Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 28, 2025 22:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 604 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 41  Następna strona
 Dowód ontologiczny na istnienie Boga 
Autor Wiadomość
Post Re: Dowód ontologiczny na istnienie Boga
Liczba PI to jest pewien obiekt, a nie cyfry; cyfry to tylko notacja... poza tym, Hosi w tym wypadku akurat wyraził pewną słuszną intuicję, że sens nie istnieje bez postrzegającego. Koła nie są matematykami, na miły buk. I jest do wypowiedzenia myśl, że w innym bąblu inflacyjnym panuje inna matematyka, bo materia układa się tam według innej geometrii. Nie mówiąc już o Transcendencji, gdzie w ogóle mogą istnieć nawet kwadratowe koła. Mówiąc szczerze, to śmieszne są trochę dla mnie te próby uchwycenia Boga ludzkim rozumem, po uprzednim zgrubnym zdefiniowaniu Go jako "Kogoś, kto przerasta człowieka pod każdym względem"...

Śr maja 21, 2014 7:07

ErgoProxy napisał(a):
Mówiąc szczerze, to śmieszne są trochę dla mnie te próby uchwycenia Boga ludzkim rozumem, po uprzednim zgrubnym zdefiniowaniu Go jako "Kogoś, kto przerasta człowieka pod każdym względem"...

A co w tym śmiesznego?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 21, 2014 7:12
ErgoProxy napisał(a):
No i dla mnie PI to 3.14159. Oto i wiem, i pomnę doskonale...
Nie, no skąd. PI to 3.1415926... :)
Daj, o pani, o boska Mnemozyno, pi liczbę
którą też zowią ponętnie Ludolfiną,
pamięci przekazać tak...
No ale to tylko notacja dziesiętna. W zapisie pozycyjnym w systemie np. trójkowym lub siódemkowym byłyby inne cyfry.

Śr maja 21, 2014 7:13

ErgoProxy napisał(a):
Liczba PI to jest pewien obiekt, a nie cyfry; cyfry to tylko notacja... poza tym, Hosi w tym wypadku akurat wyraził pewną słuszną intuicję, że sens nie istnieje bez postrzegającego.

Tylko nie wchodź w chory solipsyzm. Prawa matematyczne istnieją jak najbardziej bez postrzegającego. Tak samo fizyczne, choć istnieje mit, że redukcja kwantowa zależy od świadomości obserwatora.

ErgoProxy napisał(a):
Transcendencji, gdzie w ogóle mogą istnieć nawet kwadratowe koła.

Istnieją akurat okrągłe koła. Gdy powiemy że idee istnieją w Bogu, to możemy powiedzieć że Bóg ma jedne myśli a innych nie ma. "To co mogło by być" dla rzeczy które istnieją od zawsze i nie mogą być inne, nie ma sensu.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr maja 21, 2014 7:19

Andy72 napisał(a):
Tylko nie wchodź w chory solipsyzm. Prawa matematyczne istnieją jak najbardziej bez postrzegającego.

Oczywiście, że nie. Każde wyodrębnienie, czy też uporządkowanie jest działaniem umysłu.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr maja 21, 2014 7:24

Czyli zanim powstał umysł, rzeczywistość była nieuporządkowana? A może wcale jej nie było?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 21, 2014 7:28

Dowód proszę. Jak możesz zaprzeczyć że prawa matematyczne, dzięki którym działa nasz Wszechświat istnieją? Człowiek odkrywa a nie tworzy praw matematyki. Tak jak Kolumb odkrył Amerykę tak ludzie odkrywają idee. Choć są jeszcze rzeczy pośrednie: gdy ktoś pisze powieść, program komputerowy, maluje obraz czy rzeźbi - można powiedzieć że jest ich twórcą

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr maja 21, 2014 7:32

Johnny99 napisał(a):
Czyli zanim powstał umysł, rzeczywistość była nieuporządkowana? A może wcale jej nie było?

Nic o niej nie można powiedzieć, a już na pewno nie to, żeby była uporządkowana, bo co to wówczas miałoby znaczyć?

Andy72 napisał(a):
Jak możesz zaprzeczyć że prawa matematyczne, dzięki którym działa nasz Wszechświat istnieją?

Dzięki jakiemu prawu matematycznemu działa wszechświat? Można dowód? Ostatecznie to Ty twierdzisz, że istnieją, więc proszę o przykład działania jakiegoś prawa matematycznego niezależnego od umysłu.

Andy72 napisał(a):
Tak jak Kolumb odkrył Amerykę tak ludzie odkrywają idee.

Drogę do Ameryki, nie Amerykę. Ameryka była ludzkości od dawna znana i nawet zamieszkana.

Ostatnio edytowano Śr maja 21, 2014 7:40 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz

Śr maja 21, 2014 7:36
Zanim powstał umysł, nie było nikogo, kto mógłby dyskutować rzeczywistość, więc problem jest źle postawiony... owszem, niektórzy z tego błędu dedukują Boga...

Śr maja 21, 2014 7:38

Oczywiście, gdyby nie było żadnego człowieka, nikt nie widział by uporządkowania Wszechświata, ale wszechświat byłby uporządkowany obiektywnie.
Ale ale. dlaczego "Żadnego" człowieka. Dokładnie tak samo byłoby gdyby wszyscy byli a tylko Ciebie nie było

Cytuj:
Zanim powstał umysł, nie było nikogo, kto mógłby dyskutować rzeczywistość, więc problem jest źle postawiony... owszem, niektórzy z tego błędu dedukują Boga...

Rzeczywistość nie powstaje z dyskusji

Śr maja 21, 2014 7:40

JedenPost napisał(a):
Nic o niej nie można powiedzieć, a już na pewno nie to, żeby była uporządkowana, bo co to wówczas miałoby znaczyć?

Nie chodzi o to, co to wówczas znaczyło, tylko co to teraz znaczy. Bo wynika z tego, że o "realnej" przeszłości możemy mówić tylko do momentu, gdy zaistniał umysł - pójście dalej to już tylko ekstrapolacja, nie mająca żadnego związku z "rzeczywistością"?

ErgoProxy napisał(a):
Zanim powstał umysł, nie było nikogo, kto mógłby dyskutować rzeczywistość

Ale po powstaniu umysłu już taki ktoś jest.

Śr maja 21, 2014 7:42
Nie. Ale do rzeczywistości nie mamy dostępu. Mamy dostęp tylko do odwzorowania wycinków rzeczywistości w naszych mózgach i ze spójności tych wycinkowych odwzorowań dedukujemy wykluczenie solipsyzmu. W dodatku, po uwzględnieniu wariatów, nasza dedukcja jest pewna statystycznie...

Ostatnio edytowano Śr maja 21, 2014 7:46 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr maja 21, 2014 7:45

@Johnny99
Dla Ciebie nie powinno być to chyba problemem, bo z Twojego punktu widzenia Umysł istnieje zawsze, prawda?

Śr maja 21, 2014 7:46

Cytuj:
Nie. Ale do rzeczywistości nie mamy dostępu. Mamy dostęp tylko do odwzorowania wycinków rzeczywistości w naszych mózgach

Ja bym powiedział że mamy dostęp do rzeczywistości POPRZEZ te wycinki

[url]bo z Twojego punktu widzenia Umysł istnieje zawsze, prawda?[/url]
Mój umysł nie

Śr maja 21, 2014 7:47

ErgoProxy napisał(a):
Nie. Ale do rzeczywistości nie mamy dostępu. Mamy dostęp tylko do odwzorowania wycinków rzeczywistości w naszych mózgach

No to się zdecyduj..

Cytuj:
i ze spójności tych wycinków dedukujemy wykluczenie solipsyzmu.

W jaki niby sposób? :shock:

JedenPost napisał(a):
Dla Ciebie nie powinno być to chyba problemem, bo z Twojego punktu widzenia Umysł istnieje zawsze, prawda?

Ale te bardziej odrealnione światopoglądy, jak np. ateizm, też mnie interesują :-D

Śr maja 21, 2014 7:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 604 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 41  Następna strona