Autor |
Wiadomość |
Enigma
|
@ Kamyk, arc: nie byłoby podziałów i wojen na tle religijnym, czyli tych najgorszych (dlaczego najgorszych? Bo nikt nie wie, o co chodzi, kto zawinił i kto ma rację). Nie byłoby świąt, kościołów, ŚOB, Radia Maryja, papieża, księży, przymusu przystąpienia do sakramentu chrztu, religi w szkołach, krzyży na ścianach. Nie byłoby Nieba i Piekła, Biblii, Ducha Św., kultu Maryi, problemu z "Kodem Leonarda da Vinci"... wymieniać dalej?
Fakt, życie byłoby inne (i uważam, że lepsze. Trzeba tylko chcieć i spróbować... ale to przedsięwzieć na skalę masową jestz góry skazane na porażkę. Zawsze znajdziej się ktoś, kto zniszczy coś pięknego).
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
Pt lut 23, 2007 18:15 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Ależeś wymyśliła. Nie byłoby tych problemów a byłyby inne. Nie wiemy czy nie gorsze. A wogóle - za te problemy nie są odpowiedzialne religie, tylko ludzie, którzy chcą religię wykorzystać do własnych celów, którzy z religii robią oręże
Moje zycie bez Boga byłoby o wiele gorsze niż obecne życie, które mam z Nim
|
Pt lut 23, 2007 18:20 |
|
 |
arc
|
Enigma, na szczęście życie na ziemii nie trwa wiecznie 
_________________ arcarc
|
Pt lut 23, 2007 18:35 |
|
|
|
 |
Enigma
|
@ Kamyk: no i właśnie z Twojej wypowiedzi wynika jednoznacznie, że to religia jest przyczyną wymienionych przeze mnie sporów. Fakt, bez niej, pewnie ludzie wymyśliliby sobie coś innego, ale skupmy się na tym, co jesttu i teraz.
@ arc: "Man lebt nur einmal" 
|
Pt lut 23, 2007 18:52 |
|
 |
Kamyk
|
A więc pokaz mi, jak z mojej wypowiedzi wynika, że to religia in se odpowiada za dzisiejsze problemy
Swoja droga bardzo wybiórcza jesteś. Teraz piszesz że "skupmy się na tym co tu i teraz", ale jeszcze post wyżej pisałaś "byłoby". to jak to w końcu? Oj coś mi tu śmierdzi a'la moralność Kalego
|
Pt lut 23, 2007 19:15 |
|
|
|
 |
marmur
|
Cytuj: @wszyscy wierzący, którzy mnie nie rozumieją, a wypowiadają się w tym temacie: choć przez chwilę zastanówcie się jakby wyglądało Wasze życie bez Boga. Ale naprawdę BEZ Boga.
było by puste.
wskaż mi osobę na świecie która oddała swoje życie dla innych i jest ateistą.tylko nie pisz o jakiś lewicowych aktywistach,bo chodzi mi o taki choćby odpowiednik matki Teresy z Kalkuty, tylko że ateisty.
p.s.
Człowiek funkcjonuje na 3 płaszczyznach:fizycznej,intelektualnej i duchowej.Tak było od zarania dziejów człowieka.
Czy ateiści funkcjonują tylko na 2?
|
Pt lut 23, 2007 20:51 |
|
 |
Enigma
|
@ marmur: nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak bardzo zakorzenione jest w Tobie myślenie katolickie (może trochę niezgrabne określenie). Dlaczego uważasz, że życie bez Boga jest puste? Bo TYLKO w nim widzisz jaąś drogę, ale skąd wiesz czy ta droga jest prawdziwa i słuszna? Lepiej być zdanym na siebie niż obarczać winą i odpowiedzialnością Boga
Myślisz, że nie ma na świecie ateisty, który by się poświęcił dla innych? Czemu nie, jeśli ateista kocha?
|
Pt lut 23, 2007 21:11 |
|
 |
No
|
Cytuj: Człowiek funkcjonuje na 3 płaszczyznach:fizycznej,intelektualnej i duchowej.Tak było od zarania dziejów człowieka. Czy ateiści funkcjonują tylko na 2? Cytuj: Co rozumiesz przez płaszczyzne bo chyba nie powierzchnie płaską...
|
Pt lut 23, 2007 21:25 |
|
 |
marmur
|
Cytuj: Myślisz, że nie ma na świecie ateisty, który by się poświęcił dla innych? Czemu nie, jeśli ateista kocha?
no właśnie jestem ciekaw.może Ty albo jacyś inni ateiści na tym forum napiszą o takiej osobie lub wrzucą choć jakieś nazwisko.
chętnie poznam historię takiej osoby.
pozdrawiam
|
Pt lut 23, 2007 21:42 |
|
 |
Enigma
|
@ marmur: a co tu opowiadać, opisywać? Miłość to miłość  Nazwisk nie podam, bo to zabronione, nie? lepiej odpowedz na pytanie No.
|
Pt lut 23, 2007 21:45 |
|
 |
marmur
|
płaszczyzna,sfera,obszar działania,życia...whatever!!!
nie czepiaj sie slow bo wiesz co mam na mysli.
a ty Enigma odpowiedz mi na moje pytanie:P
|
Pt lut 23, 2007 21:47 |
|
 |
Enigma
|
@ marmur: miłość to miłość. JA mam CI o niej opowiadać? Zwykle to wierzący mówią, że znają jej prawdziwy smak 
|
Pt lut 23, 2007 22:09 |
|
 |
marmur
|
nie odwracaj kota ogonem..
w moim katolickim mysleniu:P zrodzilo sie pytanie o takie osoby,które są/były ateistami i którzy przyczynili się/wnieśli jakiś wartościowy wkład w zycie ludzi na Ziemi.
takich osób wierzących była/jest cała masa.
pozdrawiam
|
Pt lut 23, 2007 22:13 |
|
 |
Kamyk
|
Uważaj marmur bo zaczynasz się wpędzać w ślepy zaułek
Wiele ateistów wniosło coś w rozwój świata, nie można tu ich stawiać na z góry gorszej pozycji
|
Pt lut 23, 2007 22:23 |
|
 |
No
|
Cytuj: płaszczyzna,sfera,obszar działania,życia...whatever! nie czepiaj sie slow bo wiesz co mam na mysli.
Szukałem tej płaszczyzny w google ale wychodziły mi różne dziwne rzeczy  O ile dobrze zrozumiałem to wszyscy funkcjonujemy w dwóch przenikających się płaszczyznach to co nazywamy duchowością to efekt działania naszego umysłu wyobraźni,uczuć itd. innymi słowy wszyscy funkcjonujemy na dwóch płaszczyznach z tym, że nie do końca rozumiem ten podział na płaszczyzny bo te "obszary działania" nie są tak naprawdę czymś odrębnym np.mechaniczne uszkodzenie mózgu wpływa na naszą sprawność intelektualną itd.
|
Pt lut 23, 2007 22:26 |
|
|
|