Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): Kod: 1)Powiedz jak wyobrażasz sobie przyczynę powstania wszechświata?
2)Albo prostrzy przykład :jak wyobrażasz sobie koniec (kres) wszechświata ,a jeśli nie ma końca to jak sobie wyobrażasz brak końca skoro wszystko widzialne co do tej pory obserowałeś w praktyce miało i ma swój koniec ? 1. Jest kula, wybucha ona, z niej leci olbrzymia ilość innych kul. Ponadto przestrzeń się rozszerza, a dzięki temu wybuchowi czas zaczyna płynąć. 2. Brak końca wyobrażam sobie jako cykl. Np. taka liczba Pi. Nie ma końca i nie jest też okresowa.
1) Pytałem jak wyobrażasz sobie przyczynę ,a ty mówisz , że jest kula. Nie pytam o to co jest , tylko jak wyobrażasz sobie początek ,(przyczynę )zanim cokolwiek zaistniało włącznie z twoją kulą.
2) Pytałem o materialną rzeczywistość ,a nie o pojęcia matematyczne . Liczba Pi nie istnieje jako materia w przeciwieństwie do wszechświata .Więc jak wyobrasrzasz sobie koniec materialnego wszechświata?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt kwi 04, 2008 15:40 |
|
|
|
 |
Atei
|
Cytuj: 1. Jest kula, wybucha ona, z niej leci olbrzymia ilość innych kul. Ponadto przestrzeń się rozszerza, a dzięki temu wybuchowi czas zaczyna płynąć. Trochę dziwne wyobrażenie  W tym problem, że tego raczej nie można sobie wyobrazić. A nawet jeśli ktoś potrafi, to i tak robi to z wielkim uproszczeniem. Cytuj: jak wyobrażasz sobie koniec (kres) wszechświata
Wszechświat można sobie wyobrazić jako balonik:
- Wszechświat ma koniec: wszechświat jest powietrzem w baloniku, a kolorowe tworzywo jest jego końcem (ogranicza go)
- Wszechświat nie ma końca: wszystkie 3 wymiary przestrzeni Wszechświata są kolorowym tworzywem. Mrówka idąca po baloniku nigdy nie natrafi na koniec. Nadmuchajmy balonik, naklejmy na niego gwiazdki w jednakowych odległościach. Mrówka będzie sobie spacerowała w jednakowym tempie. Dmuchajmy dalej. Mrówka będzie miała coraz dalej do kolejnych gwiazdek: przestrzeń Wszechświata się rozszerza.
Wyobrażenie tego modelu wymaga pobudzenia swojej wyobraźni: bez niej nie da się tego zrozumieć.
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Pt kwi 04, 2008 16:59 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Cytuj: jak wyobrażasz sobie koniec (kres) wszechświata Wszechświat można sobie wyobrazić jako balonik: 1)- Wszechświat ma koniec: wszechświat jest powietrzem w baloniku, a kolorowe tworzywo jest jego końcem (ogranicza go) 2)- Wszechświat nie ma końca: wszystkie 3 wymiary przestrzeni Wszechświata są kolorowym tworzywem. Mrówka idąca po baloniku nigdy nie natrafi na koniec. Nadmuchajmy balonik, naklejmy na niego gwiazdki w jednakowych odległościach. Mrówka będzie sobie spacerowała w jednakowym tempie. Dmuchajmy dalej. Mrówka będzie miała coraz dalej do kolejnych gwiazdek: przestrzeń Wszechświata się rozszerza. Wyobrażenie tego modelu wymaga pobudzenia swojej wyobraźni: bez niej nie da się tego zrozumieć.
1) Piszesz że kolorowe tworzywo ogranicza go ,więc powiedz od czego go ogranicza ?
2)Piszesz że powiertrze w baloniku to wszechświat wiec mrówka idąca po baloniku idzie właśnie po jego krańcu, to jak to rozumieć że nie ma końca?
To po czym chodzi mrówka to tylko sfera .Ale nawet sfera jest ograniczona objetościowo więc to złe porównanie .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt kwi 04, 2008 19:40 |
|
|
|
 |
Atei
|
Sewerynie, przedstawiłem dwie niezależne od siebie teorie, mimo tego, że w obu przypadkach wykorzystałem balonik, jednak inaczej na niego patrząc. Trudno mi powiedzieć która z tych teorii jest właściwa.
Cytuj: 1) Piszesz że kolorowe tworzywo ogranicza go ,więc powiedz od czego go ogranicza ? W tej teorii ("Wszechświat ma koniec") kolorowe tworzywo jest końcem Wszechświata, kończy się przestrzeń i wszystko co z wszechświatem związane. Nie można przejść "za", bo wchodząc (jako materia) tworzymy przestrzeń, czyli "rozciągamy balonik". Jednak można powiedzieć, że "za" tym końcem znajduje się próżnia absolutna. Jednak taki Wszechświat można rozciągać tak jak balonik. Wszechświat się rozszerza: jak wiemy. Cytuj: 2)Piszesz że powiertrze w baloniku to wszechświat wiec mrówka idąca po baloniku idzie właśnie po jego krańcu, to jak to rozumieć że nie ma końca? To po czym chodzi mrówka to tylko sfera .Ale nawet sfera jest ograniczona objetościowo więc to złe porównanie .
Przykład z mrówką dotyczy drugiej teorii ("Wszechświat nie ma końca"). Powietrze w tym opisie nie jest istotne. Tutaj należy wyobrazić sobie przestrzeń jako (tylko) powierzchnie balonika. Chodzi o to, że w tej teorii 3 wymiary przestrzeni są zakrzywione tak, że dosłownie nie ma końca. W praktyce wyglądałoby to tak, że lecąc rakietą ciągle przed siebie kiedyś powrócisz w miejsce wyjścia. Podobnie jak ta mrówka chodząca po baloniku.
To tylko dwie teorie. Najrozsądniejszą i najostrożniejszą odpowiedzią jest "nie wiemy".
Nie można tych dwóch teorii (i tych dwóch przykładów) łączyć, bo wyjdą nam sprzeczności.
Może warto wydzielić posty z tego wątku dotyczące tematu "Wszechświat otwarty, czy zamknięty"? Wiary religijnej one raczej nie dotyczą, tylko budowy Wszechświata.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Pt kwi 04, 2008 20:05 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): W tej teorii ("Wszechświat ma koniec") kolorowe tworzywo jest końcem Wszechświata, kończy się przestrzeń i wszystko co z wszechświatem związane. Nie można przejść "za", bo wchodząc (jako materia) tworzymy przestrzeń, czyli "rozciągamy balonik". Jednak można powiedzieć, że "za" tym końcem znajduje się próżnia absolutna. Jednak taki Wszechświat można rozciągać tak jak balonik. Wszechświat się rozszerza: jak wiemy. ?
Powiedz Atei czy ta próżnia absolutna, która znajduje sie za końcem wszechświata posiada przestrzeń albo czas? lub czy cokolwiek posiada?
|
Pt kwi 04, 2008 20:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
posiada swoją posiadłość - domek drewniany...
|
Pt kwi 04, 2008 20:22 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: Powiedz Atei czy ta próżnia absolutna, która znajduje sie za końcem wszechświata posiada przestrzeń albo czas? lub czy cokolwiek posiada?
Tego "za" nie można traktować dosłownie tak jak w przypadku, gdy mówimy "za rzeką jest park".
Próżnia absolutna oznacza całkowita pustkę bez jakichkolwiek wymiarów przestrzeni, czy czasu.
W tej teorii (pierwszej) można powiedzieć "tu kończy się Wszechświat", albo: "Wszechświat obecnie ma tyle i tyle mln lat świetlnych". W przypadku drugiej teorii tego powiedzieć nie można.
|
Pt kwi 04, 2008 20:25 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Cytuj: Powiedz Atei czy ta próżnia absolutna, która znajduje sie za końcem wszechświata posiada przestrzeń albo czas? lub czy cokolwiek posiada? Tego "za" nie można traktować dosłownie tak jak w przypadku, gdy mówimy "za rzeką jest park". Próżnia absolutna oznacza całkowita pustkę bez jakichkolwiek wymiarów przestrzeni, czy czasu. W tej teorii (pierwszej) można powiedzieć "tu kończy się Wszechświat", albo: "Wszechświat obecnie ma tyle i tyle mln lat świetlnych". W przypadku drugiej teorii tego powiedzieć nie można.
Czyli teoretycznie leci obiekt lub światło ,dolatuje do kresu wszechświata i nagle zatrzymuje się w miescu bo dalej lecieć nie można? .
1)Więc interesuje mnie czy obiekt dolatując do kresu wszechświata może ulec zderzeniu z tą próżnią ?
2)I drugie pytanie dlaczego wszechświat czyli przestrzeń tak łatwo rozpiera tę próżnię absolutną . Bo przecież wszechświat się rozszerza.
|
Pt kwi 04, 2008 20:37 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: Czyli teoretycznie leci obiekt lub światło ,dolatuje do kresu wszechświata i nagle zatrzymuje się w miescu bo dalej lecieć nie można? . Według tej teorii nie zatrzyma się, lecz będzie powodował powstawanie przestrzeni. Można sobie wyobrazić to jako bardzo duży balonik z powietrzem w którym została uwieziona mucha. Mucha sobie leci i nagle dolatuje do tworzywa, ale nie zatrzymuje się, tylko powoduje powstanie takiej "bulwy" na baloniku. Cytuj: 1)Więc interesuje mnie czy obiekt dolatując do kresu wszechświata może ulec zderzeniu z tą próżnią ? Nie. Nie zderzy się. Obiekt sam posiada już przestrzeń niezależnie od tego gdzie się znajdzie. Próżnia absolutna będzie się zaczynała tam, gdzie kończy sie ten obiekt. Czyli granica końca Wszechświata będzie istniała dokładnie między nimi. Cytuj: 2)I drugie pytanie dlaczego wszechświat czyli przestrzeń tak łatwo rozpiera tę próżnię absolutną . Bo przecież wszechświat się rozszerza.
