Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 21:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
 Rozum czy wiara ? Czym bardziej kierować się w życiu ? 
Autor Wiadomość

Zanim przejdziemy do kalkulatora napisz mi z jakiego powodu realizowal bym czyjas wole, a swojej nie? Co by sprawialo, ze dalbym sie uzywac? Bo nie moge pojac tej roznicy.

Z takiego powodu, że nie miałbyś własnej woli - nie miałbyś po prostu powodu czegokolwiek sam z siebie pragnąć, bo nic nie ma wartości. Nawet Twoje życie obiektywnie nie ma żadnej wartości więc dbanie o zachowanie go nie ma sensu. Będąc robotem kierującym się tylko obiektywizmem i logiką, nie miałbyś powodu dbać nawet o własne bezpieczeństwo i życie, a co dopiero przejmować się innymi rzeczami.
Stationary Traveller napisał(a):
Czy to, ze ludzie na ogol nie sa logiczni i racjonalni sprawia, ze realizuja wlasna wole? To wyjasnij mi na czym to polega. Nie pojmuje.

Polega na nieracjonalnym posługiwaniem się takimi abstraktami jak wartość lub sens. Wszelkie procesy ludzkiej aktywności wynikają tylko i jedynie z tego. Odrzuciwszy wartość nie masz po co dążyć do czegokolwiek, nie ma motywacji do podejmowania jakiejkolwiek decyzji i co za tym idzie nie ma potrzeby istnienia woli.
Uzasadnij, ze kierowanie sie algorytmem musi byc niesiwadome, z tego co wiem swiadomosc to pamiec operacyjna.

Tam gdzie jest świadomość, jest też wola. Świadomość własnego ja wiąże się z przekonaniem o możliwości dokonania wyboru przez podmiot świadomości. Tam zaś, gdzie byt jest warunkowany przez algorytm, nie ma żadnej woli. Są tylko bramki logiczne, działające zupełnie deterministycznie.

Pn lip 23, 2007 21:47

Stationary, w nic. To jest właśnie doskonały przykład do czego prowadzi brak jakiejkolwiek wiary (mówię o szerokiej definicji tego słowa). Do beznadziei i dążenia do autodestrukcji.

Pn lip 23, 2007 21:51

Z takiego powodu, że nie miałbyś własnej woli - nie miałbyś po prostu powodu czegokolwiek sam z siebie pragnąć, bo nic nie ma wartości. Nawet Twoje życie obiektywnie nie ma żadnej wartości więc dbanie o zachowanie go nie ma sensu. Będąc robotem kierującym się tylko obiektywizmem i logiką, nie miałbyś powodu dbać nawet o własne bezpieczeństwo i życie, a co dopiero przejmować się innymi rzeczami.
.

Zenciognito mylisz sie ,Mógłby być zaprogramowany na osiaganie celów ,dbanie o własne bezpieczeństwo, Wartoscią mogłoby być osiągniecie jak najwiekszej liczby celów. Zachowanie życia miałoby sens w celu powielenia jak najwiekszej liczby robotów,które z kolei osiągałyby jak najwiekszą liczbę celów.

Pn lip 23, 2007 22:00

Jesteś teraz jakoś zaprogramowany? Jeśli nie to czemu to miałoby się zmienić, gdybyś miał za chwilę odrzucić wiarę i emocje stając się robotem?

Pn lip 23, 2007 22:03

Polega na nieracjonalnym posługiwaniem się takimi abstraktami jak wartość lub sens. Wszelkie procesy ludzkiej aktywności wynikają tylko i jedynie z tego. Odrzuciwszy wartość nie masz po co dążyć do czegokolwiek, nie ma motywacji do podejmowania jakiejkolwiek decyzji i co za tym idzie nie ma potrzeby istnienia woli.

Zapoznaj sie z psychologia zamiast pisac takie bzdury, najpierw jest pragnienie, pozniej wartosciowanie pozytywne.

Zencognito napisał(a):
Tam gdzie jest świadomość, jest też wola. Świadomość własnego ja wiąże się z przekonaniem o możliwości dokonania wyboru przez podmiot świadomości. Tam zaś, gdzie byt jest warunkowany przez algorytm, nie ma żadnej woli. Są tylko bramki logiczne, działające zupełnie deterministycznie.

