Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kościół i LGBT
Małgosia napisał(a): Jakieś dane statystyczne w tym temacie mile byłyby widziane Liberalny Jezuicki portal deon napisał(a): Dlaczego zatem proporcja ofiar molestowania nieletnich jest odwrócona w przypadku kleru (80 proc. ofiar księży to chłopcy https://m.deon.pl/religia/wiara-i-spole ... niamy.htmlCytuj: Mam nadzieję, że nigdy nie będziesz miał dziecka o innej orientacji Tak samo jakbym miał dzieciaka zoofila czy nekrofila
|
Wt sie 06, 2019 12:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Marsze/parady równości chodzą w Polsce od 2001r - czyli już 18 lat. Szymon Niemiec - kapłan jakiegoś tam kościoła" - odprawia "nabożeństwa" przed marszami od 2010r - czyli 10 lat. Książka "Chodzi mi tylko o prawdę" autorstwa ks Isakowicza Zaleskiego i T. Terlikowskiego, z rozdziałem o homoseksualnych duchownych ukazała sie w 2012r A głośne sprzeciwy i potępienia homos ze strony biskupów odzywają w 2019r - czyli po emisji filmu "Kler" i "Tylko nie mów nikomu" - proste: nagłośnienie tzw "tęczowej zarazy" ma na celu przykrycie tematu pedofilii duchownych Proszę zauważyć jedną rzecz. Osoby określające siebie katolikami, zamiast potępić coś co zostało wielokrotnie potępione przez Stary i Nowy Testament. Są pierwsze do dyskredytowania wiernych ewangelii biskupów  . Jaki jest koń każdy widzi
|
Wt sie 06, 2019 13:00 |
|
 |
Kravia
|
Przecież ten artykuł właśnie wyjaśnia, że homoseksualizm nie ma nic wspólnego z pedofilią. Czytałeś go w ogóle? Cytuj: Na homofobiczny aspekt przypisywania osobom homoseksualnym skłonności do seksualnego wykorzystania dzieci wskazuje również prof. Lew-Starowicz: "stanowi to nieuprawnione nadużycie, a rozpowszechnianie skojarzenia miedzy homoseksualnością a pedofilią jest domeną ludzi nieświadomych i niekompetentnych, bądź też uprzedzonych do ludzi homoseksualnych i sprzeciwiających się prawom obywatelskim tych osób" - napisał w oświadczeniu prezes PTS.
|
Wt sie 06, 2019 13:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Quinque napisał(a): Cytuj: [ciach... proszę cytować tylko tekst (bez cytatu zawartego w cytowanym poście), na który jest udzielana odpowiedź. M.] Proszę zauważyć jedną rzecz. Osoby określające siebie katolikami, zamiast potępić coś co zostało wielokrotnie potępione przez Stary i Nowy Testament. Są pierwsze do dyskredytowania wiernych ewangelii biskupów  . Jaki jest koń każdy widzi I na bazie ST i NT Kościół wypracował naukę o homoseksualizmie - Katechizm KK, List Kongregacji nauki Wiary do Biskupów z 1986r - ale Ty wolisz kogoś opluć, niż tracić czas na zapoznanie sie z nauką Kościoła w tym temacie (linki podane).
|
Wt sie 06, 2019 13:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Proszę zatem zacytować owy katechizm
|
Wt sie 06, 2019 15:09 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
KKK 2357 Homoseksualizm oznacza relacje między mężczyznami lub kobietami odczuwającymi pociąg płciowy, wyłączny lub dominujący, do osób tej samej płci. Przybierał on bardzo zróżnicowane formy na przestrzeni wieków i w różnych kulturach. Jego psychiczna geneza pozostaje w dużej części nie wyjaśniona. Tradycja, opierając się na Piśmie świętym, przedstawiającym homoseksualizm jako poważne zepsucie (Por. Rdz 19,1-29; Rz 1, 24-27; I Kor 6, 9;1 Tm 1, 10). zawsze głosiła, że "akty homoseksualizmu z samej swojej wewnętrznej natury są nieuporządkowane" (Kongregacja Nauki Wiary, dekl. Persona humana,  . Są one sprzeczne z prawem naturalnym; wykluczają z aktu płciowego dar życia. Nie wynikają z prawdziwej komplementarności uczuciowej i płciowej. W żadnym wypadku nie będą mogły zostać zaaprobowane. KKK 2358 Pewna liczba mężczyzn i kobiet przejawia głęboko osadzone skłonności homoseksualne. Skłonność taka, obiektywnie nieuporządkowana, dla większości z nich stanowi trudne doświadczenie. Powinno się traktować te osoby z szacunkiem, współczuciem i delikatnością. Powinno się unikać wobec nich jakichkolwiek oznak niesłusznej dyskryminacji. Osoby te są wezwane do wypełniania woli Bożej w swoim życiu i – jeśli są chrześcijanami – do złączenia z ofiarą krzyża Pana trudności, jakie mogą napotykać z powodu swojej kondycji. KKK 2359 Osoby homoseksualne są wezwane do czystości. Dzięki cnotom panowania nad sobą, które uczą wolności wewnętrznej, niekiedy dzięki wsparciu bezinteresownej przyjaźni, przez modlitwę i łaskę sakramentalną, mogą i powinny przybliżać się one – stopniowo i zdecydowanie – do doskonałości chrześcijańskiej.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt sie 06, 2019 15:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No i jak widzimy Katechizm jasno potępia czyny homoseksualne(o czym doskonale wiedziałem. Myślałem że coś się zmieniło). Ponadto, nie rozmawiamy o homo. Tylko o zboczeńcach spod szyldu LGBT
|
Wt sie 06, 2019 15:48 |
|
 |
IrciaLilith
|
Niesłusznej dyskryminacji? A ma czym polega słuszna dyskryminacja? Osobiście uważam, że takie coś istnieje i jest to dyskryminacja kompetencyjna czyli nie przyjęcie mnie do szkoły muzycznej byłoby całkowicie ok, bo po prostu nie posiadam za grosz słuchu i talentu muzycznego, ale jakiekolwiek obrażanie mnie z tego powodu jest już niesłuszną dyskryminacją.
Mam problem z pojęciem prawa naturalnego- co to jest i gdzie jest zapisane? I dlaczego dla ludzkiej seksualności jest inne niż dla innych zwierząt społecznych gdzie seks pełni wiele różnych funkcji poza prokreacyjną?
Obiektywne nieuporządkowanie dostrzegane tylko z subiektywnego punktu widzenia konkretnej religii i kultury?
Ogólnie ten pogrubiony fragment należałoby bardzo konkretnie rozpropagować wśród społeczeństwa, bo z jego nieznajomości rodzi się mnóstwo zła.
Quinque- jak rozumiesz słowa: szacunek, współczucie oraz delikatność? Jak się ma do tego określenie 'zboczeńcy' ?
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Wt sie 06, 2019 15:54 |
|
 |
robaczek2
|
IrciaLilith napisał(a): Mam problem z pojęciem prawa naturalnego- co to jest i gdzie jest zapisane? ? „Słowo to jest blisko ciebie, na twoich ustach i w twoim sercu" Chociaz dzialaja stacje zagluszajace.
|
Wt sie 06, 2019 16:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak rozumiem, że homoseksualiści to co innego niż zboczency z LGBT. Chyba wyraziłem się jasno. Jedni a drudzy różnią się znacznie
|
Wt sie 06, 2019 16:08 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Quinque napisał(a): No i jak widzimy Katechizm jasno potępia czyny homoseksualne(o czym doskonale wiedziałem. Myślałem że coś się zmieniło). Ponadto, nie rozmawiamy o homo. Tylko o zboczeńcach spod szyldu LGBT Dawno podejrzewałam, że nie znasz Katechizmu, a teraz jestem pewna. Nikt nigdy nie mówił, że czyny homoseksualne są dozwolone w Kościele, a że homoseksualizm sam w sobie nie jest grzechem. Kolejny już raz wybierasz sobie z naucznia UNK to co pasuje do Twojej teorii. Na moje pogrubienie nie zwróciłeś uwagi, najwyraźniej uważając, że nie ma to znaczenia. Wyobraź sobie, że ma i to bardzo duże, bo to, w jaki sposób będziesz odnosił się do hopmoseksualistów zaważy na Twoim zbawieniu.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt sie 06, 2019 16:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Quinque napisał(a): Tak rozumiem, że homoseksualiści to co innego niż zboczency z LGBT. Chyba wyraziłem się jasno. Jedni a drudzy różnią się znacznie To ja poprosze o wypunktowanie tych znaczacych roznic. Z podaniem linkow potwierdzajacych te roznice, zeby nie byly to subiektywne pomysly Quinque, ktoremu cos tam sie o homoseksualistach wydaje.
|
Wt sie 06, 2019 16:16 |
|
 |
IrciaLilith
|
Kael- homoseksualiści odnosi się do liter L oraz G , czyli może chodzi o osoby biseksualne oraz transseksualne, choć to właśnie transeksualizm jest najtrudniejszym doświadczeniem i to te osoby potrzebują najwięcej wsparcia choćby dlatego, że jest to choroba i to poważnie utrudniająca życie. Tym bardziej podpisuję się pod Twoją prośbą do Quinque aby wyjaśnił na czym opiera swoją tezę o 'zboczeńcach z LGBT' .
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Wt sie 06, 2019 16:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście ja mam setki razy tłumaczyć się z tego co napisałem, a później nikt w sposób merytoryczny się do tego nie odnosi. Jak w przypadku w wątku o ewolucji. Nie mam ochoty Małgosia napisał(a): Dawno podejrzewałam, że nie znasz Katechizmu, a teraz jestem pewna Myślisz że się przejmuje tym co uważasz na mój temat?
|
Wt sie 06, 2019 19:41 |
|
 |
IrciaLilith
|
Czyli sam przyznajesz, że sytuacja jest analogiczna do wątku o ewolucji gdzie dobitnie wykazałeś, że totalnie nie rozumiesz czym jest ewolucja i stworzyłeś sobie chochoła? Z tego wynika, że użytych tu pojęć także nie rozumiesz i bazujesz na swoim chochole. Dobrze, że chociaż tak jasno to przedstawiasz. Choć z drugiej strony tam dałeś nam możliwość poznania skali Twojej ignorancji i ukazałeś swojego chochoła, więc może tu pokazałbyś jakie cudo wykombinowałeś sobie i dla utrudnienia komunikacji nazwałeś 'homoseksualiści' oraz 'zboczeńcy LGBT'.
Jak wyobrażasz sobie merytoryczne odniesienie się do chochoła? Aby było merytorycznie można jedynie nazwać to chochołem i jeśli twórca chochoła jest otwarty na poznanie powszechnie obowiązującej definicji to starać się ją przekazać. Wyraźnie dałeś do zrozumienia, że prawdziwe znaczenie pojęcia Cię nie interesuje, więc zostaliśmy na nazwaniu chochoła chochołem. Tu jeszcze nie wiadomo czy to chochoł czy też być może rozumiesz używane pojęcia szczególnie, że to drugie nie funkcjonuje oficjalnie i w praktyce można odnosić się do Twojej definicji o ile ją podasz.
|
Wt sie 06, 2019 19:55 |
|
|
|