Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga
| Autor |
Wiadomość |
|
sowaniejestmadra
|
 Re: Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga.
sapper napisał(a): Strasznie duzo miejsca Ci zajela ta wypowiedz, a mi wystarczy jedno zdanie, ze Bog istnieje, niepotrzebne mi jakiekolwiek czyjes logiczne tego wyjasnienia, czy zaprzeczenia. W kazdym badz razie nikt nie ma obowiazku tlumaczyc sie ze nie jest wielbladem. Jesli ktos twierdzi ze jestem wielbladem to powinien udac sie do psychiatry. A kto powiedział Ci to zdanie, sam je wymyśliłeś, w kościele usłyszałeś i tak przyjąłeś. Tu nie chodzi o to czy Bóg istnieje czy nie, tylko o to jakie człowiek tworzy wokół tego mity.
|
| So sty 23, 2016 1:19 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To nie zadne mity tylko fakty. Sam tego doswiadczylem, wiec nawet jesli by wszyscy twierdzili innaczej to i tak nie zmieni to faktow.
|
| So sty 23, 2016 2:07 |
|
 |
|
sowaniejestmadra
|
Doświadczyłeś istnienia Boga? Zazwyczaj wiąże się to z pewnym stanem umysłu. To umysł wytwarza poczucie obcowania z Bogiem.
|
| So sty 23, 2016 9:22 |
|
|
|
 |
|
chwat
|
sowaniejestmadra napisał(a): Doświadczyłeś istnienia Boga? Zazwyczaj wiąże się to z pewnym stanem umysłu. To umysł wytwarza poczucie obcowania z Bogiem. Skoro Bóg to tylko wytwór umysłu i mity, czemu poświęcasz tyle czasu i energii tej nieistniejącej problematyce?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
| So sty 23, 2016 9:36 |
|
 |
|
JedenPost
|
sapper napisał(a): Strasznie duzo miejsca Ci zajela ta wypowiedz, a mi wystarczy jedno zdanie, ze Bog istnieje, niepotrzebne mi jakiekolwiek czyjes logiczne tego wyjasnienia, czy zaprzeczenia.
Da się zauważyć. Niektórych jednak logika i obiektywizm interesuje, zresztą - co w takim razie robisz w temacie, który poświęcony jest wymianie argumentów?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So sty 23, 2016 9:54 |
|
|
|
 |
|
Robek
|
sowaniejestmadra napisał(a): Robek napisał(a): Wystarczy uznać że cała Biblia to metafora, i po problemie, nie ma żadnych sprzeczności. Czyli Bóg, to też jakaś metafora? To że ktoś użył metafory, nie oznacza że sam jest metaforą. To tak jakby mówić, że jak ktoś umie fruwać, to sam jest fruwaniem sapper napisał(a): Strasznie duzo miejsca Ci zajela ta wypowiedz, a mi wystarczy jedno zdanie, ze Bog istnieje, niepotrzebne mi jakiekolwiek czyjes logiczne tego wyjasnienia, czy zaprzeczenia. No i jaki masz z tego pożytek, że Bóg istnieje?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| So sty 23, 2016 12:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): sapper napisał(a): Strasznie duzo miejsca Ci zajela ta wypowiedz, a mi wystarczy jedno zdanie, ze Bog istnieje, niepotrzebne mi jakiekolwiek czyjes logiczne tego wyjasnienia, czy zaprzeczenia. No i jaki masz z tego pożytek, że Bóg istnieje? Podstawowy, to jest taki ze nie musze juz marnowac czasu na szukanie prawdy, a co za tym idzie spokoj. Mozna by powiedziec Swiety Spokoj.  Mozna to porownac do wygranej w totka, masz mase kasy, ale nie jest Ci ona tak naprawde potrzebna, mozesz miec puste konto, a czujesz sie jak milioner ktorego nie interesuje stan konta, bo moze miec co chce, bo i tak mu nie zabraknie. Robisz wtedy co chcesz i jak chcesz, bo nic cie nie ogranicza. Widzisz sens zycia, choc nie zalezy ci na nim, nie trzymasz sie zycia "zebami i pazurami", bo wiesz ze czeka cie lepsze. Takie dyskusje na forum traktujesz jako wymiane zdan, podawanie informacji, a docinki niewiarkow sa jak wiatr ktory poszalal w sadzie otrzasnal z drzew robaczywe jablka i polecial dalej.  Kazdy sam musi wlasnym rozumem ocenic kazda nauke, czy to szkolna, czy kosciola i Jezusa. Odsiejesz plewy od ziarna to zrozumiesz wszystko.
|
| So sty 23, 2016 14:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): sapper napisał(a): Strasznie duzo miejsca Ci zajela ta wypowiedz, a mi wystarczy jedno zdanie, ze Bog istnieje, niepotrzebne mi jakiekolwiek czyjes logiczne tego wyjasnienia, czy zaprzeczenia.
