Autor |
Wiadomość |
beata50
|
 Re: Czy Bóg jest okrutny.
Soul33 napisał(a): beata50 napisał(a): My z Sową cenimy wolność. Z wyjątkiem wolności do wiary chrześcijańskiej. Dla mnie możesz wierzyć nawet w krasnoludki. Naprawdę, mi to nie przeszkadza. Tylko zastanawiam się, dlaczego ja i Sowa i wielu innych ludzi, którzy nie podzielają waszych religijnych przekonań, dlaczego jesteśmy zmuszani do utrzymywania z naszych podatków instytucji, która wg naszego światopoglądu jest szkodliwa. Szkodliwa jest wtedy, gdy miesza się do prawodawstwa i wszystkim ludziom, zarówno wierzącym, jak i niewierzącym chce narzucić swoje wartości. Ja, jak sobie chodzę na kurs tańca, to Ty, nie dokładasz się do tego. Dlaczego ja muszę dokładać się do tego, co tobie robi przyjemność?
|
Wt kwi 05, 2016 18:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
beata50 napisał(a): Soul33 napisał(a): beata50 napisał(a): My z Sową cenimy wolność. Z wyjątkiem wolności do wiary chrześcijańskiej. Dla mnie możesz wierzyć nawet w krasnoludki. Naprawdę, mi to nie przeszkadza. Tylko zastanawiam się, dlaczego ja i Sowa i wielu innych ludzi, którzy nie podzielają waszych religijnych przekonań, dlaczego jesteśmy zmuszani do utrzymywania z naszych podatków instytucji, która wg naszego światopoglądu jest szkodliwa. Szkodliwa jest wtedy, gdy miesza się do prawodawstwa i wszystkim ludziom, zarówno wierzącym, jak i niewierzącym chce narzucić swoje wartości. Ja, jak sobie chodzę na kurs tańca, to Ty, nie dokładasz się do tego. Dlaczego ja muszę dokładać się do tego, co tobie robi przyjemność? To KK w Polsce już nie utrzymuje się z datków ale z podatków? Jakaś nowość od dzisiaj, czy od wczoraj? Bo nic nie wiem o tym. Dlaczego z moich podatków utrzymywano i utrzymuje się partie polityczne, których ja nie akceptuję jak PO, SLD, PSL, Nowoczesna, Razem... Dlaczego z moich podatków robi się jakieś antypolskie filmy i spektakle?... Dlaczego za moje pieniądze uczy się dzieci w szkole kłamliwej hipotezy darwinowskiej?... Dlaczego za moje pieniądze leczy się chorych albo rannych na własne życzenie?... Mogę tak wymieniać długo...
|
Wt kwi 05, 2016 18:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Skąd pochodzi idea równości wszystkich ludzi? Na pewno nie ze starożytności. W innych cywilizacjach też jej nie widać. To skąd się wzięła u nas? Z Oświecenia, epoki znienawidzonej przez Kościół. Za równość i demokrację, za odrzucenie koncepcji "władzy nadanej przez Boga", za wolność słowa i wyznania. Z Oświecenia, nieustannie atakowanego przez Kościół, także dziś.
|
Wt kwi 05, 2016 18:59 |
|
|
|
 |
chwat
|
akruk napisał(a): Soul33 napisał(a): Skąd pochodzi idea równości wszystkich ludzi? Na pewno nie ze starożytności. W innych cywilizacjach też jej nie widać. To skąd się wzięła u nas? Z Oświecenia, epoki znienawidzonej przez Kościół. Za równość i demokrację, za odrzucenie koncepcji "władzy nadanej przez Boga", za wolność słowa i wyznania. Z Oświecenia, nieustannie atakowanego przez Kościół, także dziś. Gdzie Kościół podaje "nienawidzę oświecenia"?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Wt kwi 05, 2016 19:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Soul33 napisał(a): Skąd pochodzi idea równości wszystkich ludzi? Na pewno nie ze starożytności. W innych cywilizacjach też jej nie widać. To skąd się wzięła u nas? Z Oświecenia, epoki znienawidzonej przez Kościół. Za równość i demokrację, za odrzucenie koncepcji "władzy nadanej przez Boga", za wolność słowa i wyznania. Z Oświecenia, nieustannie atakowanego przez Kościół, także dziś. A tak. Mroki Oświecenia. Straszna epoka, początek nowożytnych nieszczęść.
|
Wt kwi 05, 2016 19:06 |
|
|
|
 |
chwat
|
beata50 napisał(a): Soul33 napisał(a): beata50 napisał(a): My z Sową cenimy wolność. Z wyjątkiem wolności do wiary chrześcijańskiej. Dla mnie możesz wierzyć nawet w krasnoludki. Naprawdę, mi to nie przeszkadza. Tylko zastanawiam się, dlaczego ja i Sowa i wielu innych ludzi, którzy nie podzielają waszych religijnych przekonań, dlaczego jesteśmy zmuszani do utrzymywania z naszych podatków instytucji, która wg naszego światopoglądu jest szkodliwa. Szkodliwa jest wtedy, gdy miesza się do prawodawstwa i wszystkim ludziom, zarówno wierzącym, jak i niewierzącym chce narzucić swoje wartości. Ja, jak sobie chodzę na kurs tańca, to Ty, nie dokładasz się do tego. Dlaczego ja muszę dokładać się do tego, co tobie robi przyjemność? A dlaczego osoby wierzące, muszą tolerować instytucje, które wg ich światopoglądu są szkodliwe?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Wt kwi 05, 2016 19:12 |
|
 |
beata50
|
spin napisał(a): To KK w Polsce już nie utrzymuje się z datków ale z podatków? Jakaś nowość od dzisiaj, czy od wczoraj? Bo nic nie wiem o tym.
