ATEIŚCI NIE ISTNIEJĄ jako osoby niewierzące
Autor |
Wiadomość |
Inny_punkt_widzenia
|
Seweryn napisał(a): W temacie zostało już wyjaśnione na jakich zasadach Ateiści kierują się wiarą .Dla mnie wiara Ateistów jest zupełnie niewiarygodna gdyż nie jest poparta racjonalnymi argumentami . Argumenty typu przypadek , zbieg okoliczność , bezprzyczynowość wykraczaja poza zdrowy rozsądek. Do tego dochodzi nie uznawanie histiorii , logika że lata liczone od narodzenia zwykłego człowieka , podwarzanie relacji naocznych świadków itd .To wszystko jest nie do przyjęcia i kłoci się ze zdrowym rozsądkiem . Seweryn spróbuje o tym z Tobą porozmawiać ,ale żeby nasza rozmowa była konstruktywna to mam do Ciebie jedną prosbę :Spróbuj ograniczyć swoje posty do niezbędnego minimum ,chodzi mi oto ,abyś uwazniej czytał posty innych ,zechciał je zrozumieć i odpisywał jak najbardziej treściwie .Spróbuj swoje posty zamykać w dwóch lub trzech krótkich zdaniach ,ale w zdaniach które bedą na temat ,które będa w pełni wyrażały twoje odczucia ,bez niepotrzebnych i wprowadzajacych w błąd słów.Pamietaj że nie musisz od razu na posty odpowiadać możesz poczekac dzień ,lub dwa ,a zobaczysz ,że odpowiedz przyjdzie sama i będzie bardzo celna.Wracając do tematu to ja nieuważam aby ateiści (chociaż wątpie czy na tym forum takowi w ogóle istnieją)kierowali sie jakąś wiarą .
|
So lut 02, 2008 22:50 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Seweryn spróbuje o tym z Tobą porozmawiać ,ale żeby nasza rozmowa była konstruktywna to mam do Ciebie jedną prosbę :Spróbuj ograniczyć swoje posty do niezbędnego minimum ,chodzi mi oto ,abyś uwazniej czytał posty innych ,zechciał je zrozumieć i odpisywał jak najbardziej treściwie .Spróbuj swoje posty zamykać w dwóch lub trzech krótkich zdaniach ,ale w zdaniach które bedą na temat ,które będa w pełni wyrażały twoje odczucia ,bez niepotrzebnych i wprowadzajacych w błąd słów.Pamietaj że nie musisz od razu na posty odpowiadać możesz poczekac dzień ,lub dwa ,a zobaczysz ,że odpowiedz przyjdzie sama i będzie bardzo celna.Wracając do tematu to ja nieuważam aby ateiści (chociaż wątpie czy na tym forum takowi w ogóle istnieją)kierowali sie jakąś wiarą .
To ciekawe co piszesz . Wątpisz czy Ateisci istnieją na tym forum .Też tak sądzę Ateista raczej nie dyskutuje o Bogu .Ale w takim razie kim są : Aztec , Danbog , No i ty ? 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So lut 02, 2008 23:01 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Seweryn napisał(a): To ciekawe co piszesz . Wątpisz czy Ateisci istnieją na tym forum .Też tak sądzę Ateista raczej nie dyskutuje o Bogu .Ale w takim razie kim są : Aztec , Danbog , No i ty ? No i wyszło szydło z worka pokazałeś, że temat wcale cię nie interesuje .Bardziej cię interesuje prywatność twoich rozmówców niż dialog z nimi ,chcesz wiedzieć z kim rozmawiasz .Wobec tego przeczytaj sobie regulamin forum,przypomnij sobie czym jest forum lub czat.To by było na tyle Sewerynie . Żegnaj.
|
N lut 03, 2008 21:51 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Seweryn napisał(a): To ciekawe co piszesz . Wątpisz czy Ateisci istnieją na tym forum .Też tak sądzę Ateista raczej nie dyskutuje o Bogu .Ale w takim razie kim są : Aztec , Danbog , No i ty ? No i wyszło szydło z worka pokazałeś, że temat wcale cię nie interesuje .Bardziej cię interesuje prywatność twoich rozmówców niż dialog z nimi , chcesz wiedeć ziz kim rozmawiasz .Wobec tego przeczytaj sobie regulamin forum,przypomnij sobie czym jest forum lub czat.To by było na tyle Sewerynie . Żegnaj.
Nie wsytdzę się tego ,że jestem Chrześcijaninem .Jeśli nie chcesz powiedzieć kim jesteś w porządku, twoje prawo . Po prostu lubię wiedzieć z kim rozmawiam .Uważam że człowiek nie powinien się wstydzić swojego światopogladu ,wręcz przeciwnie powinien być z niego dumny .To wszystko mi daje Chrześcjjaństwo.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lut 03, 2008 22:34 |
|
 |
danbog
|
Seweryn !
