Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 11:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona
 czemu nie Wierzysz ? 
Autor Wiadomość
Ateo, czy nie pojmujesz, że jeśli Bóg rzeczywiście stał się człowiekiem, umarł na krzyżu i zmartwychwstał to ma to kolosalne znaczenie dla całej ludzkości również dzisiaj? Że wtedy nie jest to tylko wydarzenie historyczne? Jeśli niewiara ma być oparta na ignorancji historycznej, z góry odrzucającej zajmowanie się rzeczywistością biblijną, to przyznam, że jest to bardzo słaba podstawa.

Rzekome zmartwychwstanie nie jest żadnym faktem historycznym, a Bóg istnieje tylko w naszej wyobraźni, podobnie jak tzw. elfy, krasnoludki czy Hobbity. Czas zdać sobie z tego sprawę, w końcu mamy XXI wiek a nie czasy biblijne.

Pt kwi 13, 2007 12:48
@joten - odnosiłem się do postu ateo, który wyraxnie zanegował sensowność zasad religijnych "starych plemion"
Oczywiście że podstawowe prawa moralne typu "nie zabijaj" są obecne we wszystkich niemal systemach religijnych od zarania dziejów aż do dzisiaj - co zupełnie dyskredytuje tezę ateo

Bo i sensu nie mają. Zresztą dziś nawet wierzący nie traktują zasad religijnych pochodzących od plemienia koczowników żyjących tysiące lat temu poważnie i po lekturze Biblii mało już kto kastruje swoich nieprzyjaciół i kamieniuje onanistów.

Pt kwi 13, 2007 12:55

Rzekome zmartwychwstanie nie jest żadnym faktem historycznym, a Bóg istnieje tylko w naszej wyobraźni, podobnie jak tzw. elfy, krasnoludki czy Hobbity. Czas zdać sobie z tego sprawę, w końcu mamy XXI wiek a nie czasy biblijne.

To ciekawe. Czy do definicji wieku XXI należy areligijność?

Cytuj:
Bo i sensu nie mają. Zresztą dziś nawet wierzący nie traktują zasad religijnych pochodzących od plemienia koczowników żyjących tysiące lat temu poważnie i po lekturze Biblii mało już kto kastruje swoich nieprzyjaciół i kamieniuje onanistów.

A czy nie wyczaiłeś że ja wciąż pisałem o podstawowych zasadach moralnych typu "nie zabijaj"?

Pt kwi 13, 2007 15:07

Ateo, czy nie pojmujesz, że jeśli Bóg rzeczywiście stał się człowiekiem, umarł na krzyżu i zmartwychwstał to ma to kolosalne znaczenie dla całej ludzkości również dzisiaj? Że wtedy nie jest to tylko wydarzenie historyczne? Jeśli niewiara ma być oparta na ignorancji historycznej, z góry odrzucającej zajmowanie się rzeczywistością biblijną, to przyznam, że jest to bardzo słaba podstawa.
Czy dla Ciebie zmartwychstanie to naprawdę wydarzenie historyczne???? Czy niewiara w ten dogmat świadczy o ignorancji historycznej???I co to jest " rzeczywistośc bibilijna" bo pierwszy raz spotykam sie z takim terminem a czytam dość sporo???

Pt kwi 13, 2007 17:41

Post Re: czemu nie Wierzysz ?
sp napisał(a):
były za i przeciw Wierze -....

chciałbym sie spytac ateistow - czemu nie wierysz ?

Ja nie jestem ateistką ale chciałabym odpowiedziec na to pytanie. Zawsze byłam wierząca. Ale moja wiara nigdy nie była taka silna. Dlatego uległam naciskom Świadków Jehowy. Zaczęłam z nimi prowadzić rozmowy, spotykałam się z nimi. Przychodzili do mnie i głosili Dobrą Nowinę. Pzrestałam chodzić do Kościoła, zaniedbałam swoje życie. Wtedy w tym trudnym dla mnie momencie cały Kościół się ode mnie odwrócił. NAdaj jeszcze siostra mnie unika. właściwie cały zcas jestem w tym kryzysie,a siostra katolicka mnie unika i udaje że mnie nie widzi. Co mam robić ?

So kwi 14, 2007 17:12

Post Re: czemu nie Wierzysz ?
katolik? napisał(a):
sp napisał(a):
były za i przeciw Wierze -....

chciałbym sie spytac ateistow - czemu nie wierysz ?

