Skąd tyle zła na świecie?
Autor |
Wiadomość |
BioZ
|
No napisał(a): Cytuj: Zjawiska czysto naturalne, zachodzące bez naszego udziału, nie powinny być poddawane pod osąd tego typu. To zależy stwierdzenie, że np. tsunami było czymś złym jest jak najbardziej uprawnione ale nie jest to ocena moralna bo niema kogo oceniać jednak sytuacja zmienia się gdy przyjmiemy, że za tymi zjawiskami stoi pośrednio bądź bezpośrednio jakaś świadomość np. Bóg a jeśli wierzymy w Boga to raczej musimy przyjąć, że jest za nie odpowiedzialny podobnie jak za wszystko w naszym wszechświecie co więcej musiał być(z definicji) w pełni świadomy skutków swoich decyzji nic więc go nie usprawiedliwia.
<sciana>
Uprawniona bo nie ma kogo oceniać?
Można to co najwyżej nazwać zjawiskiem niekorzystnym dla gatunku ludzkiego, nic więcej:/.
A osądzanie Boga w tak denny sposób to zwykła pycha;]. Chociaż dla ateistów nie istnieje, to jest widoczna;].
Proponuję postawę deistyczną, Bóg stworzył świat taki, jaki stworzył, wystarczyło, że przed WW/BB zastosował jakieś ustawienia w zakładce fizyka, a dalej to się rozrosło na chemię, biologię, i wszystko toczy się swoim życiem...
|
Cz paź 04, 2007 18:46 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: Uprawniona bo nie ma kogo oceniać? Uprawniona bo oceniamy wpływ zjawiska nie jego postępowanie. Można to co najwyżej nazwać zjawiskiem niekorzystnym dla gatunku ludzkiego, nic więcej:/. [/quote] Czyli złym. Cytuj: A osądzanie Boga w tak denny sposób to zwykła pycha;] Czemu ? Cytuj: Proponuję postawę deistyczną, Bóg stworzył świat taki, jaki stworzył, wystarczyło, że przed WW/BB zastosował jakieś ustawienia w zakładce fizyka, a dalej to się rozrosło na chemię, biologię, i wszystko toczy się swoim życiem...
A co to właściwie zmienia w temacie bo zjawiska o których rozmawiamy są właśnie konsekwencją ustalenia przez Boga takich a nie innych praw pomijając już fakt, że jeśli stworzył człowieka "na własne podobieństwo" to jednak musiał jakoś w te procesy ingerować i to jeszcze do niedawna.
|
Cz paź 04, 2007 19:09 |
|
 |
BioZ
|
No napisał(a): Uprawniona bo oceniamy wpływ zjawiska nie jego postępowanie. Czy wybuch wulkanu jest zły w swojej istocie? Gdyby był, to by go nie było. Jest przydatny z punktu widzenia natury. A że ludzie jak te głupie osiedlają się w pobliżach rzek, robią tamy itp., to niech się potem nie dziwią, że rzeka również podlegająca ewolucji, plus zmianom antropologicznym, w końcu wylewa... Cytuj: Cytuj: Można to co najwyżej nazwać zjawiskiem niekorzystnym dla gatunku ludzkiego, nic więcej:/. Czyli złym. Wszystko do siebie musisz brać...? Jak człowiek ma być panem to niech najpierw wszystko inne zniszczy do reszty, a najlepiej osiedli się na sztucznej platformie w kosmosie. Wszystko będzie dobre. Chyba że kometa pierdyknie. Cytuj: Cytuj: A osądzanie Boga w tak denny sposób to zwykła pycha;] Czemu ? Dobra, synonim, brak pokory;]. Jakby Bóg miał robić jak my chcemy. Takie w tym temacie użalanie występuje;]. To jest, zgodnie z czyimśtam cytatem, nie przyjmowanie, a odrzucanie cierpienia(które w przypadku zjawisk naturalnych jest de facto jeszcze bardziej wpisane w "życie"), tyle że w nieodpowiedni sposób. A jednocześnie branie tego cierpienia do siebie. Taki bełkot z mojej strony, sry... Cytuj: zjawiska o których rozmawiamy są właśnie konsekwencją ustalenia przez Boga takich a nie innych praw pomijając już fakt, że jeśli stworzył człowieka "na własne podobieństwo" to jednak musiał jakoś w te procesy ingerować i to jeszcze do niedawna.
Dlaczego musiał ingerować???
Wystarczyło, że ustalił wszystko jak ustalił, i zgodnie z teorią, że nic nie jest przypadkowe, i z tym co mawiają, że nawet ewolucja nie jest przypadkowa, po prostu powstał w końcowym natenczas okresie ewolucji człowiek...
Ludziom niewierzącym polecam zostawić Boga w spokoju, niech się sobą zajmą a nie majaczą do nieistniejącej ektoplazmy;]. Wtedy wystarczy powiedzieć "życie" albo "takie są prawa natury" i powinno wszystko być git.
|
Cz paź 04, 2007 19:20 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Się wtrącę... O jakim źle mówimy? Tym biblijnym (grzech)? racjonalistyczno-użytkowym? Jakimś innym? O kilku różnych na raz?
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz paź 04, 2007 19:28 |
|
 |
No
|
Cytuj: Czy wybuch wulkanu jest zły w swojej istocie? Gdyby był, to by go nie było. Jest przydatny z punktu widzenia natury. A że ludzie jak te głupie osiedlają się w pobliżach rzek, robią tamy itp., to niech się potem nie dziwią, że rzeka również podlegająca ewolucji, plus zmianom antropologicznym, w końcu wylewa... A czy zabicie ciebie byłoby złe w swojej istocie?Z mojego punktu widzenia pieniądze z twojego portfela byłyby bardzo przydatne... A osiedlanie się w pobliżu rzek nie jest głupie było i właściwie wciąż jest koniecznością chyba, że za mądre uważasz tylko życie w jaskiniach. Cytuj: Wszystko do siebie musisz brać...? A do kogo mam brać jak nie do siebie ? Cytuj: . Jakby Bóg miał robić jak my chcemy. Takie w tym temacie użalanie występuje;] Ale to nie mój/nasz(ateistów) wymysł, że Bóg jest dobry i wszechmogący to wy tak utrzymujecie a jak zauważam, że fakty świadczą o tym, że niekoniecznie to słysze, że się użalam Cytuj: Taki bełkot z mojej strony, sry... np choć nic nie zrozumiałem Cytuj: Dlaczego musiał ingerowaćPytajnik? Wystarczyło, że ustalił wszystko jak ustalił, i zgodnie z teorią, że nic nie jest przypadkowe, i z tym co mawiają, że nawet ewolucja nie jest przypadkowa, po prostu powstał w końcowym natenczas okresie ewolucji człowiek...
Niewiem w jaki sposób mógł "zaprogramować" powstanie człowieka ale zapytam jeszcze raz co to właściwie zmienia gdyby Bóg był ograniczony jak człowiek to mogłoby go usprawiedliwiać ale przecież wierzycie w absolut...
