci tego dokumentu dyskusja na podany temat jest niemozliwa.
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... iesus.html
|
Pn wrz 18, 2006 14:17 |
|
|
|