Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 27  Następna strona
 Życie ateisty 
Autor Wiadomość

@Kamyk, arc: nie byłoby podziałów i wojen na tle religijnym, czyli tych najgorszych (dlaczego najgorszych? Bo nikt nie wie, o co chodzi, kto zawinił i kto ma rację). Nie byłoby świąt, kościołów, ŚOB, Radia Maryja, papieża, księży, przymusu przystąpienia do sakramentu chrztu, religi w szkołach, krzyży na ścianach. Nie byłoby Nieba i Piekła, Biblii, Ducha Św., kultu Maryi, problemu z "Kodem Leonarda da Vinci"... wymieniać dalej? :)

Fakt, życie byłoby inne (i uważam, że lepsze. Trzeba tylko chcieć i spróbować... ale to przedsięwzieć na skalę masową jestz góry skazane na porażkę. Zawsze znajdziej się ktoś, kto zniszczy coś pięknego).

Pt lut 23, 2007 18:15

Ależeś wymyśliła. Nie byłoby tych problemów a byłyby inne. Nie wiemy czy nie gorsze. A wogóle - za te problemy nie są odpowiedzialne religie, tylko ludzie, którzy chcą religię wykorzystać do własnych celów, którzy z religii robią oręże
Moje zycie bez Boga byłoby o wiele gorsze niż obecne życie, które mam z Nim

Pt lut 23, 2007 18:20

Enigma, na szczęście życie na ziemii nie trwa wiecznie ;)

Pt lut 23, 2007 18:35

@Kamyk: no i właśnie z Twojej wypowiedzi wynika jednoznacznie, że to religia jest przyczyną wymienionych przeze mnie sporów. Fakt, bez niej, pewnie ludzie wymyśliliby sobie coś innego, ale skupmy się na tym, co jesttu i teraz.

@arc: "Man lebt nur einmal" ;)

Pt lut 23, 2007 18:52

A więc pokaz mi, jak z mojej wypowiedzi wynika, że to religia in se odpowiada za dzisiejsze problemy
Swoja droga bardzo wybiórcza jesteś. Teraz piszesz że "skupmy się na tym co tu i teraz", ale jeszcze post wyżej pisałaś "byłoby". to jak to w końcu? Oj coś mi tu śmierdzi a'la moralność Kalego

Pt lut 23, 2007 19:15

@wszyscy wierzący, którzy mnie nie rozumieją, a wypowiadają się w tym temacie: choć przez chwilę zastanówcie się jakby wyglądało Wasze życie bez Boga. Ale naprawdę BEZ Boga.

było by puste.

wskaż mi osobę na świecie która oddała swoje życie dla innych i jest ateistą.tylko nie pisz o jakiś lewicowych aktywistach,bo chodzi mi o taki choćby odpowiednik matki Teresy z Kalkuty, tylko że ateisty.

p.s.
Człowiek funkcjonuje na 3 płaszczyznach:fizycznej,intelektualnej i duchowej.Tak było od zarania dziejów człowieka.
Czy ateiści funkcjonują tylko na 2?

Pt lut 23, 2007 20:51

@marmur: nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak bardzo zakorzenione jest w Tobie myślenie katolickie (może trochę niezgrabne określenie). Dlaczego uważasz, że życie bez Boga jest puste? Bo TYLKO w nim widzisz jaąś drogę, ale skąd wiesz czy ta droga jest prawdziwa i słuszna? Lepiej być zdanym na siebie niż obarczać winą i odpowiedzialnością Boga ;)
Myślisz, że nie ma na świecie ateisty, który by się poświęcił dla innych? Czemu nie, jeśli ateista kocha?

Pt lut 23, 2007 21:11

Człowiek funkcjonuje na 3 płaszczyznach:fizycznej,intelektualnej i duchowej.Tak było od zarania dziejów człowieka.
Czy ateiści funkcjonują tylko na 2?
Cytuj:
Co rozumiesz przez płaszczyzne bo chyba nie powierzchnie płaską...

Pt lut 23, 2007 21:25

Myślisz, że nie ma na świecie ateisty, który by się poświęcił dla innych? Czemu nie, jeśli ateista kocha?

no właśnie jestem ciekaw.może Ty albo jacyś inni ateiści na tym forum napiszą o takiej osobie lub wrzucą choć jakieś nazwisko.
chętnie poznam historię takiej osoby.
pozdrawiam

Pt lut 23, 2007 21:42

@marmur: a co tu opowiadać, opisywać? Miłość to miłość :D Nazwisk nie podam, bo to zabronione, nie? lepiej odpowedz na pytanie No.

Pt lut 23, 2007 21:45

płaszczyzna,sfera,obszar działania,życia...whatever!!!
nie czepiaj sie slow bo wiesz co mam na mysli.

a ty Enigma odpowiedz mi na moje pytanie:P

Pt lut 23, 2007 21:47

@marmur: miłość to miłość. JA mam CI o niej opowiadać? Zwykle to wierzący mówią, że znają jej prawdziwy smak ;)

Pt lut 23, 2007 22:09

w moim katolickim mysleniu:P zrodzilo sie pytanie o takie osoby,które są/były ateistami i którzy przyczynili się/wnieśli jakiś wartościowy wkład w zycie ludzi na Ziemi.
takich osób wierzących była/jest cała masa.
pozdrawiam

Pt lut 23, 2007 22:13

Uważaj marmur bo zaczynasz się wpędzać w ślepy zaułek :)
Wiele ateistów wniosło coś w rozwój świata, nie można tu ich stawiać na z góry gorszej pozycji

Pt lut 23, 2007 22:23

płaszczyzna,sfera,obszar działania,życia...whatever!
nie czepiaj sie slow bo wiesz co mam na mysli.

Szukałem tej płaszczyzny w google ale wychodziły mi różne dziwne rzeczy :( O ile dobrze zrozumiałem to wszyscy funkcjonujemy w dwóch przenikających się płaszczyznach to co nazywamy duchowością to efekt działania naszego umysłu wyobraźni,uczuć itd. innymi słowy wszyscy funkcjonujemy na dwóch płaszczyznach z tym, że nie do końca rozumiem ten podział na płaszczyzny bo te "obszary działania" nie są tak naprawdę czymś odrębnym np.mechaniczne uszkodzenie mózgu wpływa na naszą sprawność intelektualną itd.

Pt lut 23, 2007 22:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 27  Następna strona