|
Cz paź 04, 2007 20:04 |
|
|
|
 |
BioZ
|
No napisał(a): Cytuj: Czy wybuch wulkanu jest zły w swojej istocie? Gdyby był, to by go nie było. Jest przydatny z punktu widzenia natury. A że ludzie jak te głupie osiedlają się w pobliżach rzek, robią tamy itp., to niech się potem nie dziwią, że rzeka również podlegająca ewolucji, plus zmianom antropologicznym, w końcu wylewa... A czy zabicie ciebie byłoby złe w swojej istocie?Z mojego punktu widzenia pieniądze z twojego portfela byłyby bardzo przydatne... Zabicie mnie przez kogoś innego tak, moja śmierć poniesiona nie z winy człowieka nie... Moralność odnosi się do relacji międzyludzkich. Cytuj: A osiedlanie się w pobliżu rzek nie jest głupie było i właściwie wciąż jest koniecznością chyba, że za mądre uważasz tylko życie w jaskiniach. Jest przydatne, ale nie można się dziwić, że powódź następuje, gdy się stawia tamy lub stara utrzymać bieg rzeki niezmieniony. Cytuj: A do kogo mam brać jak nie do siebie ? Dystans... Cytuj: Cytuj: . Jakby Bóg miał robić jak my chcemy. Takie w tym temacie użalanie występuje;] Ale to nie mój/nasz(ateistów) wymysł, że Bóg jest dobry i wszechmogący to wy tak utrzymujecie a jak zauważam, że fakty świadczą o tym, że niekoniecznie to słysze, że się użalam Widzisz, tak wierzymy, że Bóg jest dobry i wszechmogący. Ale nie "za wszelką cenę". Sielanka ma być dopiero po śmierci... Coś jeszcze, nie wiem jak inni, ale potrafię się skupiać na pozytywach a nie na negatywach, więc dla mnie problemu nie ma. Przyjmuję to co zsyła los. Jak elfy w świecie "Wiedźmina", niczego nie żałują, dostosowują się do nowej sytuacji. Godne. Cytuj: Niewiem w jaki sposób mógł "zaprogramować" powstanie człowieka Ruszając Wszechświat. Dalej, jak widzicie, wszystko się potoczyło nieprzypadkowo, cała ewolucja itp., zatem można uznać Boga za stwórcę. Pośredniego, ale widocznie tak chciał zrobić. Cytuj: ale zapytam jeszcze raz co to właściwie zmienia gdyby Bóg był ograniczony jak człowiek to mogłoby go usprawiedliwiać ale przecież wierzycie w absolut...
Nie ma z czego usprawiedliwiać. Sorry, ale taka jest prawda. Chodzi tylko o kwestię spojrzenia na wszystko co nas otacza i nas spotyka. Nie można w słoiku z dżemem nakrytym pleśnią widzieć samą pleśń i go wyrzucać, wystarczy(albo trzeba) odgarnąć tę pleśń i można cieszyć się całą resztą zawartości słoika...
|
Cz paź 04, 2007 20:21 |
|
 |
No
|
Cytuj: Zabicie mnie przez kogoś innego tak, moja śmierć poniesiona nie z winy człowieka nie... Moralność odnosi się do relacji międzyludzkich. I zdaje się, że to właśnie mówiłem z tym, że nie muszą to być koniecznie relacje międzyludzkie gdyby kosmici ukradli ci krowe mógłbyś stwierdzić, że postąpili źle nawet jeśli byli mali szarzy i zupełnie do człowieka niepodobni oceniać moralnie można istoty świadome więc również Boga. Cytuj: Jest przydatne, ale nie można się dziwić, że powódź następuje, gdy się stawia tamy lub stara utrzymać bieg rzeki niezmieniony. Ależ tamy często zapobiegają powodziom z resztą nie do końca rozumiem o co ci chodzi w tym momencie chcesz całą odpowiedzialność przenieść na głupote człowieka? Ani nie jesteśmy aż tak znowu głupi ani nie mamy aż takiego wpływu na nature. Cytuj: Widzisz, tak wierzymy, że Bóg jest dobry i wszechmogący. Ale nie "za wszelką cenę". Sielanka ma być dopiero po śmierci... Tyle, że min. te katastrofy utrudniają osiągnięcie "sielanki" po śmierci wystarczy spojrzeć co się dzieje z ludźmi w takich sytuacjach z resztą co to ma niby znaczyć "za wszelką cene" zupełnie jakby stworzenie świata w którym ludzie nie muszą się zabijać dla kawałka chleba było przesadnie dobre z jego strony... Cytuj: Coś jeszcze, nie wiem jak inni, ale potrafię się skupiać na pozytywach a nie na negatywach, więc dla mnie problemu nie ma. Przyjmuję to co zsyła los. To bardzo dobra cecha naprawdę ale co to ma wspólnego z dyskusją w której skupiamy się właśnie na negatywach ? Oczywiście można o nich zapomnieć ale to przecież nie znaczy, że znikną. Cytuj: Dalej, jak widzicie, wszystko się potoczyło nieprzypadkowo, cała ewolucja itp., zatem można uznać Boga za stwórcę. Pośredniego, ale widocznie tak chciał zrobić.
