Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Acro napisał(a): W przypadku Boga widać tak, skoro godzi się na grzech i wynikające z niego cierpienia w celu osiągnięcia wyższych korzyści. To, że się godzi, nie oznacza, że pożąda. Cytuj: No i czemu się ludziska obruszają, jak terrorysta tylko informuje o konsekwencjach niewykonania żądań i nazywają to jakoś brzydko szantażem? Pewnie by się nie oburzali, gdyby terroryści mówili jedynie: "jeśli chcesz odrzucić islam, konsekwencją tego będzie odrzucenie islamu". Cytuj: - jest potrzebne, może nawet niezbędne Nie można być prawdziwie wolnym bez samopoznania. Cytuj: -możliwe jest tylko w w wyniku cierpienia i nawet Wszechmocny tego nie zmieni. Cytuj: Próbuję z Ciebie wyciągnąć uzasadnienie tych założen, a Ty dżonisz...  Przecież to uzasadniłem. Cytuj: Niekonsekwencja. Powinienieś podziękować, wszak osiągnąłeś wyższy cel, wart tych cierpień, jakim jest samopoznanie. Mam dziękować za złą intencję? Bardziej by tu pasował przykład dentysty - dentysta chce mnie wyleczyć i z tego powodu zadaje mi ból. Po wszystkim więc jestem mu wdzięczny, pomimo cierpień, jakich od niego doznałem. Cytuj: Czyżbyś podejrzewał, ze Bóg mało że naraża nas na cierpienia, to jeszcze czasem zamiast błogosławienstwa samopoznania może dać to efekt gorszy? Na cierpienie naraża nas nasza własna natura. Osoby nie są automatami, więc ostateczny efekt zawsze zależy również od ich postawy. To tym bardziej pytanie: po co Bóg to robi?[/quote]
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lut 18, 2015 9:19 |
|
|
|
 |
Acro
|
Cytuj: To, że się godzi, nie oznacza, że pożąda. Skoro się godzi na grzech, toleruje go, to oznacza, że nie jest miłosierny (patrz słowa Wojtyły z zacytowane w otwierającym poście). Cytuj: Pewnie by się nie oburzali, gdyby terroryści mówili jedynie: "jeśli chcesz odrzucić islam, konsekwencją tego będzie odrzucenie islamu". Pewnie by się też nie oburzali, gdyby terroryści mówili jedynie: "jeśli chcesz grzeszyć, konsekwencją tego będzie grzeszenie, w żadnym wypadku nie męki i piekło". W niczym nie zmiania to faktu, że Bóg za owe dobre rzeczy, dobre-bo niezbędne dla uzyskania pełnej wolności bla bla, surowo karze (czyli po Twojemu przygotował bardzo przykro konsewkencja dla tego, kto dokona tej dobrej rzeczy). Cytuj: Nie można być prawdziwie wolnym bez samopoznania. Niby dlaczego? Ci, co nie przeszli przez horror obozów itp nie sa wolni? Adam i Ewa nie byli wolni zanim nie zjedli owoca i pojawiły się przykrości? Jaki minimalny poziom samopoznania jest wymagany, aby być wolnym? Nawet Wszechmocny nie potrafi inaczej przekazać tej wiedzy (o ile w ogóle jest ona faktycznie niezbędna)? Cytuj: Przecież to uzasadniłem. Zacytuj. Cytuj: Mam dziękować za złą intencję? Bardziej by tu pasował przykład dentysty - dentysta chce mnie wyleczyć i z tego powodu zadaje mi ból. Po wszystkim więc jestem mu wdzięczny, pomimo cierpień, jakich od niego doznałem. Dlaczego zaraz za złą intencję? Odwiedź mnie w garażu, a ja tam dostaczę Ci samopoznania w jak najlepszej intencji. To jak? Tak czy siak rozumiem, że cieszysz się z kolejnych cieprień i wręcz ich wyglądasz, prawda? U dentysty odmawiasz znieczulenia? Cytuj: Na cierpienie naraża nas nasza własna natura. ... a kto stworzył naszą naturę? Cytuj: Osoby nie są automatami, więc ostateczny efekt zawsze zależy również od ich postawy. A postawa zależy od natury człowiaka, a ta patrz wyżej, od okoliczności, środowiska, a te stworzył kto? Sugerujesz, że Bóg nie ma wpływu na zachowanie człowieka?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr lut 18, 2015 17:41 |
|
 |
Andy72
|
Acro, rozumiem, że nie podoba Ci się ten świat. Od Ciebie jednak zależy czy będzie Ci się podobał przyszły świat. Skończoną głupotą jest odrzucanie wieczności z tego powodu że doczesność niedobra.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr lut 18, 2015 17:50 |
|
|
|
 |
Acro
|
Andy, temat dyskusji jest jakby trochę inny.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr lut 18, 2015 20:40 |
|
 |
Andy72
|
Każdy wątek, w którym pytasz, jest taki sam: przypomina kogoś kto twierdzi że nie rozumie np. słowa "istnieć" i pyta o definicję, następnie też tej definicji nie rozumie itd. Tutaj wytłumaczono Ci że Bóg jest miłosierny.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lut 19, 2015 9:08 |
|
|
|
 |
Acro
|
Możesz wskazać, gdzie wytłumaczono? Bo, faktycznie, wiele osób wyraziło swoją głeboką wbrew faktom wiarę w to miłosierdzie, ale nie widzę, żeby ktoś sobie z problemem logicznie poradził.
|
Cz lut 19, 2015 9:26 |
|
 |
Andy72
|
Ty twierdzisz, że Miłosierny byłby gdyby w czasie życia było zero cierpienia? Ale wtedy człowiek byłby niepełny, przez całą wieczność uważałby że mu czegoś brakuje. Zwłaszcza przy cierpieniu Chrystusa.
|
Cz lut 19, 2015 9:30 |
|
 |
Acro
|
Czujesz się niepełny, bo nie byłeś w gułagu? Brakuje Ci tego?
|
Cz lut 19, 2015 9:47 |
|
 |
Andy72
|
Nie zrozumiałeś - gdyby nie miał w życiu żadnego cierpienia to w niebie bym sie czuł niepełny
|
Cz lut 19, 2015 10:01 |
|
 |
JedenPost
|
Dziwaczny pogląd. Poparty czymś w ogóle?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lut 19, 2015 10:21 |
|
 |
Andy72
|
Chciałbyś w życiu nie mieć żadnego, najmniejszego cierpienia?
|
Cz lut 19, 2015 11:04 |
|
 |
JedenPost
|
Owszem. Taki był chyba plan Boga, nie? Uważasz, że był zły?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lut 19, 2015 11:14 |
|
 |
Andy72
|
Uważasz że to co się dzieje to nie jest plan Boga?
|
Cz lut 19, 2015 11:21 |
|
 |
Acro
|
Andy72 napisał(a): Nie zrozumiałeś - gdyby nie miał w życiu żadnego cierpienia to w niebie bym sie czuł niepełny Nie możemy do tego dopuscić! Natychmiast przyjeżdzaj do mnie do garażu! Przyjedziesz, prawda? Ciekawe zresztą, że sugerujesz, że w niebie można być nieszczęśliwym. A jak nie urodzisz dziecka też będziesz niepełny? Wszystkiego trzeba w życiu doświadczyć?
|
Cz lut 19, 2015 11:21 |
|
 |
Andy72
|
To Bóg decyduje, kto ma urodzić dziecko, kto ma ile i jak cierpieć
|
Cz lut 19, 2015 11:29 |
|
|
|