|
|
|
Autor |
Wiadomość |
snafu
|
A ja mam takie pytanie: Czy możliwe jest aby PRAWDZIWA WIARA mogła istnieć bez uczynków? Tzn. czy możliwe jest zrozumienie słów Chrystusa i uwierzenie w niego całym sercem przy równoczesnym braku ucznków?
Jak dla mnie nie. Jeśli człowiek WIERZY to zawsze pojawiają się uczynki. W innych przypadkach nie jest to tyle wiara co akceptacja, a to nie jest to samo.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
So lut 10, 2007 11:56 |
|
|
|
 |
Zocha
|
Enigma, wiara jest dla mnie tym co oddech. Ja poprostu (ale nie ślepo), przyjmuję w pełni nauczanie Kościoła, do którego należę. Kocham mój Kościół, który jest Święty i zarazem grzeszny i wierzę, że bramy piekielne Go nie przemogą. Moja wiara jest prosta.. Jednak to nie kościół zbawia ale Sam Stwórca a On inaczej patrzy niż my... 
_________________ Krew CHrystusa to miłość Boga!
|
Wt lut 13, 2007 22:40 |
|
 |
Zocha
|
Snafu, nie pamiętam dokładnie gdzie jest ten fragment, ale pamiętam o czym mówi: pokaż mi wiarę bez uczynków a ja ci pokażę, uczynki pełnione dzięki wierze... 
_________________ Krew CHrystusa to miłość Boga!
|
Wt lut 13, 2007 22:44 |
|
|
|
 |
iduodu
|
Cytuj: Co zbawia wiara czy uczynki? a moze milosc blizniego?
Pete, ani wiara, ani uczynki, ani miłośc bliźniego.
Chrystus zbawia.
|
Śr lut 14, 2007 11:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
iduodu napisał(a): Cytuj: Co zbawia wiara czy uczynki? a moze milosc blizniego? Pete, ani wiara, ani uczynki, ani miłośc bliźniego. Chrystus zbawia.
Gromkie brawa  !
|
Cz lut 15, 2007 17:27 |
|
|
|
|
|