Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Proste pytanie 
Autor Wiadomość

Ale zauważ, że gdyby to objawienie potwierdzało jego wcześniejszy światopogląd, to zaakceptowałby to bez wachania i nie potraktował tego jako iluzji. Takie swego rodzaju "jeśli objawia mi się Bóg i mówi, że wszystko jest tak, jak mi się dotychczas wydawało, to to prawda, a jeśli mówi, że jest inaczej, to to iluzja i podstęp szatana".

gg 3287237

Cz gru 14, 2006 15:30

Ale zauważ, że gdyby to objawienie potwierdzało jego wcześniejszy światopogląd, to zaakceptowałby to bez wachania i nie potraktował tego jako iluzji. Takie swego rodzaju "jeśli objawia mi się Bóg i mówi, że wszystko jest tak, jak mi się dotychczas wydawało, to to prawda, a jeśli mówi, że jest inaczej, to to iluzja i podstęp szatana".

Tak? a to bardzo ciekawa teoria. Bo ja jakby mi się objawił Bóg to byłbym bardzo sceptyczny, i jak sobie przypominam taką samą postawę zachowywała przez dłuższy czas s. Faustyna wobec jej objawień. Tak więc twoja teza o "wygodnickich", zamkniętych we własnym światopoglądzie chrześcijanach upada, a jak chciałeś pokazać co odwrotnego to trzeba było znaleźć przykład, który nie wymaga rezygnacji z racjonalnego myślenia, na rzecz nierozumnego dostrzeżenia transcendencji Boga.

Cz gru 14, 2006 18:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4