Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Czy Bóg jest okrutny.
Soul33 napisał(a): A moim zdaniem nic się nie sypie. Nie można jednocześnie doświadczać wolności bez możliwości doświadczania czegokolwiek złego, a konkretnie cierpienia. Nikt z nas nie doświadcza doświadcza też uczucia towarzyszącego słyszeniu dźwięków o częstotliwości 1 Mhz - czy to oznacza, że nie jesteśmy wolni?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
So kwi 16, 2016 19:27 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Jeśli to Szatan jest źródłem skłonności do zła u ludzi, jego odizolowanie jednak ograniczałoby wolność. Dlatego, bo możliwość doświadczania zła oznacza, że musi istnieć jakaś skłonność do czynienia go (nie wystarcza sama skłonność do dobra). Poza tym do pewnego stopnia Szatan jest odizolowany. Acro napisał(a): Nikt z nas nie doświadcza doświadcza też uczucia towarzyszącego słyszeniu dźwięków o częstotliwości 1 Mhz - czy to oznacza, że nie jesteśmy wolni? Coś takiego nie ma żadnego znaczenia w kwestii wolności czynienia oraz doświadczania dobra i zła.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
So kwi 16, 2016 19:38 |
|
 |
Robek
|
equuleuss napisał(a): Cytuj: Gardłowym głosem, pełnym złości szatan krzyczał: Mogę zniszczyć Twój Kościół! Łagodnym głosem Jezus odpowiedział: Potrafisz? Więc próbuj. Szatan: Ale do tego potrzeba mi więcej czasu i władzy! Jezus: Ile czasu i władzy potrzebujesz? Szatan: Od 75 do 100 lat i większą władzę nad tymi, którzy mi służą. Jezus: Będziesz miał ten czas i władzę. Które stulecie wybierasz? Szatan: To nadchodzące [XXw.]. Jezus: Więc próbuj, jak potrafisz. Czy to czasem nie są jakieś brednie? Liczba katolików w 1900 roku - 260 milionów Liczba katolików w 2000 roku - 1 045 milionów Liczba katolików zwiększyła sie czterokrotnie, w jaki to oryginalny sposób, Szatan zniszczył ten kościół A może Szatan sie nawrócił, i zamiast szkodzić to pomógł w rozwoju katolicyzmu na świecie?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So kwi 16, 2016 20:26 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
To zależy. Niektórzy, jak np. lefebryści lub inni sedewakantyści, uważają, że Szatan zniszczył Kościół na Soborze Watykańskim II.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
So kwi 16, 2016 22:17 |
|
 |
Acro
|
Soul33 napisał(a): Coś takiego nie ma żadnego znaczenia w kwestii wolności czynienia oraz doświadczania dobra i zła. Naturalnie. Ale w kwestii wolności - już tak. Nie możemy robić nieskończonej liczby rzeczy - i nie oznacza to, że nie jesteśmy wolni. To raz. A dwa - MOŻLIWOŚĆ czynienia czegoś nie oznacza KONIECZNOŚCI. Bóg stworzył świat, w którym każdy czyni zło. Z jednym ponoć wyjątkiem - Maryi. Raz mu się tylko udało, nie potrafił tej sztuki powtórzyć?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
So kwi 16, 2016 22:23 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Zło oznacza także niedoskonałość. Maryja została wybawiona od zła. Ale wszyscy inni jeszcze nie zostali. I ta ich niedoskonałość oznacza, że nie może być tak jak piszesz - ludzie mają możliwość czynienia zła ale doskonale tego zawsze unikają.
Z Biblii wynika, że ludzie chcieli poznać zło. A stąd dalej wynika niedoskonałość, nierówność itp.
|
So kwi 16, 2016 23:07 |
|
 |
Acro
|
Czyli mamy dwa wnioski. Raz: Bóg stworzył nas niedoskonałymi (czyli ciekawymi zła, czy jak to nazywa religijna nowomowa). I dziwi się, że grzeszymy. I nawet karze nas za to, że jesteśmy tacy, jak nas stworzył.Ups. Dwa: że jakby chciał (czyli był miłosierny) to stworzyłby nas takimi, jak Maryja (czyli wybawił od zła whatever). Ale nie chciał. Ups.