Może i nie przypadkowo ale to nie znaczy, że człowiek musiał powstać życie na innej planecie nie będzie takie samo jak na ziemi ba gdyby np.spotkała nas jakaś katastrofa i ewolucja zatoczyła koło(przyjmijmy, że to możliwe) powstałyby inne gatunki może tylko niektóre przystosowania byłyby podobne pancerze, rogi, skrzela, skrzydła ale tak naprawdę trudno powiedzieć sam proces nie jest przypadkowy bo promowane są takie zmiany które ułatwiają przetrwanie ale jakie to będą zmiany to już zależy od wielu czynników by sterować ewolucją trzeba sterować światem.
|
Pt paź 05, 2007 10:56 |
|
 |
BioZ
|
No napisał(a): Cytuj: Zabicie mnie przez kogoś innego tak, moja śmierć poniesiona nie z winy człowieka nie... Moralność odnosi się do relacji międzyludzkich. I zdaje się, że to właśnie mówiłem z tym, że nie muszą to być koniecznie relacje międzyludzkie gdyby kosmici ukradli ci krowe mógłbyś stwierdzić, że postąpili źle nawet jeśli byli mali szarzy i zupełnie do człowieka niepodobni oceniać moralnie można istoty świadome więc również Boga. Na razie Boga zostawmy, chodzi o... dobra, przyjmijmy istoty o rozwoju wyższym lub równym rozwojowi człowieka. Jakby już wulkan zalał Ci krowę to co najwyżej możesz powiedzieć "smutne", "trudno" i starać się zdobyć nową albo żyć z jedną mniej. Psioczyć na wulkan nie ma sensu... Cytuj: Cytuj: Jest przydatne, ale nie można się dziwić, że powódź następuje, gdy się stawia tamy lub stara utrzymać bieg rzeki niezmieniony. Ależ tamy często zapobiegają powodziom z resztą nie do końca rozumiem o co ci chodzi w tym momencie Hmm... Jak rzeka płynie sobie lekkim wężykiem, naturalnie dąży do wyprostowania tego wężyka. Cytuj: Cytuj: Widzisz, tak wierzymy, że Bóg jest dobry i wszechmogący. Ale nie "za wszelką cenę". Sielanka ma być dopiero po śmierci... Tyle, że min. te katastrofy utrudniają osiągnięcie "sielanki" po śmierci Dlaczego? Nie widzę związku z tragiczną śmiercią w katastrofie a brakiem możliwości zaznania spokoju bez powtórki z rozrywki po śmierci... Nie widzę związku. Cytuj: co to ma niby znaczyć "za wszelką cene" zupełnie jakby stworzenie świata w którym ludzie nie muszą się zabijać dla kawałka chleba było przesadnie dobre z jego strony... ... Bóg dał nam Ziemię pod panowanie. To, że dzisiaj niektórzy się opychają i wyrzucają masę jedzenia, a niektórzy giną z głodu to jest tylko i wyłącznie wina człowieka... Tak sobie władamy. Cytuj: Cytuj: Dalej, jak widzicie, wszystko się potoczyło nieprzypadkowo, cała ewolucja itp., zatem można uznać Boga za stwórcę. Pośredniego, ale widocznie tak chciał zrobić. Może i nie przypadkowo ale to nie znaczy, że człowiek musiał powstać życie na innej planecie nie będzie takie samo jak na ziemi ba gdyby np.spotkała nas jakaś katastrofa i ewolucja zatoczyła koło(przyjmijmy, że to możliwe) powstałyby inne gatunki może tylko niektóre przystosowania byłyby podobne pancerze, rogi, skrzela, skrzydła ale tak naprawdę trudno powiedzieć sam proces nie jest przypadkowy bo promowane są takie zmiany które ułatwiają przetrwanie ale jakie to będą zmiany to już zależy od wielu czynników by sterować ewolucją trzeba sterować światem.
Może na innych planetach Bóg też się objawił^^...
