Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: AntyMaryja
mogę napisac jutro? a dzisiaj pozwolić żebyś sam znalazł odpowiedź? oczywiście w kontekście tez jansenizmu?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn mar 28, 2011 21:17 |
|
|
|
 |
protoplex
|
Pewnie, że możesz napisać jutro, chętnie poznam katolickie usprawiedliwienie tych tez. Cytuj: a dzisiaj pozwolić żebyś sam znalazł odpowiedź? Odpowiedzi dopasowującej się do stwierdzeń nieomylnego papieża sam nie będę szukać, bo było by to próbą oszukiwania samego siebie. Poza tym Ty uważasz, że tezy te należy rozpatrywać "w kontekście". Jeżeli papież potępia tezę: "Maryja nie była dziewicą w momencie poczęcia Chrystusa" to nikt nie rozpatruje tego w jakimś kontekście. Nikt nie patrzy kto to powiedział, kim ten człowiek był, jak żył i co głosił. Teza jest tezą i albo jest prawdziwa albo fałszywa. Albo czytanie pisma jest dla wszystkich, albo czytanie pisma świętego nie jest dla wszystkich. Albo Maria nie była dziewicą w momencie poczęcia Chrystusa, albo Maria była dziewicą w momencie poczęcia Chrystusa.
|
Pn mar 28, 2011 22:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
no cóż mogli iść różnymi drogami - cel był za to jeden . mówię ci że pomachał im ręką i stwierdził , ale zrobiłem was w druta . ewangelie zostały spisane dla wszystkich i prostych i nie prostych . sęk w tym że ktoś te ewangelie musiał przetłumaczyć i zatwierdzić . a chyba zdajesz sobie sprawę że uczynił to kk . tak że na twoim miejscu dobrze bym się zastanowił czy możesz je czytać bo są one powiązane z kk . a znając swój kościół mogą ci zagrozić piekłem że żle interpretujesz pismo . ale poczytaj to >Dziś wspominamy trzech niebiańskich heroldów Słowa Bożego: świętych Archaniołów Michała, Gabriela i Rafała. Zostali oni posłani przez Boga w szczególnych chwilach dziejów zbawienia, aby wypełnić specyficzną misję – zaznaczył Papież. – Każdy chrześcijanin ma każdego dnia przyjmować i przeżywać, w prostocie i z radością, Słowo prawdy, które Pan nam przekazał. Na przestrzeni wieków żyło w Kościele wiele wspaniałych postaci wiernych uczniów Chrystusa, którzy stale karmili się Pismem Świętym i pokładali w nim wielkie zaufanie. Jutro będziemy wspominać św. Hieronima, Ojca Kościoła, który w centrum swego życia postawił właśnie Biblię. Przetłumaczył ją na łacinę i komentował w swych dziełach. Ten wybitny Doktor Kościoła napominał, że nieznajomość Pisma jest nieznajomością Chrystusa. Dlatego też istotne jest, by każdy chrześcijanin pozostawał w kontakcie i w osobistym dialogu ze Słowem Bożym, danym nam w Piśmie Świętym, czytając je nie jako słowo z przeszłości, lecz jako Słowo żywe, które jest skierowane do nas i od nas domaga się odpowiedzi” – podkreślił Benedykt XVI. < troche długie , ale nie mogłem się powstrzymać . 
|
Wt mar 29, 2011 7:40 |
|
|
|
 |
protoplex
|
Cytuj: mówię ci że pomachał im ręką i stwierdził , ale zrobiłem was w druta . Ale Ty to piszesz serio? Jeśli Chrystus kiedykolwiek kogokolwiek zrobił "w druta", to na Twoim miejscu bym uważał, żeby Ciebie "w druta" nie zrobił na Sądzie Ostatecznym. Jesteś przekonany, że w Niego wierzysz?
|
Wt mar 29, 2011 16:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a jak mam ci napisać żebyś w końcu zrozumiał , czy ja wierze w Jezusa Chrystusa - tak wierzę i twierdzę że Jezus Chrystus jest prawdą i życiem .dlatego ty przyjacielu musisz zweryfikować swoje poglądy bo ojcem kłamstwa jest szatan . przeczytałeś gdzieś jakąś pierdołę i próbujesz wcisnąć każdemu taki bzdet . opamiętaj się człowieku bo ja również czytałem ewangelie i jakoś nawet przez myśl mi nie przeszło to co tobie . 
