Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kościół i LGBT
Ale od 2 stron nie pietnuje się tutaj grzeszników. Tylko ideologię, która w grzechach seksualnych nie widzi nic zlego, cementuje ludzi w słuszności wyboru takiej drogi życiowej i na dodatek nastawia osoby LGBT, jak na lewicową ideologię przystało - przeciwko Kościołowi.
|
N sie 04, 2019 14:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To co piszesz, to wyobrazenie pewnych katolikow o LGBT. Zacznijmy od tego, ze zdecydowana wiekszosc tych ludzi niczego sobie nie wybiera. Dobry Pan Bog ich takimi stworzyl. A Jego Kosciol ich wyrzuca za drzwi, bo nie przystaja do wyobrazen o ideale katolika. Ze wyrzucajacy idealami nie sa, to im samym nie przeszkadza. Ze nam samym nie po drodze z paroma przykazaniami a radykalizm Ewangelii puszczamy mimo uszu, to nam nie przeszkadza. Ale ten konkretny grzesznik, ktorego mi (nie bojmy sie tego powiedziec) aktualna propaganda podsuwa, ten ma natychmiast zmienic zycie. Ciotka z trzecim mezem, brat zyjacy z dziewczyna, moje jezdzenie na gape i unikanie podatkow, albo korzystanie ze sluzbowego samolotu w celach prywatnych, to takie "zwykle" grzeszki. Nagrzesze, nagrzesze ale mi Pan Bog odpusci. Nawet jak dalej bede klamal, obmawial i wykluczal innych. Ale tym homoseksualistom odpusci dopiero, jak sie po bozemu z przeciwna plcia ozenia! Bo ja tak chce.
|
N sie 04, 2019 17:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): To co piszesz, to wyobrazenie pewnych katolikow o LGBT. Zacznijmy od tego, ze zdecydowana wiekszosc tych ludzi niczego sobie nie wybiera. Dobry Pan Bog ich takimi stworzyl. A Jego Kosciol ich wyrzuca za drzwi, bo nie przystaja do wyobrazen o ideale katolika. Ze wyrzucajacy idealami nie sa, to im samym nie przeszkadza. Ze nam samym nie po drodze z paroma przykazaniami a radykalizm Ewangelii puszczamy mimo uszu, to nam nie przeszkadza. Ale ten konkretny grzesznik, ktorego mi (nie bojmy sie tego powiedziec) aktualna propaganda podsuwa, ten ma natychmiast zmienic zycie. Ciotka z trzecim mezem, brat zyjacy z dziewczyna, moje jezdzenie na gape i unikanie podatkow, albo korzystanie ze sluzbowego samolotu w celach prywatnych, to takie "zwykle" grzeszki. Nagrzesze, nagrzesze ale mi Pan Bog odpusci. Nawet jak dalej bede klamal, obmawial i wykluczal innych. Ale tym homoseksualistom odpusci dopiero, jak sie po bozemu z przeciwna plcia ozenia! Bo ja tak chce. A kto by rzekł bratu swemu "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego, dlatego aby uniknąć kary, homoseksualiści nie są już braćmi, ale zarazą...z małymi wyjątki, jak znany abp.
|
N sie 04, 2019 18:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): To co piszesz, to wyobrazenie pewnych katolikow o LGBT. Nie, to co piszę to są realia. Ideologia LGBT nie uznaje grzeszności grzechów sodomskich. Wręcz przeciwnie lobbuje za nimi. Ideologia ta jest mocno antykościelna. Kael napisał(a): Zacznijmy od tego, ze zdecydowana wiekszosc tych ludzi niczego sobie nie wybiera. Zgoda. Kael napisał(a): A Jego Kosciol ich wyrzuca za drzwi, bo nie przystaja do wyobrazen o ideale katolika. Nie, Kościół ich nie wyrzuca za drzwi - jeśli już to zniechęca ich czasem głupimi, nieroztropnymi wypowiedziami. Rzeczywiście, dopóki Kościół zamiast napiętnowania i tłumaczenia się ze swoich słów, nie wyjdzie do osób LGBT z jakimś pozytywnym przekazem, dopóki ideologia LGBT będzie wygrywać. Kael napisał(a): Ze nam samym nie po drodze z paroma przykazaniami a radykalizm Ewangelii puszczamy mimo uszu, to nam nie przeszkadza. Mów za siebie. Kael napisał(a): Ale ten konkretny grzesznik, ktorego mi (nie bojmy sie tego powiedziec) aktualna propaganda podsuwa, ten ma natychmiast zmienic zycie. Nie natychmiast, ale fajnie by było żeby się nawrócił i doświadczył uzdrawiającej łaski Pana. Kael napisał(a): Nagrzesze, nagrzesze ale mi Pan Bog odpusci. Nawet jak dalej bede klamal, obmawial i wykluczal innych. Pan nie chce śmierci grzesznika, ale żeby się nawrócił i miał życie. Kael napisał(a): Ale tym homoseksualistom odpusci dopiero, jak sie po bozemu z przeciwna plcia ozenia! Bo ja tak chce. Nie powinni się żenić, są powołani do życia w czystości, podobnież jak samotne osoby heteroseksualne, które z różnych powodów nie mogą/nie potrafią dojrzeć do małżeństwa. I nie - "bo ja tak chce" - tylko wynika to z Objawienia Słowa zawartego w Biblii.
