Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 838 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 56  Następna strona
 "Bóg nie istnieje" 
Autor Wiadomość

Żydzi wierzą w jednego Boga, który dla nas jest Bogiem Ojcem. My wierzymy także w Jezusa Chrystusa, a żydzi Go odrzucają... a czy jest w Królestwie Bożym miejsce dla tych którzy odrzucają Chrystusa? Bóg jeden to wie, chociaż Jezus wyraxnie mówił, że kto Go odrzuci, będzie potępiony...

Wiec jak to będzie, żydów wpóści do nieba Bóg Ojciec, a jego syn Chrystus posle ich za chwilę do piekła ? :)

Kto jest wazniejszy Bóg Ojciec czy Chrystus ? :)

... a czy jest w Królestwie Bożym miejsce dla tych którzy odrzucają Chrystusa?
Bóg jeden to wie, chociaż Jezus wyraźnie mówił, że kto Go odrzuci, będzie potępiony.

Jeszcze trochę, i dojdziemy do wniosku że Bóg Ojciec będzie bronił Żydów, a Chrystus będzie usiłował ich wtrącić do piekła .... czyli wojna w rodzinie na noże ? :)

Przeciez to głupota, którą może obronic wyłacznie powołanie sie na niedostępna dla ludzi logike Boską - to taki uniwersalny wykręt, gdy cos jest idiotyzmem :-D

So mar 04, 2006 22:09

ani Ojciec nie jest wazniejszy, ani Syn, bo są Oni równi. Nie widze też żadnych oczywistych racji, dla których Żydzi mieliby być "z urzędu" zbawieni przez Boga Ojca

So mar 04, 2006 22:15

ani Ojciec nie jest wazniejszy, ani Syn, bo są Oni równi. Nie widze też żadnych oczywistych racji, dla których Żydzi mieliby być "z urzędu" zbawieni przez Boga Ojca

To jak z tymi Żydami, do piekła czy do nieba ?

Ojciec i syn sa równi, ale jeden wpuscza żydów do nieba a drugi ich wyrzuca - czyz nie ?

So mar 04, 2006 22:19

nie :P proponuje skończyć temat żydów bo nie o to tu chodzi :P

So mar 04, 2006 22:29

nie :P proponuje skończyć temat żydów bo nie o to tu chodzi :P

Rozumiem, chodzi o logike Boską niezrozumiałą dla ludzi.

Dziekuje za dyskusję :-D

So mar 04, 2006 22:31

nie o żadną ligike, tylko jest to niepotrzebny offtop :P

So mar 04, 2006 22:36

Logiki Bożej nie zrozumiesz, traktując ją jak logikę posiadającą określone prawa i zasady, wg których wnioskujesz i wywodzisz jedno z drugiego :)

Logika Boża jest zrozumiała nie dla tego, kto wystarczająco długo stara się do czegoś dojść, coś z czegoś wyprowadzić - ale dla tego, kto stara się bardziej sercem niż umysłem ją zrozumieć.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So mar 04, 2006 22:54
Zobacz profil WWW

rafal3006 napisał(a):

Logiki Bożej nie zrozumiesz, traktując ją jak logikę posiadającą określone prawa i zasady, wg których wnioskujesz i wywodzisz jedno z drugiego :)

Logika Boża jest zrozumiała nie dla tego, kto wystarczająco długo stara się do czegoś dojść, coś z czegoś wyprowadzić - ale dla tego, kto stara się bardziej sercem niż umysłem ją zrozumieć.

Tomu, ja znam logike Boską.

Sprowadza sie do jednego zdania:

Przecież pisze jak wół w KKK - sam to powiedziałeś :)

N mar 05, 2006 8:01

Rehelix, nie wiem kim jesteś, ale widzę że pojmujesz Biblię gorzej od katolików. Oni ją zinterpretowali po swojemu troche ją uczławiaczając np. dopuszczją niebo dla araba w Arabii Saudyjskiej, który nigdy nie słyszał o Chrystusie, a ty, co piszesz ?

rahelix napisał(a):
Jan. 5:24
24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota.(BW)

Juz w samym wytłuszczeniu jest sprzeczność.

Spójnik "i" zamyka niebo przed żydami bo oni wierza w tego samego Goga (który mnie posłał), a nie wierza w Chrystusa (słucha słowa mego).

kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał,

No dobra, wiemy już kto pójdzie do nieba - chrześcijanie czyli. katolicy, protestanci, prawosławni ... a co z arabem w Arabii Saudyjskiej, co z Muzułmanami, Buddystami itp.

Czy wiesz coś na ten temat ?

Podejrzewam że nic, bo twoje myslenie logiczne nie może wyjść poza Biblię ?

Czy mama rację ?

rahelix napisał(a):
list jana 5
12. Kto ma Syna, ma żywot; kto nie ma Syna Bożego, nie ma żywota.

Czyli niebo otwarte wyłacznie dla ludzi którzy wierzą w Chrystusa.

Zamknięte dla tych którzy żyli przed Chrystusem, dla araba z Arabii Saudyjskiej, nie mówiąc już o muzułmanach, Buddystach .. itp.

Widzisz jakie idiotyzmy wychodzą, gdy bierze się Biblie dosłownie.

