Wiem, ze Boga nie ma. (dowod)
Autor |
Wiadomość |
Irbisol
|
alp. napisał(a): Cytuj: To właśnie to o czym pisałem - konfrontacja wszechmocy samej ze sobą. Ale ta nieścisłość nie wpływa na istnienie Boga. Jak można wpłynać na istnienie czegoś, co nie istnieje?
Nie mam pojęcia - może wszechmoc by pomogła? Ale taka, która nie zaprzecza samej sobie.
_________________ Z definicji Boga jest On "bytem koniecznym" więc zdanie że Byt konieczny nie istnieje jest absurdalne logicznie.
Bez duszy człowiek jest tylko zwierzęciem i jego zabicie nie różni się niczym od zabicia świni na szynkę.
|
Cz cze 09, 2005 20:25 |
|
|
|
 |
Xenotym
|
Ozel
cząstka i cząsteczka to nie to samo...
|
Cz cze 09, 2005 20:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Xenotym napisał(a): ozel napisał(a): Nie rozumiesz. Jedna czastka H2O nie bedzie sie zachowywac jak caly ocean tych czasteczek, pojedynczy foto nie bedzie sie zachowywal jak wiazka swiatla, w ktorej sklad wchodzi 10^10 fotonow. pojedynczy foton będzie się zachowywał dokładnie tak samo jak stado fotonów skłądające sie 10^10 fotonów...
Pojedynczy foton nie bedzie sie rozchodzil jak fala
|
Cz cze 09, 2005 20:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Irbisol napisał(a): ozel napisał(a): Nie rozumiesz. Jedna czastka H2O nie bedzie sie zachowywac jak caly ocean tych czasteczek, pojedynczy foto nie bedzie sie zachowywal jak wiazka swiatla, w ktorej sklad wchodzi 10^10 fotonow. Będzie. Nie ja to wymyśliłem, tylko fizycy, którzy ileś dziesięcioleci nad tym pracowali. Jeżeli twierdzisz że jest inaczej - udowodnij to, chociażby podając jakiś link do wiarygodnej strony. Chyba że nie masz czasu ....
Tlumacze Ci, ze to ze swiatlo interferuje nie znaczy, ze fotony interrferuja, podalem za przyklad morze, ktory to przyklad uwazam za bardzo adekwatny.
|
Cz cze 09, 2005 20:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Xenotym napisał(a): Ozel cząstka i cząsteczka to nie to samo...
Wiem, czasami zdarza mi sie pomylic te pojecia.
|
Cz cze 09, 2005 20:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Irbisol napisał(a): alp. napisał(a): Cytuj: To właśnie to o czym pisałem - konfrontacja wszechmocy samej ze sobą. Ale ta nieścisłość nie wpływa na istnienie Boga. Jak można wpłynać na istnienie czegoś, co nie istnieje? Nie mam pojęcia - może wszechmoc by pomogła? Ale taka, która nie zaprzecza samej sobie.
A jaka nie zaprzecza samej sobie?
|
Cz cze 09, 2005 20:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A oto najbardziej inteligentny tekst dnia:
" Okazuje sie, ze gdy powtorzymy ten sam eksperyment z wiazka czastek zamiast zrodla swiatla, zarejestrujemy podobny wzor interferncyjny. Znaczy to, ze wszystkie czastki maja wlasnosci falowe. Tu mamy rzeczywisty obraz interferncyjny wywolany przez elektrony rozpraszane na zlotej folii:"
http://www.ifj.edu.pl/edukacja/waves.html
Okazalo sie nagle, ze swiatlo to cos innego niz wiazka czastek, a wiazka czastek zachowuje sie tak jak swiatlo. To faktycznie dowodzi, ze elektrony maja nature falowa, bowiem 10^10 elektronow rozchodzi sie jak fala, to zapewne jeden elektron tez musi byc fala...
|
Cz cze 09, 2005 20:44 |
|
 |
Irbisol
|
ozel napisał(a): Tlumacze Ci, ze to ze swiatlo interferuje nie znaczy, ze fotony interrferuja, podalem za przyklad morze, ktory to przyklad uwazam za bardzo adekwatny.
Fala morska nie świadczy o dualizmie korpuskularno-falowym, bo - jak zauważyłeś - składa się z cząstek. To morze faluje, a nie pojedyncze cząstki.
Jednak dualizm ten stwierdzono. Pomyśl logicznie - gdyby to wiązka światła falowała, a nie same fotony, to przecież nikt by takiego dualizmu nie stwierdził. Naiwnie twierdzisz, że nikt nie dostrzegł wspaniałej analogii z morzem i wszyscy fizycy się mylą.