|
N sie 04, 2019 19:40 |
|
 |
Kravia
|
ZycieMaSens napisał(a): Nie powinni się żenić, są powołani do życia w czystości, podobnież jak samotne osoby heteroseksualne, które z różnych powodów nie mogą/nie potrafią dojrzeć do małżeństwa. I nie - "bo ja tak chce" - tylko wynika to z Objawienia Słowa zawartego w Biblii. I tak samo z Objawienia wynika, że osoby po rozwodzie powinny żyć w czystości, bo inaczej popełniają cudzołóstwo. A jakoś nikt ich z Kościoła nie wygania, ani nie grzmi z ambony, jaki to potwornie nieczysty grzech jest. A przecież takich ludzi jest w społeczeństwie dużo więcej, niż osób homo.
|
N sie 04, 2019 19:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kravia napisał(a): ZycieMaSens napisał(a): I tak samo z Objawienia wynika, że osoby po rozwodzie powinny żyć w czystości, bo inaczej popełniają cudzołóstwo. A jakoś nikt ich z Kościoła nie wygania, ani nie grzmi z ambony, jaki to potwornie nieczysty grzech jest. A przecież takich ludzi jest w społeczeństwie dużo więcej, niż osób homo. Tak na dobrą sprawę faktycznie ta wypowiedź o zarazie była chyba nieodpowiedzialna. W środowisku LGBT jest wiele osób poranionych, wrażliwych i na pewno wezmą tą wypowiedź bezpośrednio do siebie, nie będą pewnie wnikać, że chodzi o ideologię, propagandę. Rzeczywiście, w tym co piszesz masz pewną racje. Do rozwodników Kościół podchodzi z dużo większą empatią. Jeśli jednak żyją z nowym partnerem, nie są dopuszczani do Komunii, nie uzyskują rozgrzeszenia. Wydaje mi się, że jednak grzechy sodomskie jeśli chodzi o kaliber - są cięższe, bo należą to tzw. grupy grzechów wołających o pomstę do Nieba. Nie wiem czy tego ciężaru nie zmniejszają pewne okoliczności życiowe (jak w przypadku osób homo) Tak czy siak człowiek jest bardzo często grzeszny, słaby. Walka z ideologią, nie może przesłaniać wrażliwości ludzkiej.
|
N sie 04, 2019 20:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Tzw "ideologia" LGBT istniała od zarania dziejów Oczywiście nic podobnego. Ideologia LGBT powstała w XX wieku na fundamencie makrsizmu Aha, nie ma czegoś takiego jak potępienie grzechu a nie człowieka Kravia napisał(a): A jakoś nikt ich z Kościoła nie wygania, ani nie grzmi z ambony, jaki to potwornie nieczysty grzech jest Może najpierw sprawdź co naucza Kościół w tej materii, a potem się wypowiadaj
|
N sie 04, 2019 20:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdzie ZyciemaSens, masz w Dekalogu coś o homoseksualizmie? Za to masz wyraźnie o cudzołóstwie i pożądaniu cudzej żony! A tu Kościół kilkadziesiąt lat temu ustami księży nakazywał wyrzucać z domu dzieci, które po rozwodzie wróciły do rodziców. Bo śmiały zgrzeszyć rozwodem! Rozwodem, nie kolejnym małżeństwem. A dziś? Duszpasterstwa dla ludzi w nowych związkach, namawianie do życia jak brat z siostrą, no bo dzieci w nowym związku... ale o żadnej zarazie (faktycznie) niszczącej małżeństwa nie usłyszysz.
