dywagacje wokół wiary, cierpienia i przeznaczenia
Autor |
Wiadomość |
gabriel
|
Czyli rozumiem ze rok u Boga wg Ciebie to jest 1 obrot ziemi wokol slonca
Czyli Bog liczy czas na podstawie najnowszych badan naukowcow i co nieco od czasu koryguje to w zaleznosci od odkryc naukowych
Czyli kilka tys lat temu obowiazywal go egipski kalednarz kseizycowy ..a pozniej musal przesc na julianski rok ...a pozniej uaktulanil i mierzy czas rokiem gregorianskim
A ile trwal rok u Boga kiedy slonca nie bylo i nie bylo wszechswiata ?
Albo moze zapytam ile bedzie trwal rok u Boga kiedy slonce przestanie istniec ? a byc moze rowniez i wszechswiat 
|
Pt sie 11, 2006 17:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ... bo gdzie ja stwierdziłem, że Bóg przeznacza kogokolwiek na potępienie ?[/b]
Pokaż mi ten fragment, albo przyznaj, że twoje ostatnie pytanie było skierowane do niewłaściwej osoby viewtopic.php?t=8767&postdays=0&postorder=asc&start=210Cytuj: Scriptor napisał:
jeśli bóg wie, jesli zna całe życie człowieka np. o tym, że człowiek dokona takich wyborów, które spowodują jego potępienie to czy ta wiedza oznacza, iż przeznacza człowieka na potępienie? Rafał odpowiedział :
Tak, bo wiedza Boga nie może byc sprzeczna z rzeczywistością która nastąpi w przyszłości. Ty sie jeszcze nie urodziłeś, a Bóg juz wie że będziesz w piekłe. To klasycznny przykład determinizmu.
na jakie pytanie rafał odpowiedział "tak" ?
pzdr 
|
Pt sie 11, 2006 18:06 |
|
 |
rafal3006
|
Scriptor napisał(a): Cytuj: ... bo gdzie ja stwierdziłem, że Bóg przeznacza kogokolwiek na potępienie ?[/b]
Pokaż mi ten fragment, albo przyznaj, że twoje ostatnie pytanie było skierowane do niewłaściwej osoby Cytuj: Scriptor napisał:
jeśli bóg wie, jesli zna całe życie człowieka np. o tym, że człowiek dokona takich wyborów, które spowodują jego potępienie to czy ta wiedza oznacza, iż przeznacza człowieka na potępienie? Rafał odpowiedział :
Tak, bo wiedza Boga nie może byc sprzeczna z rzeczywistością która nastąpi w przyszłości. Ty sie jeszcze nie urodziłeś, a Bóg juz wie że będziesz w piekłe. To klasycznny przykład determinizmu. na jakie pytanie rafał odpowiedział "tak" ? pzdr 
Czy to jest forum dla idiotów ?
Sciptor napisał:
jeśli bóg wie, jesli zna całe życie człowieka
czyli to Sciptor twierdzi .....
Gdyby Sciptor napisał:
jeśli twierdzisz że bóg wie, że zna całe życie człowieka
To kochany Sciptor natychmiast dostałby ode mnie po uszach z żądaniem udowodnienia tego  !!!!
Idź z tym fragmentem do jakiegoś mądrego przedszkolaka w przedszkolu i wyjaśnij sobie co kto tu mówi 
_________________ Algebra Kubusia - nowa teoria zbiorów
|
Pt sie 11, 2006 21:13 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Czyli rozumiem ze rok u Boga wg Ciebie to jest 1 obrot ziemi wokol sloncaCzyli Bog liczy czas na podstawie najnowszych badan naukowcow i co nieco od czasu koryguje to w zaleznosci od odkryc naukowych Czyli kilka tys lat temu obowiazywal go egipski kalednarz kseizycowy ..a pozniej musal przesc na julianski rok ...a pozniej uaktulanil i mierzy czas rokiem gregorianskim  A ile trwal rok u Boga kiedy slonca nie bylo i nie bylo wszechswiata ?  Albo moze zapytam ile bedzie trwal rok u Boga kiedy slonce przestanie istniec ? a byc moze rowniez i wszechswiat  Gabrielu, czy masz jakieś zwidy, gdzie ja coś takiego twierdziłem ? To ty masz Boska wiedzę że u Boga t=0, rozmawiałeś z nim czy co, objawienie miałeś ? Jeśli chodzi o twoje t=0 to myślę co powiedziałem wyzej: rafal3006 napisał(a): A pózniej bredzisz, że u Boga t=0 i o Bogu można rozmawiać wyłącznie w czasie teraźniejszym. Jeśli t=0 to logiczne jest że Bóg wiedział o wszystkim od zawsze czyli:
Bóg = wszechwiedza absolutna
A sam napisałeś, że wszechwiedza absolutna to idiotyzm.