Ja jestem swiadomy, a nie uznaje istnienia mozliwosci dokonywania jakichkolwiek wyborow przezemnie, jako, ze jestem zdeterminowany. I co napiszesz?
Blednie zakladasz, ze wola nie moze byc algorytmem, blednie, gdyz np ludzka wola rowneiz podlega okreslonemu algorytmowi.

Paschalis nie bede robil OT ocena takiej postawy, ale wykazalem, ze wiara nie jest konieczna do dzialania.

Pn lip 23, 2007 22:07

Jesteś teraz jakoś zaprogramowany? Jeśli nie to czemu to miałoby się zmienić, gdybyś miał za chwilę odrzucić wiarę i emocje stając się robotem?

Naszym programem są instynkty. Wysoko wyspecjalizowany robot mógłby się programować sam , lub programowałyby go inne roboty.

Pn lip 23, 2007 22:07

Seweryn, jak sobie wyobrażasz osiągnięcie przez tak zaprogramowanego robota jakichkolwiek rzeczywistych celów bez choć odrobiny wiary w to, że uda mu się je osiągnąć?

Pn lip 23, 2007 22:16

Blednie zakladasz, ze wola nie moze byc algorytmem, blednie, gdyz np ludzka wola rowneiz podlega okreslonemu algorytmowi.

Paschalis nie bede robil OT ocena takiej postawy, ale wykazalem, ze wiara nie jest konieczna do dzialania.

1 Oczywiście myśl jest kombinacją połączeń neuronowych generujących informację w postaci impulsów elektrycznych .Dzięki temu działa elektroencefalograf. Mózg to taki naturalny dość skomplikowany Komputer.

2 Zgadzam sie odkurzacz nie ma wiary ,a jednak działa.

Pn lip 23, 2007 22:17

Seweryn, jak sobie wyobrażasz osiągnięcie przez tak zaprogramowanego robota jakichkolwiek rzeczywistych celów bez choć odrobiny wiary w to, że uda mu się je osiągnąć?

Program nie wymaga wiary żeby osiągnąć cel . Przykład :nowoczesna fabryka samochodów .Setki robotów osiągaję cele bez wiary w jego osiągnięcie , Malowanie ,spawanie . toczenie itp. wszystko dzięki odpowiednim programom.

Pn lip 23, 2007 22:21

Rozmawiamy tu o wyborach człowieka w kwestii posługiwania się rozumem i wiarą, a nie bezmyślnych zaprogramowanych przedmiotów pozbawionych wolnej woli i świadomości.

Pn lip 23, 2007 22:26

Zapoznaj sie z psychologia zamiast pisac takie bzdury, najpierw jest pragnienie, pozniej wartosciowanie pozytywne.

Chyba nie sugerujesz, że to ogólna zasada? Musiałbyś udowodnić, że ktoś np. pragnie ipoda zanim nabierze przekonania że jest on cokolwiek wart. Kiedy przezwyciężysz swoje pierwotne uwarunkowania które są przyczyną nie mających racjonalnych przyczyn pragnień, takich jak np. pragnienie życia, kiedy zostaje Ci tylko obiektywizm i logika, wartościowanie poprzedza pragnienie.
Ja jestem swiadomy, a nie uznaje istnienia mozliwosci dokonywania jakichkolwiek wyborow przezemnie, jako, ze jestem zdeterminowany. I co napiszesz?

Z punktu widzenia świadomości możliwość dokonywania wyboru istnieje. Przekonanie o determinizmie to skutek naszych filozoficznych rozważań, nie powszedniej świadomości, inaczej doznawalibyśmy ciągłego poczucia braku kontroli nad sobą i przymusu. Gdy idziesz ulicą i zatrzymujesz się na rogu mogąc iść w lewo lub przed siebie, nie możesz zaprzeczyć temu, że masz wybór. Jesteś zdeterminowany jedynie na poziomie abstrakcji, na którym Twoja świadomość nie operuje, zupełnie jak funkcja generowania liczb losowych w komputerze, która na niższym stopniu abstrakcji jest deterministycznym działaniem tranzystorów. Samoświadomość łączy się ze świadomością możliwości wyboru.

