Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 16:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 36  Następna strona
 Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
Czyli nakręcajace sie spirale przemocy są w porzadku, bo "wszyscy kiedyś zapłacą"?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz lis 13, 2014 20:46

Bóg, który "pozwala", dopuszcza zło... przerażająca wizja...

Cz lis 13, 2014 21:20

Ano niestety.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz lis 13, 2014 21:39
remek116 napisał(a):
Bóg, który "pozwala", dopuszcza zło... przerażająca wizja...

JedenPost napisał(a):
Ano niestety.

Rozumiem, choć Bóg dopuszcza zło, nigdy nie skorzystaliście i nigdy nie uczyniliście nic złego.

Pt lis 14, 2014 9:49

medieval_man napisał(a):
Jego prawidłowa reakcja jest działaniem Boga w świecie. Brak właściwej reakcji jest wyrzucaniem Boga z tego swiata.

Nie masz jak tego udowodnić, to jest założenie.

Poza tym zdajesz się tutaj mówić że Bóg w bezpośredni sposób nie wpływa na świat a tylko "naszymi rękami".

Alus napisał(a):
Sam sobie odpowiedziałeś - albo ojciec dziecka bezmyślny, albo głupi....a najlepiej zrzucić winę na Boga.

Przecież w tym przykładzie Bóg jest ojcem.

Alus napisał(a):
A dzieci mając wolną wolę, czynią co sobie wymyślą, przypisując to woli, ba często nakazom Boga.

Czyli czekaj czekaj, jak ojciec jest człowiekiem i dzieci się mordują to ojciec jest bezmyślny. A jak ojciec jest Bogiem i dzieci się mordują to dzieci mają wolną wolę? To jest przecież podwójny standard :D

Alus napisał(a):
Pozwala, gwarantując 'za wszystko przyjdzie kiedyś nam zapłacić".....wszystkim bez podziału na religie, rasy.

I tu jest pies pogrzebany, wyobraź sobie ojca który widzi pedofila gwałcącego jego dziecko i mówi: "oj jak cię spotkam jutro to dostaniesz ode mnie po twarzy, a tymczasem kontynuuj"

Pt lis 14, 2014 10:49
Cytuj:
Czyli czekaj czekaj, jak ojciec jest człowiekiem i dzieci się mordują to ojciec jest bezmyślny. A jak ojciec jest Bogiem i dzieci się mordują to dzieci mają wolną wolę? To jest przecież podwójny standard :D

I tu jest pies pogrzebany, wyobraź sobie ojca który widzi pedofila gwałcącego jego dziecko i mówi: "oj jak cię spotkam jutro to dostaniesz ode mnie po twarzy, a tymczasem kontynuuj"

A wyobrażasz sobie Ojca, który natychmiast reaguje i urażony Twoimi oszczerstwami i pomówieniami pod Jego adresem, zsyła na ciebie paraliż rąk?.......okrutny prawda?......właśnie - tak łatwo karać innych, byle nie siebie.

Pt lis 14, 2014 11:46

Alus napisał(a):
A wyobrażasz sobie Ojca, który natychmiast reaguje i urażony Twoimi oszczerstwami i pomówieniami pod Jego adresem, zsyła na ciebie paraliż rąk?.......okrutny prawda?......właśnie - tak łatwo karać innych, byle nie siebie.

Jak ta wypowiedź ma się w ogóle do tematu? Swoją drogą jesteś w stanie zobaczyć coś pomiędzy "nie reagowaniem na nic" i "reagowaniem na wszystko natychmiast"? Mówię po prostu że nie możesz twierdzić jednocześnie ze Bóg jest najwyższym dobrem, doskonałą miłością, bytem moralnym wszechmocnym i nieobojętnym oraz że ignoruje gwałt na małym dziecku. Z czegoś musisz zrezygnować bo są to określenia sprzeczne.

Przy okazji dygresja, skoro zło na ziemi jest wynikiem działania wolnej woli to czy brak zła w niebie jest wynikiem braku wolnej woli? Bóg usuwający zło z nieba jest ok a usuwający zło z ziemi już nie jest ok?

Pt lis 14, 2014 12:32
magicvortex napisał(a):
Alus napisał(a):

Jak ta wypowiedź ma się w ogóle do tematu? Swoją drogą jesteś w stanie zobaczyć coś pomiędzy "nie reagowaniem na nic" i "reagowaniem na wszystko natychmiast"? Mówię po prostu że nie możesz twierdzić jednocześnie ze Bóg jest najwyższym dobrem, doskonałą miłością, bytem moralnym wszechmocnym i nieobojętnym oraz że ignoruje gwałt na małym dziecku. Z czegoś musisz zrezygnować bo są to określenia sprzeczne.

Potwierdzasz jedynie :D ....karać srogo i natychmiast ich, my winniśmy pozostawać bezkarni.

Cytuj:
Przy okazji dygresja, skoro zło na ziemi jest wynikiem działania wolnej woli to czy brak zła w niebie jest wynikiem braku wolnej woli? Bóg usuwający zło z nieba jest ok a usuwający zło z ziemi już nie jest ok?