Może oni też byli w takim stopniu rozwoju, że o innych planetach z życiem nie mogli wiedzieć, więc ich objawienie też jest bez pełnej prawdy? 
|
Pt paź 05, 2007 15:52 |
|
 |
mcfunthomas
|
Rita napisał(a): Na temat "the Answers book" Obrazek jest totalnym nieporozumieniem. Kreacjoniści chyba nie potrafią pojąć jednej zasadniczej kwestii. ORGANIZMY NIE POWSTAJĄ NA ZASADZIE PRZYPADKU!!! Podejrzewam że reszta książki tak samo bezwartościowa i głupia jak ten rysunek. Przepraszam, że tak ostro, ale uważam, że totalną głupotę i kłamstwa należy zdecydowanie tępić. To mogą czytać dzieci  Może nie rozumiem Twojego postu. Czytając go wynika mi z niego, że wg. Ciebie kreacjoniści są przeciwni Twojemu sformuowaniu napisanemu KAPITALIKAMI. Czy twierdzisz, że kreacjoniści są zdania: ORGANIZMY NIE POWSTAJĄ NA ZASADZIE PRZYPADKU!! Czy ewolucjoniści??
Jeśli uważasz, że powyższe zdanie pisane kapitalikami jest podejściem ewolucjonistów, to nie moja to rzecz. Jeśli uważasz że kreacjonistów, to nie wiem... Mam śmiać się czy płakać nad taką powyższą Twoją głupotą? Tępić jej nie mam zamiaru, bo się nie da. Jedynie exponowanie pozostaje.
Widzę wówczas , na podstawie Twojej reakcji, że albo nie znasz angielskiego, albo nie rozumiesz zamierzenia autora rysunku.
_________________ Indifference of the GOoD is enough for the EviL to succeed
|
Wt paź 09, 2007 23:46 |
|
 |
humanista
|
 Re: Skąd tyle zła na świecie?
Świat nie został stworzony jako dobry. Po prostu został stworzony i istotom dano wolną rękę co do tego jak go będą organizować. Ponieważ wiele istot jest złych faktycznie połowa wszystkich cywilizacji jest zła i ta proporcja utrzymuje się od bardzo długiego czasu. Zło na Ziemi ma na celu ćwiczenia dusz poprzez życie w ciężkich warunkach. W ten sposób dusze szybciej zbierają doświadczenie i awansują na wyższy poziom istnienia.
|
Pn lut 04, 2008 17:59 |
|
 |
mcfunthomas
|
 Re: Skąd tyle zła na świecie?
humanista napisał(a): Świat nie został stworzony jako dobry. Skąd to wiadomo? humanista napisał(a): Po prostu został stworzony i istotom dano wolną rękę co do tego jak go będą organizować. Skąd to wiadomo? humanista napisał(a): Zło na Ziemi ma na celu ćwiczenia dusz poprzez życie w ciężkich warunkach. W ten sposób dusze szybciej zbierają doświadczenie i awansują na wyższy poziom istnienia. Skąd to wiadomo?
Pozdrawiam
|
Pn lut 18, 2008 3:11 |
|
 |
Jacek.J
|
marta.k napisała
Cytuj: Skąd wzięło się na świecie tyle zła, skoro świat został stworzony jako dobry? To że na świecie jest tyle zła nie jest winą Boga tylko człowieka. Bóg nie przysparza nam cierpień tylko inni ludzie. Od Boga mamy prawo które należy przestrzegać. Zło jest efektem nieprzestrzegania prawa Bożego. Gdyby wszyscy ludzie przestrzegali praw Boga cierpienia ludzi były ograniczone tylko do nieszczęść w wyniku przypadku, nieprzewidzianego zdarzenia i klęsk żywiołowych . Choć i te nie wyrządzały by nam szkody gdyby nie nieposłuszeństwo prarodziców. Przykład! Na drogach obowiązuje kodeks ruchu drogowego. Jest on stworzony przez specjalistów. Jeśli jakiś człowiek bez wyobraźni zacznie szaleć samochodem po ulicach mając za nic „prawo drogowe”. Potrąci pieszych, przejedzie rowerzystę, wjedzie w przystanek tramwajowy pełen ludzi, itp. To kto temu będzie winien? Specjaliści od kodeksu drogowego którzy stworzyli te prawo? Czy głupi człowiek bez wyobraźni który nie przestrzega tego prawa? Podobnie jest z Bogiem! Dał nam dobre prawo, ale ludzie nie chcą go przestrzegać bo to wymaga wysiłku i samodyscypliny. I to jest jedna z przyczyn naszych cierpień np. wojen, przestępczości, wielu chorób, głodu, niektórych klęsk żywiołowych itp Druga to, to że światem teraz rządzi Szatan Łuk 4:5 I zaprowadził Go diabeł na górę, w jednej chwili pokazał Mu wszystkie królestwa całego świata i powiedział: 4:6 Dam Ci całą tę potęgę z jej przepychem, mnie bowiem zostało powierzone wszystko i komu chcę, mogę to oddać. 