Bóg jest dobry i miłosierny jak i potężny
Autor |
Wiadomość |
Lurker
|
 Re: Bóg jest dobry i miłosierny jak i potężny
Zawsze mnie zastanawiało, w jaki konkretnie sposób to zrobił. Dobro polega przecież na samoograniczeniu: tego nie wolno, tamtego nie wypada, to należy poświęcić dla innego. Zły, ogólnie rzecz biorąc, może więcej i bardziej. Szczególnie, jeśli przy tym dobrze kłamie.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N lut 03, 2013 7:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zaraz zaraz ...czy na pewno na samoograniczeniu? " nie wolno - nie wypada - należy poświęcić ?"
Może warto wstawić " zamiennik " - " nie chcę " i " chcę " nie poświęcić a dać - darować.
Wolno i nie wolno - jest ograniczeniem - ogranicza wyłącznie zło.
|
N lut 03, 2013 7:47 |
|
 |
Lurker
|
Dlaczego?
Nie zabiję - zabiję Nie ukradnę - ukradnę Nie rozbiję małżeństwa - rozbiję małżeństwo i wezmę sobie rozwódkę za żonę
Zdolność do zła otwiera nowe perspektywy przed jednostką. W każdym razie na ziemi.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N lut 03, 2013 7:59 |
|
|
|
 |
Acro
|
Magdalena_i napisał(a): Bóg pokonał śmierć i pokonał zło - Miłością
Eee, może czegoś nie zauważyłem, byłem ostatnio zajęty - nie ma już zła na świecie?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N lut 03, 2013 12:20 |
|
 |
Andy72
|
Należy rozgraniczyć, chodzi Ci o zło czy o cierpienie? Zło wynika bezpośrednio z wolnej woli, a nie ma sprzeczności w dopuszczaniu cierpienia.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N lut 03, 2013 12:39 |
|
|
|
 |
Acro
|
Jedno i drugie. Zniknęło którekolwiek?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N lut 03, 2013 12:51 |
|
 |
Andy72
|
Jezus nie obiecywał że natychmiast znikną
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N lut 03, 2013 12:53 |
|
 |
Acro
|
Czyli już zostały pokonane, tylko że jeszcze nie?
|
N lut 03, 2013 13:30 |
|
 |
Andy72
|
To zależy od Ciebie
|
N lut 03, 2013 16:20 |
|
 |
Andy72
|
Chyba znane Ci jest to że zwycięstwo polega na tym że byliśmy we władzy diabła, a teraz Jezus ofiarowuje nam Zbawienie.
|
N lut 03, 2013 16:30 |
|
 |
tanie_wino
|
Qwerty2011 napisał(a): tanie_wino napisał(a): Wy katolicy bardzo lubicie robić kretyna z waszego Boga. Bo dla ateisty rezygnacja Boga z dyktatury jest objawem kretynizmu. Dla was taki Bóg byłby słabeuszem. Ale to mało wolicie w Nim widzieć zbrodniarza. Wolicie w nim widzieć wszystko czym nie jest. Ale przecież Wasz Bóg jest dyktatorem. Twierdzicie, że i mnie po śmierci będzie osądzał z życia o które nie prosiłem, a w perspektywie ma mnie czekać jeszcze(o zgrozo) to wieczne, w piekle albo niebie. Ktoś mnie pytał czy ja chcę brać udział w tej zabawie? Mieć nieśmiertelną duszę? itd. Wieczne cierpienie jest zbyt poważną konsekwencją, żeby decydować się miało na podstawie wiary/niewiary niedoskonałych ludzi, w te czy inne rzeczy. Qwerty2011 napisał(a): tanie_wino napisał(a): Ta... tylko, że wg was ta niedoskonałość natury prowadzić może także do wieczności w mękach.
Bo dla ateisty istnieje tylko nuda w niebie lub wieczne męki. A w niebie (Bogu) jest wszystko o czym można marzyć jeśli się jest dobrym. Dla każdego coś miłego, same smakołyki, ciekawostki, odkrycia, różnorodność, inspiracje, rozwój, ciepło, miłość. No ale wy wolicie piekielną nienawiść, diabelską zbrodnie, przewrotność, kłamstwo, rozpacz - bo to jest właśnie piekło. Katolicy wierzą, że ostatecznie każdego człowieka spotka niebo albo piekło. Bóg nie daje innej opcji, a ja bym chciał po prostu umrzeć i cześć. Wcale nie wolę tego o czym napisałeś, a Ty wcale nie wiesz co tam ewentualnie Bóg w niebie robi z ludzmi.
_________________ pajacyk.pl
|
Pn lut 04, 2013 1:19 |
|
 |
Andy72
|
Wolisz umrzeć niż Niebo? To jaki w ogóle sens życia?
|
Pn lut 04, 2013 9:14 |
|
 |
DrzewoMalinowe
|
tanie wino nie wierze ci na słowo że chciałbyś umrzeć niż pójść do nieba ,każdy chce żyć wiecznie
|
Pn lut 04, 2013 9:21 |
|
 |
Lurker
|
Czybojawiem. Wielu ludzi uważa, że wieczna egzystencja prowadzi w końcu do nudy: wszystko zwiedziłeś, wszystkiego spróbowałeś i tak dalej. W końcu zaczynasz się męczyć i nic Cię tak nie pociąga jak eutanazja.
|
Pn lut 04, 2013 9:31 |
|
 |
DrzewoMalinowe
|
ja licze na to ,że Bóg zapewni w niebie rozrywke o jakiej się nie śniło nawet na ziemi
|
Pn lut 04, 2013 9:33 |
|
|
|