I zastanów się sam, czy osoby homoseksualne mogą w społeczeństwie czuć się po prostu bezpieczne? A czy nie mają prawa tak się czuć?
|
N sie 04, 2019 20:30 |
|
 |
robaczek2
|
ZycieMaSens napisał(a): Tak na dobrą sprawę faktycznie ta wypowiedź o zarazie była chyba nieodpowiedzialna. Moim zdaniem byla jak najbardziej odpowiedzialna. Po prostu stwierdzil fakt. Dokladnie w ten sposob rozchodza sie wszelkie zarazy. Zaczyna sie skromnie i rozwija sie coraz bardziej. Dopiero z perspektywy wielu lat moze sie okazac ze zaraza miala na idealna harmonie w swiecie wplyw pozytywny lub negatywny. Mysle o poslannictwie tych ktorzy uslyszeli - idzcie i nauczajcie. Jak rowniez o poslannictwie tych ktorzy wzieli udzial w kristallnacht.
|
N sie 04, 2019 20:39 |
|
 |
robaczek2
|
Kael napisał(a): Zacznijmy od tego, ze zdecydowana wiekszosc tych ludzi niczego sobie nie wybiera. Dobry Pan Bog ich takimi stworzyl.. Na pierwszej stronie tego watku Equuleuss napisala: "Niczego takiego nie przyznaję, zbyt wiele znam różnych historii. W te zaburzenia można wejść poprzez taką promocję, jeśli coś będą zachwalać i przedstawiać jako dobre, zdrowe i zupełnie naturalne i normalne to homoseksualizm przestanie być tematem tabu i zniknie nawet to obrzydzenie, bariera zostanie przekroczona i zniesiona." Moim zdaniem jestes ze swoimi pogladami typowa ofiara propagandy. Na pewnym etapie juz sie nie jest w stanie odrozniac dobra od zla. Tak wogole polecam wszystkie wypowiedzi Equuleuss ktora jest dla mnie modelem rzeczowosci w wypowiedziach. Obok Irci.
|
N sie 04, 2019 20:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli uważssz, że można heteroseksualnego mężczyznę / kobietę przeprogramować na homoseksualizm samym uznaniem homoseksualistów za ludzi, którzy istnieją niezależnie od naszych wyobrażeń o normalności i przyznaniem im (oczywistego) prawa do życia w bezpieczeństwie i tak jak oni chcą je przeżyć? Odważna teza.
Oczywiście wiesz, skąd się te Marsze Równości wzięły? O Stonewall 1969 słyszałeś?
Kiedyś kłuły w oczy "porządnych, uczciwych i moralnych" obywateli marsze Afroamerykanów, przedtem feministki (sufrażystki), a dziś porządny, niezaślepiony człowiek przyzna, że i kobieta i każdy człowiek bez względu na pochodzenie etniczne ma z natury bycia człowiekiem te same prawa. Kiedy dojdziemy do tego stanu z homoseksualistami, że młodzież, która odkrywa w sobie te skłonności, znajdzie wsparcie a nie potępienie, ten wielki krzyk się skończy.
I osobiście uważam, że więcej szkody rodzinom mogą wyrządzić rozwody, a przede wszystkim nowe małżeństwa (celebrytów) z błogosławieństwem Kościoła (no bo poprzednie 2 były bez ślubu kościelnego, albo uznano je oficjalnie za niebyłe mimo dzieci) niż Marsze Równości czy wychowanie seksualne w szkołach.
|
Pn sie 05, 2019 3:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ZycieMaSens napisał(a): Kravia napisał(a): ZycieMaSens napisał(a): I tak samo z Objawienia wynika, że osoby po rozwodzie powinny żyć w czystości, bo inaczej popełniają cudzołóstwo. A jakoś nikt ich z Kościoła nie wygania, ani nie grzmi z ambony, jaki to potwornie nieczysty grzech jest. A przecież takich ludzi jest w społeczeństwie dużo więcej, niż osób homo. Tak na dobrą sprawę faktycznie ta wypowiedź o zarazie była chyba nieodpowiedzialna. W środowisku LGBT jest wiele osób poranionych, wrażliwych i na pewno wezmą tą wypowiedź bezpośrednio do siebie, nie będą pewnie wnikać, że chodzi o ideologię, propagandę. Rzeczywiście, w tym co piszesz masz pewną racje. Do rozwodników Kościół podchodzi z dużo większą empatią. Jeśli jednak żyją z nowym partnerem, nie są dopuszczani do Komunii, nie uzyskują rozgrzeszenia. Wydaje mi się, że jednak grzechy sodomskie jeśli chodzi o kaliber - są cięższe, bo należą to tzw. grupy grzechów wołających o pomstę do Nieba. Nie wiem czy tego ciężaru nie zmniejszają pewne okoliczności życiowe (jak w przypadku osób homo) Tak czy siak człowiek jest bardzo często grzeszny, słaby. Walka z ideologią, nie