Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 24, 2025 9:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Oskarżam nieodpowiedzialnego Ojca ! 
Autor Wiadomość

Bo to nie Bóg jest sprawcą tego że Twoi rodzice całkiem dobrowolnie się od niego odłączyli

Tak samo jak Inny punkt nie jest odpowiedzialny za ich wybór więc czemu ponosi jego konsekwencje ?

Wt wrz 25, 2007 15:42

Bo to nie Bóg jest sprawcą tego że Twoi rodzice całkiem dobrowolnie się od niego odłączyli (Adam i Ewa) ale człowiek sam sobie naturę popsuł i ze popsutej natury rodzą się popsuci ludzie.

Bóg jest niewinny.[/quote]

A ciekawe kto wsadził takie drzewo w widocznym miejscu, ustawiając jeszcze przy nim wielkie znaki, oraz wskazując palcem: "OTO ONO! NIE TYKAĆ!".
Gdyby nie chciał żeby człowiek zerwał owoc, to by drzewa w ogóle nie stwarzał.

Wt wrz 25, 2007 17:06
Zobacz profil WWW

Może powróćmy do tematu.W tym wątku zastanawiam sie dlaczego Bóg tak bardzo pokarał ludzi.Relacje z naszego życia w żaden sposób nie pasują do wydażeń z Ksiegi Rodzaju , więc proszę je pomijać.Chodzi mi tylko o krótki epizod z życia w Edenie .Za" nieodpowiedzialne" w stosunku do Boga uważam czyn którego Bóg się dopuscił ,a mianowicie to ,że pozostawił ludzi bez opieki w chwili kiedy jej potrzebowali-wystawił Adama i Ewę na działanie szatana.Ludzie nie znali jeszcze węża nie wiedzieli ,że jest on niezwykle podstępny,myśleli ,że wszystko co stworzył Bóg jest dobre.Więc gdyby wiedzieli ,że szatan ich oszukuje ,że jest on przeciwnikiem Boga i chce ludzkiej zguby (o czym Bóg powinien ich poinformować)to nigdy by go nieposłuchali.Poniewaz Bóg jest wszechmogący i wszechprzewidujacy, doskonale wiedział ,że szatan zdoła ludzi nakłonić do nieposłuszeństwa ,przez to jeszcze bardziej jego czyn jest chaniebny.Gdyby Bóg nie mógł przewidzieć ,że ludzie ulegną szatanowi to pozostawienie dzieci bez opieki było by bardziej wybaczalne .No i jeszcze ta niezwykła kara "wygnanie z raju ".Za takie coś każdy ojciec poszedł by siedzieć ,bo to jest znecanie się nad dziećmi .Dla przykładu:Jeżeli ja pozostawił bym swoje dzieci bez opieki i miedzy czasie wąż ukąsił by moje dzieci ,to nigdy bym sobie tego nie wybaczył ,a zadośćczyniąc dzieciom nie tylko bym ich nie ukarał ,ale jeszcze wynagrodził -A ZGŁADZIŁ BYM WĘŻA!!!

Wt wrz 25, 2007 19:04

Jak mi się podoba jak ignoranci się biorą za teologowanie :lol:
Kwestii wyjaśnienia - Bóg nie zostawił ludzi bez opieki, nie ukarał ich (w sensie nakaz opuszczenia Raju nie był karą, a właśnie ochroną dla ludzi), ukarał węża, ludzie mieli na tyle rozeznania, żeby wiedzieć, że wąż ich oszukuje (mówił coś przeciwnego niż Bóg), i najlepsze - Bóg nie przewiduje, nie jest wszechprzewidujący

Wt wrz 25, 2007 19:14

nie ukarał ich (w sensie nakaz opuszczenia Raju nie był karą, a właśnie ochroną dla ludzi),
O !, Wygnanie z raju to była ochrona ,a nie była to kara .I mówisz ,że to ja jestem ignorantem :) Zastanawiam sie czy można do tego stopnia przekrecać Pismo Świete?

Wt wrz 25, 2007 20:07

Wt wrz 25, 2007 20:52

Kamyk napisał(a):
nie ukarał ich (w sensie nakaz opuszczenia Raju nie był karą, a właśnie ochroną dla ludzi),
O !, Wygnanie z raju to była ochrona ,a nie była to kara .I mówisz ,że to ja jestem ignorantem :) Zastanawiam sie czy można do tego stopnia przekrecać Pismo Świete?