Cytuj: Wątpisz czy Ateisci istnieją na tym forum .Też tak sądzę Ateista raczej nie dyskutuje o Bogu .Ale w takim razie kim są : Aztec , Danbog , No i ty ?
Dlaczego Ateista ma nie dyskutować o bogu ?
Istnienie boga to obiektywnie i powtarzalnie potwierdzony fakt .
Bóg istnieje jako urojenie sporej części populacji i jest wytłumaczalne nadaktywnością pewnych obszarów mózgu .
Dlaczego uważasz że nie jestem ateistą ?
|
Wt lut 05, 2008 23:23 |
|
|
|
 |
wieczny_student
|
danbog napisał(a): Każdy niesolipsystyczny [ logiczny ] światopogląd opiera się na akcie [ lub aktach ] wiary .
Z wątku "Czy wiara stoi w sprzeczności z nauką".
Mamy postęp. Niedawno danbog zaprzeczał jakoby wierzył w cokolwiek twierdząc, że opiera się tylko na wiedzy.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
So lut 09, 2008 13:05 |
|
 |
Seweryn
|
danbog napisał(a): Seweryn ! Cytuj: Wątpisz czy Ateisci istnieją na tym forum .Też tak sądzę Ateista raczej nie dyskutuje o Bogu .Ale w takim razie kim są : Aztec , Danbog , No i ty ? Dlaczego Ateista ma nie dyskutować o bogu ? Istnienie boga to obiektywnie i powtarzalnie potwierdzony fakt . Bóg istnieje jako urojenie sporej części populacji i jest wytłumaczalne nadaktywnością pewnych obszarów mózgu. Dlaczego uważasz że nie jestem ateistą ?
Bo mówisz o Bogu częściej niż niejeden Biskup .
Ale na poważnie .Skoro piszesz że Bóg istnieje jako urojenie i jest to wytłumaczalne, to spróbuj to wytłumaczyć i skąd wiesz że to co powiesz nie jest spowodowane nadaktywnością pewnych obszarów mózgu?
W ogóle powiedz skąd wiesz , że Ateizm czyli wiara w bezprzyczynowe przypadki bez powodu ,nie jest spowodowany nadaktywnością pewnych obszarów mózgu?
|
N lut 10, 2008 18:10 |
|
 |
No
|
Cytuj: W ogóle powiedz skąd wiesz , że Ateizm czyli wiara w bezprzyczynowe przypadki bez powodu ,nie jest spowodowany nadaktywnością pewnych obszarów mózgu?
Nie chodzi o wiare jako taką ale o towarzyszące jej czasem przeżycia religijne które w wypadku ateizmu nie występują z oczywistych powodów...
|
N lut 10, 2008 18:23 |
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Cytuj: W ogóle powiedz skąd wiesz , że Ateizm czyli wiara w bezprzyczynowe przypadki bez powodu ,nie jest spowodowany nadaktywnością pewnych obszarów mózgu? Nie chodzi o wiare jako taką ale o towarzyszące jej czasem przeżycia religijne które w wypadku ateizmu nie występują z oczywistych powodów...
Skąd wiesz o co chodzi danbogowi? i skąd wiesz , że przeżycia towarzyszące Ateizmowi nie są spowodowane nadaktywnością pewnych obszarów mózgu Ateisty?
|
N lut 10, 2008 19:28 |
|
 |
No
|
Bo w przeciwieństwie do ciebie zrozumiałem jego wypowiedź..
Cytuj: i skąd wiesz , że przeżycia towarzyszące Ateizmowi nie są spowodowane nadaktywnością pewnych obszarów mózgu Ateisty?
Stąd, że żadne przeżycia religijne mu nie towarzyszą .
|
N lut 10, 2008 21:25 |
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Bo w przeciwieństwie do ciebie zrozumiałem jego wypowiedź.. Cytuj: i skąd wiesz , że przeżycia towarzyszące Ateizmowi nie są spowodowane nadaktywnością pewnych obszarów mózgu Ateisty? Stąd, że żadne przeżycia religijne mu nie towarzyszą .
A skąd wiesz , że nadaktywność pewnych obszarów mózgu dotyczy tylko przeżyć religijnych, a nie np. przeżyć które dotyczą Ateistów?
|
N lut 10, 2008 23:25 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: A skąd wiesz , że nadaktywność pewnych obszarów mózgu dotyczy tylko przeżyć religijnych, a nie np. przeżyć które dotyczą Ateistów?
Może sprecyzuj o jakie przeżycia Ci chodzi? Jakie przeżycia dotyczą Ateistów, które jednocześnie nie dotyczą Teistów?