|
Wt mar 29, 2011 17:11 |
|
|
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Szatan ojcem kłamstwa? Przecież w raju to Bóg-jahwe okłamuje człowieka... tajfun napisał(a): >Dziś wspominamy trzech niebiańskich heroldów Słowa Bożego: świętych Archaniołów Michała, Gabriela i Rafała. Zostali oni posłani przez Boga w szczególnych chwilach dziejów zbawienia, aby wypełnić specyficzną misję – zaznaczył Papież. – Każdy chrześcijanin ma każdego dnia przyjmować i przeżywać, w prostocie i z radością, Słowo prawdy, które Pan nam przekazał. Na przestrzeni wieków żyło w Kościele wiele wspaniałych postaci wiernych uczniów Chrystusa, którzy stale karmili się Pismem Świętym i pokładali w nim wielkie zaufanie. Jutro będziemy wspominać św. Hieronima, Ojca Kościoła, który w centrum swego życia postawił właśnie Biblię. Przetłumaczył ją na łacinę i komentował w swych dziełach. Ten wybitny Doktor Kościoła napominał, że nieznajomość Pisma jest nieznajomością Chrystusa. Dlatego też istotne jest, by każdy chrześcijanin pozostawał w kontakcie i w osobistym dialogu ze Słowem Bożym, danym nam w Piśmie Świętym, czytając je nie jako słowo z przeszłości, lecz jako Słowo żywe, które jest skierowane do nas i od nas domaga się odpowiedzi” – podkreślił Benedykt XVI. < troche długie , ale nie mogłem się powstrzymać .  A juz myslałamm że po kropce zacząłeś uzywac dużej litery a to tylko kopiuj-wklej jakiegoś tam Benedykta. Sorry ale nie mogłam sie powstrzymać.
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
Ostatnio edytowano Wt mar 29, 2011 17:59 przez Angella_S, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt mar 29, 2011 17:30 |
|
 |
protoplex
|
Cytuj: opamiętaj się człowieku bo ja również czytałem ewangelie i jakoś nawet przez myśl mi nie przeszło to co tobie . A gdybyś nie znał tych wszystkich dogmatów i nie wiedział z góry co masz sądzić o postaci Chrystusa, to też przez myśl by Ci nie przeszło, że główny bohater kogoś oszukał? Cytuj: czy ja wierze w Jezusa Chrystusa - tak wierzę To przeczytaj ten fragment, ostatni nakaz Chrystusa przed wniebowstąpieniem: Mr 16:15-18 15. I rzekł do nich: Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! 16. Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony. 17. Tym zaś, którzy uwierzą, te znaki towarzyszyć będą: w imię moje złe duchy będą wyrzucać, nowymi językami mówić będą; 18. węże brać będą do rąk, i jeśliby co zatrutego wypili, nie będzie im szkodzić. Na chorych ręce kłaść będą, i ci odzyskają zdrowie. (BT) No i pytania do Ciebie: ile złych duchów wyrzucasz tygodniowo? Ile nowych języków w sposób cudowny opanowałeś (oprócz tych nauczonych w szkole)? Może wybierzemy się do Australii pokażesz jak łowisz taipany gołymi rękami? A po udanych łowach wzniesiesz toast cykutą? I najważniejsze pytanie, czy bawisz się w bioenergoterapeutę i uzdrawiasz ludzi kładąc na nich ręce (tak jak kazał Chrystus, a jak zabrania dziś Kościół)? Już o przesuwaniu gór nie wspomnę. Jeśli nie robisz tego wszystkiego to znaczy, że tylko Ci się wydaje że wierzysz - czyli łudzisz się.
|
Wt mar 29, 2011 17:54 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
protoplex napisał(a): Cytuj: opamiętaj się człowieku bo ja również czytałem ewangelie i jakoś nawet przez myśl mi nie przeszło to co tobie . A gdybyś nie znał tych wszystkich dogmatów i nie wiedział z góry co masz sądzić o postaci Chrystusa... O to własnie chodzi. O odrzucenie indywidualnego osądu i podporządkowanie się oraz wpasowanie w ten który głosi naczelny samiec alfa.
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Wt mar 29, 2011 18:01 |
|
 |
protoplex
|
@Angella_S Samiec alfa? Stosujesz nomenklaturę stada wilków, a przecież mówisz o stadzie owieczek.  A stado owieczek tym się różni od stada wilków, że nie posiada absolutnie żadnej hierarchii. @tajfun Mt 10:5-8 5. Tych to Dwunastu wysłał Jezus, dając im następujące wskazania: Nie idźcie do pogan i nie wstępujcie do żadnego miasta samarytańskiego!6. Idźcie raczej do owiec, które poginęły z domu Izraela. 7. Idźcie i głoście: Bliskie już jest królestwo niebieskie. 8. Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych, oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie złe duchy! Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie! (BT) Już nie zapytam ilu umarłych wskrzesiłeś.  Ale żeby chociaż papież, co się jawi następcą św. Piotra, chociaż raz do roku na Wielkanoc kogoś wskrzesił. A może jest to niemożliwe dlatego, że Chrystus nie chciał, żeby jego uczniowie szli do pogan.
|
Śr mar 30, 2011 1:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
angela-s gdzie Bóg okłamuje człowieka - czy w momencie gdy mówi nie spożywaj tego owocu . jakiś tam Benedykt powiedział to co zacytowałem , odpowiadając protoplexowi na jego niesłuszny zarzut odnośnie czytania biblii i jakoby zabraniania czytania przez wiernych pisma . natomiast ten jakiś tam to Benedykt XVI następca św Piotra kierujący kk .to tak dla wiadomości gdybyś miała wątpliwości do jakiegoś tam benedykta . naczelny samiec alfa - to znaczy że traktujesz ludzi jak stado zwierząt , a ty jeżeli mogę wiedzieć to jesteś jako kto , jedna z głównych samic , czy raczej jako jedna z wielu samic w stadzie podporządkowanych samcowi alfa . 
|
Śr mar 30, 2011 7:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
stado owieczek posiada swojego pasterza . nie wypedzam demonów , nie łapie taipanów , w cudowny sposób nie opanowałem żadnego języka ,nie przesuwam gór i nie wydaje mi się że wierzę - bo faktycznie wierzę . wierzę w Jezusa Chrystusa który jest wraz z Bogiem Ojcem i Duchem Świętym -Bogiem . nie wskrzesiłem też żadnego zmarłego - ale bardzo wielu mogę pomóc modląc się za nich . a tak po prawdzie to może kiedyś spróbuję złapać taipana gołymi rękoma , wypije jakiś arszenik , może też spróbuję przesunąć górę - nigdy nie próbowałem . natomiast ty dalej kombinujesz - mieszając jeden cytat z drugim . zresztą myślę że czas i mi wziąć do rąk pismo i zacząć cytować .
|
Śr mar 30, 2011 8:48 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Bóg mówi: «Z wszelkiego drzewa tego ogrodu możesz spożywać według upodobania; ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy z niego spożyjesz, niechybnie umrzesz» Zerwali owoc, zjedli ale czy umarli zaraz z powodu tego czynu? Nie. Oczywiście stało się to wiele lat później ale tak czy siak by umarli bez względu na to czy zjedliby ten owoc czy nie. Nie byli bowiem nieśmiertelni. „Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki” Cała ta gadka szmatka to taki pic na wodę i manipulacja. Ciesz się że w Raju był Wąż (  ) bo nadal byś chodził nago i o tym nie wiedział.
|
Śr mar 30, 2011 15:51 |
|
 |
protoplex
|
@tajfun  Ja nie kombinuję, po prostu pokazuję ci co Chrystus uważa za znak towarzyszący tym co naprawdę uwierzyli. Jeśli nie robisz tego co Chrystus powiedział, że powinieneś robić (nie łapiesz węży gołymi rękami, nie uzdrawiasz ludzi, nie pijesz trucizn), to znaczy, że nie wierzysz, tak?  @Angella_S Niezła rozkminka. Ja jeszcze ze swej strony dodam: Rdz 6:5-7 5. Kiedy zaś Pan widział, że wielka jest niegodziwość ludzi na ziemi i że usposobienie ich jest wciąż złe, 6. żałował, że stworzył ludzi na ziemi, i zasmucił się.7. Wreszcie Pan rzekł: Zgładzę ludzi, których stworzyłem, z powierzchni ziemi: ludzi, bydło, zwierzęta pełzające i ptaki powietrzne, bo żal mi, że ich stworzyłem. Z tego co ja wiem, żałuje się za grzech, za to, że się coś źle zrobiło, że się zgrzeszyło. Dziwnie to brzmi w ustach wszechmocnego i perfekcyjnie doskonałego Boga. Po drugie to bardzo humanitarne podejście, jak kogoś żal to się go zabija.  A po trzecie jak Bogu ludzie się nie podobają, to ich zabija, ale dlaczego zabija też bydło, ptaki i węże?
|
Śr mar 30, 2011 16:32 |
|
 |
protoplex
|
I jeszcze jedno tajfunie
Łk 14:25-26 25. A szły z Nim wielkie tłumy. On zwrócił się i rzekł do nich: 26. Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto siebie samego, nie może być moim uczniem.
Mt 10:34-37 34. Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. 35. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; 36. i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy. 37. Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien.
Łk 12:49-53 49. Przyszedłem rzucić ogień na ziemię i jakże bardzo pragnę, żeby on już zapłonął. 50. Chrzest mam przyjąć i jakiej doznaję udręki, aż się to stanie. 51. Czy myślicie, że przyszedłem dać ziemi pokój? Nie, powiadam wam, lecz rozłam. 52. Odtąd bowiem pięcioro będzie rozdwojonych w jednym domu: troje stanie przeciw dwojgu, a dwoje przeciw trojgu; 53. ojciec przeciw synowi, a syn przeciw ojcu; matka przeciw córce, a córka przeciw matce; teściowa przeciw synowej, a synowa przeciw teściowej.
Więc mam nadzieję, że wystarczająco mocno nienawidzisz swoich rodziców, braci, siostry, żonę i dzieci, a także siebie samego, żeby stać się godnym Jezusa. Ja jestem z całą pewnością pewien, że nie jestem godzien Jezusa, bo kocham swoich najbliższych. Niestety nie dojrzałem jeszcze duchowo do miłowania bytów abstrakcyjnych bardziej niż rzeczywistych. I jeśli kiedykolwiek będę sądzony przez Jezusa (chociaż on bezpośrednio zaprzecza tym pogłoskom jakoby miał zostać sędzią), to mam nadzieję, że najpierw sprostuje swoją wypowiedź, albo sprawi że zrozumiem jej sens, inaczej będę miał przykre poczucie, że mój sędzia jest szaleńcem.
W kontekście pogrubionych wersów kompletnie nie rozumiem modlitw papieża o pokój. Papież powinien się cieszyć i błogosławić wojnę, bo przynosi ją Jezus, tak?
|
Cz mar 31, 2011 1:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a słyszał ty o dekalogu i co Jezus Chrystus o tym mówił ew .św . łukasza 18,7 , a może coś ci wiadomo na temat św Jan 6,68 albo np św łukasz 1,10 i 16,23, albo też św Marek 13,20 . takie przerzucanie się cytatami nie ma sensu , bo pismo musisz czytać jak pismo a nie jak robi to np angela - czyta jak książke , gdyby napisali że słoń ma dwie lub trzy trąby to by na tym bazowała . w kontekście tych pogrubionych tekstów - jak się to ma gdy Bóg Jezus Chrystus oddaje swoje życie z miłości do ludzi - odpowiesz mi . po prostu nie rozumiesz pisma choć go czytasz ,a nie rozumiesz bo brak ci podstaw . dobrych podstaw które mogą ci przybliżyć sens ewangelii . ale żeby tak troszkę przekornie to > błogosławieni ubodzy , bo do was należy Królestwo Boga < slowa Jezusa ze św łukasza 6,14-20 jak to się ma do węży , gór , uzdrawiania . pismo jest pełne sprzecznych z pozoru wypowiedzi , które jednak stanowią całość .i musisz po prostu polączyć to wszystko razem .
|
Cz mar 31, 2011 14:46 |
|
|
|