4:7 Wszystko zatem będzie Twoje, jeśli tylko upadłszy oddasz mi pokłon.Cytuj: Bóg dał nam wolną wolę, ale dlaczego patrzy i chociaż w minimalnym stopniu nie spróbuje zmienić świata. Przecież Bóg to robi! Dał ludziom spisane prawo jak mają żyć i postępować. Ustanowił Królestwo Boże poprzez które chce wybawić ludzi z tego upadłego stanu by nigdy już nie cierpieli. Oddał własnego syna na śmierć by umożliwić nam ludziom wybawienie. Kwestią jest to czy my chcemy z tego skorzystać. Jak zauważyłaś mamy wolną wolę i cały czas – od Adama i Ewy- wybieramy zło bo jest łatwiejsze. To nasz wolny wybór, nieprzestrzeganie prawa Bożego. A ty byś pewnie chciała żeby Bóg zniszczył złych ludzi? A co to da? Urodzą się nowi tak samo głupi i nie będą chcieli przestrzegać „przepisów ruch drogowego” i będą czynić zło. Ale zawsze tak nie będzie. Bóg w końcu zainterweniuje jak wynika z Mat 24:3 24:3 A gdy siedział na Górze Oliwnej, podeszli do Niego uczniowie i pytali na osobności: Powiedz nam, kiedy to nastąpi i jaki będzie znak Twego przyjścia i końca świata?A kiedy to nastąpi? 24:36 Lecz dnia tego ani godziny owej nikt nie zna: ani aniołowie w niebie, ani Syn [Jezus]– tylko jeden Ojciec.Ale w całym tym rozdziale Jezus mówi o znakach by ci którzy przestrzegają jego prawa po znakach z orientowali się kiedy to będzie. Warunek! Trzeba dobrze znać prawo i się do niego stosować. Nie przekracza to możliwości zwykłego przeciętnego człowieka.[/quote]
_________________ Istnieje wewnętrzny krajobraz:
z nietkniętymi równinami, z wąwozami
milczenia, z niedostępnymi górami,
z ukrytymi ogrodami. Antoine de Saint-Exupery
|
Pt lut 22, 2008 20:07 |
|
 |
Jacek.J
|
marta.k napisała
Cytuj: Skąd wzięło się na świecie tyle zła, skoro świat został stworzony jako dobry? To że na świecie jest tyle zła nie jest winą Boga tylko człowieka. Bóg nie przysparza nam cierpień tylko inni ludzie. Od Boga mamy prawo które należy przestrzegać. Zło jest efektem nieprzestrzegania prawa Bożego. Gdyby wszyscy ludzie przestrzegali praw Boga cierpienia ludzi były ograniczone tylko do nieszczęść w wyniku przypadku, nieprzewidzianego zdarzenia i klęsk żywiołowych . Choć i te nie wyrządzały by nam szkody gdyby nie nieposłuszeństwo prarodziców. Przykład! Na drogach obowiązuje kodeks ruchu drogowego. Jest on stworzony przez specjalistów. Jeśli jakiś człowiek bez wyobraźni zacznie szaleć samochodem po ulicach mając za nic „prawo drogowe”. Potrąci pieszych, przejedzie rowerzystę, wjedzie w przystanek tramwajowy pełen ludzi, itp. To kto temu będzie winien? Specjaliści od kodeksu drogowego którzy stworzyli te prawo? Czy głupi człowiek bez wyobraźni który nie przestrzega tego prawa? Podobnie jest z Bogiem! Dał nam dobre prawo, ale ludzie nie chcą go przestrzegać bo to wymaga wysiłku i samodyscypliny. I to jest jedna z przyczyn naszych cierpień np. wojen, przestępczości, wielu chorób, głodu, niektórych klęsk żywiołowych itp Druga to, to że światem teraz rządzi Szatan Łuk 4:5 I zaprowadził Go diabeł na górę, w jednej chwili pokazał Mu wszystkie królestwa całego świata i powiedział: 4:6 Dam Ci całą tę potęgę z jej przepychem, mnie bowiem zostało powierzone wszystko i komu chcę, mogę to oddać. 4:7 Wszystko zatem będzie Twoje, jeśli tylko upadłszy oddasz mi pokłon.Cytuj: Bóg dał nam wolną wolę, ale dlaczego patrzy i chociaż w minimalnym stopniu nie spróbuje zmienić świata.