Pod względem przeżyć różnimy się chyba tylko tym, że Teiści posiadają przeżycia religijne: doświadczanie boskiej obecności, uniesienia pod wplywem dzialania laski bozej, itp.
Reszta przeżyć dotyczy obu grup, bo są typowo ludzkie.
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
N lut 10, 2008 23:37 |
|
 |
0bcy_astronom
|
 Re: ATEIŚCI NIE ISTNIEJĄ jako osoby niewierzące
Seweryn napisał(a): Ateiści jako osoby niewierzące nie istnieją . Ateiści są osobami głęboko wierzącymi , że Boga nie ma ,więc nie są niewierzący .
Człowieku kiedy mówimy człowiek wierzący mamy na myśli człowieka wierzącego w Boga.
No jest to język potoczny.
Tak samo jak kiedy pytasz się kogoś czy pije, mamy na myśli alkohol a nie jakąkolwiek ciecz.
Albo zapytasz kogoś pijesz?
A on Ci na to, jak mam pić jak nawet nie trzymam szklanki w rękach?
To jest po prostu uproszczenie.
Albo pytając się czy czai bazę nie pytamy się go czy szuka jakiegoś miejsca gdzie zbierają się jednostki, tylko zadajesz mu pytanie czy rozumie o co chodzi...
Czaisz?
Nie mówię jestem osobą wierzącą w to, że Bóg istnieje.
Tylko mówię, jestem osobą wierzącą.
Tak samo nie pytasz się Czy pijesz napoje zawierające alkohol.
Tylko pytasz się Czy pijesz.
A idąc dalej twoim tokiem to ateiści są osobami niewierzącymi bo NIE WIERZĄ w istnienie Boga.
|
Pn lut 11, 2008 3:19 |
|
 |
Seweryn
|
 Re: ATEIŚCI NIE ISTNIEJĄ jako osoby niewierzące
0bcy_astronom napisał(a): Seweryn napisał(a): Ateiści jako osoby niewierzące nie istnieją . Ateiści są osobami głęboko wierzącymi , że Boga nie ma ,więc nie są niewierzący .
Człowieku kiedy mówimy człowiek wierzący mamy na myśli człowieka wierzącego w Boga. No jest to język potoczny. Tak samo jak kiedy pytasz się kogoś czy pije, mamy na myśli alkohol a nie jakąkolwiek ciecz. Albo zapytasz kogoś pijesz? A on Ci na to, jak mam pić jak nawet nie trzymam szklanki w rękach? To jest po prostu uproszczenie. Albo pytając się czy czai bazę nie pytamy się go czy szuka jakiegoś miejsca gdzie zbierają się jednostki, tylko zadajesz mu pytanie czy rozumie o co chodzi... Czaisz?  Nie mówię jestem osobą wierzącą w to, że Bóg istnieje. Tylko mówię, jestem osobą wierzącą. Tak samo nie pytasz się Czy pijesz napoje zawierające alkohol. Tylko pytasz się Czy pijesz. A idąc dalej twoim tokiem to ateiści są osobami niewierzącymi bo NIE WIERZĄ w istnienie Boga.
Ale jaki to ma zwiazek z tym , że człowiek opiera swoje zycie i poglądy na wierze a nie na niewierze . Niezależnie od tego czy wierzy w Boga czy wierzy, że dożyje do rana ,czy wierzy , że Teiści się mylą.
|
Pn lut 11, 2008 10:14 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Cytuj: A skąd wiesz , że nadaktywność pewnych obszarów mózgu dotyczy tylko przeżyć religijnych, a nie np. przeżyć które dotyczą Ateistów? Może sprecyzuj o jakie przeżycia Ci chodzi? Jakie przeżycia dotyczą Ateistów, które jednocześnie nie dotyczą Teistów?Pod względem przeżyć różnimy się chyba tylko tym, że Teiści posiadają przeżycia religijne: doświadczanie boskiej obecności, uniesienia pod wplywem dzialania laski bozej, itp. Reszta przeżyć dotyczy obu grup, bo są typowo ludzkie.
Chodzi o przekonanie lub wiarę Ateistów ,że świat powstał przez przypadek, zbieg okoliczność ,bez udziału Stwórcy .
Danbog zasugerował że Bóg istnieje jako urojenie sporej części populacji i jest wytłumaczalne nadaktywnością pewnych obszarów mózgu .
Więc zadałem mu pytanie skąd wie ,że zaprzeczanie istnienia stwórcy świata nie jest spowodowane nadaktywnością pewnych obszarów mózgu ?
Ale jeśli ty wiesz to odpowiedz za niego 
|
Pn lut 11, 2008 10:34 |
|
|
|