Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga
Autor |
Wiadomość |
sowaniejestmadra
|
 Re: Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga.
sowaniejestmadra napisał(a): medieval_man napisał(a): co do tego czy prawda + fałsz = prawda czy fałsz: Tablica prawdy dla koniunkcji: Kod: p q p i q 0 0 0 0 1 0 1 0 0 1 1 1 Dodam jeszcze złośliwie - tak się dzieje, gdy chce się powiązać naukę z wiarą. A wyjaśnienie w poście poprzednim.
|
Wt lut 23, 2016 19:56 |
|
|
|
 |
beata50
|
Według Tomasza za istnieniem Boga przemawia pięć argumentów, nazywanych drogami jeśli istnieje ruch, to istnieje pierwszy poruszyciel – Bóg jeśli każda rzecz ma swą przyczynę, istnieje pierwsza przyczyna sprawcza – Bóg jeśli byty przygodne nie istnieją w sposób konieczny (pojawiają się na świecie i przemijają), musi istnieć byt konieczny – Bóg jeśli rzeczy wykazują różną doskonałość, to istnieje byt najdoskonalszy – Bóg jeśli celowe działanie jest oznaką rozumności, to ład i porządek w działaniu bytów nieożywionych, lub pozbawionych poznania, świadczą o istnieniu Boga, kierującego światem nieożywionym.
|
Wt lut 23, 2016 20:04 |
|
 |
Andy72
|
sowaniejestmadra napisał(a): Hmm, + to nie koniunkcja tylko "lub" w logice. Proszę zatem przytoczyć odpowiednią tabelę. Jeśli ktoś miesza prawdę z fałszem jak jakiś szmatławiec to kłamie!
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt lut 23, 2016 20:05 |
|
|
|
 |
Robek
|
beata50 napisał(a): Według Tomasza za istnieniem Boga przemawia pięć argumentów, nazywanych drogami jeśli istnieje ruch, to istnieje pierwszy poruszyciel – Bóg jeśli każda rzecz ma swą przyczynę, istnieje pierwsza przyczyna sprawcza – Bóg jeśli byty przygodne nie istnieją w sposób konieczny (pojawiają się na świecie i przemijają), musi istnieć byt konieczny – Bóg jeśli rzeczy wykazują różną doskonałość, to istnieje byt najdoskonalszy – Bóg jeśli celowe działanie jest oznaką rozumności, to ład i porządek w działaniu bytów nieożywionych, lub pozbawionych poznania, świadczą o istnieniu Boga, kierującego światem nieożywionym. To już jest nieaktualne, wszystko można wyjaśnić, za pomocą nauki.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Wt lut 23, 2016 20:10 |
|
 |
beata50
|
Mnie też osobiście te argumenty nie przekonują.
|
Wt lut 23, 2016 20:11 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Argumenty są przekonujące, znacznie bardziej niż zakład Pascala, który nie próbuje do niczego przekonać tylko posługuje się chamskim szantażem.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt lut 23, 2016 20:14 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Argumenty są przekonujące, znacznie bardziej niż zakład Pascala, który nie próbuje do niczego przekonać tylko posługuje się chamskim szantażem. Te argument Tomasza, był przekonujące ale we wczesnym średniowieczu, dzisiaj to już jest niewiele warte.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Wt lut 23, 2016 20:18 |
|
 |
beata50
|
Przytaczając mądrości sw. Tomasza Akwinu, chciałam tylko pokazać, na jakich to prawdach objawionych KK funkcjonuje.
|
Wt lut 23, 2016 20:20 |
|
 |
Andy72
|
Argument pierwszej przyczyny - jak najbardziej przekonuje
|
Wt lut 23, 2016 20:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W XXI wieku powoływać się na średniowieczną argumentację za istnieniem Boga - no doprawdy! Ontologiczny "dowód" Anzelma oraz wszystkie "dowody" Tomasza z Akwinu (kosmologiczne) zostały obalone przez Kanta 200 lat temu (Krytyka czystego rozumu, 1781). Wypadałoby przeczytać lub choćby poznać z omówienia, zanim się zacznie dyskusję w wątku.
|
Wt lut 23, 2016 20:29 |
|
 |
Andy72
|
Kanty Kanta mnie nie przekonują, to filozof czasu upadku
|
Wt lut 23, 2016 20:30 |
|
 |
beata50
|
Andy72 napisał(a): Argument pierwszej przyczyny - jak najbardziej przekonuje Czy mógłbyś mi to wyjaśnić np., na jakimś prostym przykładzie. Jestem tylko homo ledwo sapiens. Jakoś tego nie kumam.
|
Wt lut 23, 2016 20:32 |
|
 |
Andy72
|
Na przykład, był BingBang, jaką miał przyczynę?
|
Wt lut 23, 2016 20:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Argument pierwszej przyczyny - jak najbardziej przekonuje Bo go nie przemyślałeś należycie, ot co? " jeśli każda rzecz ma swą przyczynę, istnieje pierwsza przyczyna sprawcza – Bóg" Najprostsza, podstawowa wątpliwość brzmi oczywiście: jeśli każda rzecz ma swą przyczynę, to w takim razie CO jest przyczyną dla Boga? Bóg TAKŻE musi mieć swoją przyczynę. To punkt wyjścia do analizy tego argumentu.
|
Wt lut 23, 2016 20:39 |
|
 |
Andy72
|
Nie może istnieć ciąg przyczyn bez końca, może istnieć ciąg skutków w prawą stronę, ale musi być jakaś przyczyna początkowa od której zaczynamy
|
Wt lut 23, 2016 20:40 |
|
|
|