Autor |
Wiadomość |
Kravia
|
 Re: Kościół i LGBT
Pom, ja mogę ci podać kilka ciekawych fragmentów ST, które obrzydliwością nazywają wiele rzeczy, które robisz na co dzień. Ale katolików te fragmenty nie obowiązują, prawda?
|
Śr sie 07, 2019 11:38 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Pom Nie ma i raczej nie będzie, bo wszystko wskazuje na płodowe czynniki epigenetyczne. Nie wszystko co wrodzone jest uwarunkowane konkretnym genem czy zespołem genów.
Czy dla choćby jednego z tych domniemanych przypadków można uzyskać dostęp do pełnej oraz długoterminowej i kompleksowej oceny psychogicznej? Szczególnie do testów podświadomych fizjogicznych reakcji na bodźce seksualne. Zachowanie celibatu czy nawet zmuszenie się do stosunków heteroseksualnych nie jest tożsame ze zmianą orientacji.
Inne fragmenty z księgi Kapłańskiej też uważasz za nadal obowiązujące czy tylko te, które Ci pasują? Chyba nie jesteś za karaniem za akty homoseksualne?
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Śr sie 07, 2019 11:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith, a może ogarnełabyś to cytowanie o co prosiłem Cię wielokrotnie. Drażni mnie odpowiadanie na takie posty
|
Śr sie 07, 2019 11:49 |
|
|
|
 |
pom
|
Całe PŚ jak i wszystkie Ewangelie są spójne i pisane pod Natchnieniem Ducha Świętego. Podstawowym współczesnym dokumentem Kościoła, mówiącym o natchnieniu Pisma Świętego, jest Konstytucja Dogmatyczna o Objawieniu Bożym Soboru Watykańskiego II.
_________________ 1J, 4, 16 Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
|
Śr sie 07, 2019 11:54 |
|
 |
Kravia
|
Pom, czyli uważasz, że nie wolno nam nosić ubrań z dwóch rodzajów nici, ani jeść owoców morza? Albo że jeśli twój brat umrze bezdzietnie, to masz obowiązek poślubić jego żonę i ją zapłodnić?
|
Śr sie 07, 2019 11:59 |
|
|
|
 |
pom
|
_________________ 1J, 4, 16 Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
|
Śr sie 07, 2019 12:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pom napisał(a): Całe PŚ jak i wszystkie Ewangelie są spójne i pisane pod Natchnieniem Ducha Świętego. Podstawowym współczesnym dokumentem Kościoła, mówiącym o natchnieniu Pisma Świętego, jest Konstytucja Dogmatyczna o Objawieniu Bożym Soboru Watykańskiego II. I ta Konstytucja jest fundamentem Katechizmu KK i Listu Kongregacji Nauki Wiary do biskupów Kościoła katolickiego w sprawie duszpasterstwa osób homoseksualnych z 1986r, podpisana przez kard Ratzingera, późniejszego papieża Benedykta VXI. Skoro tak literalnie traktujesz zapisy ST, to zapewne oznacza, że omijasz szerokim łukiem wszystkie potrawy zawierające mięso wieprzowe.
|
Śr sie 07, 2019 12:10 |
|
 |
Kravia
|
pom napisał(a): https://biblia.wiara.pl/doc/423157.DEI-VERBUM Przeczytaj, a zrozumiesz. Nie ma tu odpowiedzi na moje pytania względem ciebie.
|
Śr sie 07, 2019 12:16 |
|
 |
pom
|
Przecież tam jest wszystko wytłumaczone.
np KO 16. Bóg, sprawca natchnienia i autor ksiąg obydwu Testamentów, mądrze postanowił, by Nowy Testament był ukryty w Starym, a Stary w Nowym znalazł wyjaśnienie. Bo choć Chrystus ustanowił Nowe Przymierze we krwi swojej (por. Łk 22,20, 1 Kor 11,25), wszakże księgi Starego Testamentu, przyjęte w całości do nauki ewangelicznej, w Nowym Testamencie uzyskują i ujawniają swój pełny sens (por. Mt 5,17, Łk 24,27, Rz 16,25-26, 2 Kor 3,14-16) i nawzajem oświetlają i wyjaśniają Nowy Testament.
|
Śr sie 07, 2019 12:20 |
|
 |
Kravia
|
No i? Gdzie jest tu napisane, czy Pom uważa jedzenie owoców morza za zakazane?
|
Śr sie 07, 2019 12:39 |
|
 |
pom
|
Także wielu Kapłanów KK nie je mięsa także wieprzowego.
|
Śr sie 07, 2019 12:47 |
|
 |
Kravia
|
Ja nie pytam, czy wielu je, czy nie. Tylko czy twoim zdaniem Bóg uważa to za obrzydliwość.
|
Śr sie 07, 2019 12:50 |
|
 |
pom
|
Ja traktuję całe PŚ poważnie. Czytam codziennie jeden rozdział. Jestem grzesznikiem, jak wszyscy, ale staram się dążyć do Świętości.
Wstawiłem link o naukowych dowodach na zniszczenie Sodomy i Gomory. Autorem ST i NT jest Bóg.
|
Śr sie 07, 2019 12:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pom napisał(a): Ja traktuję całe PŚ poważnie. Czytam codziennie jeden rozdział. Jestem grzesznikiem, jak wszyscy, ale staram się dążyć do Świętości.
Wstawiłem link o naukowych dowodach na zniszczenie Sodomy i Gomory. Autorem ST i NT jest Bóg. A o kwestiach seksualności człowieka traktuje Deklaracja o niektórych zagadnieniach etyki seksualnej "Persona Humana", z grudnia 1975r.
|
Śr sie 07, 2019 13:08 |
|
 |
Kravia
|
pom napisał(a): Ja traktuję całe PŚ poważnie. Czytam codziennie jeden rozdział. Jestem grzesznikiem, jak wszyscy, ale staram się dążyć do Świętości.
Wstawiłem link o naukowych dowodach na zniszczenie Sodomy i Gomory. Autorem ST i NT jest Bóg. Kolejny unik. Czy uważasz, że zjedzenie schabowego jest grzechem?
|
Śr sie 07, 2019 13:12 |
|
|
|