Autor |
Wiadomość |
Atimeres
|
 Re: Nagonka na Jana Pawła II
george45 napisał(a): Zatem ten kościelny związek to takie pierdu pierdu. Małżeństwo unieważniamy, a kto ma zająć się dziećmi głęboko w poważaniu mamy, mimo to sądom świeckim rozstrzygnięcia nie polecamy? Dziecko spłodzone i urodzone w trakcie trwania ślubu kościelnego, który po jakimś czasie został unieważniony kościół traktuje nadal jako dziecko, czy staje się one z momentem unieważnienia ślubu bękartem? Na podstawie Twojego podejścia do religii sądzę, że Twoi ludzie praktykują, albo przynajmniej zachwalają rozwody. Nie ma tam dzieci? A swoją drogą, Kościół katolicki nie wprasza się nikomu z rozwodem. Strony same o nie błagają, o ile wiedzą, że ich małżeństwo było nieważnie zawarte, czyli że go wcale nie ma. Nie wiedziałeś o tym? ... A zapytam, czy brat i siostra spłodzą poczną i zrodzą potomka, to oznacza, że na stałe maja żyć ze sobą i rodzić kolejne dzieci? Zapytam, jeżeli ojciec z córką to samo uczynią? To już na stałe maja kontynuować? Otóż w dzisiejszym zamęcie populacyjnym, wędrówkach ludów, a także w trakcie po zmianach płci - takie związki zdarzają się, w niektórych krajach częściej. Czy mają to kontynuować? Zacznij cos czytać!
|
Pn mar 10, 2025 14:12 |
|
|
|
 |
george45
|
I po unieważnieniu takiego ślubu, o takich przypadkach kazirodztwa nie donoszą do prokuratury, celem wszczęcia postępowania przez sądy cywilne?
|
Pn mar 10, 2025 19:50 |
|
 |
Witold33
|
|
Wt mar 11, 2025 10:24 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): I po unieważnieniu takiego ślubu, o takich przypadkach kazirodztwa nie donoszą do prokuratury, celem wszczęcia postępowania przez sądy cywilne? Wiem o tym, że prokuratorzy chcieliby, żeby księża, którzy np. spowiadają, zajmowali się donosicielstwem. Raczej nie zdarza się to! Ale sądy diecezjalne to nie księża!
|
Wt mar 11, 2025 16:53 |
|
 |
george45
|
Atimeres napisał(a): Wiem o tym, że prokuratorzy chcieliby, żeby księża, którzy np. spowiadają, zajmowali się donosicielstwem. Raczej nie zdarza się to! Fakt, obecnie to raczej sporadyczne przypadki. W czasach PRL-u, gdy co 6 duchowny współpracował z władzą, zapewne zdarzało się częściej. Dziś, nie tylko nie zdradzają tajemnicy spowiedzi, ale idą w zaparte nie jak Piotr, 3 razy, ale 33. 
|
Śr mar 12, 2025 9:43 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Wiem o tym, że prokuratorzy chcieliby, żeby księża, którzy np. spowiadają, zajmowali się donosicielstwem. Raczej nie zdarza się to! Cytuj: Fakt, obecnie to raczej sporadyczne przypadki. W czasach PRL-u, gdy co 6 duchowny współpracował z władzą, zapewne zdarzało się częściej. Dziś, nie tylko nie zdradzają tajemnicy spowiedzi, Co 6 duchowny współpracował? Gdzieś o tym znalazł? Tylko nie powołuj się na Urbana ani na Kotlińskiego! Proboszczowie wszyscy mieli nieustanne sprawy z władzami. Zatwierdzenie urzędu, sprawy budynków, zabytki, ubezpieczenia, paszporty, zezwolenia na procesje itd. To jest ta zakazana współpraca? O tym piszesz?
|
Cz mar 13, 2025 18:14 |
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): I po unieważnieniu takiego ślubu, o takich przypadkach kazirodztwa nie donoszą do prokuratury, celem wszczęcia postępowania przez sądy cywilne? Nie udawaj błazna, jeśli nim nie jesteś! Unieważnienie to tylko orzeczenie, że małżeństwa nie było od samego jego początku. Po prostu że było nieważnie, wbrew istotnym przeszkodom, np. przymus, bliskie pokrewieństwo, choroba psychiczna, z zawarte.
|
Cz mar 13, 2025 18:21 |
|
 |
Witold33
|
U Kurskiera choroba psychiczna ? Wiedziałem, wiedziałem!
|
Pt mar 14, 2025 9:38 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): U Kurskiera choroba psychiczna ? Wiedziałem, wiedziałem! Nie wiem, co to za sprawa. Wiem natomiast, że są przyczyny nieważnego zawarcia związku, które nie mogą być publikowane na potrzeby żądnej igrzysk gawiedzi.
|
Pt mar 14, 2025 12:34 |
|
|
|