Dowód ontologiczny na istnienie Boga
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dowód ontologiczny na istnienie Boga
Improwizuję. A mówiłem że mój umysł jest niedoszlifowany? No. To siedź cicho i nie popędzaj... : PPP
|
| Śr maja 21, 2014 7:50 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Ale te bardziej odrealnione światopoglądy, jak np. ateizm, też mnie interesują  Mnie też, to bardzo ciekawe. Ateizm jest pod tym względem bardzo inspirujący. Andy72 napisał(a): Oczywiście, gdyby nie było żadnego człowieka, nikt nie widział by uporządkowania Wszechświata, ale wszechświat byłby uporządkowany obiektywnie.
Co to znaczy "uporządkowany obiektywnie"? Które ziarnko piasku na pustyni jest obiektywnie pierwsze? Była kiedyś taka zagwozdka antropologiczna: krajowcy bodaj z Polinezji dopytywali się usilnie jak się nazywa "to" pokazując na różne części ołówka. Czy uporządkowanie, którego oczekiwali, jest mniej czy bardziej obiektywne/zbliżone do obiektywnego od naszego rysik/oprawa, albo początek/koniec ołówka?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Śr maja 21, 2014 7:53 |
|
 |
|
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Mnie też, to bardzo ciekawe. Ateizm jest pod tym względem bardzo inspirujący. Ale pamiętajmy, że ateizm wcale nie wiąże się z koniecznością przyjęcia, że kiedykolwiek rozum nie istniał  Tym bardziej dziwne, że ateiści poświęcają tyle energii na dezawuowanie rozumu (wg nich, rozum to tylko rzadka przypadłość, przypadkowo pojawiająca się w odpowiednio splecionych układach, niczemu nie służąca, a już na pewno nie będąca źródłem rzeczywistości)..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr maja 21, 2014 7:58 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
J99 napisał(a): EP napisał(a): Mówiąc szczerze, to śmieszne są trochę dla mnie te próby uchwycenia Boga ludzkim rozumem, po uprzednim zgrubnym zdefiniowaniu Go jako "Kogoś, kto przerasta człowieka pod każdym względem"... A co w tym śmiesznego? Nie wiem. Odbieram to jako dowcip mimo woli, a dowcipów, jak wiadomo, nikt nie tłumaczy, żeby nie zabić. Gdybym się ośmielił, tobym powiedział, że po określeniu jakiejś cechy Boga, ta cecha albo rośnie w sposób gargantuiczny, albo jest natychmiast wyrzucana jako błędna, bo przecież definicja. W rezultacie dostajemy Piankowego Marynarzyka z Pogromców Duchów.
|
| Śr maja 21, 2014 7:59 |
|
 |
|
JedenPost
|
@Johnny99
Możliwe, dlatego też - jak wielokrotnie o tym wspominałem, Ty zaś przynajmniej kilkakroć byłeś uprzejmy zlekceważyć - nie jestem ateistą, albowiem właśnie to co wyżej opisałeś nie zgadza się z moim światopoglądem, intuicją i smakiem.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
Ostatnio edytowano Śr maja 21, 2014 8:07 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
| Śr maja 21, 2014 8:02 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Możliwe, dlatego też - jak wielokrotnie o tym wspominałem, Ty zaś przynajmniej kilkakroć byłeś uprzejmy zlekceważyć - nie jestem ateistą, albowiem właśnie to co wyżej opisałeś nie zgadza się to z moim światopoglądem, intuicją i smakiem. Dobrze dobrze, obiecuję już teraz zapamiętać 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr maja 21, 2014 8:04 |
|
 |
|
Andy72
|
JedenPost napisał(a): Co to znaczy "uporządkowany obiektywnie"? Które ziarnko piasku na pustyni jest obiektywnie pierwsze? Prawa fizyki działają obiektywnie, planety się kręcą. Subiektywność to pełna pychy wiara w Wielką Ludzkość, która stwarza prawa fizyki. Wierzenia takie występują np. na temat mechaniki kwantowej - kot Schrodingera
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Śr maja 21, 2014 8:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): ErgoProxy napisał(a): ze spójności tych wycinków dedukujemy wykluczenie solipsyzmu. W jaki niby sposób?  W sumie racja. Nie da się, trzeba przyjąć na wiarę. Winienem był napisać: dedukujemy... cholera. Niech będzie, że racjonalność rzeczywistości. A matematyzacja rzeczywistości to jeszcze insza inszość. Nie raz i nie dziesięć razy dostaje się w fizyce wzór krzywej, która dobrze modeluje jakieś zjawisko, ale trzeba ją przyciąć arbitralnie do empirii, np. wyrzucając ujemne ramię paraboli, botak.
|
| Śr maja 21, 2014 8:24 |
|
 |
|
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): Prawa fizyki działają obiektywnie, planety się kręcą. Planety się kręcą, zgoda. Prawa fizyki natomiast, to tylko założenia wyprowadzone z obserwowania zjawisk interpretowanych jako powtarzalne, bądź z teorii.
|
| Śr maja 21, 2014 9:04 |
|
 |
|
Johnny99
|
Czyż faktu kręcenia się planet nie da się ostatecznie sprowadzić do praw fizyki?
|
| Śr maja 21, 2014 9:08 |
|
 |
|
Andy72
|
Da się, to prawa fizyki. Dość daleko odeszliśmy od tematu.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Śr maja 21, 2014 9:09 |
|
 |
|
Askadtowiesz
|
Andy72 napisał(a): Da się, to prawa fizyki. Dość daleko odeszliśmy od tematu. Poniekąd słusznie. Bo jak w ogóle moze istnieć coś takiego jak dowód ontologiczny? Ontologia to nauka o bytach, co sugeruje, ze dowód mialby być przeprowadzony na zasadzie samego tylko rozumowania, jak w matematyce. Tego typu "dowody" są bezwartościowe w odniesieniu do bytów realnych. Tu są wymagane dowody empiryczne.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
| Śr maja 21, 2014 10:47 |
|
 |
|
Andy72
|
Jeśli Bóg miałby istnieć w ten sposób co Ziemia, gwiazdy czy galaktyki to na pewno. Ale istnieje pozaczasowo. Tak samo istnieją twierdzenia matematyczne, ale On istniałby tylko na swój własny sposób.
|
| Śr maja 21, 2014 10:50 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
(westchnienie) Stanisław Lem, Doskonała Próżnia, Nowa Kosmogonia. Góglamy z Chomika i czytamy, aby przyswoić sobie ideę, że matematyka jest (może być?) wtórna wobec fizyki.
|
| Śr maja 21, 2014 14:33 |
|
 |
|
Andy72
|
A co Lem na ten temat pisze? Jak argumentuje?
|
| Śr maja 21, 2014 14:34 |
|
|
|