Wyborów wszyscy dokonujemy tu i teraz na ziemi.

Pt lis 14, 2014 12:44

Alus napisał(a):
Potwierdzasz jedynie :D ....karać srogo i natychmiast ich, my winniśmy pozostawać bezkarni.

Jakim cudem dochodzisz do takich wniosków? Odnośnie tego "natychmiast" w pewnych przypadkach jestem w stanie się zgodzić ale nigdzie nie postuluje że zawsze. Nigdzie nie mówię że karać i srogo, gwałciciela można zwyczajnie powstrzymać. No i gdzie mówię że my mielibyśmy mieć imunitet na gwałty małych dzieci?!

Alus napisał(a):
Wyborów wszyscy dokonujemy tu i teraz na ziemi.

A potem w niebie już nie musimy mieć wolnej woli, możemy być przez wieczność w łańcuchach wcześniejszych wyborów? O.o

Pt lis 14, 2014 13:28

Alus napisał(a):

Nieśmiało zwracam uwagę, że gdyby Bóg karał (np. paraliżem rąk) pedofila, to nie byłoby żadnych oszczerstw pod Jego adresem, więc Twój zarzut jest nielogiczny.

Mam przekonanie graniczące z pewnością, że świadomość nieuchronności natychmiastowej kary boskiej np. dożywotniego paraliżu kończyn za wyrządzenie krzywdy innej istocie (człowiekowi, zwierzęciu, łotewer) byłaby w 100% skutecznym gwarantem tego, że nikt nie odważyłby się nikogo skrzywdzić.

Czy w tej sytuacji powiesz, że nie byłoby wolnej woli? Przecież każdy pedofil nadal mógłby zgwałcić dziecko.

Dlaczego Bóg nie ustalił jasnych zasad gry? Czynisz zło - otrzymujesz natychmiast karę. Ale nadal wolno ci czynić zło, jeśli masz tylko na to ochotę. Na tym polega wolna wola.

Pt lis 14, 2014 17:17
Zobacz profil WWW

Alus napisał(a):
Rozumiem, choć Bóg dopuszcza zło, nigdy nie skorzystaliście i nigdy nie uczyniliście nic złego.

Ale do czego zmierzasz? Jeśli chcesz zapytać, czy uważam, że gdybym zrobił "coś złego", to powinienem zostać przez "rękę boską" natychmiast ukarany, to odpowiem ci, że dokładnie tak uważam.
Być może dlatego tak uważam, że nie zamierzam nikomu robić "nic złego", a ty jak myślisz?

Pt lis 14, 2014 17:35
Zobacz profil WWW

czuowiek napisał(a):
Mam przekonanie graniczące z pewnością, że świadomość nieuchronności natychmiastowej kary boskiej np. dożywotniego paraliżu kończyn za wyrządzenie krzywdy innej istocie (człowiekowi, zwierzęciu, łotewer) byłaby w 100% skutecznym gwarantem tego, że nikt nie odważyłby się nikogo skrzywdzić.

Obawiam się że nie można być tak rygorystycznym bo ludzie by padali przy byle nadepnięciu na mrówkę czy zabicie muchy. Ale w przypadku ciężkich przestępstw by się przydało.

czuowiek napisał(a):
Czy w tej sytuacji powiesz, że nie byłoby wolnej woli? Przecież każdy pedofil nadal mógłby zgwałcić dziecko.

No nie mógłby bo zanim by to zrobił padłby sparaliżowany. Ale brak możliwości gwałtu nie uznaję za jakiś specjalny uszczerbek na wolnej woli. Nie możemy też pstryknięciem palca zniszczyć całej ziemi i nie traktujemy tego jako brak wolnej woli.

Pt lis 14, 2014 18:08

magicvortex napisał(a):
Obawiam się że nie można być tak rygorystycznym bo ludzie by padali przy byle nadepnięciu na mrówkę czy zabicie muchy.

A to już akurat wyłącznie Boga problem by był, jak rozwiązać problem bezwiednego rozdeptania mrówki. :)
Cytuj:
No nie mógłby bo zanim by to zrobił padłby sparaliżowany.

A to ty idziesz jeszcze dalej... Kara za sam "szczery zamiar" wyrządzenia zła, które by zostało wyrządzone, gdyby nie otrzymana kara. Można i tak.
Ja miałem na myśli póki co wersję bliższą mimo wszystko naszej rzeczywistości, że można zło wyrządzić, tyle że zaraz potem nieuchronnie spotka nas kara.