Ja nie jestem ateistką ale chciałabym odpowiedziec na to pytanie. Zawsze byłam wierząca. Ale moja wiara nigdy nie była taka silna. Dlatego uległam naciskom Świadków Jehowy. Zaczęłam z nimi prowadzić rozmowy, spotykałam się z nimi. Przychodzili do mnie i głosili Dobrą Nowinę. Pzrestałam chodzić do Kościoła, zaniedbałam swoje życie. Wtedy w tym trudnym dla mnie momencie cały Kościół się ode mnie odwrócił. NAdaj jeszcze siostra mnie unika. właściwie cały zcas jestem w tym kryzysie,a siostra katolicka mnie unika i udaje że mnie nie widzi. Co mam robić ?

Zacznij czytać o różnych religiach i różnych światopoglądach. I nie przejmuj się siostrą.A w ogóle dlaczego religia ma Ci przesłaniać cały świat , czemu ma wpływać destrukcyjnie na całe życie?.Tyle teorii a tak na praktykę; znajdź sobie fajnego chłopaka,zakosztuj życia, włącz na luz,nie zadręczaj się i unikaj religijnych maniaków.Dobry seks czyni cuda, znacznie większe niz te opisane w bibliach . W końcu to Twoje zycie.

N kwi 15, 2007 16:40

@katolik: wiesz, znam kilku Świadków, jeden z nich nieustannie próbuje mnie "nawrócić" (wiesz, filmy video, broszurki, dyskusje), ale co z tego? Nawet jeśli by mu się kiedyś niechcący udało, to wiem, że rodzina by się ode mnie nie odwróciła.. zresztą. O czym tu w ogóle mówimy? Najpierw poznaj trochę życia, a potem się zajmuj tak waznymi sprawamia, jak wybór religi, światopoglądu. A siostrze samo przejdzie :)

Pn kwi 16, 2007 17:46

Cytuj:

Nie wierzę, bo uważam że Bogowie zostali stworzeni przez ludzi i na potrzeby ludzi. Prorocy sami wymyślili owe "objawienia" i sami je zapisali. Takie jest moje zdanie.
Dla mnie bzdurki pagórki to właśnie bóg jako taki.

Cóż..

nie jest tak ... BÓG ISTNIEJE - i to jest udowodnione naukowo , teraz pytanie Kim Jest Bóg ? Czy TO BÓG Chrzescijan ? Moim zdaniem tak ... wg nie ktorych nie - wiec pytam dlaczgo ?

[b]nospheratu
[/quote] trzeba dziękować słowami? Czyny nie wystarczą?
Cytuj:

nie czyny nie starcza... zreszta nie o to mi chodzi .... chodzi mi oto iz muzulmanie dbaja o zewnetrzna strone - bezsensowne klanianie sie ., podczas gdy katolicy - i ogólnie Chrzescijanie dbaja o Serce - o uczucie :)

ateo

Ponieważ wyznawanie w XXI wieku starożytnych zabobonów bliskowschodnich plemion, jest irracjonalne.
Cytuj:

z tym irracjonalizmem to spokojnie ... Boga nie da się pojąć rozumem ... z dniem kiedy czlowiek by pojął w Pełni Boga własnym rozumem Bóg przestał by Być Bogiem .

po zatym Wiara w Boga nie Jest Zabobonem ... powtarzam Bóg Jest - o tym mówia dowody naukowe to nie jest juz WIARA - - tylko Pytanie Ktoo Jest tym Najwyszym Aboslutem ? Moim zdaniem Bóg który Objawił się w ST i NT a twoim ?

przemo

podpisuję się pod tym rękami i nogami
Cytuj:

a moze wlasnie sprzedałes Dusze diabłu ? mam wrazenie iz wielu odrzuca Chrzescijanstwo bo wogole nie rozumieja Tej Religi

katolik?

Co mam robić ?
Cytuj:
nawrocic sie :) Jezus Jest Prawdziwym Bogiem , o tym Świadczy np cyat -

JA i OJCIEC JEdno Jesteśmy .

Śr kwi 18, 2007 16:25

może nas oświecisz, który naukowiec udowodnił istnienie bogów???
Jakiś link do tego "dzieła"?? Tylko nie pisz że to był Św.Tomasz z Akwinu i jego 5 dowodów bo to już przerabialiśmy na tym forum.A może udowodnisz nam też wszystkie dogmaty? Wtedy wiara w ogóle nie będzie potrzebna bo nawet zatwardziali ateiści nie kwestionują dowodów naukowych. Oczywiście tych ogólnie akceptowanych przez oficjalną naukę.

Śr kwi 18, 2007 16:48

nie jest tak ... BÓG ISTNIEJE - i to jest udowodnione naukowo , teraz pytanie Kim Jest Bóg ? Czy TO BÓG Chrzescijan ? Moim zdaniem tak ... wg nie ktorych nie - wiec pytam dlaczgo ?