Może byś się wypowiedział na ten temat ? :)

N mar 05, 2006 8:21

rafał, z tego wynika, że to Ty chcesz interpretować Biblie po swojemu, dopasować ją do swojego światopoglądu. Czy to jest właściwe?
Powiedz, kto wedłu CIEBIE może wejść do Królestwa Bożego

N mar 05, 2006 8:31

rafał, z tego wynika, że to Ty chcesz interpretować Biblie po swojemu, dopasować ją do swojego światopoglądu. Czy to jest właściwe?
Powiedz, kto wedłu CIEBIE może wejść do Królestwa Bożego

Kamyku, ja w ogóle nie interpretuję Biblii.

Pokazuję tylko, że jeśli do Biblii zastosuje się logike ludzką (innej nie znamy), to czasami wychodzą idiotyzmy.

Nie wolno zasłaniac sie uniwersalnym wytrychem - logiką Boską.

Oczywiście, że Biblię należy interpretować bo inaczej wyjdzie że Bóg to idiota.

A skad wzieło sie tyle odłamów protestantyzmu, jak nie z tego że ludzie doszli do wniosku że ten i ten fragment Biblii czyni z Boga idiotę i nalezy go zinterpretować po swojemu.

Najgłupsze co można zrobić to forsowac jedynie słuszną interpretacje Biblii, jak to robi KK. Jedynie słuszna idea, komunizm - juz kiedys była ... :)

Ja nie wiem kto może wejść do Królestwa Bożego i ty też nie wiesz, nawet papież tego nie wie. :(

Zdanie:
Zbrodniarz idzie do nieba bo w ostatniej sekundzie życia żałował za grzechy i papież JPII idzie do nieba na równi z tym zbrodniarzem.

Jest zrozumiałe dla każdego, pokazuje że miłosierdzie Boskie jest nieskończone - to jest piękne. W tym przypadku logika Boska jest zgodna w 100% z logiką ludzką, nie ma tu sprzeczności.

ale:

Czy ktokolwiek na tym forum wyśle muzułmanina czy też Buddystę do piekła za to, że doskonale znaja Biblie i Chrystusa, bo z ciekawości poszli na wykłady misjonarza KK i odrzucili zdecydowanie KK uznając to za idiotyzm.

No proszę o odwagę, niech ktokolwiek wysle takiego człowieka do piekła :)

Na pewno sie taki nie znajdzie, bo byłby oczywistym głupcem dla kazdego, nawet przedszkolaka. :)

A tu takim ludziom zatrzaskuje sie drzwi do nieba, czyli posyła do piekła.
Czy to nie idiotyzm, Kamyku ?

Nie można zawłaszczyć sobie nieba wyłacznie dla siebie, a dla innych czyściec lub piekło z małymi wyjątkami - bo to kosmiczna głupota.
:)

N mar 05, 2006 10:12

ja bym takiego (co poznawszy Chrystusa, odrzuca Go) wysłał do piekła :P
i co, jestem głupcem? bo TY tak uważasz? coś, co dla Ciebie jest głupie, dla innych takie nie jest
co do własnego interpretowanai Biblii... jest to ogromne niebezpieczeństwo, bo w zasadzie można twierdzić najróżniejsze rzeczy, i potem dopasować do tego swą własną interpetacje Biblii - nie uważasz że to idiotyzm?

N mar 05, 2006 11:19

i co, jestem głupcem? bo TY tak uważasz? coś, co dla Ciebie jest głupie, dla innych takie nie jest
co do własnego interpretowanai Biblii... jest to ogromne niebezpieczeństwo, bo w zasadzie można twierdzić najróżniejsze rzeczy, i potem dopasować do tego swą własną interpetacje Biblii - nie uważasz że to idiotyzm?

Przypuscmy, ze ten kto uznaje Chrystusa, a potem odrzuca go, jest w Twoich oczach osoba pełną cnót, szlachetną i nieskazitelna; widzisz, że masz do czynienia z kims wyjątkowym, z kimś kto mógłby być wzorem dla innych.

Czy wciąż podtrzymujesz swoje zdanie o wysłaniu go do piekła ?

piszesz o "włąsnym" interpretowaniu Biblii. Czy znasz jakieś uniwersalne jej interpretowanie, ktore jest/powinno byc wspolne wszystkim wierzacym ?

N mar 05, 2006 11:27

jeśli by to ode mnei zależało, to potępiłbym KAŻDEGO, kto odrzuca Chrystusa
Bóg dał ludziom Biblie, żeby im objawić prawdę - nie może być wielu prawd, nie może być tak że każdy z osobna sobie rozumie jak mu wygodnie. Przecież wtedy doszłoby do totalnego relatywizmu. Biblia jest do interpretacji w Kościele

N mar 05, 2006 11:45

Kamyku kochany, a jaka jest skuteczność nawróceń na Chrystusa przez misjonarzy KK - 1%, 5% ?
I co, uważasz że jeśli nawet 5% to 95% do piekła. Przecież to smierdzi idiotyzmem na kilometry - powie ci to każde dziecko w przedszkolu.

Poznanie pełni wiary o KK i nie przejście do KK to piekło, czy po prostu zwyczajny idiotyzm ? :)

Kamyk napisał(a):

Róznorodność interpretacji Biblii jest piękna.
Czy myślisz, że Bóg to głupiec, że jednych protestantów wpuszcza do nieba a drugich wysyła do piekła, bo ci ostatni źle zrozumieli jakiś cytat w Biblii ?

Czy myślisz, że Bóg nie ma poczucia humoru ?

Ma, on przyjmie nawet Ciebie, pomimo że wierzysz w czyściec którego w rzeczywistości nie ma.

Pokaz mi choć jedno zdanie w Biblii o czyścu ?

N mar 05, 2006 11:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 838 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 56  Następna strona