To tyle co mam do powiedzenia na starcie, ale o Bogu w logice Boskiej nie będę z tobą dyskutował, bo obaj mamy o tym pojęcie równe zeru absolutnemu !
Mamy tylko trzy wyjścia:
A. Dyskutujemy o Bogu w logice ludzkiej
B. Przyjmujemy wszystko na wiarę i absolutnie nie wdajemy sie w żadną dyskusję i logiczne myślenie
C. Dyskutujemy o Bogu w logice ludzkiej, a gdy zaczynają wychodzić głupoty nakładamy sobie kaganiec na mózg i uciekamy z dyskusji
|
Pt sie 11, 2006 21:32 |
|
 |
gabriel
|
Rafal jeszcze raz Cie prosze nie pisz tego co nie napisalem...a nie napisalem ze wiedza absolutna to idiotyzm
Jesli sie cos takiego jeszcze raz powtorzy nie bede mial wyjscia ale zloze skarge u moderatora
Co do dalszej dyskusji
Mozemy dyskutowac pod warunkiem ustalenia czy czas uplywa u Boga , jesli poslugujemy sie czasem przeszlym i przyszlym w dzialaniach Boga
Jesli tego nie ustalimy..bez sensu jest dalsza dyskusja a staje sie dziecinada
To tak jakbys pisal o wplywie wody na krajobraz na marsie i jak to pieknie pod wplywem wody marsjanskie krajobrazy sie uksztaltowaly.......zapominajac ustalic czy wogole woda istnieje na marsie  !!!
Pojmujesz bezsens swojej dyskusji  ?
|
Pt sie 11, 2006 21:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rafale
mądry przedszkolaku
to twierdzenie było czy pytanie?
scriptor pyta czy twierdzi przedszkolaku rafale?
załóżmy, iż scriptor twierdzi, że
bóg zna całe zycie człowieka
jest bowiem wszechwiedzący
to czy ta wszechwiedza przeznacza człowieka do potepienia?
ty drogi przedszkolaku stwierdzisz, że tak
ja odpowiem, że nie
rózni nas wyjsciowa teza dotyczaca boskich przymiotów i boskiej natury
ja widzę ją otwartą, pełną paradoksów (z punktu widzenia człowieka)
ty zaś drogi rafale widzisz logiczny model, który musi pasować do twych apriorycznych założeń
twój bożek ma okreslone wymiary i właściowsci
mój Bóg takich nie posiada, bo ja nie buduję modeli..
a... drogie dziecko... jesli chodzi o kwestie językowe
kiedy ktos pyta to nie twierdzi
także przypuszczenie (w domysle) nie jest twierdzeniem
zatem proszę czytaj uważnie
bo twierdzisz, że ja twierdzę, kiedy pytam, lub, że piszę do gabriela kiedy piszę do ciebie
|
Pt sie 11, 2006 21:46 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Mozemy dyskutowac pod warunkiem ustalenia czy czas uplywa u Boga , jesli poslugujemy sie czasem przeszlym i przyszlym w dzialaniach Boga
Jesli tego nie ustalimy..bez sensu jest dalsza dyskusja a staje sie dziecinada
Gabrielu znamy pojecie czasu tylko i wyłącznie w logice ludzkiej.
Ani ja ani ty nie mamy pojęcia co to jest czas w logice Boskiej.
Ty chcesz przyjąć za punkt odniesienia pojęcie czasu człowieka i dyskutować o tym co to jest czas w logice Boskiej ?
No to dam ci przykład:
Żyjemy sobie od narodzi do smierci w idealnym inkubatorze gdzie wszystko co nas otacza i my sami mamy idealna temperaturę 36,6 stopnia celcjusza. Oczywiscie że dla nas pojęcia ciepło zimno nie istnieja bo to pojęcia nie z naszego świata.
Jaka mamy sznsę poznania co to jest ciepło i doswiadczenia ciepła.
Nawet na pozionmie abstrakcyjnym nasze mozliwości poznania ciepła są równe zeru absolutnemu, to pojecia nie z naszego świata !
Tak to sie mniej wiecej ma do twoich możliwości poznania logiki Boskiej, wiec zakończmy dyskusję 
|
Pt sie 11, 2006 21:56 |
|
 |
rafal3006
|
Scriptor napisał(a): rafale mądry przedszkolaku
to twierdzenie było czy pytanie?
scriptor pyta czy twierdzi przedszkolaku rafale?
Oczywiście, że sciptor twierdzi, bo ja doskonale wiedziałem co ty myslisz gdyż wiedziałem że jesteś katolikiem. Gdybym nie wiedział z kim rozmawiam to oczywiscie, że zadałbym pytanie: a kto tak twierdzi ?