|
So kwi 16, 2016 23:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jak można wierzyć, że był raj i że z niego zostaliśmy usunięci - niby gdzie był, gdzieś w zaświatach? Pomyśl jakie to niedorzeczne i nierealne. Przecież Raj był tutaj. Bóg tworzy wszechświat, planety, Ziemię, i tutaj umieszcza człowieka w Raju, czyli pośród pięknej i nieskażonej przyrody, w doskonałym świecie. Ale potem Raj został usunięty, może w inny wymiar? Ty samym my zostaliśmy usunięci z Raju. Cytuj: Ponadto Ziemia nie jest dziwna tylko piękna! Dziwna planeta to tylko metafora. Cytuj: Żadna walka się nie toczy. Walka toczy się cały czas, tylko niektórzy nie są tego świadomi. Cytuj: Szatan jest ponoć upadłym aniołem - nieśmiertelnym - więc też będzie istniał wiecznie - twoja walka nie skończy się nigdy - nawet w raju - hihihi Nie będzie w taki sposób, ponieważ Szatan zostanie zupełnie unieszkodliwiony w swoim czasie. Cytuj: No i co? Bog musi nas trochę przeczołgać, bo mu się inaczej jakieś plany zawalą? Już kiedyś tutaj pisałem takie słowa i mogę jeszcze raz, otóż, w Raju istniała także możliwość nieśmiertelności, i teraz gdyby ludzie nie zostali usunięci z Raju, to wyobraź sobie istnienie nieśmiertelnego Hitlera, albo innych zbrodniarzy. Mogliby czynić zło cały czas, bez ustanku i bez końca. Tym samym Bóg nie mógł pozwolić na coś takiego i nie mógł pozwolić na skażenie piękna Raju poprzez zło. Cytuj: Wszechmocny znalazłby na to sposób - najprościej, nie dopuścić do zeżarcia jabłka. Np poprzez uczyczynienie owocu niesmacznym. Jabłko to tylko analogia, także smak jabłka nie ma tutaj znaczenia. Owoc był kuszący, nie do odparcia widocznie. Cytuj: Jasne. A miłosierny umył ręce i zlewa to, co się tu dzieje... A dlaczego tak się dzieje? Dlaczego ludzie nie tworzą dobra na tej ziemi? Przecież co niektórzy tak bardzo zachwalają istnienie świata ateistycznego jako najbardziej doskonałego, ale czy w ateistycznym społeczeństwie nie istniałyby wojny ani wszelkie inne zło? Nie istniałaby chciwość i inne niezbyt chlubne cechy ludzkiej natury? Spojrz zatem na to co się dzieje w Korei Północnej, tam masz ateistyczne społeczeństwo, i co tam jest? Terror, głód, dążenie do wojny, próby z bronią nuklearną. Cytuj: Napis wyryty na pryczy któregoś z obozów koncentracyjnych: Bóg, jeśli istnieje, długo będzie mnie musiał błagać o wybaczenie... Straszliwe cierpienie które sprawiło że ta osoba zwątpiła we wszystko. Ale to cierpienie zadane przez innego człowieka. Czy Bóg rozkazał aby budować obozy koncentracyjne? Czy Bóg nie zostawił przykazania jak mamy żyć na tej Ziemi? Czy Bóg nie powiedział - nie zabijaj? Bóg zostawił nam przykazanie miłości - kochaj nawet swoich nieprzyjaciół. Bóg zostawił przykazanie dla człowieka, w jaki sposób ludzie mają żyć, mają kochać się wzajemnie i wybaczać sobie. Bóg zostawia człowiekowi wolną wolę, do czynienia dobra lub zla. Czy naprawdę ludzie chcieliby być automatami z zaprogramowanym uśmiechem? Przecież my postrzegamy takie coś jako odebranie nam wolności, oglądałeś Matrix? I wolisz Matrix? Cytuj: I w tym punkcie cała chrześcijańska koncepcja się sypie. Nikt nie powinien mieć zatem żalu do nikogo o to, że nie wierzy w coś, co nie ma sensu i nie bierze za dobrą monete zapewnień, że mimo wszystko na pewno wszystko jest OK. Soul dobrze to tłumaczy. Wolność kosztuje. Cytuj: Ale to nie ma tu nic do rzeczy przecież. Odizolowanie Sztana w żaden sposób by tej możliwości nie ograniczało. Szatan jest odizolowany w jakimś stopniu, ale ma wpływ na świat i na ludzi. Jednak to wszystko skończy się w jakimś punkcie, i Szatan już nigdy więcej nie będzie w stanie przynosić żadnej szkody. Jednak naprawdę nikt z nas nie wie dlaczego Bóg uczynił w to taki sposób. Ja rozumiem takie głosy gdzie ktoś mówi, ja to bym zrobił inaczej i lepiej, bo nam się wydaje że to byłoby lepiej, ale właśnie, może nam się tylko wydaje bo my nie ogarniamy wieczności tak jak Bóg. Cytuj: Czy to czasem nie są jakieś brednie? Liczba katolików w 1900 roku - 260 milionów Liczba katolików w 2000 roku - 1 045 milionów Liczba katolików zwiększyła sie czterokrotnie, w jaki to oryginalny sposób, Szatan zniszczył ten kościół A może Szatan sie nawrócił, i zamiast szkodzić to pomógł w rozwoju katolicyzmu na świecie? Teraz jest być może po prostu więcej ludności, liczba ludności na naszej planecie powieksza się. Szatan może w pewnym sensie zniszczyć Kościół jako Instystucję. Albo mocno go podważyć. Ale Chrystus powiedział że bramy piekielne nie przemogą Kościoła. Tego Kościoła który tworzą wierni, chrześcijanie i nawet inni ludzie dobrej woli, bo przecież kto nie jest przeciwko nam, ten jest z nami. I ci dobrzy jak i wierzący tworzą Kościół. Jak można zauważyć, w Kościele jako instytucji istnieją pewne ciemne punkty, przypadki pedofilii i nie tylko. Mówi się o tym że Masoneria wchodzi do Kościoła. Być może ta Instytucja ulegnie przemianie lub zatraci swojego ducha, w Apokalipsie mamy opis jakby kultu światowej religii, innej niż chrześcijaństwo, religii bestii i fałszywego proroka. Cytuj: I dziwi się, że grzeszymy. Bóg raczej nie dziwi się temu. Cytuj: I nawet karze nas za to, że jesteśmy tacy, jak nas stworzył Bóg nie stworzył ludzi jako demonów zła. Masz do wyboru - dam w pysk, albo powiem - no ok, nie ma sprawy. Po prostu człowiek poznał zło ale to nie zmusza człowieka do czynienia zła. Wiesz że nożem możesz zabić. Ale czy biorąc nóż w rękę za każym razem masz mordercze myśli i musisz wiązać siebie aby nie rzucić sie na kogoś? I jedna sprawa, po przekroczeniu bramy śmierci osądza nas nasze własne sumienie. A Bóg może wtedy okazać się naprawdę Miłością wobec naszych czynów i okazać nam Miłosierdzie. Cytuj: że jakby chciał (czyli był miłosierny) to stworzyłby nas takimi, jak Maryja Przecież Bóg stworzył nas takimi właśnie jak Maryja. Na samym początku, przed tą winą. My bylibyśmy tacy jak Ona, dokładnie. Ona jest jak Ewa przed winą. I spójrz, ona nigdy nie wybrała zła, a przecież żyła wokół zła, patrzyła na ludzi, wiedziała, widziała i miała świadomość tego co się dzieje na świecie i wśród ludzi. Przecież Bóg nie pozbawił Maryi jej własnej wolnej woli. W scenie zwiastowania przychodzi archanioł i pyta się o to czy ona zgadza się na coś takiego. Bóg czeka na jej odpowiedz. Mogła przecież powiedzieć - nie. Ale powiedziła - tak, bo zaufała. Patrzyła na to co robią z jej synem w jego drodze na krzyż i patrzyła na to jak krzyżują go i jak On umiera. I nie miała myśli o podjęciu zemsty lub życzeniu zła dla innych. Ona nigdy nie uległa złu, ani w myślach ani w czynach, ani w słowach. Była doskonała tak jak ludzie byliby doskonal,i bo takimi byli stworzeni na samym początku przez Boga. Dlaczego więc Bóg ma być obwiniony za to że stworzył ludzi tak doskonałymi a ludzie udaremnili to w jakiś sposób. To ludzie schrzanili robotę Boga. A Bóg potem chciał ich ratować idąc na krzyż. Aby uratować całą ludzkość. Bo gdyby tego nie zrobił to wszyscy byliby straceni w jakiś sposób, nigdy nie osiągając Nieba.
Ostatnio edytowano N kwi 17, 2016 0:41 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N kwi 17, 2016 0:32 |
|
 |
proteom
|
Soul33 napisał(a): Zło oznacza także niedoskonałość. Maryja została wybawiona od zła. itp. Moim zdaniem, Maryja nie została wybawiona ( co rozumiem, jako- uwolniona) od zła, gdy była na Ziemi, gdyż doświadczała np. cierpienia , ale: Cytuj: Maryja Panna była wolna nie tylko od grzechu pierworodnego, ale także od jakiegokolwiek grzechu osobistego. Jej świętość polegała na współpracy z otrzymanymi łaskami, na doskonałym zaufaniu Bogu, na wierze, na miłości do Niego, na wypełnianiu Jego woli, na służbie bliźnim. http://www.teologia.pl/m_k/zag09-05.htm#2Była na Ziemii Osobą bezgrzeszną i nie mającą skłonności do grzech ( tak rozumiem dogmat o Niepokalanym Poczęciu NMP), ale doświadczała zła. To trudny do przyjęcia dogmat katolicki, gdyż codzienne, również osobiste doświadczenie pokazuje mi, jak jestem wielkim grzesznikiem. Widzę, że inni ludzie, w tym katolicy nie są wolni od grzechu, więc trudno pojąć, jak człowiek może być totalnie wolny od grzechów - mam na myśli tych, którzy szczerze, wnikliwie i świadomie przeprowadzają rachunek sumienia np. wg tych reguł http://www.bazylika.jgora.pl/materialy/rachunek_4.pdf Są też chrześcijanie, w tym katolicy, którzy uważają, że nie grzeszą, więc nie chodzą do spowiedzi, a niektórzy nawet nie praktykują coniedzielnej Mszy Świętej. 
|
N kwi 17, 2016 0:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Była na Ziemii Osobą bezgrzeszną i nie mającą skłonności do grzech ( tak rozumiem dogmat o Niepokalanym Poczęciu NMP), ale doświadczała zła. To trudny do przyjęcia dogmat katolicki, gdyż codzienne, również osobiste doświadczenie pokazuje mi, jak jestem wielkim grzesznikiem. Widzę, że inni ludzie, w tym katolicy nie są wolni od grzechu, więc trudno pojąć, jak człowiek może być totalnie wolny od grzechów Maryja nie doświadczyła zła w sobie samej, ale miała doświadczenie zła wymierzone przez innych ludzi. I dlatego także była zupełnie pozbawiona grzechu ponieważ była wolną od grzechu pierworodnego - w taki sposób przyszła na ten świat, już jako wolna. Czyli tak jak pierwsi ludzie. Jak Ewa przed winą. A każdy z nas przychodzi na świat z tą skazą. Ona tej skazy nie doświadczyła.
|
N kwi 17, 2016 0:52 |
|
 |
proteom
|
equuleuss napisał(a):
Przecież Bóg stworzył nas takimi właśnie jak Maryja. Na samym początku, przed tą winą. My bylibyśmy tacy jak Ona, dokładnie. Ona jest jak Ewa przed winą. I spójrz, ona nigdy nie wybrała zła, a przecież żyła wokół zła, patrzyła na ludzi, wiedziała, widziała i miała świadomość tego co się dzieje na świecie i wśród ludzi. Przecież Bóg nie pozbawił Maryi jej własnej wolnej woli Bóg mnie osobiście nie stworzył osobą bezgrzeszną, jak Matkę Bożą. Tylko Maryja przyszła na świat wolna od grzechu pierworodnego: od momentu poczęcia była przez łaskę zjednoczona z Bogiem. Ja nie miałem tego przywileju - dlaczego? Maryja Panna była wolna nie tylko od grzechu pierworodnego, ale także od jakiegokolwiek grzechu osobistego. Ja nie miałem tego przywileju. Cytuj: Świętość i bezgrzeszność to owoc Chrystusowego odkupienia. Tym owocem był również dar Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. Ze względu na przyszłe zasługi Chrystusa, Maryja została ustrzeżona od grzechu pierworodnego. Każdy ochrzczony przypomina człowieka, który przewrócił się i został następnie przez Jezusa Chrystusa podniesiony. Maryja natomiast podobna jest do człowieka, który nie „zdążył” upaść, bo ochroniła go przed tym wszechmocna ręka Boża. http://www.teologia.pl/m_k/zag09-05.htm#2Czy to jest sprawiedliwe? Bezgrzeszność NMP to nie jest Jej zasługa, ale łaska Pana Jezusa. Dlaczego inni katolicy jej nie otrzymali?
|
N kwi 17, 2016 0:52 |
|
 |
proteom
|
equuleuss napisał(a): Cytuj: Była na Ziemii Osobą bezgrzeszną i nie mającą skłonności do grzech ( tak rozumiem dogmat o Niepokalanym Poczęciu NMP), ale doświadczała zła. To trudny do przyjęcia dogmat katolicki, gdyż codzienne, również osobiste doświadczenie pokazuje mi, jak jestem wielkim grzesznikiem. Widzę, że inni ludzie, w tym katolicy nie są wolni od grzechu, więc trudno pojąć, jak człowiek może być totalnie wolny od grzechów Maryja nie doświadczyła zła w sobie samej, ale miała doświadczenie zła wymierzone przez innych ludzi. Czyli doświadczała zła np. cierpienia. Chyba, że cierpienie uznajesz za dobro? Dobranoc. 
|
N kwi 17, 2016 0:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bóg mnie osobiście nie stworzył osobą bezgrzeszną, jak Matkę Bożą. Tylko Maryja przyszła na świat wolna od grzechu pierworodnego: od momentu poczęcia była przez łaskę zjednoczona z Bogiem. Ja nie miałem tego przywileju - dlaczego? Maryja Panna była wolna nie tylko od grzechu pierworodnego, ale także od jakiegokolwiek grzechu osobistego. Ja nie miałem tego przywileju. Dlatego że Ona jest Matką Boga. Dlatego że została wybrana na Matkę Boga. Cytuj: Czy to jest sprawiedliwe? Bezgrzeszność NMP to nie jest Jej zasługa, ale łaska Pana Jezusa. Dlaczego inni katolicy jej nie otrzymali? Odpowiedź jest w powyższych moich słowach. Przecież Ty nie mógłbyś zostać Matką Boga, chociażby z tego względu że jesteś mężczyzną. I czy naprawdę chciałbyś przechodzić przez to co ona przeszła? Cytuj: Czyli doświadczała zła np. cierpienia. Chyba, że cierpienie uznajesz za dobro? Ale nadal jakby nie możesz rozumieć co mam na myśli. A mam na myśli to żo Maryja nie doświadczyła zła w sobie. W niej nie było zła. Doświadczać zła z zewnątrz jet czym innym niż ulegać złu lub zadawać zło.
|
N kwi 17, 2016 1:09 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Acro napisał(a): Czyli mamy dwa wnioski. Raz: Bóg stworzył nas niedoskonałymi (czyli ciekawymi zła, czy jak to nazywa religijna nowomowa). I dziwi się, że grzeszymy. I nawet karze nas za to, że jesteśmy tacy, jak nas stworzył.Ups. Dwa: że jakby chciał (czyli był miłosierny) to stworzyłby nas takimi, jak Maryja (czyli wybawił od zła whatever). Ale nie chciał. Ups. Raz: już nie przesadzaj z tą dosłownością interpretacji Ks. Rodzaju. Może po prostu pozostańmy przy twierdzeniu, że człowiek miał być wolny. Dwa: proteom powyżej słusznie zauważył, że Maryja była wybawiona od skłonności do grzechu, czyli skłonności do zła, a nie od wszelkiego zła w ogólności. Wg katolicyzmu w niebie ludzie będą "włączeni w Boga", w pełni zjednoczeni z nim. Dzięki temu Bóg udzieli ludziom swojej wszechmocy tak, aby żadna słabość i niedoskonałość w postaci zła ich nie dosięgła. Ale to dopiero po śmierci, jako ostateczny wybór. Inaczej de facto nie byłoby możliwości doświadczenia zła. Zastanawia mnie tylko jedno. Czy w momencie, gdy wnikasz w dogmaty katolickie i np. piszesz o Maryi, to znaczy, że już jesteś przekonany co do meritum, czyli kwestii wszechmocy i miłosierdzia, a jedynie wyrażasz wątpliwości odnośnie pobocznych drobnych szczegółów wiary katolickiej typu implikacji niepokalanego poczęcia?
|
N kwi 17, 2016 11:53 |
|
 |
JedenPost
|
Soul33 napisał(a): Jeśli to Szatan jest źródłem skłonności do zła u ludzi, jego odizolowanie jednak ograniczałoby wolność. Wprost przeciwnie - skoro Szatan w jakiś sposób indukuje u człowieka skłonność do zła, to jego odizolowanie zwiększyłoby zakres naszej wolności. Możliwość wybiernaia między odbrem i złem pozostałaby natomiast nienaruszona.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N kwi 17, 2016 12:03 |
|
|
|