może przesłaniać wrażliwości ludzkiej. Wreszcie zrozumiałeś o co chodzi. Piętnuje sie grzech, ale nie grzesznika. Zwłaszcza, ten grzech zaistniał czasem zaistniał bez woli człowieka - transseksualista pozbawiony jest wyboru, takim się rodzi. Nad przyczynami homoseksualizmu pracują rzesze naukowców i nikt dotychczas nie zdefiniował przyczyny. Owszem podaje się multum przyczyn, ale żadna nie jest naukowo udowodniona. Gdy ktoś świadomie wybiera preferencje homoseksualną, trwa grzechu od chwili wyboru. Ale jest wielu, którzy nie decydowali, są katolicy homoseksualiści którzy trwają w czystości seksualnej, nazwanie wszystkich zarazą, to manifestacja pogardy. Po raz enty wrócę - gej Peatz abp Jędraszewskiemu nie wadził, ba nawet pisał komunikaty w diecezji poznańskiej odsądzając od czci i wiary oszczerców. Blokował wszelkie listy i dokumenty wysyłane do papieża. Dopiero p. Wanda Półtawska osobiście musiał pojechać do Watykanu by zebraną dokumentację dostarczyć do rąk własnych papieża, co skutkowało odsuniecie Petza od posługi kapłańskiej. Publiczne piętnowanie ludzi homo w obliczu ukrywania przełożonego geja abp, to klasyczna hipokryzja. "Homo zagraża rodzinie" - bardziej niż nieodpowiedzialni rodzice porzucający dla kolejne "miłości" dzieci, które pokaleczone tym porzuceniem przez całe swoje dalsze życie nie potrafią uwolnic sie od traumy i nie potrafią w dorosłym życiu zbudował rodziny? Robaczek2 - Equuleuus posiadła wszelką wiedzę niepoznawalną dla całego świata nauki i medycyny? Quinque napisał(a): Aha, nie ma czegoś takiego jak potępienie grzechu a nie człowieka Czyli nie wiedział co mówi I ja Ciebie nie potępiam...Ty nawet Boga pouczasz o Jego niewłaściwym zachowaniu.
|
Pn sie 05, 2019 6:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wszelkie argumenty w rodzaju - sam wybrał, inni za niego wybrali, godzien potępienia, godzi w rodzinę - nic nie zmienia w nauce Kościoła: Osoba ludzka stworzona na obraz i podobieństwo Boże, nie może być określana w sposób adekwatny przez redukcyjne odniesienie tylko do wymiaru płciowego , Kongregacja Nauki Wiary.
|
Pn sie 05, 2019 7:35 |
|
 |
Kravia
|
ZycieMaSens napisał(a): Rzeczywiście, w tym co piszesz masz pewną racje. Do rozwodników Kościół podchodzi z dużo większą empatią. Jeśli jednak żyją z nowym partnerem, nie są dopuszczani do Komunii, nie uzyskują rozgrzeszenia. Wydaje mi się, że jednak grzechy sodomskie jeśli chodzi o kaliber - są cięższe, bo należą to tzw. grupy grzechów wołających o pomstę do Nieba. Nie wiem czy tego ciężaru nie zmniejszają pewne okoliczności życiowe (jak w przypadku osób homo)
Ja się nie zgadzam, że grzech sodomski woła o pomstę do Nieba. O ile kojarzę, interpretacja ta wzięła się z tradycji, że Sodoma została zniszczona właśnie ze względu na homoseksualizm mieszkańców. Kiedy jednak przeczytamy tę historię, dużo bardziej rzuca się w oczy brak poszanowania prawa gościnności, próba zgwałcenia gości i pobicia Lota, który ich chronił. Wspólne życie z osobą tej samej płci, dobrowolne, z miłości, wydaje się być dużo mniejszego kalibru. Osoby po rozwodzie żyjące z nowym partnerem może i nie otrzymują rozgrzeszenia, ale mogą chodzić na mszę bez lęku, że usłyszą, jak obrzydliwie postępują. Kościół nie odrzuca tych ludzi, bo jest ich po prostu za dużo. Homoseksualiści zaś to głośna garstka, która świetnie nadaje się na jednoczącego wspólnotę wroga, na umacnianie narracji "my kontra oni".
|
Pn sie 05, 2019 9:14 |
|
 |
Tomek44
|
ZycieMaSens napisał(a): Alus zacznij czytać moje posty ze zrozumieniem. Przedstawiłem homoseksualistów jako ofiary, zarazy zwanej ideologia LGBT. Choć życie rzeczywiście ma sens - to Twoja ideologia zakładająca, że homoseksualiści tak naprawdę to heteroseksualiści, którym ktoś (np. rodzice, przedszkole, szkoła, lekarze, media lewackie, duchowni w seminarium, "lawendowa mafia w Watykanie" itd.) wszczepił do głowy jakąś "ideologię LGBT" - jest ideologią całkowicie pozbawioną sensu.
|
Pn sie 05, 2019 10:43 |
|
|
|