Na 100% stąd miedzy nami to nieporozumienie.
Skoro sobie je wyjaśniliśmy, to chyba jasne jest dla ciebie że ja nigdy nie twierdziłem, że Bóg zna nasza przyszłość, bo z takiego założenia wychodzą idiotyzmy ... i z tego powodu Bóg tej przyszłości nie może znać.
 ... na zgodę 
|
Pt sie 11, 2006 22:08 |
|
 |
gabriel
|
[/quote]Jaka mamy sznsę poznania co to jest ciepło i doswiadczenia ciepła.
Nawet na pozionmie abstrakcyjnym nasze mozliwości poznania ciepła są równe zeru absolutnemu, to pojecia nie z naszego świata Cytuj: No coz, ja co nieco moge dyskutowac o poczynaniach Boga uzywajac tylko czasu terazniejszego No ale skoro Ty nie potrafisz....to rzeczywiscie ..konczmy ta dyskusje
[/code]
|
Pt sie 11, 2006 22:23 |
|
 |
gabriel
|
No coz, ja co nieco moge dyskutowac o poczynaniach Boga uzywajac tylko czasu terazniejszego
No ale skoro Ty nie potrafisz....to rzeczywiscie ..konczmy ta dyskusje
|
Pt sie 11, 2006 22:23 |
|
 |
rafal3006
|
Gabrielu,czytałem i nawet troche uczestniczyłem w twoim temacie o tworze t=0 i n=0. To ślepa uliczka. Robi sie z tego jeszcze większy bezsens niż z dykutowania o wszechwiedzy absolutnej w logice człowieka.
... dlatego to nie ma sensu.
|
So sie 12, 2006 8:52 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): No coz, ja co nieco moge dyskutowac o poczynaniach Boga uzywajac tylko czasu terazniejszego No ale skoro Ty nie potrafisz....to rzeczywiscie ..konczmy ta dyskusje
Gabrielu, Zbój to ma czasami dobre pomysły. Odpowiedzaiał Ci, że czas u Boga to sekwencja wydarzeń, a ile trwa doba u Boga nie ma żadnego znaczenia. Gdybyś sprowadził czas do t=0, to o żadnej sekwencji zdarzeń nie mogłoby być mowy, ale przenieśmy się z tym do sfini bo tam są inteligentni ludzie potrafiacy założyć że Boga nie ma i logicznie mysleć a tu nikt takiego założenia nie zrobi.
|
So sie 12, 2006 10:27 |
|
 |
rafal3006
|
Zauważ Gabrielu, że jeśli założymy, że czas u Boga to po prostu sekwencja wydarzeń to jesteśmy w logice ludzkiej  !!
... i wtedy wszystkie nasze rozważania, łacznie z twoim stwierdzeniem, że wszechwiedza absolutna to bezsens są prawdziwe  !!
|
So sie 12, 2006 10:40 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Otoz..nie..wiec Bog nie znal Twojego zyciorysu zanim stworzyl wszechswiat ..bo musialby znac wszystkie swoje zamiary zanim je postanowi ..a to jest bezsens
|
So sie 12, 2006 11:28 |
|
 |
gabriel
|
rafal3006 napisał(a): Zauważ Gabrielu, że jeśli założymy, że czas u Boga to po prostu sekwencja wydarzeń to jesteśmy w logice ludzkiej  !! ... i wtedy wszystkie nasze rozważania, łacznie z twoim stwierdzeniem, że wszechwiedza absolutna to bezsens są prawdziwe  !!
Aby Bog podlegal czasowi ktory sam stworzyl jego natura musi byc kompatybilna z czasem
Czas to nie tylko sekwencja wydarzen ale czas to rowniez ruch czasteczek ( atomow ) w materii.Kiedy nie ma ruchu czasteczek w materii czas nie uplywa
Gdyby Bog chcial moglby oczywiscie czekac ze swoim dzialaniem aby nastepowala kolejna sekwencja wydarzen....ale po co Bog ma czekac skoro moze dzialac natychmiast w kazdym przedziale czasu poniewaz czas jest dla niego dostepnytak samo jak dla Ciebie przestrzen 3 wymiarowa
Tak wiec aby istota byla podlegla czasowi musi byc zbudowana z materii albo energii pochodnej od materii bo czas to tylko kolejny atrybut materii i energii
A wiec nastepny paradoks , Bog podlegajacy czasowi nie moglby byc wieczny i odwieczny bo bylby ograniczony czasem
A Bog czasem nie jest ograniczony bo go sam stworzyl
|
So sie 12, 2006 13:26 |
|
|
|