Autor |
Wiadomość |
chwat
|
 Re: Czy Bóg jest okrutny.
sowaniejestmadra napisał(a): chwat napisał(a): Jeśli chodzi o przebaczenie za grzech, to dostępuje się go na podstawie (miedzy innymi) żalu za grzechy. A więc grzech należy do przeszłości, a grzesznik postanawia z nim zerwać. Nie występuje tu sytuacja, którą już w tradycyjnie zafałszowany sposób próbujesz przedstawić, podając swój drastyczny przykład. Używasz w nim czasu teraźniejszego ("gwałci"), utrzymując że za dokonywany właśnie grzech, otrzymuje się przebaczenie - co rzecz jasna nie może wystąpić. Podstawą jest autentyczne postanowienie zerwania z przeszłością. Komu odpuścicie są odpuszczone. Jest coś o żalu za grzechy? To wymysł kościoła, żeby może nie było tak prosto hihihi. Teoria się sprawdza tylko z drastycznymi przykładami. Nie, nie zrywamy z przeszłością, ona była i niczego nie wymażesz. To jest właśnie niemoralne - wymazywanie grzechów, które popełniłeś. Jest coś o żalu. Zanim powiedziano komu odpuścicie są odpuszczone, mamy Weźcie Ducha Świętego J(20.22), więc chodzi o rozpoznanie grzechu w swoim sumieniu, skruchę i żal. Czytajmy więcej niż pół zdania, bo może zrobić się nudno. Z przeszłością nie zerwiesz w sensie dosłownym, ślad grzechu na zawsze zostanie w nas. Ale już samo poruszanie się w kategoriach przeszłość-przyszłość, implikuje zmiany. Człowiek może i musi się rozwijać. sowaniejestmadra napisał(a): chwat napisał(a): Wcześniejsze pytanie co do Twojego stwierdzenia: Gdzie w Ewangelii jest napisane, że "śmierć jest wybawieniem" - dalej oczekuje odpowiedzi. Rzeczywiście opuściłem kiedyś parę lekcji religii i nie wiem, gdzie tego szukać... "[...] Syn Człowieczy przyjdzie ... [...]" To jest czekanie właśnie na śmierć. Spotkanie z Bogiem - to jest przecież śmierć. a przyjdzie Syn Człowieczy i nawet mówi kim jest Ja Jestem Chlebem Życia J(6.48) Uważasz, że przyjdzie życie i będzie ono śmiercią. Ciekawe to, ale jak dla mnie zbyt awangardowe. Tak a propos, to sądziłem, że wyciągniesz jakiś dwuznaczny cytat dla siania wątpliwości, ale poszedłeś po bandzie.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Śr kwi 06, 2016 17:35 |
|
|
|
 |
sowaniejestmadra
|
Ok, wracamy do tematu. Bóg jest okrutny - to już wiemy. Pytanie - dlaczego jest okrutny? Czy to może my stworzyliśmy sobie takiego Boga, bo sami jesteśmy okrutni i takie mamy sobie odgórne - fikcyjne usprawiedliwienie - Bóg tak chciał - wyjaśnia wszystko.
|
Cz kwi 07, 2016 21:24 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
chwat napisał(a): "[...] Syn Człowieczy przyjdzie ... [...]" To jest czekanie właśnie na śmierć. Spotkanie z Bogiem - to jest przecież śmierć. a przyjdzie Syn Człowieczy i nawet mówi kim jest Ja Jestem Chlebem Życia J(6.48) Uważasz, że przyjdzie życie i będzie ono śmiercią. Ciekawe to, ale jak dla mnie zbyt awangardowe. Tak a propos, to sądziłem, że wyciągniesz jakiś dwuznaczny cytat dla siania wątpliwości, ale poszedłeś po bandzie.[/quote] Najpierw będzie śmierć. Nikt żywy nie zobaczy Boga - to oczywiste. Nie odwracaj kota ogonem.
|
Cz kwi 07, 2016 21:28 |
|
|
|
 |
chwat
|
sowaniejestmadra napisał(a): Ok, wracamy do tematu. Bóg jest okrutny - to już wiemy. Pytanie - dlaczego jest okrutny? Czy to może my stworzyliśmy sobie takiego Boga, bo sami jesteśmy okrutni i takie mamy sobie odgórne - fikcyjne usprawiedliwienie - Bóg tak chciał - wyjaśnia wszystko. Sowa, jest Was piszących tego posta dwóch, że używasz liczby mnogiej 'wiemy'?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pt kwi 08, 2016 5:58 |
|
 |
JedenPost
|
sowaniejestmadra napisał(a): Najpierw będzie śmierć. Nikt żywy nie zobaczy Boga - to oczywiste.
Przeciwnie. Jeśli zobaczy, to znaczy, że będzie żywy, nie ma innej możliwości.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt kwi 08, 2016 7:16 |
|
|
|
 |
dominikbartlomiej
|
Bóg nie jest okrutny!
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
So kwi 09, 2016 19:55 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
JedenPost napisał(a): sowaniejestmadra napisał(a): Najpierw będzie śmierć. Nikt żywy nie zobaczy Boga - to oczywiste.
Przeciwnie. Jeśli zobaczy, to znaczy, że będzie żywy, nie ma innej możliwości. Ciekawe zatem, że nikt go jeszcze nie widział ....
|
N kwi 10, 2016 7:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
sowaniejestmadra napisał(a): Ok, wracamy do tematu. Bóg jest okrutny - to już wiemy. Pytanie - dlaczego jest okrutny? Czy to może my stworzyliśmy sobie takiego Boga, bo sami jesteśmy okrutni i takie mamy sobie odgórne - fikcyjne usprawiedliwienie - Bóg tak chciał - wyjaśnia wszystko. To tylko ty tak uwazasz, bo nie rozumiesz istoty Boga i nie rozumiesz Pism.
|
N kwi 10, 2016 8:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
sowaniejestmadra napisał(a): JedenPost napisał(a): sowaniejestmadra napisał(a): Najpierw będzie śmierć. Nikt żywy nie zobaczy Boga - to oczywiste.
Przeciwnie. Jeśli zobaczy, to znaczy, że będzie żywy, nie ma innej możliwości. Ciekawe zatem, że nikt go jeszcze nie widział .... Z kad ty mozesz takie rzeczy wiedziec? Ubzdurales sobie jakies idiotyczne twierdzenia i uwazasz je za prawde zmuszajac jednoczesnie innych aby ci tlumaczyli z polskiego na nasze. Wymyslasz coraz to bzdurniejsze tematy i poglady. Zadaj choc jedno pytanie ktore nie powstalo pod wplywem twojego wypaczonego pojecia Wiary i Boga. To co piszesz to jak pytanie dlaczego nie jestes wielbladem, albo dlaczego nie urodziles sie w niebie.  A moze urodziles sie w niebie i przerabiasz je na pieklo?
|
N kwi 10, 2016 8:18 |
|
 |
Robek
|
dominikbartlomiej napisał(a): Bóg nie jest okrutny! A te umierające z głodu, Afrykańskie dzieci, to niby co?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N kwi 10, 2016 14:02 |
|
 |
Hankaa
|
Cytuj: A te umierające z głodu, Afrykańskie dzieci, to niby co? No jak to co? Okrucieństwo ludzi, którzy nie dają im jeść , a sami pękają w szwach z przejedzenia.
|
N kwi 10, 2016 15:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hankaa napisał(a): Cytuj: A te umierające z głodu, Afrykańskie dzieci, to niby co? No jak to co? Okrucieństwo ludzi, którzy nie dają im jeść , a sami pękają w szwach z przejedzenia. Pękają?.....dziesiątki ton jedzenia wyrzucają, utylizują, topią w oceanach....egoizm świata jest niewyobrażalny 
|
N kwi 10, 2016 16:12 |
|
 |
Acro
|
Hankaa napisał(a): Cytuj: A te umierające z głodu, Afrykańskie dzieci, to niby co? No jak to co? Okrucieństwo ludzi, którzy nie dają im jeść , a sami pękają w szwach z przejedzenia. I Wszechmocny nic na to nie potrafi poradzić?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N kwi 10, 2016 18:52 |
|
 |
Robek
|
Hankaa napisał(a): Cytuj: A te umierające z głodu, Afrykańskie dzieci, to niby co? No jak to co? Okrucieństwo ludzi, którzy nie dają im jeść , a sami pękają w szwach z przejedzenia. To okrucieństwo ze strony Boga, pozwalać sie rodzić dzieciom, które nie będą miały co jeść.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N kwi 10, 2016 19:48 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
Robek napisał(a): Hankaa napisał(a): Cytuj: A te umierające z głodu, Afrykańskie dzieci, to niby co? No jak to co? Okrucieństwo ludzi, którzy nie dają im jeść , a sami pękają w szwach z przejedzenia. To okrucieństwo ze strony Boga, pozwalać sie rodzić dzieciom, które nie będą miały co jeść. Jedynym okrucieństwem w tym temacie jest ludzka oschłość i obojętność właśnie na to ludzkie cierpienie, bo można wiele pomóc udzielając się tu i ówdzie, jeszcze większym okrucieństwem jest zarzucanie Panu Bóg zła, którego nie jest autorem. Nawróć się człowieku w końcu i przestań takie rzeczy wypisywać. Bóg jest naprawdę DOBRY, bo jeszcze daje nam czas na nawrócenie się i zajmuje się tymi, którzy porzuciwszy grzech pragną iść drogą świętości i za Nim kroczyć, Pan Bóg dobrze wie co kto potrzebuje.
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
N kwi 10, 2016 20:04 |
|
|
|