Przeczytaj więc w Piśmie Świętym dlaczego Bóg nakazał ludziom opuścić Raj :)

Wt wrz 25, 2007 21:36

Przeczytaj więc w Piśmie Świętym dlaczego Bóg nakazał ludziom opuścić Raj
Według Rdz3 23 i 24 Bóg ludzi WYDALIŁ oraz WYGNAŁ ,a wiec to co sugerujesz nie jest prawdą.Powód tego wydalenia jest nam powszechnie znany -nieposłuszeństwo,poznanie dobra i zła .Oto dlatego Bóg ludzi wydalił z raju ,bo ludzie poznali dobro i zło .Jezeli Bóg by naprawdę chciał aby ludzie mieszkali w raju to nie umieszczał by w raju pokusy jaką było Drzewo Poznania Dobra I Zła ,nie umieszczał by też w raju Drzewa Życia ,a juz napewno nie umieszczał by w raju szatana!Przeciez Bóg to wszystko wiedział ,wiedział doskonale ,że szatan skusi ludzi ,więc co może znaczyć to Jego póżniejsze zdziwienie ,po tym jak ludzie zrobili tak jak to przewidział???Dosknale znał ludzi i wiedział ,że ULEGNĄ POKUSIE KTÓRĄ SAM ZASADZIŁ W EDENIE.To wygladało jak pułapka dla ludzi .Normalny ojciec projektując swój ogród niegdy by niezasadził trujacych drzew a juz napewno nie zapuscił by tam węży!!!

Cz wrz 27, 2007 20:10

Bóg to wszystko zaplanował !!! I oto Go właśnie oskarzam ,że zaplanował nasz grzech ,nasze wygnanie z raju ,nic nie działo sie bowiem bez Jego wiedzy !!!

Cz wrz 27, 2007 20:15

Według Rdz3 23 i 24 Bóg ludzi WYDALIŁ oraz WYGNAŁ ,a wiec to co sugerujesz nie jest prawdą

Czyżby?
Rdz 3, 21-22: "Pan Bóg sporządził dla mężczyzny i dla jego żony odzienie ze skór i przyodział ich. Po czym Pan Bóg rzekł: "Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki""
Człowiek w monecie tych słów był już w stanie grzechu. Gdyby w takim stanie zjadł owoc z drzewa życia, to byłaby to katastrofa. Życie wieczne w stanie grzechu. Bóg w swojej miłości tego nie chciał i ustrzegł ludzi przed tym. Co więcej, w swej dobroci dał im ubranie
Tak więc mówienie, że Bóg wydalił ludzi z Raju za karę, jest błędne, gdyż jest tylko częściową prawdą. A pół prawdy to kłamstwo

Cz wrz 27, 2007 20:18

Bóg to wszystko zaplanował !!! I oto Go właśnie , oskarzam ,że zaplanował nasz grzech ,nasze wygnanie z raju ,nic nie działo sie bowiem bez Jego wiedzy !!!

Za swoje grzechy jesteś odpowiedzialny ty sam ,masz wolną wolę . Jeśli wybrałeś drogę grzechu powinieneś sam wziąść za nie odpowiedzialność a nie obarczać nimi Boga.
Więc powinieneś oskarżać samego siebie , a raczej twoje grzechy cię oskarżą.

Cz wrz 27, 2007 20:26

Za swoje grzechy jesteś odpowiedzialny ty sam ,masz wolną wolę . Jeśli wybrałeś drogę grzechu powinieneś sam wziąść za nie odpowiedzialność a nie obarczać nimi Boga.Więc powinieneś oskarżać samego siebie , a raczej twoje grzechy cię oskarżą.

Taa, najpierw twoj bog kusi Adama i Ewe, dajac im niby wolna wole, ale doskonale wiedzac jak sie zachowaja, a potem ich wykopuje z raju (to tak jakbym polozyl na stole tabliczke czekolady i wywalil dziecko z domu jak tylko ja otworzy!)

Pt wrz 28, 2007 19:15

(to tak jakbym polozyl na stole tabliczke czekolady i wywalil dziecko z domu jak tylko ja otworzy!)
Dzięki za zrozumienie .Widzę ,że to wcale nie jest takie trudne ,aby to zrozumieć -trzeba tylko trochę dobrej woli.

Pt wrz 28, 2007 20:07

Seweryn napisał(a):
Za swoje grzechy jesteś odpowiedzialny ty sam ,masz wolną wolę . Jeśli wybrałeś drogę grzechu powinieneś sam wziąść za nie odpowiedzialność a nie obarczać nimi Boga.Więc powinieneś oskarżać samego siebie , a raczej twoje grzechy cię oskarżą.

Taa, najpierw twoj bog kusi Adama i Ewe, dajac im niby wolna wole, ale doskonale wiedzac jak sie zachowaja, a potem ich wykopuje z raju (to tak jakbym polozyl na stole tabliczke czekolady i wywalil dziecko z domu jak tylko ja otworzy!)

Są dzieci które nie biorą bez pozwolenia czekolady .

Pt wrz 28, 2007 21:36
na pedagogice i wychowywaniu dzieci też się znasz świetnie jak widzę!

So wrz 29, 2007 11:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona