Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 16:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 469 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 32  Następna strona
 ATEIŚCI NIE ISTNIEJĄ jako osoby niewierzące 
Autor Wiadomość

1)Ale jaka wiara, my nie wierzymy przecież w bozię ?

2)Przecież skoro nie wierzymy to nie potrzebujemy argumentów. Argumenty potrzebujesz wtedy, jeżeli dopuścisz coś do swego mózgu.

3)Po prostu nie podejmujemy wyzwania jakim jest bozia. ? Jak kiedyś uwierzę to podam Ci argumenty.

4)A co do powstania wszechświata, nie wiem nic na ten temat, ale to nie znaczy, że muszę od razu wymyślać bozię. Po prostu nie wiem jak było. Jeżeli Wy nie potraficie żyć z tą niewiedzą, to wierzcie sobie nawet w aniołki i krasnale. ;-)

1)Ale wierzycie w przypadek (powstanie Ziemi ,życia itd)

2) Czyli nie dopuszczasz do siebie faktu powstania świata?

3) Jak to nie podejmujesz ? ciagle o niej rozmawiasz więc podejmujesz.

4) Skoro nie wiesz nic to skąd wiesz, że świat nie miał stworzyciela?

Pt lut 01, 2008 21:52
Seweryn napisał(a):
Dla mnie wiara Ateistów jest zupełnie niewiarygodna gdyż nie jest poparta racjonalnymi argumentami .

Ale jaka wiara, my nie wierzymy przecież w bozię ?

Cytuj:
Argumenty typu przypadek , zbieg okoliczność , bezprzyczynowość wykraczaja poza zdrowy rozsądek.

Jakie argumenty. Za czym ?
Za niczym.
  1. Przedstawiona w otwierającym wątek tekście definicja wiary jest bzdurna, albowiem wywodzi się w niej niewiarę z wiary, czyli taką implikację (p=>~p), która jest fałszywa. Skoro więc jest fałszywa, to nie może być definicją. A skoro nie może być, to nie jest. Czyli Seweryn nie przytacza żadnej definicji, a całe jego dalsze dowodzenie wynika z fałszu. To jednak nie byłoby takie straszne, bo implikacja, w której ze zdania fałszywego wynika prawdziwe, jest prawdziwa. Tak więc jego rachuby by nie zawiodły, gdyby nie to, że...
  2. jak to napisał Akwinata:
    Cytuj:
    Najpierw należy argumentować, jeżeli przeciwnik przyjmuje którąś z tych prawd, które posiadamy przez Boże Objawienie; tak opieramy się na powadze Pisma św., gdy zwalczamy heretyków, jak też opieramy się na jednym artykule, gdy występujemy przeciw zaprzeczającym inne artykuły. Jeżeli zaś przeciwnik nie wierzy w żadną z prawd, które od Boga są objawione, nie da mu się dowieść artykułów wiary przez rozumowanie; trzeba wtedy rozwiązywać trudności, jeżeli jakieś przywodzi przeciwko wierze [Św. Tomasz, S. Th. 1. q. 1. a. 8].
    Jak widać sam książę teologów nie usiłuje twierdzić, że mogą być jakieś bezpośrednie argumenty, które przekonają oponentów odrzucających autorytet Pisma św. i zaleca rozwiązywanie trudności jakie oni stawiają.
Oznacza to, że przyjęta w tym wątku metodologia jest postawiona na głowie. To nie ateiści mają bronić swojej niewiary, tylko my, czyli wierzący, mamy przedstawić racjonalność i słuszność naszej wiary. To nie oni mają się tłumaczyć, tylko my mamy ich przekonywać. Tyle, że Seweryn nie próbuje rozwiązywać trudności. Wręcz przeciwnie, tworzy je ile wlezie, prowokując swoimi wypowiedziami i dając fatalne świadectwo o samym chrześcijaństwie. Nazwano go tutaj trollem - moim zdaniem bardzo słusznie. Wyłącznie pragnąc postawienia na swoim, rozwala dużo ważniejszą sprawę, a mianowicie pozyskania ludzi dla Chrystusa.

So lut 02, 2008 0:02

To wszystko jest nie do przyjęcia i kłoci się ze zdrowym rozsądkiem .

Może dla ciebie to oczywiste ale dla nas nie więc może byś tak przedstawił wreszcie jakieś argumenty...

So lut 02, 2008 0:58

rozwala dużo ważniejszą sprawę, a mianowicie pozyskania ludzi dla Chrystusa.

Drogi Michale w jaki sposób rozwalam sprawę pozyskania ludzi dla Chrystusa ? Wyjaśnij mi to ?

Daję świadectwo o Chrystusie każdym postem ,przeczytaj mój podpis.

So lut 02, 2008 0:59

Sewerynie, chcesz pozyskać ludzi dla Boga w którego wierzysz czy tylko lubisz się drażnić z niewierzącymi?

So lut 02, 2008 1:02

Zachowujesz się protekcjonalnie, stawiasz sie w pozycji dogmatycznego nauczyciela. Jak chcesz przekonać ludzi do własnej wiary zachowując sie w ten sposób? Już nawet wierzący zwracają ci na to uwagę.

So lut 02, 2008 1:08

Zachowujesz się protekcjonalnie, stawiasz sie w pozycji dogmatycznego nauczyciela. Jak chcesz przekonać ludzi do własnej wiary zachowując sie w ten sposób? Już nawet wierzący zwracają ci na to uwagę.

Nie jestem nauczycielem, stwierdzam fakty które są oczywiste i każdy je zna ,cytuję ogónodostepne teksty . Dziwi mnie to że niektórzy nie uznają ogólnodostepnych faktów i definicji nazywając je fałszem .

Ps Czy niewierzący nie zwracają sobie uwagi?

So lut 02, 2008 1:13

Niewierzący czasem gadają głupoty a czy wierzącym to sie nie zdarza?

So lut 02, 2008 10:55

Niewierzący czasem gadają głupoty a czy wierzącym to sie nie zdarza?

Niesposób się z tobą nie zgodzić :)

So lut 02, 2008 14:20

Ale na pytanie nie masz ochoty odpowiedzieć?

So lut 02, 2008 15:34

So lut 02, 2008 15:35

"Oczywistość" ;)

Oczywiście :)

So lut 02, 2008 19:57

So lut 02, 2008 20:17

Rozmowa z Tobą jest bezcelowa :papa2:

Właśnie. I tak w końcu jak zwykle wyjdzie na to, że ja mam rację :D

So lut 02, 2008 21:42

Rozmowa z Tobą jest bezcelowa :papa2:

Jeśli tak to dziwi mnie , że ciągle ze mną rozmawiasz ;)

So lut 02, 2008 22:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 469 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 32  Następna strona