Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy Bóg jest okrutny.
db, weź-że się zlituj może nad swoim rozumem. Usprawiedliwiając Boga milczącego w obliczu zła dokonywanego było nie było na Jego podwórku, usprawiedliwić możesz dosłownie wszystko, co się dzieje w Twoim kraju, od eugeniki po eutanazję, o ile sam nie przykładasz do tego ręki. Ja nie wiem, czy o to Tobie chodzi. Szczytem zaś wszystkiego jest milczenie Boga w obliczu zła dokonywanego na narodzie, z którym jakoby zawarł Przymierze i o ile mi wiadomo, nigdy go oficjalnie nie zerwał.
|
N kwi 10, 2016 20:15 |
|
|
|
 |
chwat
|
Acro napisał(a): Hankaa napisał(a): Cytuj: A te umierające z głodu, Afrykańskie dzieci, to niby co? No jak to co? Okrucieństwo ludzi, którzy nie dają im jeść , a sami pękają w szwach z przejedzenia. I Wszechmocny nic na to nie potrafi poradzić? Interwencja Boga zaprzeczała by naszej wolności.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
N kwi 10, 2016 20:21 |
|
 |
JedenPost
|
Czy historia z dzisiejszej Ewangelii też zaprzecza?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N kwi 10, 2016 20:25 |
|
|
|
 |
chwat
|
Tam nikt Bogu nie robił wyrzutów i zarzutów.
Bóg oczekuje od nas współpracy. Oczekiwanie nagród za błędy, zaprzecza ekonomii sensu.
|
N kwi 10, 2016 20:59 |
|
 |
Robek
|
dominikbartlomiej napisał(a): Jedynym okrucieństwem w tym temacie jest ludzka oschłość i obojętność właśnie na to ludzkie cierpienie, bo można wiele pomóc udzielając się tu i ówdzie, jeszcze większym okrucieństwem jest zarzucanie Panu Bóg zła, którego nie jest autorem. Nawróć się człowieku w końcu i przestań takie rzeczy wypisywać. Ty to poważnie mówisz, czy sobie żarty robisz? To na terenie Polski, mam pomagać dzieciom, które umierają w tej chwili w Afryce z głodu? Mam sobie wyczarować z powietrza, przeogromne ilości jedzenia, i sie teleportować do Afryki?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N kwi 10, 2016 21:02 |
|
|
|
 |
beata50
|
dominikbartlomiej napisał(a): Jedynym okrucieństwem w tym temacie jest ludzka oschłość i obojętność właśnie na to ludzkie cierpienie, bo można wiele pomóc udzielając się tu i ówdzie, jeszcze większym okrucieństwem jest zarzucanie Panu Bóg zła, którego nie jest autorem. To trzęsienie ziemi na Haiti (2010) to kogo robota ?
|
N kwi 10, 2016 21:09 |
|
 |
chwat
|
Teraz, za chwilę albo może jutro, zrobimy błąd, przez który ktoś umrze. Tylko, że nie stanie się to bezpośrednio po naszej czynności, ale przez długi ciąg wydarzeń, które nastąpią po sobie i nie będziemy mogli ich zobaczyć, bo będą przez to ukryte. Jest to niestety FAKT.
|
N kwi 10, 2016 21:18 |
|
 |
Hankaa
|
Cytuj: Szczytem zaś wszystkiego jest milczenie Boga w obliczu zła dokonywanego na narodzie, z którym jakoby zawarł Przymierze i o ile mi wiadomo, nigdy go oficjalnie nie zerwał. Bóg raczej nie milczy, to ludzie nie chcą słuchać.
|
N kwi 10, 2016 21:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Szczytem zaś wszystkiego jest milczenie Boga w obliczu zła dokonywanego na narodzie, z którym jakoby zawarł Przymierze i o ile mi wiadomo, nigdy go oficjalnie nie zerwał. Do takich właśnie absurdów dochodzi, kiedy na siłę wdraża się podmioty fikcyjne do świata rzeczywistego. To nie szczyt "milczenia Bożego", tylko szczyt ludzkiej głupoty...
|
N kwi 10, 2016 21:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale ktoś się przecież Bogiem na tym najpiękniejszym ze światów zajmuje, doktoraty na Nim robi - niech więc wysili teraz trochę szare komórki...
|
N kwi 10, 2016 23:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Ale ktoś się przecież Bogiem na tym najpiękniejszym ze światów zajmuje, doktoraty na Nim robi Nie bez powodów... A ściślej rzecz ujmując, mamonę i władzę na Nim robi! A w dzisiejszej dobie, tak bezczelnie i tak bezwstydnie, że bardziej już chyba nie można.
|
Pn kwi 11, 2016 0:15 |
|
 |
chwat
|
beata50 napisał(a): dominikbartlomiej napisał(a): Jedynym okrucieństwem w tym temacie jest ludzka oschłość i obojętność właśnie na to ludzkie cierpienie, bo można wiele pomóc udzielając się tu i ówdzie, jeszcze większym okrucieństwem jest zarzucanie Panu Bóg zła, którego nie jest autorem. To trzęsienie ziemi na Haiti (2010) to kogo robota ? Czyja? Opowiadaj nowiny
|
Pn kwi 11, 2016 4:54 |
|
 |
JedenPost
|
chwat napisał(a): Tam nikt Bogu nie robił wyrzutów i zarzutów.
Aha. Rozumiem, że te afrykańskie dzieci robią i tym samym nie zaslugują na jedzenie, gdy tymczasem cudowne dokarmianie żydów w ST i NT było OK? Chociaż zaraz - w ST przecież robili, a i tak dostali.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn kwi 11, 2016 5:53 |
|
 |
Hufce
|
Bóg ingeruje w nasz świat bez przerwy ,cały czas praktycznie z tym ,że my tej ingerencji nie dostrzegamy ,bo jest ona ukryta przed naszymi zmysłami ,czasami Bóg pozwala niektórym ludziom tę ingerencję zauważyć . Bóg nie patrzy na nasze życie tak jak my to robimy ,patrzy na życie człowieka z perspektywy wieczności ,bo on zna naszą przyszłość ,a więc nawet jeżeli ktoś całe życie cierpi katusze to Bóg który wie dajmy na to ,że po śmierci cielesnej taka osoba pójdzie do Nieba ,dopuszcza takie cierpienie .
|
Pn kwi 11, 2016 7:25 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
ErgoProxy napisał(a): db, weź-że się zlituj może nad swoim rozumem. Usprawiedliwiając Boga milczącego w obliczu zła dokonywanego było nie było na Jego podwórku, usprawiedliwić możesz dosłownie wszystko, co się dzieje w Twoim kraju, od eugeniki po eutanazję, o ile sam nie przykładasz do tego ręki. Ja nie wiem, czy o to Tobie chodzi. Szczytem zaś wszystkiego jest milczenie Boga w obliczu zła dokonywanego na narodzie, z którym jakoby zawarł Przymierze i o ile mi wiadomo, nigdy go oficjalnie nie zerwał. A nie przeginasz czasem? Wyobraź sobie, że wchodzę na jezdnię, na czerwonym świetle pod pędzący sznur tirów... Czy będziesz potem, Ergo, miał pretensje do Boga, że nie zareagował w porę? Co do milczącego Boga: czyż nie dał nam przykazań?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn kwi 11, 2016 10:40 |
|
|
|