Pn lip 23, 2007 22:26

Rozmawiamy tu o wyborach człowieka w kwestii posługiwania się rozumem i wiarą, a nie bezmyślnych zaprogramowanych przedmiotów pozbawionych wolnej woli i świadomości.

Programistyka istnieje dopiero pare dziesiątek lat , a już są inteligentne programy pozwalające mową obsługiwać komputer ,wskazują błedy ,wyciągają wnioski na podstawie naszych błędów, informując nas o tym ,wiec programy nie są zupełnie bezmyślne .Jeśli chodzi o wolę i swiadomośc to trzeba jeszcze parę naście lub dziesiąt lat poczekać .Jako że nauka idzie do przodu ,a nie cofa się ,można założyć ,że robot pod koniec stulecia ,może już posiadać swiadomość.

Pn lip 23, 2007 22:39
Chyba nie sugerujesz, że to ogólna zasada? Musiałbyś udowodnić, że ktoś np. pragnie ipoda zanim nabierze przekonania że jest on cokolwiek wart. Kiedy przezwyciężysz swoje pierwotne uwarunkowania które są przyczyną nie mających racjonalnych przyczyn pragnień, takich jak np. pragnienie życia, kiedy zostaje Ci tylko obiektywizm i logika, wartościowanie poprzedza pragnienie.

Jezeli wartosciowanie poprzedza pragnienie to na jakiej zasadzie wartosciujemy?
Jezeli ktos chce ipoda to musi miec ku temu - niekoniecznie uswiadomiony - powod. Zeby posiadanie ipoda cokolwiek znaczylo dla czlowieka musi ten czlowiek realizowac (lub myslec, ze zrealizuje) za pomoca ipoda jakies pragnienie. Np dazac do akceptacji przez otoczenie znajomych uzna, ze posiadanie ipoda sprawi, ze bedzie bardziej lubiany.

Zencognito napisał(a):
Z punktu widzenia świadomości możliwość dokonywania wyboru istnieje. Przekonanie o determinizmie to skutek naszych filozoficznych rozważań, nie powszedniej świadomości, inaczej doznawalibyśmy ciągłego poczucia braku kontroli nad sobą i przymusu. Gdy idziesz ulicą i zatrzymujesz się na rogu mogąc iść w lewo lub przed siebie, nie możesz zaprzeczyć temu, że masz wybór. Jesteś zdeterminowany jedynie na poziomie abstrakcji, na którym Twoja świadomość nie operuje, zupełnie jak funkcja generowania liczb losowych w komputerze, która na niższym stopniu abstrakcji jest deterministycznym działaniem tranzystorów. Samoświadomość łączy się ze świadomością możliwości wyboru.

Swiadomosc to ogol procesow myslowych i doswiadczen w danym momencie danego systemu, a wolna wola to nie wiem co to - bynajmniej nie widze zwiazku, a ten zestaw slow, ktory tu napisales nie oznacza nic.
Ja wiem, ze dokonuje wybory, ale wiem, ze one sa niezalezne od mojej woli, bo wybieram ze wzgledu na pragnienia i cele, ktorych sam sobie nie ustalalem.

Pn lip 23, 2007 22:43

W sumie człowiek kierujący sie wiarą to też robot tylko nieskończenie bardziej skomplikowany.
Wystarczy zagłębić się w budowę człowieka .Człowiek to tylko kombinacja pierwiastków chemicznych, atomów ,odpowiednio poukładanych . Z tych samych pierwiastków możnaby zbudować robota . Te same proporcje pierwiastków waga itp . Jednak to co rózni człowieka od robota to nieskończenie bardziej skomplikowana budowa ,dzieki którym człowiek zyskuje ciągle nie wyjaśnione cechy (miłośc,rozum wola,itp)

Ta budowa + te cechy karze wierzyć ,że istnieje Bóg ,gdyż coś tak niesamowicie skomplikowanego nie mogło powstać tylko dzięki ewolucji. To tak jak byśmy myśleli ,że komputer z procesorem Pentium intel Core duo ,zbuduje się sam . Komputer jest dziełem naszym ,a my jesteśmy dziełem Boga, dlatego mamy wiarę , a komputery tylko program.

Pn lip 23, 2007 23:10
Jak to okreslil prof Duch jestescie weglowymi szowinistami.

Pn lip 23, 2007 23:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona