Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 04, 2025 7:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 778 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 52  Następna strona
 Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny 
Autor Wiadomość

Post Re: Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
W niebie będziemy szczęśliwi. Załóżmy że osiągnęli byśmy tę szczęśliwość od razu, bez cierpień. Wtedy byśmy byli szczęśliwi ale nie do końca, bo nieszczęśliwi byli byśmy z tego że się za tę szczęśliwość nie odwdzięczyliśmy, że jesteśmy tylko biernym biorcą szczęśliwości. Przyszły by nam do głowy myśli, że zanim poszliśmy do nieba, dobrze było by pocierpieć.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr lut 11, 2015 12:58
Moderator

JedenPost napisał(a):
Po pierwsze - owo nie ma czasu to niczym konkretnym nie poparty wymysł.

W ten sposób to można podsumować wszystkie twierdzenia religijne
JedenPost napisał(a):
Po drugie- oznaczałoby to, że w niebo jest wypełnione jakaś bliżej nieokreśloną szczęśliwą duchową papką, gdzie pewnością nie ma tam istot myślących.

Niekoniecznie.
Sugerujesz, że brak następstwa czasowego wyklucza istnienie umysłu i myślenia?
Gdyby tak było, sugerowałbyś, że i Bóg i aniołowie są bezrozumni
JedenPost napisał(a):
Nie ma też oczywiście miejsca na ciała zmartwychwstanie i w nim życie wieczne.

Oczywiście jest. Ciało jest przemienione, a życie wieczne jest życiem w Bogu. Skoro przyjmujemy, że Bóg, mimo iż nie jest ograniczony czasem, żyje, to i my będziemy mieli życie wieczne

Śr lut 11, 2015 13:18
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Po pierwsze - owo nie ma czasu to niczym konkretnym nie poparty wymysł.

W ten sposób to można podsumować wszystkie twierdzenia religijne

No nie, Wasza religia jest np. poparta Objawieniem. Prawdaż? Możemy się nie zgadzać, czy rzeczywiście miało miejsce, jednak jest ono czymś konkretnym.

medieval_man napisał(a):
Niekoniecznie.
Sugerujesz, że brak następstwa czasowego wyklucza istnienie umysłu i myślenia?
Gdyby tak było, sugerowałbyś, że i Bóg i aniołowie są bezrozumni

Umysłu - nie, myslenia - tak. Chyba zgodzimy się, że Bóg nie myśli w takim sensie jak ludzie? Myślenie odbywa się w czasie. Co więcej - odnoszące się do ludzi działania Boga też mają miejsce w czasie. Czym jest Biblia, jeśli nie kroniką działania Boga w historii?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr lut 11, 2015 13:36

medieval_man napisał(a):
Dochodzisz do absurdu: udowadniasz, że wyposażenie człowieka w wolność kończy się i tak skrajnym determinizmem.
Nie kupuję tego.

Nie jest to bardziej absurdalne, niż alternatywa zakładająca, że zachowujemy się losowo.
A punktu widzenia Wszechwiedzącego mamy determinizm - bo jest w stanie przewidzieć wszelkie, także odległe,konsekwencje każdej decyzji.

Cytuj:
już o tym pisaliśmy. W niebie nie ma czasu. Wybór jest jeden jeśli chodzi o następstwo czasowe. Albo człowiek odrzuca Boga i tym jednym wyborem na wieczność pozostaje oddalony od Boga i cierpi, albo wybiera Boga i tym jednym wyborem pozostaje na wieczność z Bogiem i jest szczęśliwy

No i w czym problem, żeby na Ziemi także nie było czasu? Jeżeli to jest warunek pogodzenie wolnej woli z bezgrzesznością (nawiasem mówiąc: nie jest, ale niech wam będzie), to czemu Bóg go nie zrealizuje?

Cytuj:
Oczywiście wiesz, że wybór dobra to nie tylko napinanie swojego ciała i przymuszanie go do nie czynienia zła, ale postawa wewnętrzna - nakierowanie na dobro tak, aby uniknąć choćby myśli o "odgryzieniu sobie palca"?

Nie wiem, czy Cię rozumiem. Żeby nie odgryźć palca tez raczej nie napinasz swego ciała, prawda? Uważasz to za tak głupie i złe (właśnie: złe!), że nawet na ogół przez myśl nie przychodzi taki pomysł.

Cytuj:
Ale to zło zostało akurat wprowadzone na ziemię jako skutek grzechu.
Przynajmniej tyle mówi na dzień dzisiejszy teologia.

Więc Bóg każe też całkiem niewinne istoty, jak zwierzęta? I nawet jeśli nikt nie będzie grzeszył, zła nie zniknie? To inny wprawdzie problem, oryginalnego pojęcia sprawiedliwości, ale równie uroczy.

Cytuj:
Rzeczywiście, ale znajdujemy się w sytuacji, gdy (mitycznie ujmując) pierwszy człowiek korzystając z wolności AKURAT WYBRAŁ GRZECH.
Zgadzam się, że mógł wybrać dobro.

Prościej, logiczniej i sprawiedliwiej byłoby, gdyby Bóg karał nas tylko za swoje, a nie cudze przewiny. I tymże jakże wyszukanym pomysłem można by gigantycznie zredukować ilość zła na świecie. Można? Można.

Cytuj:
W rzeczywistości Boga taki byt jak "zło" nie istnieje. Zło nie jest czymś namacalnym, ale jest tylko brakiem skierowania ku Boga. Bóg widzi więc tylko skutki zła, ale nie samo zło. My zresztą też. I jak w Twoim przykładzie czerń jest brakiem światła to samej czerni (nie chodzi o rzecz pomalowaną na czarno) my nie dostrzegamy. Dostrzegamy pewien brak. Zło jest więc brakiem ukierunkowania na dobro, podobnie jak czerń jest brakiem światła. Bóg nie mógł stworzyć braku (żadnego braku, bo to niespójne) ukierunkowania na dobro, czyli na siebie.

OK, ale powtórzę pytanie: co z tego dla naszej dyskusji wynika, bo nie wiem, czy warto kruszyć kopie?

Cytuj:
Wiesz dobrze, że określenie, iż gdzieś "nie ma Boga" nie oznacza negowania stwierdzenia o wszechobecności? Że chodzi o określenie moralne? Tam gdzie ktoś czyni coś bez Boga lub wbrew Boga tam w jego czynach Boga nie ma?
Rozumiem, że chciałeś się tylko zabawić tym zdaniem.

Nie. Język, jakim się chętnie posługujecie, bełkotliwie filozoficzny, jest taki, ze nie wiadomo, co traktować dosłownie, a co poetycko. Rozumiem pojęcie fizycznej wszechobecności. Co oznacza moralna obecność - nijak nie wiem. Zresztą, nie jest pewny nawet, czy faktycznie Bóg fizycznie jest też wszędzie. W kiełbasie i środkach antykoncepcyjnych jest? W hostii jest go więcej niż w czipsach?

Śr lut 11, 2015 20:59

Andy72 napisał(a):
To nie jest doskonałość. Musi być Miłością, to oczywiste. O wiele łatwiej było by Mu zrobić raj i się nie angażować niż współcierpieć z nami.

No i chyba tak się urządził, bo nijak tego zaangażowania nie widać. A swoje współcierpienia przy braku reakcji może sobie wsadzić - jeżeli MOŻESZ pomóc, a tego nie robisz, tylko współczujesz, to wyjątkowy cynizm i obłuda.

Śr lut 11, 2015 21:02

Ależ On pomógł! I nie było to pstryknięcie palcem, ale wcielenie się, życie w biedzie przez 30 lat i na koniec ukrzyżowanie.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr lut 11, 2015 21:42

I co? W wyniku tej jego przygody zmniejszyła się ilość cierpienia na świecie?

Śr lut 11, 2015 22:12

Zmniejszyła, bo nie miałbyś szans na zbawienie, a tak masz szansę na niebo.

Cz lut 12, 2015 6:35

Wszyscy ludzie urodzeni przed naszą erą trafili do piekła?
Jak Ci obiecam ciastko, to tortury przestaną boleć?

Cz lut 12, 2015 21:20

Przypomina się
https://www.youtube.com/watch?v=7tgTd6be44I

Cz lut 12, 2015 21:25

Dla ACRO:
"Gdybyś wiedziała, kim jest dobry Bóg! O, wtedy nie byłoby ofiary, której nie
chciałabyś ponieśd ani cierpienia, przed którym byś się cofnęła, aby móc Go
widzied, chod przez minutę!"
https://wobroniewiaryitradycji.files.wordpress.com/2012/11/siostra_maria_od_krzyza-_rekopis_z_czyscca.pdf

N lut 15, 2015 18:38

Jeżeli dla swojej zabawy oczekuje od nas takich ofiar, to wiem, kim jest - psychopatą. I nie chcę go widzieć.

N lut 15, 2015 22:46

Bóg jest dobry. Traktuje Cie poważnie, bardzo poważnie. PO śmierci okazuje się że te nasze ofiary były błogosławieństwem

N lut 15, 2015 22:51

Tak. Jego powaga polega na zsyłaniu poważnych cierpień.
Wierzysz w te bzdety, które wypisujesz? Zapraszam do garażu. Tam ja i twój Bóg potraktujemy Cię bardzo poważnie, a po śmierci podziękujesz mi za te błogosławieństwa. To jak?

Pn lut 16, 2015 0:13

Wystarczy że Jezus dał się ukrzyżować

Pn lut 16, 2015 2:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 778 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 52  Następna strona