Tak. A 100% ludzkości to wierzący.

Śr kwi 18, 2007 19:32
Zobacz profil WWW

Czy to nie szczyt pychy zawłaszczać jedynego Boga dla swojej tylko religii i twierdzic, ze to wlasnie on jest jedynym bogiem ?

Cz kwi 19, 2007 12:15

nie jest tak ... BÓG ISTNIEJE - i to jest udowodnione naukowo

Nobla mu, Oscara, Fryderyka i innego Idiotę za stwierdzenie, że nauka udowaodniła istnienie Boga. Rozumiem, że to Ty byłeś naukowcem prowadzącym badania i dlatego do takich wniosków doszedłeś...

sp napisał(a):
teraz pytanie Kim Jest Bóg ?

O ile w ogóle jest, nie można mówić o tożsamości kogoś, kogo nie ma.

sp napisał(a):
Czy TO BÓG Chrzescijan ? Moim zdaniem tak ... wg nie ktorych nie - wiec pytam dlaczgo ?

To pytanie jesttak samo głupie, jak to "dlaczego to musi być akurat Bóg, w którego wierzą chrześcijanie?" 0o[/quote]

Cz kwi 19, 2007 17:48

teraz pytanie Kim Jest Bóg ?

A musi być kimś ?

Cz kwi 19, 2007 18:49

<< może nas oświecisz, który naukowiec udowodnił istnienie bogów???
Jakiś link do tego "dzieła"?? Tylko nie pisz że to był Św.Tomasz z Akwinu i jego 5 dowodów bo to już przerabialiśmy na tym forum.A może udowodnisz nam też wszystkie dogmaty? Wtedy wiara w ogóle nie będzie potrzebna bo nawet zatwardziali ateiści nie kwestionują dowodów naukowych. Oczywiście tych ogólnie akceptowanych przez oficjalną naukę.[/quote] >>

dobry_dziekan ---------------------------------

[/quote]
<<Tak. A 100% ludzkości to wierzący >>

Jonathan Sarkos----------------------------------

<<Czy to nie szczyt pychy zawłaszczać jedynego Boga dla swojej tylko religii i twierdzic, ze to wlasnie on jest jedynym bogiem ? >>

Enigma -------------------------------------------

<<Nobla mu, Oscara, Fryderyka i innego Idiotę za stwierdzenie, że nauka udowaodniła istnienie Boga. Rozumiem, że to Ty byłeś naukowcem prowadzącym badania i dlatego do takich wniosków doszedłeś >> [/quote]

ODPOWIEDŻ

BÓG JEST i to Jest Normalne... NIesądze, żeby ktoś dostał magisterke itp gdyby powiedział inaczej. Nauka Jasno mówi o BOGU , gdyż Bóg to inaczej Najwyższy Absolut, Najwyższy Byt, który musi istnieć ...

teraz ktos zapyta dlaczego ?

Ponieważ ... w świecie jest ruch - i on jest dowodem na Istnienie Pana Boga. Postaw dzbanek na kredensie i czekaj za sie poruszy ... czy doczekasz się ? Pewnie ze nie !!!!! Musi Ktos wziąść ten dzbanek i przestawic go ... sam sie nie moze poruszyć

Tak samo Jest tu ... Na ziemi jest Ruch ... musiał ktoś tą ziemie WPRAWIĆ ruch - tym Kimś Jest Najwyśzy Byt .Byt nie może wprawic ruch bytu ktory jest na tej samym poziomie - np dzbanek widelca nie moze wprawic w ruch , ale moze wyzszy Byt - Człowiek

Najwyższy Absolut - Najwyższy Byt - a inaczej mówiąc Bóg - Jest własnie Czymś Naukowo Udowodnionym...

Teraz pytanie - Kim Jest BÓG ? Moim zdaniem Panem Bogiem - Najwyższym Abosolutem - Jest Bóg Objawiający się w Starym i w Nowym Testamencie.a waszym ?

PS

kurcze blaszka - cze nie działa BBCode ?

So kwi 21, 2007 18:26

Czyli jednak Św. Tomasz z Akwinu. A więc totalne bzdury, niestrawne danie przyprawione psuedofilozoficznym sosem. Mógłbyś może przekonać mojego 6-letniego wnuka, choć pewności nie mam bo to bardzo kumate dziecko.
Jeśli takie argumenty pojawiają się na katechezie w szkołach to jestem spokojny o młode pokolenie - szybko dołączy do zlaicyzowanej Europy.
Na drugim biegunie zostaną Giertychy ( stary i młody),mohery i sp.

So kwi 21, 2007 19:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona