Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 9:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 45  Następna strona
 Piekło nie istnieje! 
Autor Wiadomość

apollimi (nie umiem wstawiać greckiej czcionki) - niszczyć, gubić, tracić, zatracić, zabijać, zgładzić, wytracić . To te najważniejsze. Tak więc widać, że i tysiąclatka i brytyjka raczej dobrze oddały ten wyraz.

NT został napisany w przeważającej większości po grecku (dialekt KOINE), choć jakaś część Ew. Mt była ponoć napisana po aramejsku.
Pozdrawiam

Prawde mówiąc zadając to pytanie spodziewałem się że własnie ty na nie odpowiesz ;)

Dodam tylko że wyraz który przetłumaczono na piekło to w oryginale GEHENNA (gr. γέεννα [géenna]; łac. gehénna; hebr.[ גי הנם geh hinnòm, „dolina Hinnoma”]) a pojecie to wiązało sie wlaśnie z ostatecznym unicestwieniem.

A więc skoro nie ma watpliwosci że wyraz ten oznacza zniszczenie powracam do moich pytań:

Cytuj:
Jeśli nawet dusza zostanie zniszczona to jak grzesznik mógłby odczuwać potepienie? Nie będzie nawet psychiki która mogła by to odczuwać. Czy więc nie chodzi po prostu o totalne unicestwienie, anihilacje zarówno dusz jak i ciała niepoprawnych grzeszników?

Pozdrawiam

Cz sie 28, 2008 9:49

Dusza ludzka nie zostanie zniszczona , jesteś katolikiem ? Bo nie znasz podstawowych prawd wiary . "Dusza ludzka jest nie śmiertelna ".

"Wieczne piekło jest rzeczywistością, do której człowiek konsekwentnie zmierza, jeżeli odrzuca Boga i żyje tak, jakby On nie istniał. Każdy świadomie i dobrowolnie popełniony grzech pogłębia w człowieku egoizm, niszcząc w nim zdolność do miłości. Jeżeli zniewolenie przez zło będzie tak wielkie, że w człowieku zostanie całkowicie zniszczona zdolność do przyjęcia i odpowiedzi na miłość Chrystusa, to wtedy tak ukształtowana ludzka osoba w momencie śmierci z nienawiścią odrzuci zbawczą miłość Boga. I to jest piekło. Tacy ludzie będą definitywnie wykluczeni z królestwa Bożego. Sw. Paweł ostrzega: "Jest zaś rzeczą wiadomą, jakie uczynki rodzą się z ciała: nierząd, nieczystość, wyuzdanie, uprawianie bałwochwalstwa, czary, nienawiść, spór, zawiść, wzburzenie, niewłaściwa pogoń za zaszczytami, niezgoda, rozłamy, zazdrość, pijaństwo, hulanki i tym podobne. Co do nich zapowiadam, jak to już zapowiedziałem: ci, którzy się takich rzeczy dopuszczają, królestwa Bożego nie odziedziczą" (Ga 5, 19-210). Tego typu ludziom, w czasie sądu, Chrystus ogłosi wyrok potępienia: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom" (Mt 25,41). Taką postawę całkowitego zamknięcia się na miłość Boga, Pan Jezus nazywa grzechem przeciw Duchowi Świętemu. Ten grzech dlatego nie może zostać odpuszczony, ponieważ człowiek sam, w radykalny sposób odrzuca możliwość nawrócenia się (por. Mt 12, 31-33). Wieczne piekło jest więc owocem i ukoronowaniem całego ziemskiego życia człowieka, który dobrowolnie się oddał w niewolę zła. Dlatego kochający Bóg ostrzega nas: "Nie dążcie do śmierci przez swe błędne życie, nie gotujcie sobie zguby własnymi rękami" (Mdr 1,12). Matka Boża w Fatimie przypomniała, że największą tragedią i nieszczęściem człowieka jest grzech i trwanie w grzechu, które prowadzi do całkowitego odrzucenia Boga, czyli do piekła."

Cz sie 28, 2008 14:35

Nie rozmawiamy tu o dogmacie niesmiertelnej duszy tylko o piekle. A jak widzisz z powyższego wersetu można jednak wysnu wniosek że dusza może byc zniszczona. (podobnie jak z innego - "dusza która grzeszy ta umrze") Więc nie ucinaj dyskusji cytowniem dogmatu.

Cz sie 28, 2008 15:01

Dusza nie może być zniszczona :) ! A takie przekłamania z umierającą duszą :) są udziałem sekty jehowych :) . Wyjaśnione jest to tutaj :
http://watchtower.org.pl/iszbin/dusza.htm
Jehowi dla mnie to sekta powiązana z panem tego świata, księciem ciemności , tak samo zakłamana jak on!

Cz sie 28, 2008 17:08

Dusza nie może być zniszczona :) ! A takie przekłamania z umierającą duszą :) są udziałem sekty jehowych :) . Wyjaśnione jest to tutaj :
http://watchtower.org.pl/iszbin/dusza.htm
Jehowi dla mnie to sekta powiązana z panem tego świata, księciem ciemności , tak samo zakłamana jak on!

Zastanawiające, że oni mówią to samo o was, katolikach. I kto tu ma rację? :D

Cz sie 28, 2008 17:10

Kolejny frustrat któremu wszystko co niekatolickie kojarzy się z ŚJ. Obsesja jakaś czy co? Jeśli jestes niezdolny do merytorycznej dyskusji to odpuść sobie epitety na poziomie dzieci z piaskownicy (choć tym dzieciom do głowy takie głupoty chyba nie przychodzą). (i naucz się szacunku do JHWH bo nie zamierzam konwersować z kimś nie zachowującym choć minimalnych stantardów kulturowych)
Akurat koncepcja niesmiertelnej duszy jest starsza niz chrześcijaństwo (Platon). A to ciekawe że Arystoteles którego myśl zaadaptował i przez wieki propagowal Kościoł (Słońce obraca się wokól Ziemi) stał na stanowisku psychofizycznej jedności człowieka i był przeciwko poglądom swego mistrza o duszy niesmiertelnej)
Wszystko co powstało może być zniszczone, jedynie Bóg z definicji jest jedynym bytem który nawet teoretycznie nie może być zniszczony bo nie miał początku.
Wiec odpuście sobie offtop.
No to co z tym piekłem/szeolem/hadesem/gehenną??

Cz sie 28, 2008 20:10

Spójrz na czym polega ta twoja "merytorycznej dyskusji" :) , najpierw negujesz dogmaty , rzeczy które są nie podważalne i chcesz rozmawiać o kłamstwie , które przyjmujesz za prawdę. Tak z ciekawości , jesteś w tej sekcie ?

Pt sie 29, 2008 9:48

Spójrz na czym polega ta twoja "merytorycznej dyskusji" :) , najpierw negujesz dogmaty , rzeczy które są nie podważalne i chcesz rozmawiać o kłamstwie , które przyjmujesz za prawdę. Tak z ciekawości , jesteś w tej sekcie ?

Po pierwsze nie neguje żadnych dogmatów. Wyciągam wniosek z pewnego tekstu biblijnego. Jeśli juz to nie ja ale ten tekst neguje dogmat:D
Temat watku - istnienie piekła - jesli piekło to dla ciebie kłamstwo to ok - bo własnie o piekle tu rozmawiamy.
Po trzecie dogmat=niepodważalna prawda to błedne założenie, nie tylko dla naukowców ale każdego kto chce rozmawiać o religii, bo jeśli tak to nie mamy o czym rozmawiać.
Jeśli dogmaty są dla ciebie niepodważalne to nie mamy o czym dyskutować. Wszystko jest podważalne, nawet istnienie Boga, nawet to że niebo jest niebieskie(obiektywnie nie ma czegoś takiego jak kolor to tylko nasz mózg pewne fale świetlne odbite od przedmiotów a odbierane przez zmysl wzroku interpretuje jako kolory). Na wszystko można znaleźć argumenty i kontrargumenty. Przyjmujemy taki pogląd na którego potwierdzenie argumenty są dla nas najbardziej przekonywujące.
Ciekawośc to pierwszy stopien do piekła kolego :D
Nie, nie należe do żadnej sekty, nie jestem też katolikiem, jestem socjologiem religii.

Pt sie 29, 2008 10:09

Nie piekło to dla mnie kłamstwo , tylko kłamstwem jest to , że duszę ludzką można zabić , zniszczyć . Piekło istnieje . Posłuchaj sobie audycji ,najbardziej polecam tą :
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=7233
ale też
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=8126

Pt sie 29, 2008 10:26

Ok - to teraz rozumiem twoje stanowisko(trzeba tak było odrazu) to teraz interesowało by mnie zdanie w tej kwestii wieczny_student i mcfunthomas
Pozdrawiam

Pt sie 29, 2008 14:21

Szukam w internecie audycji które mnie zainteresują i znalazłem te akurat na stronie Radia Maryja . "Mniemanie można obalić, uprzedzenia nigdy."

Pt sie 29, 2008 14:50

Szukam w internecie audycji które mnie zainteresują i znalazłem te akurat na stronie Radia Maryja . "Mniemanie można obalić, uprzedzenia nigdy."

RM ma dla mnie taką wiarygodnośc jak "Fakt", "Nasz Dziennik" i "Fakty i Mity" stąd moja reakcja. A przed pisaniem postów dobrze zapoznac się z zasadami pisowni nazewnictwa religijnego(to tak odnośnie jednego z twoich piwerwszych postów)
viewtopic.php?t=5054

Pt sie 29, 2008 14:55

arcana85 napisał(a):
Prawde mówiąc zadając to pytanie spodziewałem się że własnie ty na nie odpowiesz
arcana85 napisał(a):
No to co z tym piekłem/szeolem/hadesem/gehenną??
Sam wyraz apollimi jest wieloznaczny, ale jego znaczenia są bliskoznaczne. W takim przypadku warto poszukać innych wypowiedzi Jezusa w tym temacie, lub w ogóle cokolwiek w NT w tej sprawie.

Ja o tym pisałem już co nieco w tym wątku, od strony 23., od post'u wysłanego w Pią Sie 01, 2008 14:17. Nie wiem czy to czytałeś. ;) Może tamto info wystarczy.

BTW: jak wstawiasz grecką czcionkę? Bo ja na tym forum nie umiem. Na innych jakoś mi się udaje. :?

Pozdrawiam

So sie 30, 2008 0:27

Witam

Ja o tym pisałem już co nieco w tym wątku, od strony 23., od post'u wysłanego w Pią Sie 01, 2008 14:17. Nie wiem czy to czytałeś. ;) Może tamto info wystarczy.

BTW: jak wstawiasz grecką czcionkę? Bo ja na tym forum nie umiem. Na innych jakoś mi się udaje. :?

Pozdrawiam

Ho, ho, ho. Zanim sie przez to przebije co napisałes to troche minie, nie mówiąc o skomentowaniu ;)

A co do znaków greckich to po prostu kopiuje z pliku Worda albo innego programu i wklejam tutaj :P

So sie 30, 2008 22:52

arcana85 napisał(a):
Ho, ho, ho. Zanim sie przez to przebije co napisałes to troche minie, nie mówiąc o skomentowaniu ;)
Trochę tego wyszło... :x
No ale myślałem, że włączając się do wątku przeczytałeś "historię". Tak jest lepiejm choć trochę zajmuje. ;)

arcana85 napisał(a):
A co do znaków greckich to po prostu kopiuje z pliku Worda albo innego programu i wklejam tutaj :P
Generalnie też tak robię, ale tu mi nie chciało tak zrobić. Wkleiły się kwadraciki.. :x Stąd moje zdziwienie. ;)

Pozdrawiam

N sie 31, 2008 4:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 45  Następna strona