To, że światło interferuje, nie oznacza automatycznie, że foton jest falą, ale też nie tylko dlatego to stwierdzono że światło interferuje.
Foton (pojedynczy) jest falą. Może być np. spolaryzowany, zmienia kąt przy przejściu do innego ośrodka, odbija się od szyby (i to od jej wnętrza do wnętrza, czego nie da się wyjaśnić samą cząsteczkową naturą) itd.
Prościej się nie da tego wytłumaczyć. Poszukaj sobie materiałów w sieci, jest tego pełno.
_________________ Z definicji Boga jest On "bytem koniecznym" więc zdanie że Byt konieczny nie istnieje jest absurdalne logicznie.
Bez duszy człowiek jest tylko zwierzęciem i jego zabicie nie różni się niczym od zabicia świni na szynkę.
|
Cz cze 09, 2005 20:45 |
|
 |
Irbisol
|
ozel napisał(a): Irbisol napisał(a): alp. napisał(a): Cytuj: To właśnie to o czym pisałem - konfrontacja wszechmocy samej ze sobą. Ale ta nieścisłość nie wpływa na istnienie Boga. Jak można wpłynać na istnienie czegoś, co nie istnieje? Nie mam pojęcia - może wszechmoc by pomogła? Ale taka, która nie zaprzecza samej sobie. A jaka nie zaprzecza samej sobie?
Taka która nie zaprzecza samej sobie. Nie bardzo wiem, jakiej odpowiedzi się spodziewasz? "Czwarta od lewej"?
|
Cz cze 09, 2005 20:46 |
|
 |
Xenotym
|
ozel napisał(a): Xenotym napisał(a): Pojedynczy foton nie bedzie sie rozchodzil jak fala
Pojedynczy foton to kwant energii o warości E=hv (v-częstośc - a częstość to cecha fali)
|
Cz cze 09, 2005 20:47 |
|
 |
Xenotym
|
tak miało być
ozel napisał(a): Pojedynczy foton nie bedzie sie rozchodzil jak fala
Pojedynczy foton to kwant energii o warości E=hv (v-częstośc - a częstość to cecha fali)
|
Cz cze 09, 2005 20:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Irbisol napisał(a): ozel napisał(a): Irbisol napisał(a): alp. napisał(a): Cytuj: To właśnie to o czym pisałem - konfrontacja wszechmocy samej ze sobą. Ale ta nieścisłość nie wpływa na istnienie Boga. Jak można wpłynać na istnienie czegoś, co nie istnieje? Nie mam pojęcia - może wszechmoc by pomogła? Ale taka, która nie zaprzecza samej sobie. A jaka nie zaprzecza samej sobie? Taka która nie zaprzecza samej sobie. Nie bardzo wiem, jakiej odpowiedzi się spodziewasz? "Czwarta od lewej"?
Nie spodziewalem sie inteligentnej odpowiedzi, bo jest tylko jedna def. wszechmocy.
|
Cz cze 09, 2005 20:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Xenotym napisał(a): tak miało być ozel napisał(a): Pojedynczy foton nie bedzie sie rozchodzil jak fala Pojedynczy foton to kwant energii o warości E=hv (v-częstośc - a częstość to cecha fali)
Nie neguje tego, ze fotony sa opisywane jako fale.
|
Cz cze 09, 2005 20:55 |
|
 |
Irbisol
|
ozel napisał(a): Nie spodziewalem sie inteligentnej odpowiedzi, bo jest tylko jedna def. wszechmocy.
Ale ja nie podawałem definicji wszechmocy. Odpowiadałem na pytanie jak wpłynąć na istnienie czegoś co nie istnieje.
|
Cz cze 09, 2005 20:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Fala morska nie świadczy o dualizmie korpuskularno-falowym, bo - jak zauważyłeś - składa się z cząstek. To morze faluje, a nie pojedyncze cząstki."
Jednak ten dualizm stwierdzono. Pomysl logicznie - gdyby to fala morska falowala, a nie czastki sie na nia skladajace, to takiego dualizmu przeciez by nikt nie stwierdzil.
"Foton (pojedynczy) jest falą. Może być np. spolaryzowany, zmienia kąt przy przejściu do innego ośrodka, odbija się od szyby (i to od jej wnętrza do wnętrza, czego nie da się wyjaśnić samą cząsteczkową naturą) itd."
Jak sie nie da? To tak jakbys mowil, ze nie da sie przeleciec miedzy ziemia a sloncem, chyba, ze ma sie nature falowa.
"Prościej się nie da tego wytłumaczyć. Poszukaj sobie materiałów w sieci, jest tego pełno."
Wiem, ze tego jest pelno to dosc popularne twierdzenie.
|
Cz cze 09, 2005 20:59 |
|
|
|