Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 0:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 140  Następna strona
 Dowody na istnienie Boga-Koniec Ateizmu 
Autor Wiadomość

Sebastian 88 z jakiej możności co to jest ta możność ,może chodzi Ci o możliwość ,wyrażaj sie jakoś po ludzku żebym mógł Cie zrozumiec .Czy Ty juz nie wierzysz w Boga?

Śr maja 16, 2007 12:12
Naraszie Dobry dziekanie nie napisałem nic o wszechświecie pozatym nauka daje wszechświatu wiek czyli nie było go kiedyś i nie pisz mi ponownie że to dotyczy tylko materi bo wszechświat powiększa się wedłług nauki a to znaczy że był kiedyś mniejszy a potem jeszcze mniejszy i gdyby tak w nieskończoność szło to znikł by w końcu dlatego ma też 10-20 mld lat.

A ja pytam się wogóle nie owszechświat ale o zwykłe przejście z możności do rzeczywistości o nic więcej i nie odpowiedzieliście mi na proste pytanie.

Tyle przeciw Dobremu Dziekanowi

Cóż to jest ta możność?
Gdybym był hamski to odparłby zobacz sobie w słowniku, ale nie będę taki. Więc możność tłumaczyć jest najprościej tak. PRZYKŁADOWIO Książka która jest najpierw w umyśle pisarza to nim ją przywróci do rzeczywistości jest najpierw w możności. Nic samo się nie może przenieść z tewgo stanu do aktualności bo to by oznaczało że hipermarket sam siebie zbudować może al;bo książka samą siebie napisać może.
Inaczej powiem Opel Astra 1234567890987654321 svgbda (nie ma takiego auta) Ale gdy się go zbuduje to zostanie zaaktualizowany i teraz jest w stanie możności czyli takiego niebytu ale możliwe jest nadanie mu innego stanu przez wprowadzenie go do rzeczywistości.

A teraz Bezczelne: Zrozumiano?
:razz: :D :D nie... żartuję spoko 8)
ale myślę że teraz wiecie co to jest.

A teraz ponawiam pytanie moje czy coś może samo siebie wprowadzić z możności do rzeczywistości czy raczej potrzebny jest inny czynnik?

Śr maja 16, 2007 13:25
Paschalis popieram, popieram widzę że rozumiesz o co chodzi w tej dyskusji :-) :-) :-D :-D :razz:

Śr maja 16, 2007 13:31

Moją wypowiedzią o tym, że wszechświat istniał od zawsze, chciałem ci zobrazować twój tok myślenia. A mianowicie, że jakieś nie wiadomo co istniało od zawsze i to w dodatku inteligentne i z wszechmocą.

A co do twojej "możnościowej teorii". To świat według ciebie został wcześniej zaplanowany, tak? :)

Śr maja 16, 2007 13:33
Zobacz profil WWW
Tak. Ale to trzeba udowodnić i dlatego chcę po kolei sobie "jechać".
proszę tylko o odpowiedź czy konieczny jest inny byt aby zaistniało coś prościej: czy coś może samo siebie przenieść z możności do rzeczywistości?
Czy książka sama siebie napisać może?

Nie odwołujmy się do wszechświata ale najpierw zobaczmy to na najprostszych przykładach później to pytają jedne i te same osoby co to jest absolut? co to jest możność? i.t.d.
Spokojnie. Luz. Odpowiedźcie mi na pytanie.

Bo chcę abyście sami do tego samego wniosku doszli.

Śr maja 16, 2007 13:42

No więc.
Jeżeli ktoś ma pomysł na książkę, to sama się nie napisze.
Co dalej? :) Chociaż i tak wiem do czego zmierzasz : )

Śr maja 16, 2007 13:44
Zobacz profil WWW
Więc cokolwiek aby zostało wprowadzone z tej możności to potrzebuje czegoś iunnego ale te nie czynił tego zawsze ale od pewnego momentu czyli był też w możności i potrzebował znowu innego... Prawda?

Śr maja 16, 2007 13:54

Nie cokolwiek.
Książka musiała zostać wymyślona, za to człowiek nie.

Śr maja 16, 2007 13:55
Zobacz profil WWW
Rozumiesz przecież nie było od zawsze jego zamiarem to czy tamto wykonać ale zrobił to czy tamto od peewnej chwili a do tego trzeba było jakiejś pobudki której nie było także zawsze czyli była znowu w możności a dlatego że ta pobutka powstała to zawdzięcza namysłowi, a ten zaczął myśleć gdy go coś zmotywowało, ale to nie motywowało go od zawsze czyli znowu był ten namysł w możności i.t.d Zgadzasz się na to przyjacielu?

Śr maja 16, 2007 13:58
Człowiek ma inny początek istnieje dzięki rodzicom a rodzice też nie istnieli od zawsze ale kedyś byli w możności...

Śr maja 16, 2007 13:59
I tak dalej ale co jest w tym ważne? Do cvzego zmieżam? Jeśli tak jest że nic nie robi się samo ale musi być to kto inny lub co innego a tego poruszenie znowu nie istniało od zawsze ale od pewnego momentu to odpowiedzialny za to poruszenie jest znowu czo innego i ...... dlatego za początek wszystkliego nie należy w żadnym wypadku przyjmować coś gdzie jest choć trochę możności bo wtedy znowu jest potrzebne co innego a istota ddzie brak możności lub byt to Bóg.

Śr maja 16, 2007 14:03

I to jest Tomasz z Akwinu, versia z wymyślaniem. :)

Śr maja 16, 2007 14:04
Zobacz profil WWW
Nie ma takiego dowodu u Świętego Tomasza ale ten dowód z ruchu został tak rozwinięty a szczególnie wprowadzanie z możności do rzeczywistości wiesz... I jak opceniasz to moje rozwinięcie...

Śr maja 16, 2007 14:07
Ja powiem że skomplikowane ale fajne... :D :razz:
Myślę że powyższe jest prawidłowe... a ty?

Śr maja 16, 2007 14:08

Wcale nie oceniam tego tylko dlatego, że zostało przemyslanie na podstawie rozważań Tomasza.
Całkiem nieźle to wymyśliłeś, jednak ja się na przykład z tym nie zgadzam :)

Śr maja 16, 2007 14:12
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 140  Następna strona