Zamiast jakiejś wirtualnej kary "piekła", w którą przede wszystkim tak naprawdę żaden zbrodniarz nie wierzy, bo to jest wizja tak odległa, że straszenie ją nie ma kompletnie żadnego sensu (co Bóg powinien właściwie wiedzieć...)
Abstrahując już od tych przypadków, kiedy seryjny morderca dzieci, na łożu śmierci szczerze żałuje (jak ten zbrodniarz, który umierał na krzyżu razem z Chrystusem) i pomimo wyrządzonego niewyobrażalnego dla nas zła tupta sobie prosto do nieba, gdzie cieszy się wiecznie ogromem boskiej miłości wraz z zarżniętymi przez siebie jak prosięta dziećmi. Bo przecież katolicka wizja sprawiedliwości działa dokładnie w ten sposób - nie liczy się skala wyrządzonego zła. Liczy się szczery żal za grzechy, choćby w ostatniej sekundzie życia. I - siup! prosto do nieba...

Pt lis 14, 2014 19:37
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Ale do czego zmierzasz? Jeśli chcesz zapytać, czy uważam, że gdybym zrobił "coś złego", to powinienem zostać przez "rękę boską" natychmiast ukarany, to odpowiem ci, że dokładnie tak uważam.
Być może dlatego tak uważam, że nie zamierzam nikomu robić "nic złego", a ty jak myślisz?

Święty niepokalany - nigdy nie denerwowałeś swoich rodziców, zadając im ból nieposłuszeństwem. Nigdy nie prowadziłeś sprzeczek ze znajomymi w szkole, w pracy, w domu, raniąc ich złymi słowami.
Nigdy nie piłeś alkoholu, nie paliłeś papierosów, niszcząc swoje zdrowie i przydając troski najbliższym.

So lis 15, 2014 9:24

czuowiek napisał(a):
I - siup! prosto do nieba...

No właśnie z perspektywy chrześcijanina o to chodzi. Myślę, że być może tak należałoby rozumieć ową sprawiedliwość Boga, na podstawie tej przypowieści:

"Albowiem królestwo niebieskie podobne jest do gospodarza, który wyszedł wczesnym rankiem, aby nająć robotników do swej winnicy. 2 Umówił się z robotnikami o denara za dzień i posłał ich do winnicy. 3 Gdy wyszedł około godziny trzeciej, zobaczył innych, stojących na rynku bezczynnie, 4 i rzekł do nich: "Idźcie i wy do mojej winnicy, a co będzie słuszne, dam wam". 5 Oni poszli. Wyszedłszy ponownie około godziny szóstej i dziewiątej, tak samo uczynił. 6 Gdy wyszedł około godziny jedenastej, spotkał innych stojących i zapytał ich: "Czemu tu stoicie cały dzień bezczynnie?" 7 Odpowiedzieli mu: "Bo nas nikt nie najął". Rzekł im: "Idźcie i wy do winnicy!" 8 A gdy nadszedł wieczór, rzekł właściciel winnicy do swego rządcy: "Zwołaj robotników i wypłać im należność, począwszy od ostatnich aż do pierwszych!" 9 Przyszli najęci około jedenastej godziny i otrzymali po denarze. 10 Gdy więc przyszli pierwsi, myśleli, że więcej dostaną; lecz i oni otrzymali po denarze. 11 Wziąwszy go, szemrali przeciw gospodarzowi, 12 mówiąc: "Ci ostatni jedną godzinę pracowali, a zrównałeś ich z nami, którzyśmy znosili ciężar dnia i spiekoty". 13 Na to odrzekł jednemu z nich: "Przyjacielu, nie czynię ci krzywdy; czy nie o denara umówiłeś się ze mną? 14 Weź, co twoje i odejdź! Chcę też i temu ostatniemu dać tak samo jak tobie. 15 Czy mi nie wolno uczynić ze swoim, co chcę? Czy na to złym okiem patrzysz, że ja jestem dobry?" 16 Tak ostatni będą pierwszymi, a pierwsi ostatnimi». "
Dlaczego mi jako chrześcijaninowi ma przeszkadzać, że ktoś jest ze mną (daj Boże) w raju, chociaż 99% swojego życia nie spędził tak jak wskazuje na to Pismo Święte? Na tym właśnie polega sprawiedliwość Boża, że wszyscy są kochani tak samo i tak samo chciani w niebie, tak ten który jest prawie "święty" na ziemi w swoim postępowaniu jak i największy zbrodniarz tego świata.
Sprawiedliwość rozumiana jako kara i nagroda jest w moim odczuciu raczej barbarzyńska niż bliska idealnej sytuacji - ale to tylko moje zdanie. Perspektywa spotkania w niebie największych grzeszników nie może być nigdy argumentem za tezą": "Hulaj dusza piekła nie ma". Myślę, że każdy zdrowo myślący człowiek niezależnie od tego czy jest wierzący czy nie chyba ma to doświadczenie, że warto i fajnie jest robić dobro i lepiej jest czynić coś dobrego niż złego. Z perspektywy chrześcijanina warto robić coś ze względu na kogoś. Tzn. czynię dobro bo kocham bliźniego, bo chcę mu siebie dać, nie dlatego, "żeby pójść do nieba", ale dlatego, że najzwyczajniej w świecie chcę mu siebie darować.

So lis 15, 2014 10:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 36  Następna strona