Próżnia absolutna to idealna pustka. Zwykła próżnia nie stawia oporów dla obiektów, czy światła. Tak samo próżnia absolutna nie stawia oporów dla przestrzeni.
|
Pt kwi 04, 2008 21:02 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Cytuj: Czyli teoretycznie leci obiekt lub światło ,dolatuje do kresu wszechświata i nagle zatrzymuje się w miescu bo dalej lecieć nie można? . Według tej teorii nie zatrzyma się, lecz będzie powodował powstawanie przestrzeni. Można sobie wyobrazić to jako bardzo duży balonik z powietrzem w którym została uwieziona mucha. Mucha sobie leci i nagle dolatuje do tworzywa, ale nie zatrzymuje się, tylko powoduje powstanie takiej "bulwy" na baloniku.
Czyli wszechświat się rozszerza jak balonik , a w okół niego jest pustka absolutna?
|
So kwi 05, 2008 11:13 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Wszechświat rozszerza się jak balonik mający tylko jedną stronę. Nie ma w niej wybrzuszeń, są wyłącznie dołki.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
So kwi 05, 2008 11:26 |
|
 |
Masa
|
na temat wiary mówi Biblia:
Jakuba 2:17-22
(17) Tak i wiara, jeżeli nie ma uczynków, martwa jest sama w sobie. (18) Lecz powie ktoś: Ty masz wiarę, a ja mam uczynki; pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, a ja ci pokażę wiarę z uczynków moich. (19) Ty wierzysz, że Bóg jest jeden? Dobrze czynisz; demony również wierzą i drżą. (20) Chcesz przeto poznać, nędzny człowieku, że wiara bez uczynków jest martwa? (21) Czyż Abraham, praojciec nasz, nie został usprawiedliwiony z uczynków, gdy ofiarował na ołtarzu Izaaka, syna swego? (22) Widzisz, że wiara współdziałała z uczynkami jego i że przez uczynki stała się doskonała.
Jesli jakiś człowiek twierdzi że wierzy w Boga, a uczynki jego są złe - jest kłamcą.
Chrzecijanin MUSI opierać swoją wiarę na Słowie Bożym, czyli być wykonawcą Słowa Bożego. W przeciwnym razie nie jest prawdziwym chrześcijaninem...
_________________ Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)
|
N kwi 06, 2008 13:28 |
|
 |
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Wszechświat rozszerza się jak balonik mający tylko jedną stronę. Nie ma w niej wybrzuszeń, są wyłącznie dołki.
Myślę że teza Atei iż wszechświat rozszerza sie jak balonik, a poza nim jest próżnia abolutna jest dowodem logicznym na to , że próżnia absolutna nie istnieje.
|
N kwi 06, 2008 17:45 |
|
 |
Atei
|
Seweryn napisał(a): WaszJudasz napisał(a): Wszechświat rozszerza się jak balonik mający tylko jedną stronę. Nie ma w niej wybrzuszeń, są wyłącznie dołki. Myślę że teza Atei iż wszechświat rozszerza sie jak balonik, a poza nim jest próżnia abolutna jest dowodem logicznym na to , że próżnia absolutna nie istnieje.
To jedna z dwóch tez
Próżnia absolutna nie istnieje? Jak to stwierdziłeś?
|
N kwi 06, 2008 18:29 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): To jedna z dwóch tez  Próżnia absolutna nie istnieje? Jak to stwierdziłeś?
To bardzo proste:
Piszesz, że wokół rozszerzającego się wszechświata znajduje się próżnia absolutna , a wszechświat rozszerzając się jak balonik wypiera tę próżnię .
Więc według tego co piszesz próżnia absolutna otacza wszechświat ze wszytkich stron , Jeśli jest tak to znaczy, że próżnia absolutna o której piszesz nie jest pusta gdyż zawiera w sobie coś . Tym czymś jest wszechświat ,gdyż próżnia otaczając go zewsząd zawiera go w sobie .
Jest to dowód logiczny, że próżnia absolutna nie istnieje gdyż próżnia taka nie może zawierać w sobie niczego , tym bardziej wszechświata.
|
N kwi 06, 2008 19:27 |
|
|
|