Da się zauważyć. Niektórych jednak logika i obiektywizm interesuje, zresztą - co w takim razie robisz w temacie, który poświęcony jest wymianie argumentów? A co ateisci robia na forum religijnym? 
|
| So sty 23, 2016 15:03 |
|
 |
|
JedenPost
|
Na forum dyskusyjnym o tematyce religijnej? Dyskutują.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So sty 23, 2016 15:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Na forum dyskusyjnym o tematyce religijnej? Dyskutują. Dyskutuja? O temacie ktory odrzucaja? Czy moze chca sie upewnic ze dobrze wybrali?
|
| So sty 23, 2016 15:45 |
|
 |
|
JedenPost
|
sapper napisał(a): Dyskutuja? O temacie ktory odrzucaja?
Szczerze nie rozumiem co cię dziwi - ? Na kazdym forum, którego tematyką jest jakiś światopogląd, pojawiają sie zarówno jego zwolennicy, jak i przeciwnicy, oponenci, bądź sceptycznie do niego nastawieni. Niektóre społeczności tego nie tolerują, ale skoro istnieje katolickie forum wiara.pl, na którym w kulturalny sposób można porozmawiać o różnych sprawach przedstawiając swoje poglądy i poznając inne, to czemu innowiercy, ateiści i agnostycy nie mieliby z tego korzystać? Uważasz, że każdy powinien siedzieć w swoim gettcie, czy jak?
|
| So sty 23, 2016 16:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): sapper napisał(a): Dyskutuja? O temacie ktory odrzucaja?
Szczerze nie rozumiem co cię dziwi - ? Na kazdym forum, którego tematyką jest jakiś światopogląd, pojawiają sie zarówno jego zwolennicy, jak i przeciwnicy, oponenci, bądź sceptycznie do niego nastawieni. Niektóre społeczności tego nie tolerują, ale skoro istnieje katolickie forum wiara.pl, na którym w kulturalny sposób można porozmawiać o różnych sprawach przedstawiając swoje poglądy i poznając inne, to czemu innowiercy, ateiści i agnostycy nie mieliby z tego korzystać? Uważasz, że każdy powinien siedzieć w swoim gettcie, czy jak? I wlasnie o tym mozna by dyskutowac i bedzie to mialo jakis sens, bo znajac odpowiedz na faktyczny ukryty w podswiadomosci powod zrozumiesz o co tobie samemu chodzi, zamiast bezsensownie dyskutowac i przepychac sie kto ma racje. Jak zrozumiesz o co Tobie samemu chodzi w pisaniu tutaj na tematy ktorych nie akceptujesz, sam sobie bedziesz mogl udzielic odpowiedzi na wiekszosc pytan i watpliwosci. Szybko zauwazsz wtedy kto faktycznie chce sie czegos dowiedziec, kto chce rozwiac swoje watpliwosci, a kto jedynie troluje, aby forum sie krecilo, i kto troluje aby zlosliwie " mieszac kijem w mrowisku"
Ostatnio edytowano So sty 23, 2016 16:46 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| So sty 23, 2016 16:42 |
|
 |
|
Askadtowiesz
|
Robek napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): ądzę ze istnieje prostszy sposób obalenia boga Jahwe, o czym zreszta wielokrotnie tu pisałem. Dokument źródłowy, czyli Biblia nie definiuje go wprost, ale istnieje szereg opisów, szczególnie jego czynnosci, co pozwala na wyrobienie sobie wyobrażenia. Kluczową sprawa jest oczywiscie stworzenie swiata i człowieka. Opis biblijny jest w świetle dzisiejszej wiedzy nieprawdziwy, stad wniosek, ze nie moze istnieć Bóg, który tego dokonał. Mozna oczywiscie twierdzic, ze dokonał tego w inny sposób, ale wtedy tracimy zasadniczą część opisu Boga, nie mówiac już o tym, że przestajemy wiedzieć jak ten Bóg tego dokonał. Cytuj: Wystarczy uznać że cała Biblia to metafora, i po problemie, nie ma żadnych sprzeczności.
Nie wystarczy, gdyz kazdą metafore trzeba objasnić, nie można poprzestawać na hasle "metafora".
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
| So sty 23, 2016 16:44 |
|
 |
|
Askadtowiesz
|
sapper napisał(a): a mi wystarczy jedno zdanie, ze Bog istnieje, niepotrzebne mi jakiekolwiek czyjes logiczne tego wyjasnienia, czy zaprzeczenia.
Oczywiście i nie jest to rzadkie podejście, tyle tylko ze zamyka wszelka dyskusję, nie ma sensu mówic o jakichkolwiek argumentach.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
| So sty 23, 2016 16:49 |
|
 |
|
JedenPost
|
sapper napisał(a): Jak zrozumiesz o co Tobie samemu chodzi w pisaniu tutaj na tematy ktorych nie akceptujesz, sam sobie bedziesz mogl udzielic odpowiedzi na wiekszosc pytan i watpliwosci.
Nie przypominam sobie, bym wypowiadał się w tematach, których nie akceptuję.
|
| So sty 23, 2016 16:51 |
|
|
|