Przecież Bóg to robi! Dał ludziom spisane prawo jak mają żyć i postępować. Ustanowił Królestwo Boże poprzez które chce wybawić ludzi z tego upadłego stanu by nigdy już nie cierpieli. Oddał własnego syna na śmierć by umożliwić nam ludziom wybawienie. Kwestią jest to czy my chcemy z tego skorzystać. Jak zauważyłaś mamy wolną wolę i cały czas – od Adama i Ewy- wybieramy zło bo jest łatwiejsze. To nasz wolny wybór, nieprzestrzeganie prawa Bożego. A ty byś pewnie chciała żeby Bóg zniszczył złych ludzi? A co to da? Urodzą się nowi tak samo głupi i nie będą chcieli przestrzegać „przepisów ruch drogowego” i będą czynić zło. Ale zawsze tak nie będzie. Bóg w końcu zainterweniuje jak wynika z Mat 24:3
24:3 A gdy siedział na Górze Oliwnej, podeszli do Niego uczniowie i pytali na osobności: Powiedz nam, kiedy to nastąpi i jaki będzie znak Twego przyjścia i końca świata?
A kiedy to nastąpi?
24:36 Lecz dnia tego ani godziny owej nikt nie zna: ani aniołowie w niebie, ani Syn [Jezus]– tylko jeden Ojciec.
Ale w całym tym rozdziale Jezus mówi o znakach by ci którzy przestrzegają jego prawa po znakach z orientowali się kiedy to będzie. Warunek! Trzeba dobrze znać prawo i się do niego stosować. Nie przekracza to możliwości zwykłego przeciętnego człowieka.
_________________ Istnieje wewnętrzny krajobraz:
z nietkniętymi równinami, z wąwozami
milczenia, z niedostępnymi górami,
z ukrytymi ogrodami. Antoine de Saint-Exupery
|
Pt lut 22, 2008 20:12 |
|
 |
mcfunthomas
|
Jacek.J napisał(a): A kiedy to nastąpi?
24:36 Lecz dnia tego ani godziny owej nikt nie zna: ani aniołowie w niebie, ani Syn [Jezus]– tylko jeden Ojciec.
No i już w sumie mamy o 2000 lat mniej do czekania. Pewnie niedługo już zostało.
|
Pt lut 29, 2008 2:07 |
|
 |
Masa
|
szatan jest sprawcą całego zła na świecie
I wybuchła walka w niebie: Michał i aniołowie jego stoczyli bój ze smokiem. I walczył smok i aniołowie jego, lecz nie przemógł i nie było już dla nich miejsca w niebie. I zrzucony został ogromny smok, wąż starodawny, zwany diabłem i szatanem, który zwodzi cały świat; zrzucony został na ziemię, zrzuceni też zostali z nim jego aniołowie.
Objawienie św. Jana 12:7-9, Biblia Warszawska.
O, jakże spadłeś z nieba, ty, gwiazdo jasna, synu jutrzenki! Powalony jesteś na ziemię, pogromco narodów! A przecież to ty mawiałeś w swoim sercu: Wstąpię na niebiosa, swój tron wyniosę ponad gwiazdy Boże i zasiądę na górze narad, na najdalszej północy. Wstąpię na szczyty obłoków, zrównam się z Najwyższym.
Księga Izajasza 14:12-13, Biblia Warszawska.
_________________ Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)
|
N mar 23, 2008 12:36 |
|
|
|