Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 323 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22
 Kilka pytań do Ateistow... 
Autor Wiadomość

rafaellus napisał(a):
Wiara w jakiegokolwiek Boga nie jest mi do niczego potrzebna.Wszelkie zjawiska w świecie i Wszechświecie doskonale wyjaśnia nauka.

Nauka nie potrafiła i potrafi wyjaśnic prostych zjawisk a ty piszesz że wszystko potrafi wyjaśnić. Podaj przykład.

Mój błąd.Użyłem złych słów,ale trochę usprawiedliwia mnie późna pora o której pisałem tego posta.
Chodziło mi o to,że nauka wyjaśnia różne zjawiska,ale zamiast napisać wprost użyłem bardziej wyszukanego zwrotu i na dodatek mającego kilka znaczeń.
Jest tak,że nauka wyjaśnia wiele różnych zjawisk w świecie i Wszechświecie.Jeśli zaś nie potrafi jeszcze czegoś wyjaśnić w sposób zgodny z metodą naukową,to przynajmniej tworzy hipotezy,które w przeciwieństwie do jakiejkolwiek wiary religijnej charakteryzują się tym,że są falsyfikowalne.
Jeśli więc nauka nie daje stuprocentowego wyjaśnienia jakiegoś zjawiska,to przynajmniej daje hipotezy oparte na racjonalnych podstawach.A żadna religia tego nie czyni.Tam wszystko opiera się na wierze.Ale udowodnić tego,albo obalić stosując metody naukowe nie sposób.
Krótko mówiąc religia nie wyjaśnia nic,a nawet zaciemnia ogląd rzeczywistości.

Pt gru 08, 2006 23:58

Jest nie dobrze nie wierzyc w nic!! wtedy człowiek jest nikim.Nie rozwijanie sie duchowo to cofanie sie wstecz.
Nie prawda jest ,ze nie ma dowodow na istnienie Boga.Otóż odpowiem bardzo prosto.Wszystko co jest wokół ciebie to jest dzielo Boga, a wiec Bog.

Po pierwsze każdy ateista w coś wierzy,czymś się kieruje w życiu.Tyle tylko,że nie jest to wiara w żadne zjawiska metafizyczne nie poddające się naukowej weryfikacjji ani w żadną religię.
Po drugie jak piszesz,że nie rozwijanie się duchowo to cofanie się wstecz,to może podałbyś dowody takiej tezy?I co w ogóle według Ciebie znaczy rozwój duchowy?Czy utożsamiasz to z wiarą religijną? Bo,jeśli tak,to jesteś w błędzie.

So gru 09, 2006 0:19

Mylisz sie. Ogrom tekstów greckich zachował się do dzisiaj tylko dzięki Kościołowi

Amicus Plato, sed magis amica veritas... "Ogrom tekstów greckich" zachwał się dzięki... muzułamanom, którzy po podbojach przejęli je, głównie w Persji, od tamtejszych chrzescijan. Do Europy trafiły na powrót po podbojach arabskich w Hiszpanii. Stąd Akwinata mógł rozważać takiego Stagirytę. Niestety wcześniej "ogrom tekstów greckich" po prostu spalono...

So gru 09, 2006 1:23

Mam pytania do wierzacych :

Jezeli papiez jest nie omylny to Czy Urban II w 1095r. postapil zgodnie z nauka jezusa chrystusa nawolujac do walki z niewiernym zajmujacymi Jerozolime??

dogmat o nieomylności został ogłoszony dopiero w 1870
Cytuj:
Czy Jezus pozwolilby na Inkwizycje??

oczywiście. sam będzie smażył potępionych w piekle przez wieczność.
Cytuj:
Czy Jezus pochwala to ze glowa kosciola zyje w bogactwie?? ( W ewangeli inaczej Jezus wyobrazal sobie struktury koscielne)

pewnie tak, inaczej już dawno zabiłby papieża piorunem. mamona się przydaje do przekupywania biednych.
Cytuj:
Czy ktos moze mi podac link do cudow, ktore sa oficjalnie potwierdzone i zbadane przez naukowcow??

nie słyszałem, żeby poważni naukowcy zajmowali się cudami

So gru 09, 2006 11:43

Wszystko co jest wokół ciebie to jest dzielo Boga, a wiec Bog..

Czyli uważasz, że Stwórca jest tożsamy ze swoim stworzeniem. Czy artysta jest dziełem sztuki, które stworzy? A budowniczy budynkiem, który wybuduje?

So gru 09, 2006 15:14

Jezeli papiez jest nie omylny to Czy Urban II w 1095r. postapil zgodnie z nauka jezusa chrystusa nawolujac do walki z niewiernym zajmujacymi Jerozolime??

Papieska nieomylność nie polega na tym, że wszystko co powie jest prawdziwe.

Necromancer napisał(a):
Cytuj:
Czy Jezus pozwolilby na Inkwizycje??

oczywiście. sam będzie smażył potępionych w piekle przez wieczność.

Widzę, że teologię chrześcijańską masz opanowaną na poziomie średniowiecznego drobnomieszczaństwa straszonego przez władców i kapłanów opisami "smażenia w piekle".

Dla poważnej teologii i rozsądnych chrześcijan jest oczywiste, że opis nieba i piekła, to nie przestrzenie fizyczne, ale stany duchowe w jakich dusza może się znależć w pełni odrzucając lub akceptując komunię z Bogiem.

Cytuj:
Cytuj:
Czy Jezus pochwala to ze glowa kosciola zyje w bogactwie?? ( W ewangeli inaczej Jezus wyobrazal sobie struktury koscielne)

pewnie tak, inaczej już dawno zabiłby papieża piorunem. mamona się przydaje do przekupywania biednych.

Nic dziwnego, że nie wierzysz w Boga skoro masz jego wyobrażenie z perspektywy średniowiecznych zabobonów dla mas.

Cytuj:
nie słyszałem, żeby poważni naukowcy zajmowali się cudami

Za to ja widzę, że są ateiści, którzy swoją ocenę chrześcijaństwa, opierają wyłącznie na średniowiecznych gusłach i zabobonach, a nie na racjonalnej ocenie doktryny chrześcijańskiej.

So gru 09, 2006 15:30

Widzę, że teologię chrześcijańską masz opanowaną na poziomie średniowiecznego drobnomieszczaństwa straszonego przez władców i kapłanów opisami "smażenia w piekle".

Dla poważnej teologii i rozsądnych chrześcijan jest oczywiste, że opis nieba i piekła, to nie przestrzenie fizyczne, ale stany duchowe w jakich dusza może się znależć w pełni odrzucając lub akceptując komunię z Bogiem.

Wrrr zmuszacie mnie zebym sobie przypominal dawno zapomniane wersety biblii i katechizmu co chwile...

1034 Jezus często mówi o "gehennie ognia nieugaszonego" 586 , przeznaczonej dla tych, którzy do końca swego życia odrzucają wiarę i nawrócenie; mogą oni zatracić w niej zarazem ciało i duszę 587 . Jezus zapowiada z surowością, że "pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego Królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, i wrzucą ich w piec rozpalony" (Mt 13 41-42). On sam wypowie słowa potępienia: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny!" (Mt 25, 41).

1035 Nauczanie Kościoła stwierdza istnienie piekła i jego wieczność. Dusze tych, którzy umierają w stanie grzechu śmiertelnego, bezpośrednio po śmierci idą do piekła, gdzie cierpią męki, "ogień wieczny" 588 . Zasadnicza kara piekła polega na wiecznym oddzieleniu od Boga; wyłącznie w Bogu człowiek może mieć życie i szczęście, dla których został stworzony i których pragnie.

Smazenie w piekle moze byc doslowne albo metaforyczne. To nie ma znaczenia. Co jest wazne to rzekome wieczne cierpienie.

Paschalis napisał(a):
Za to ja widzę, że są ateiści, którzy swoją ocenę chrześcijaństwa, opierają wyłącznie na średniowiecznych gusłach i zabobonach, a nie na racjonalnej ocenie doktryny chrześcijańskiej.

Ciekawe jak sie ustosunkujesz do slow zawartych w Katechizmie KK ktore jednak potwierdzaja, iz Jezus wysyla grzesznych w ogien wieczny.

So gru 09, 2006 16:01

Ciekawe jak sie ustosunkujesz do slow zawartych w Katechizmie KK ktore jednak potwierdzaja, iz Jezus wysyla grzesznych w ogien wieczny.

jak może ustosunkować się do tego domorosły teolog? oazowo/niuejdżowa teologia dla dzieci... stoi moim zdaniem kilka klas intelektualnych niżej od dokonań średniowiecznych mistrzów tejże.

So gru 09, 2006 17:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 323 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22