To, jeszce bardzo dużo nie wiesz. Może pora trochę liznąć wiedzy, to naprawdę nie boli.
|
Wt kwi 05, 2016 19:16 |
|
 |
beata50
|
chwat napisał(a): A dlaczego osoby wierzące, muszą tolerować instytucje, które wg ich światopoglądu są szkodliwe? Bo, żyjemy w państwie świeckim, a nie wyznaniowym.
|
Wt kwi 05, 2016 19:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
spin napisał(a): Dlaczego z moich podatków utrzymywano i utrzymuje się partie polityczne, których ja nie akceptuję jak PO, SLD, PSL, Nowoczesna, Razem... Dlaczego z moich podatków robi się jakieś antypolskie filmy i spektakle?... Dlaczego za moje pieniądze uczy się dzieci w szkole kłamliwej hipotezy darwinowskiej?... Dlaczego za moje pieniądze leczy się chorych albo rannych na własne życzenie?... Dlatego, że jest to rozwiązanie per saldo optymalne. Każde inne prowadzi do większego marnotrawstwa środków i w konsekwencji upadku państwa w konkurencji z innymi państwami. Haaalooo! Dlaczego państwa demokratyczne wygrały konkurencję z monarchiami? Wszak reguły polityki międzynarodowej to korwinizm czystej wody! spin napisał(a): Mogę tak wymieniać długo... Widac jesteś niedopasowany do Narodu. In minus czy in plus, kup sobie Sealandię i wymieniaj tam, rybom a ptakom morskim. akruk napisał(a): Z Oświecenia, epoki znienawidzonej przez Kościół. Zapewne znienawidzonej, cóż zrobić. Ciekawość jednak każe mi zapytać, dlaczego Oświecenie rozkwitło na gruncie właśnie Christianitas a nie np. cywilizacji konfucjańskiej?
|
Wt kwi 05, 2016 19:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Ciekawość jednak każe mi zapytać, dlaczego Oświecenie rozkwitło na gruncie właśnie Christianitas a nie np. cywilizacji konfucjańskiej? Taki całkiem przypadek to nie był moim zdaniem  Z mieszanki antyczno-biblijnej o wiele łatwiej można było je uzyskać. Indywidualizm tylko czekał w przekucie..i. Co nie zmienia faktu, że Kościół nienawidził i nienawidzi Oświecenia. Niekoniecznie, że chrześcijanie en masse są mu wrodzy.
|
Wt kwi 05, 2016 20:35 |
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): A dlaczego osoby wierzące, muszą tolerować instytucje, które wg ich światopoglądu są szkodliwe? Jakie instytucje są szkodliwe?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Wt kwi 05, 2016 20:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Akruk jak zawsze wszystko intelektualizuje. Nawet przeintelektualizowuje. Akruk w większości my są proste ludzie ze wsi. My łaciny nie znamy.
|
Wt kwi 05, 2016 20:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hominibus napisał(a): Akruk jak zawsze wszystko intelektualizuje. Nawet przeintelektualizowuje. Akruk w większości my są proste ludzie ze wsi. My łaciny nie znamy. Gugle zamkli?
|
Wt kwi 05, 2016 20:52 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
spin napisał(a): 1) Dlaczego z moich podatków utrzymywano i utrzymuje się partie polityczne, których ja nie akceptuję jak PO, SLD, PSL, Nowoczesna, Razem... 2) Dlaczego z moich podatków robi się jakieś antypolskie filmy i spektakle?... 3) Dlaczego za moje pieniądze uczy się dzieci w szkole kłamliwej hipotezy darwinowskiej?... 4) Dlaczego za moje pieniądze leczy się chorych albo rannych na własne życzenie?... Mogę tak wymieniać długo...
ad1) To jest wolność. ad2) Np. "Smoleńsk" ad3) Dlaczego uczy się kłamliwej hipotezy o człowieku, który rzekomo nas zbawił, chociaż nikt nie oczekiwał od niego, żeby nas zbawiał od nie wiadomo czego. ad4) Bo to jest miłosierdzie, które nic nie ma wspólnego z Bogiem. Miłosierdzie jest ewolucyjnie nam przypisane, tak samo jak religia (niestety)
|
Śr kwi 06, 2016 0:05 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Naprawdę ostatnie wpisy są o okrucieństwie Boga?
Trzymajcie się tematu.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr kwi 06, 2016 7:52 |
|
|
|